Dodaj do ulubionych

Wasza ulubiona spiewaczka

10.02.06, 21:39
Wiem ze to szczyt banału, ale któz (skrycie bądź jawnie) nie kocha takich
zawodówsmile A wiec kto jest Waszą ulubioną śpiewaczką operową? Moj wybor to
Marylin Horne. Troche zapomniana chyba, ale w czasach gdy gdakanie Cecilii B.
wyznacza standardy wykonawstwa Rossiniego, warto do niej wracac.
Obserwuj wątek
    • quasthoff Re: Wasza ulubiona spiewaczka 10.02.06, 22:00
      Bardzo trudno wymienić tylko tę jedyną. Gdybym miał podać nazwiska co najmniej
      dziesięciu, to wcale nie miałbym problemu, a tak? Na pewno znalazłaby się boska
      Maria Callas, Montserrat Caballe, Leontyna Price, Maria Chiara, Elisabeth
      Schwarzkopf, Kiri te Kanawa, Marylin Horne - również i obecnie królujące -
      Natalie Dessay, Angela Georghiu oraz Cecilia Bartoli. I oczywiście nasza
      nadzwyczajna Teresa Żylis-Gara. Ale to kropla w morzu wokalistyki. A ile
      świetnych śpewaczek było przed grecką boginią?
    • zamek Re: Wasza ulubiona spiewaczka 10.02.06, 23:10
      Hmmm..., chyba Ula Kryger smile
      • ropsu Re: Wasza ulubiona spiewaczka 11.02.06, 00:08
        Gdakanie Cecylii Bartoli...wink? Uwielbiam to gdakanie! A Ty Zamku co bys
        powiedzial o innej Lodziance Joannie Wos? Pozdrawiam
        • zamek Re: Wasza ulubiona spiewaczka 11.02.06, 02:14
          Powiedziałbym, że toutes proportions gardeer, ale wolę Ulę smile
    • arana Re: Wasza ulubiona spiewaczka 11.02.06, 15:52
      Słyszałam niedawno Aleksandrę Kurzak w Mozarcie (mało znanym) i jestem pod
      wielkim wrażeniem. Potrafi wyrazić głosem wszelkie odcienie uczuć. Z perfekcji
      wykonania zdałam sobie sprawę dopiero wtedy, gdy przypomniałam sobie, że
      belcanto to rzecz nie wrodzona, a wyuczona.
      • lilypons Re: Wasza ulubiona spiewaczka 13.02.06, 17:06
        Masz na myśli ten koncert z Maksymiukiem ze studia dwójki? Śpiewała tam arie z
        Mitrydatesa, Wesela i Uprowadzenia z seraju. Głos piękny, ale ja ciągle mam
        wrażenie, że jest trochę "schowany", że jeszcze nie pokazuje wszystkich barw i
        odcieni. Ale wszystko przed nią - poczekajmy trochę.
    • ania13 Re: Wasza ulubiona spiewaczka 13.02.06, 08:27
      przepraszam, ze sie wtrace. Ja tu nowa smile
      Taki interesujacy watek!
      A czy ktos jeszcze pamieta Terese Berganze? Ona i Jessey Norman to moje
      najukochansze. Jesli poslucha sie, a mozna tez poogladac Cyrulika Rossiniego z
      Berganza, to juz nigdy nie bedzie chcialo sie sluchac Bartoli. Nie deprecjonuje
      CB, ona robi wielkie rzeczy, odkrywa nowe-stare swiaty, ale ciagle to nie jest
      poziom Teresy Berganzy. To wielka, wspaniala spiewaczka.
      A J.Norman to dla mnie jedyny Erlkoenig. Interpretatorka piesni. Interpretatorka
      przede wszystkim. Glos niezwykly, o takiej barwie i takiej sile, ale jej
      najwiekszym atutem jak dla mnie jest to, w jaki sposob przekazywala tekst. Nic
      nie wiem na jej temat prywatnie, ale sluchajac piesni Schuberta czy Schumanna w
      jej wykonaniu wiem, ze ona, w przeciwienstwie do innych, rozumie ten tekst i
      inteligentnie go przekazuje.
      Prosze, nie zapominajmy o TB i JN w panujacej obecnie niemal monomezzokulturze.
      • lilypons Berganza 13.02.06, 21:41
        W środę będzie można posłuchać Teresy Berganzy w dwójce

09:25 Muzyczny kanon Dwójki | autor: Małgorzata Pęcińska
        Georges Bizet Carmen (fragmenty opery), wyk. Teresa Berganza – Carmen, Placido
        Domingo – Don José, Sherril Milnes – Escamillo, Ileana Cotrubas – Micaela, The
        Amrosian Singers, Londyńska Orkiestra Symfoniczna, dyr. Claudio Abbado
        • ania13 Re: Berganza 14.02.06, 06:01
          polecam, polecam! zachwycam sie tym wykonaniem Carmen nie wiem od jak dawna. Ja
          sobie nie poslucham, bo jestem w takim miejscu, gdzie dwojka nie dociera, a
          przez internet nie moge sie nigdy dopchac, ale jesli ktos nie zna, to mu
          zazdroszcze, bo to wielkie szczescie pierwszy raz posluchac tego nagrania.
          Drugie moje ulubione to (ale niespodzianka) z J. Norman... ALe Mirella Freni tez
          sobie niezle radzila jako Carmen. No i Callas, to taka Carmen charakterna. Sama
          nie wiem. Chyba preferuje w tym wypadku elegancje Berganzy, bo ona to "z mlekiem
          matki wyssala" umiejetnosc trzymania wachlarza.
    • anka_anka1 Re: Wasza ulubiona spiewaczka 17.02.06, 21:59
      Anna Netrebko - jest po prostu niesamowita w Traviacie
      • jdrk Re: Wasza ulubiona spiewaczka 27.06.06, 20:10
        anka_anka1 napisała:
        > Anna Netrebko - jest po prostu niesamowita w Traviacie

TVP Kultura, czw. 29.06.2006, godz. 19:15 - film dokumentalny o Annie Netrebko smile))

program.tvp.pl/2,3626732,000000.html
    • eeela Re: Wasza ulubiona spiewaczka 17.02.06, 22:12
      Zalozycielka i glowny glos grupy Sinfonye (muzyka sredniowieczna, glownie wloska
      i francuska) - Stevie Wishart.
      Mam tez jeden ulubiony glos na swoich nagraniach madrygalow Monteverdiego - ale
      nie znam imienia tego glosu, poniewaz sciagnelam te madrygaly bezczelnie z netu
      bez rzeczonego imienia. Ale wiecie co - zyje jakos z ta niewiedza, i nie gryzie
      mnie to zbyt ;-P
      • altocellist Re: Wasza ulubiona spiewaczka 19.02.06, 12:08
        Przecież Wishart to wyłącznie instrumentalistka! W tej grupie śpiewały głównie
        Vivian Ellis, Jocelyn West i Mara Kiek, Stevie czasem tylko refren lub drugi
        głos mogła ponucić. No i jeśli chodzi o wokale, to włoskiej muzyki Sinfonie nie
        nagrywało, tylko tańce i to jedną płytę (Red Iris dla Glossa). Za to poecam
        współczesne utwory solowe Wishart, są super i tam ona śpiewa przy
        akompaniamencie "hurdy-gurdy".
        • eeela Re: Wasza ulubiona spiewaczka 19.02.06, 12:22
          A nieprawda, spiewa takze! Jest glowna wokalistka bodajze na plycie "The Courts
          of Love". A "hurdy-gurdy" to po polsku lira korbowa smile
          • eeela Re: Wasza ulubiona spiewaczka 19.02.06, 12:26
            A nie, przepraszam, jako glowna wokalistka jest na plycie "Trois Soeurs".
            Sprawdzilam bylam smile
            • altocellist Re: Wasza ulubiona spiewaczka 19.02.06, 22:58
              No właśnie na Courts śpiewa Mara Kiek, a na Three Sisters to są Ellis i West, a
              Stevie śpiewa tylko refreny i niższe głosy. Poważnie! Właśnie przesłuchałam,
              żeby nie było. Podobnie jest na którejś płycie z Hyperiona, na której śpiewają
              kolędy angielskie. Właściwie to przepraszam, że tak maniakalnie poprawiam,
              powinnam się cieszyć, że ktoś słucha i lubi to co i jasmile!
              A czy hurdy-gurdy i sinfonye to nie jest to samo? Bo w którymś booklecie tak
              było napisane...
              • eeela Re: Wasza ulubiona spiewaczka 19.02.06, 23:20
                Nie bede sie spierac, bo nie mam plyt ze soba, sprawdzalam jeno w necie. Na 3
                siostrach jest jeden kawalek skomponowany przez Wishart (Azeruz?) a reszta to
                francuskie piosnki XIII-XIV-wieczne. One tam zreszta zazwyczaj spiewaja razem,
                bo to badz co badz poczatki polifonii. Eee, nie pamietam. Zawsze wydawalo mi
                sie, ze to ona ciagnie glowny glos, widocznie zle myslalam.
                Hurdy-gurdy i sinfonye to to samo. Hurdy-gurdy to taka bardziej ludowa nazwa
                (jak krzypki i gasliki ;-D ) a sinfonye to od nazwy uzywanej w lacinie.
                (tak mi przynajmniej mowiono, nie znam sie na instrumentach dobrze, w razie
                czego zwalam bledy na nieobecnych wink )
                • altocellist Re: Wasza ulubiona spiewaczka 19.02.06, 23:38
                  Daję linka, gdzie można poczytać o kompozycjach Wishart i jej działalnością
                  poza muzyką klasyczną (czy dawną):

laudanum.net/ut/biog/wishart.shtml
                  No właściwie jeśli tenor to główny głos to ona go ciągnie. Ale częściej to go
                  ciągnie instrumentalnie. No i nie wszystko tam to polifonia, to raczej jest
                  monodia, którą wyciągnięto z motetów trzygłosowych (podaję za bookletem).
                  Dzięki za info o hurdy-gurdy, już googluję za tym.
                  • eeela Re: Wasza ulubiona spiewaczka 20.02.06, 12:18
                    Zaraz, nie, poczekaj, znowu czegos nie rozumiem. One tam wszystkie baby
                    spiewaja. A tenor to glos meski!
                    • altocellist Re: Wasza ulubiona spiewaczka 20.02.06, 20:06
                      Cytuję Wishart za książeczką:
                      In the motets, Jocelyn usually sings the top part, Viv the middle, and I
                      sing/play the tenor, yo canto y/o toco la tenor, et moi le tenor (chant et/ou
                      instrument.
                      Dalsza lektura bookleta daje mi do zrozumienia ze ten tenor to po prostu
                      najniższy głos (ale w utworze, można powiedzieć, że jego wysokość jest
                      względna), który ma jakiś tekst po łacinie wyciągnięty z chorałów (???
                      jest "plainchant"), który ma melodię tego "plainchant", ale jest zrytmizowany,
                      żeby można było dopisać wyższe głosy. No i ten tenor można wykonywać też
                      instrumentalnie, a Wishart robi to na oba sposoby, a czasem równocześnie. Głos
                      ma niski dosyć, ale raczej nie ma skali męskigo tenoru.
                      Chyba w dawnej polifoni tenor był najniższym głosem utworu, a nie jakimśtam
                      głosem męskim mającym taką a taką rozpiętość.
                      Ale nie ufaj mi zbytnio, to jeszcze nie jest sprawdzone.
                      • eeela Re: Wasza ulubiona spiewaczka 20.02.06, 20:10
                        Tak!!!
                        Tenor to najnizszy glos w motecie!
                        smile
                        • eeela Re: Wasza ulubiona spiewaczka 20.02.06, 20:18
                          Tylko czy to jest to samo co cantus firmus?
                          • altocellist Re: Wasza ulubiona spiewaczka 20.02.06, 22:08
                            A tego to ja już nie wiem sad
                          • lilypons Cantus firmus 20.02.06, 22:15
                            www.rmfclassic.pl/?a=encyklopedia&op=id&id=1575358
                  • eeela Re: Wasza ulubiona spiewaczka 20.02.06, 12:22
                    Aha, i jeszcze ciekawam bardzo ich wykonania Hildegardy. Zawsze kanoniczne i
                    jedyne doskonale wykonanie dla mnie to byl box dziel Hildegardy w wykonaniu
                    Sequentii (niestety ostala mi sie z calego pudelka jedna plyta). Ale z checia
                    bym posluchala wykonania Sinfonye, chociaz musze przyznac, ze ciezko mi sie
                    przyzwyczaja do nowych, nieosluchanych interpretacji smile
                • quasthoff hurdy-gurdy 19.02.06, 23:38
                  www.glossamusic.com/artists/swishart.htm
    • arana Niedługo można usłyszeć 25.02.06, 16:36
      4. 03. 2006
      godz. 19.00
      sobota Program 2 Polskiego Radia
      Recital wokalny
      Urszula Kryger mezzosopran
      Katarzyna Jankowska fortepian
      Program: Karol SZYMANOWSKI - Sześć pieśni do słów Kazimierza Tetmajera op. 2,
      Trzy fragmenty z poematów Jana Kasprowicza op. 5, Dwanaście pieśni kurpiowskich
      do słów ludowych op.58

Bilety godzinę przed koncertem w kasie Studia Koncertowego im. Lutosławskiego,
      ul. Z. Modzelewskiego 59 tel. 645 54 39

Informacje, możliwość rezerwacji biletów: tel. 645 52 52

7. 03. 2006
      godz. 19.00
      wtorek Program 2 Polskiego Radia
      Recital wokalny
      Olga Pasiecznik sopran
      Maciej Grzybowski klawesyn, fortepian
      Program: Włodzimierz KOTOŃSKI - Madrygały polskie do tekstów staropolskich na
      głos i klawesyn (prawykonanie), Wolfgang Amadeus MOZART - Pieśni, Anton WEBERN -
      Trzy pieśni op. 25, Konstanty REGAMEY - Pięć etiud na głos żeński i fortepian,
      Paweł MYKIETYN - Sonety Szekspira na głos i fortepian

Bilety godzinę przed koncertem w kasie Studia Koncertowego im. Lutosławskiego,
      ul. Z. Modzelewskiego 59 tel. 645 54 39

Informacje, możliwość rezerwacji biletów: tel. 645 52 52

• mkkraj Re: Niedługo można usłyszeć 27.02.06, 23:13
        w ramówce polskiego radia 2 nie ma koncertu z 04.03 a bardzo mnie on interesuje ze wzgledu na piesni kurpiowskie
        • arana Nie martw się! 03.03.06, 16:46
          Koncert odwołany z powodu choroby artystki.
          • mkkraj Re: Nie martw się! 03.03.06, 18:47
            a nie wiesz kiedy bedzie?
            • arana Nie wiem, ale 04.03.06, 09:03
              tu możesz śledzić koncerty w Studiu im. W. Lutosławskiego w Warszawie:

www.polskieradio.pl/koncerty/
              • zamek Dzięki za linczka, Aranko :) 04.03.06, 10:08
                Dopisałem do linkownii smile
      • schaetzchen Re: Niedługo można usłyszeć 03.03.06, 19:33
        Ja polecam koncert 7.III, Sonety Szekspira rewelacyjne, trzeba usłyszeć!!!
    • mkkraj Re: Wasza ulubiona spiewaczka 27.02.06, 23:11
      Katarzyna C. za 10 lat najwspanialsza śpiewaczka w Polsce i jedna z lepszych w Europie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka