31.10.02, 19:35
Postanowiłem napisać o nich parę słów, bo nikt tu od jakiegoś czasu nie
porusza tematu braci Gallagherów. Wobec tego czuję się do tego zobowiązany,
jako że to dla mnie zdecydowanie najważniejszy zespół.
Heathen Chemistry... Po lawinie krytyki jaka spadła na ostatni album Oasis
trudno upierać się przy opinii że to bardzo wybitna i przełomowa płyta. Ale
na pewno nie można powiedzieć, że zła czy nieciekawa. Moim zdaniem, gdyby
teraz jakiś młody zespół nagrał taki album i nim zadebiutował byłby
okrzyknięty kolejną wielką nadzieją rock'n'rolla i nikt by nie opowiadał, że
to wtórne i że nic nowego (patrz grupy typu The Vines czy The Hives). Po
prostu gdy się ma takie wejście na rynek jak 'Definitely Maybe'(oceniony
przez prasę na Wyspach jako najlepszy debiut wszechczasów obok 'Never Mind
The Bollocks' Sex Pistols), a potem nie dochodzi do "syndromu drugiego
albumu", tylko wydaje się płytę perfekcyjną, idealną od początku do końca,
jak '(What's the Story) Morning Glory?', to już później niewiele można zrobić
lepiej. A im się jeszcze udało wydać niezwykle ambitne 'Be Here Now' (71
minut esencjonalnej, energetycznej muzyki)... Gdyby wówczas doszło do rozpadu
zespołu, nikt by nie szargał teraz Noela Gallaghera, tylko stawiał go obok
największych kompozytorów jacy kiedykolwiek pojawili się na świecie, a zespół
byłby legendą rocka. A tak... Może rzeczywiście dwie następne płyty nie są do
końca tym, czego oczekiwali fani, ale dla mnie są i tak na poziomie, jaki
jest niedostępny dla zdecydowanej większości zespołów. Poza tym znakomity
skład to kolejny niezaprzeczalny atut Oasis - Liam Gallagher to jeden z
najbardziej charakterystycznych głosów w świecie rocka (i jest coraz lepszy),
Noel to już kompozytorska legenda, wyśmienity gitarzysta (może tylko śpiewać
powinien nieco mniej), Gem Archer radzi sobie na gitarze prawie tak doskonale
jak starszy z braci (i jeszcze komponuje wcale niezłe kawałki - patrz 'Hung
In A Bad Place'), Alan White - coraz lepszy. No i Andy Bell, członek słynnego
Ride i dobrego, choć mniej znanego Hurricane No1, ograniczający się wyłącznie
do gry na basie... Poza tym żeby naprawdę ich ocenić (i docenić) trzeba
zobaczyć jaki popis dają na koncercie. Wielka szkoda, że na występie w
Warszawie Torwar zapełnił się może w 1/2... Ale ludzie w Polsce nigdy nie
umieli ich docenić...
Może jestem stronniczy i ograniczony... Może wielkie zalety ich muzyki
przesłoniły mi niedoskonałości (które niewątpliwie są)... Ale dla mnie
ocenianie 'Heathen Chemistry' w niejakim 'Tylko Rocku' na 5/10 to gruba
przesada...(dopowiem tylko, że w tym samym numerze zespół Łzy dostał 6/10, a
Budka Suflera 8/10. I jak tu mówić o fachowości i kompetencji redaktorów? Ja
nie potrafię tego zrozumieć. Może ktoś mi wyjaśni???
Na pewno wiele osób nie zgodzi się z moją opinią, będzie ją podważać (a może
i drwić z niej), ale ja raczej nie zamierzam zmieniać zdania. Słyszę ich
muzykę i ona mówi sama za siebie...
Obserwuj wątek
    • miecio4 Re: OASIS 31.10.02, 20:09
      ilhan napisał:

> Postanowiłem napisać o nich parę słów

Jesli znajdziesz tutaj wiecej niz jednego miłośnika twórczości Oasis to stawiam
      Ci pięc browarów.
      • loveletter Re: OASIS 31.10.02, 20:19
        miecio4 napisał:

> ilhan napisał:
        >
        > > Postanowiłem napisać o nich parę słów
        >
        >
        > Jesli znajdziesz tutaj wiecej niz jednego miłośnika twórczości Oasis to stawiam
        >
        > Ci pięc browarów.

magichobo to pierwszy. Ja jestem gotów robić za drugiego, podzielimy się z Ilhanem browarami. No to kiedy dostawa?????????wink
        • miecio4 Re: OASIS 31.10.02, 21:29
          loveletter napisał:

> magichobo to pierwszy. Ja jestem gotów robić za drugiego, podzielimy się z
          Ilha
          > nem browarami. No to kiedy dostawa?????????wink

Mówie o prawdziwych miłosnikach a nie o takich co dla piwka zrobia wszystkosmile)
    • mallina Re: OASIS 31.10.02, 20:41
      pare slow???????????????
      chyba nawet moje najdluzsze posty bywaja krotsze!
      wink
      • ilhan Re: OASIS 31.10.02, 21:56
        No i co z tego? Trochę się rozpisałem, ale nikt nie musi tego czytać
        (podejrzewam, że i tak nikt nie przeczytałwink).
        Mieciu... Trzymam za słowo. Znajdę takiego i będziesz stawiał...wink Tylko po
        czym wg Ciebie poznaje się prawdziwego miłośnika Oasis???
        • loveletter Re: OASIS 31.10.02, 22:55
          ilhan napisał:

> Tylko po
          > czym wg Ciebie poznaje się prawdziwego miłośnika Oasis???

Ma jedno ucho, i to w dodatku pod pachą, włosy, te na głowie, na żel, kuleje na lewą nogę. Z innych znaków szczególnych - żółte oczy i wąsik a la Piłsudski.
          • Gość: Jontek Re: OASIS IP: 80.48.229.* 01.11.02, 00:15
            Heathen Chemistry to najgorsza płyta Oasis,ale i tak ich kocham chociaż nie
            jestem gejem.
            • ilhan Re: OASIS 01.11.02, 10:51
              OK, jest nas dwóch, a to oznacza, że... Miecio stawia nam 5 browarkówwink Mieciu,
              czekam na odzew i mam nadzieję, że jesteś honorowy i słownysmile
              • miecio4 Re: OASIS 01.11.02, 13:26
                ilhan napisał:

> OK, jest nas dwóch, a to oznacza, że... Miecio stawia nam 5 browarkówwink
                Mieciu,
                >
                > czekam na odzew i mam nadzieję, że jesteś honorowy i słownysmile

Chwila, chwila- napisałem ze nie znajdziesz więcej niz jednego. Czyli dwóch
                mieści sie w moim stwierdzeniu.
                • mallina Re: OASIS 01.11.02, 13:34
                  tak czy tak mieciu Twoje stwierdzenie bylo ryzykowne, bo jak piwko jest na
                  horyzoncie to i Oasis ma szanse znalezc wielbicieli
                  wink)))
                  zobaczysz wyjda z ukryciasmile
                  • miecio4 Re: OASIS 01.11.02, 13:41
                    mallina napisała:

> tak czy tak mieciu Twoje stwierdzenie bylo ryzykowne, bo jak piwko jest na
                    > horyzoncie to i Oasis ma szanse znalezc wielbicieli
                    > wink)))
                    > zobaczysz wyjda z ukryciasmile

Wierzę w szczerą miłość do muzyki a nie ciągotki alkoholowe.
                    Poza tym nikt sie nie podszyje pod miłośnika Oasis bo zamierzam mu zadać
                    pytanie egzaminacyjne.
                    • mallina Re: OASIS 01.11.02, 13:49
                      hmm czyli Ty sam mozesz sie okazac rowniez "ukrytym i zaczajonym wielbicielem
                      braci G"
                      smile)
                      • miecio4 Re: OASIS 01.11.02, 15:44
                        mallina napisała:

> hmm czyli Ty sam mozesz sie okazac rowniez "ukrytym i zaczajonym wielbicielem
                        > braci G"

Z całym szacunkiem dla ilhana który słucha podobnej muzy co ja- stwierdzam ze
                        Oasis to najnudniejszy zespół na świecie.
                    • ilhan Re: OASIS 01.11.02, 14:14
                      > Poza tym nikt sie nie podszyje pod miłośnika Oasis bo zamierzam mu zadać
                      > pytanie egzaminacyjne.

Dziękuję Ci, Mieciu, że mi nie zadałeś tego pytania (choć ciekawi mnie co to za
                      jedno). Ale jak już ktoś, kto będzie chciał się sprawdzić znajdzie się, to
                      zadbam o to, żeby dostał dobrą podpowiedź... wink
                      Jeszcze jeden i... nie będziesz już miał się jak wykręcić smile
                    • inny_loveletter Re: OASIS 01.11.02, 14:31
                      miecio4 napisał:

> Poza tym nikt sie nie podszyje pod miłośnika Oasis bo zamierzam mu zadać
                      > pytanie egzaminacyjne.

To ja!!! Drugi miłośnik Oasis. Mam piętnaście lat, uczę się w gimnazjum. Oasis jest super-hiper. Noel to najlepszy gitarzysta pod słońcem, naszym i każdym innym. Liam pięknie śpiewa. Oasis górą, dołem i bokami. Kocham Oasis. Co by tu jeszcze dodać... aha, gdzie to piwoooooooooooooooooooooooo???????????!!!!!!!!!!!!!!!

• miecio4 Re: OASIS 01.11.02, 15:43
                        To powiedz mi synku który z dwóch braci G założył zespół Oasis?
                        • inny_loveletter Re: OASIS 01.11.02, 17:21
                          miecio4 napisał:

> To powiedz mi synku który z dwóch braci G założył zespół Oasis?

Samo pytanie wskazuje na to, że kolega niezupełnie zna historię Naszego Ukochanego Zespołu.
                          Liam, Paul Arthurs, Paul McGuigan i Tony McCarroll stworzyli zespół, który nazywał się The Rain (1991). Następnie dołączył do nich Noel, (który przez pewien czas grał w swojej własnej kapeli - the Inspiral Carpets) pod warunkiem, że to on będzie miał ostatnie słowo jeśli chodzi o teksty i muzykę. Wtedy zmienili nazwę na Oasis.
                          Innymi słowy - zespół został założony przez obu braci - skład zebrał Liam, a muzyczne natchnienia wniósł Noelsmile)

Gdzie to piwoooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!????????

inny_Loveletterwink
                          • loveletter Re: OASIS 01.11.02, 17:24
                            inny_loveletter napisał:

> Gdzie to piwoooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!????????

ten nowy to jakiś moczymorda, tylko mu browary w głowiewink......
                            • miecio4 Re: OASIS 01.11.02, 18:13
                              Prawda jest niestety inna, oto cytat:
                              "W 1990 roku Liam Gallagher oraz Paul Arthurs, Paul McGuigan i Tony McCarroll z
                              grupy Rain utworzyli grupę Oasis. W 1991 roku dołączył do nich brat Liama, Noel
                              Gallagher. Swój pierwszy koncert, na który składały się głównie kompozycje
                              Noela, zagrali w ich rodzinnym mieście Manchesterze"

Wciąż czekam na prawdziwego miłośnika Oasis a nie ochleja.
                              • inny_loveletter Re: OASIS 01.11.02, 18:43
                                miecio4 napisał:

> Prawda jest niestety inna, oto cytat:
                                > "W 1990 roku Liam Gallagher oraz Paul Arthurs, Paul McGuigan i Tony McCarroll z
                                > grupy Rain utworzyli grupę Oasis. W 1991 roku dołączył do nich brat Liama, Noel
                                > Gallagher. Swój pierwszy koncert, na który składały się głównie kompozycje
                                > Noela, zagrali w ich rodzinnym mieście Manchesterze"

> Wciąż czekam na prawdziwego miłośnika Oasis a nie ochleja.

twój brak profesjonalizmu miecio rzucił mnie na kolanawink Skoro chcesz cytatu, proszę:

"From Manchester in the United Kingdom comes the band everyone knows today as Oasis. First formed in 1991 as The Rain, the band consisted of Liam Gallagher (vocals), Paul "Bonehead" Arthurs (Guitars), Paul "Guigsy" McGuigan (Bass) and Tony McCarroll (Bass and Drums). The band started out without Liam Gallagher's brother, Noel, who currently plays lead guitar for the band. Noel was a guitar roadie for local Manchester band, The Inspiral Carpets during the time that Liam had started his own band. Then on tour with the Carpets, Noel decided to return home to check out Liam's band. After hearing a few demos that the band had created, Noel dismissed the band saying that they were terrible.

Shortly after that, Noel had decided to join the band, provided that certain conditions were met. Noel said that he would only join the band if he were allowed to write all of the music and lyrics, make all of the band's decisions, and basically take the reins of the band overall. After agreeing to these conditions, Noel Gallagher joined the others to form what would be a then small-time band called Oasis. Starting their musical careers out by opening shows for other bands, Oasis eventually started to produce much of their own material."

Podaję za www.geocides.com, na której znajduje się podstrona poświęcona Naszej Ukochanej Kapeli Oasis.

Nadal czekam na piwosmile)))))))

Kłaniam się, nieco zniecierpliwiony inny_loveletter.

• loveletter Re: OASIS 01.11.02, 18:45
                                  inny_loveletter napisał:

> Nadal czekam na piwosmile)))))))
                                  >
                                  > Kłaniam się, nieco zniecierpliwiony inny_loveletter.

twardy zawodnik z tego nowego. No i, jak pisałem, poprzednio - moczymorda jakich mało ....
                                  • ilhan Drobne wyjaśnienie Ilhana 01.11.02, 19:25
                                    1. Noel Gallagher nigdy nie był członkiem Inspiral Carpets, znanego nie tylko w
                                    Manchesterze zespołu z przełomu lat 80-tych i 90-tych.
                                    Chciał zostać ich wokalistą, ale po przesłuchaniach odrzucili jego
                                    kandydaturę: "He didn't have the vibe they were looking for. They did, however,
                                    offer him a job as their roadie(...) As well as the USA, Noel got to travel to
                                    Argentina, Russia and Japan".
                                    2. Liam Gallagher nie jest założycielem ani Rain ani Oasis.
                                    Zespół Rain działał na początku lat 90-tych w Manchesterze, i jak powiedział
                                    sam Bonehead, "we did cover versions of songs such as 'Wild Thing', playing
                                    these shit gigs round Manchester". Grali w zespole on, Guigs, MacCarroll i
                                    wokalista Chris Hutton, który był za słaby, żeby zostać w zespole. Ktoś
                                    zaproponował kandydaturę Liama, który znał Guigsa i Tony'ego (grywali razem w
                                    piłkę). Liam zażądał zmiany nazwy na Oasis.
                                    Pierwszy występ odbył się 18 sierpnia 1991 roku w klubie Boardwalk (oczywiście
                                    w Manchesterze), a Noel był na widowni, "and thought they were completely shit,
                                    but also realised that his brother's stage presence showed great promise".
                                    Następnego dnia zagrał już z nimi - wykonali cztery piosenki: Take Me,
                                    Columbia, Acoustic Song i cover piosenki acidhouse'owej (bodajże Better Let You
                                    Know). Tak więc zespołu nie założył żaden z braci. Obydwaj dołączyli do już
                                    istniejącej grupy.
                                    3. Co z tymi browarami? Jest nas już trzech jeśli dobrze liczę. Myślę, że
                                    zasłużyliśmy...
                                    • miecio4 Re: Drobne wyjaśnienie Ilhana 01.11.02, 20:46
                                      Dobra, widze ze do niczego dobrego nie dojdziemy w tej dyskusji.
                                      Stawiam po cztery browary ilhanowi, loveletterowi i jeden browar innemu-
                                      loveletterowi bo to szczyl jeszcze.
                                      Mam nadzieje ze dojdzie na wiosne do zlotu forumowiczów gdzie bede mógł dokonać
                                      ww czynności.

• ilhan Re: Drobne wyjaśnienie Ilhana 01.11.02, 21:10
                                        Bardzo miło to słyszeć, drogi Mieciu.
                                        Wobec tego trzymamy z loveletterami za słowo i mam nadzieję, że będziemy mogli
                                        raczyć się złocistym trunkiem przy dźwiękach muzyki Oasiswinkwinkwink
                                        • miecio4 Re: Drobne wyjaśnienie Ilhana 01.11.02, 21:17
                                          ilhan napisał:

> Wobec tego trzymamy z loveletterami za słowo i mam nadzieję, że będziemy
                                          mogli
                                          > raczyć się złocistym trunkiem przy dźwiękach muzyki Oasiswinkwinkwink

Chłopacy! Nie róbcie mi tego! Wszystko zniosę oprócz muzyki Oasis w tle. Może
                                          cos innego, co? Proponuję New Order.
                                          • ilhan Re: Drobne wyjaśnienie Ilhana 01.11.02, 21:38
                                            > Chłopacy! Nie róbcie mi tego! Wszystko zniosę oprócz muzyki Oasis w tle. Może
                                            > cos innego, co? Proponuję New Order.

Myślę, że jednak Oasis - tylko 5 długogrających, jedna składanka, podwójna
                                            koncertowa... Mam jeszcze parę singli... Wytrzymasz. A potem już tylko New
                                            Order... Też znakomity wybór
                                            • martolka Re: Drobne wyjaśnienie Ilhana 01.11.02, 21:43
                                              ilhan napisał:

> > Chłopacy! Nie róbcie mi tego! Wszystko zniosę oprócz muzyki Oasis w tle. M
                                              > oże
                                              > > cos innego, co? Proponuję New Order.
                                              >
                                              > Myślę, że jednak Oasis - tylko 5 długogrających, jedna składanka, podwójna
                                              > koncertowa... Mam jeszcze parę singli... Wytrzymasz. A potem już tylko New
                                              > Order... Też znakomity wybór

no, nie wiem czy tym sposobem za rok świeczki nie będziemy musieli zapalić
                                              mieciowi...
                                              • ilhan Re: Drobne wyjaśnienie Ilhana 01.11.02, 21:50
                                                OK, skoro to dla niego takie bolesne to damy mu walkmana z kasetą np. Ich Troje
                                                (nie wiem co woli Miecio - Michała czy Liama?). Wówczas wszyscy będą
                                                usatysfakcjonowani, mam rację???
                                      • loveletter Re: Drobne wyjaśnienie Ilhana 01.11.02, 22:21
                                        miecio4 napisał:

> Stawiam po cztery browary ilhanowi, loveletterowi i jeden browar innemu-
                                        > loveletterowi bo to szczyl jeszcze.
                                        > Mam nadzieje ze dojdzie na wiosne do zlotu forumowiczów gdzie bede mógł dokonać
                                        > ww czynności.

HURRRRRAAAAAAAA!!!!
                                        HURRRRRAAAAAAAA!!!!
                                        HURRRRRAAAAAAAA!!!!
                                        HURRRRRAAAAAAAA!!!!

• inny_loveletter Re: Drobne wyjaśnienie Ilhana 01.11.02, 22:23
                                        miecio4 napisał:

> Stawiam po cztery browary ilhanowi, loveletterowi i jeden browar innemu-
                                        > loveletterowi bo to szczyl jeszcze.
                                        > Mam nadzieje ze dojdzie na wiosne do zlotu forumowiczów gdzie bede mógł dokonać
                                        > ww czynności.

HURRRRRAAAAAAAA!!!!wink
                                        • Gość: HAIR DLA FANOW Z WAWY IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.11.02, 10:53
                                          WITAM
                                          ZWROCILAM UWAGE NA TEN WATEK, PONIEWAZ JESTEM BYLA FANKA (NIE ZNOSZE TEGO
                                          SLOWA) OASIS. POSIADAM SPORO SINGLI, WYWIAD Z OSIAS NA LIMITOWANEJ PLYTCE,
                                          KSIAZKE W JEZYKU ANGILESKIM NO I JESZCZE KILKA KASET Z KONCERTAMI, KTORE
                                          CHCIALABYM ODDAC. NIE CHCE ZA TO ZADNEJ KASY, ALE NP CHCIALABYM TO WYMIENIC NA
                                          JAKIES UTWORKI (MOGA BYC PRZEGRYWANE I NA KASETACH) BJORK, PJ HARVEY, BOWIEGO,
                                          LENNONA. TO WSZYSTKO JEST JESZCZE DO USTALENIA. JESLI KTOS BYLBY ZAINTERESOWANY
                                          (JESTEM Z WAWY)TO NIECH MAILUJE: emerytka77@poczta.onet.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka