Gość: lola IP: *.chello.pl 22.11.05, 23:13 czy ktos z was moglby mi podac tytuly fajnych kawalkow reggae- klasykow no i nie tylko. chce sobie zrobic kompilacje a la the best of ale niestety dopiero wkraczam w rytmy jamajki.;o) dziex Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theagata Re: reggae 22.11.05, 23:48 Klasyka to Bob Marley, potem jego synowie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: reggae IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 00:07 Nie badzmy tacy ograniczeni. Wszyscy tylko ten Marley i Marley - nikogo wiecej nie znaja. Jest przeciez wielu innych klasykow reggae. Ze swojej strony proponuje (nie wszyscy sa zapewne uznawani za klasykow): Willie Williams - "Armagideon time" Max Romeo - "Chase the Devil" (z tego kawalka sa sample w "Out of space" Prodigy") Pato Banton - "Don't sniff coke" Althea And Donna - "Uptown top ranking" Dawn Penn - "You don't love me" Peter Tosh - "Mystic man" Horace Andy - "Do you love my music" Horace Andy - "Money money" UB40 - "Riddle me" UB40 - "Signing off" (z tym ze to jest dub) Black Uhuru - "Guess who's coming to dinner" Alpha Blondie - "Jah glory" Alpha Blondie - "Jerusalem" Bob Marley ft. Peter Tosh - Midnight Ravers Dub (bardziej dub) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: reggae IP: *.chello.pl 23.11.05, 18:45 serdeczne dzieki. a moglbys jeszcze mi polecic cos z lat 80(wlasciwie to wsio ryba ) takiego surowego, gdzie mocno czuje sie rytm. raz jeszcze :wielkie dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wasyl_79 Re: reggae 23.11.05, 00:21 Oprócz Marleya z klasyki rege polecam: Burning Spear,Capleton,Gladiators,Horace Andy,Israel Vibration,Sizzla,The Ethiopians...Poza tym francuskie rege:np K2R,NZH,Tiken Jah Fakoly czy Patrice,ale przede wszystkim SKA znad Sekwany:La Ruda Salska,Skarface,Wake'n Bake i hiszpańskie(baskijskie?)perełki Todos Tus Muertos i Los Tres Puntos.Na koniec z cyklu "cudze chwalicie.." czyli nieśmiertelny Daab,Habakuk,Indios Bravos,PGR.. Hej. !!!I LOVE REGGAE MUSIC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajron men Re: reggae IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 02:17 Lee "Scratch" Perry Odpowiedz Link Zgłoś
jtull Re: reggae 24.11.05, 20:28 > hiszpańskie(baskijskie?)perełki Todos Tus Muertos Todos Tus Muertos to kapela z Argentyny...no i nie do konca jest to reggae, ale raczej mieszanka punkrocka (np Alerta guerillas), ragga, reggae, ska...czasem nie do konca bujajace Odpowiedz Link Zgłoś
don_wasyl_79 Re: reggae 25.11.05, 01:08 No tak,hiszpańskie(baskijskie?)to Los Tres Puntos jest,a że Todos..po hiszpańsku zapodają to wrzuciłem do jednego wora.Sorki za dezinformację,dzięki za sprostowanie.A że grają rege/ska/punk to się zgadza.Tak czy siak polecam. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kijek Re: reggae IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 23:59 rhythm & sound - see me yah . suuuper!!! tyle ze dosc nowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: reggae IP: *.aster.pl 26.11.05, 00:22 u mnie ostatnio najczęściej Damien Marley i nowa płytka "Welcome to Jamrock"... kawał dobrego reggae i około-reggae! polecam! Odpowiedz Link Zgłoś