Dodaj do ulubionych

ruchy rąk

05.03.06, 15:37
Witajcie,
wciąz martwią mnie ruchy rąk! Zastanawiam się kiedy nastąpi ten moment,
doskonałego zgrania, tej płynności, giętkości palców... i czy w ogole
nastąpi!?
Jakie jest właściwe ułożenie palców? Czy powinny być rozczapierzone, czy ten
odwrotnie? Analizuje dłonie tancerek na zdjęciach, porównuje z tym co widze
na zajęciach flamenco i wciąż zastanawiam się jak powinny wyglądać prawilowe
ruchy rąk. Chcialabym zobaczyć poklatkowy zapis takiego ruchu, byłoby mi
latwiej zauważyć poszczegolne przejścia, itd.
Jeżeli macie jakieś rady, uwagi lub materiały, które pozwolą rozwinąć ruchy
rąk, to napiszcie proszęsmile
może jakieś ćwiczenia, które dobrze rozciągają dłonie i palce, oraz pomogą
zlikwidować tę okropną sztywność stawów!
Obserwuj wątek
    • kdys Re: ruchy rąk 06.03.06, 16:13
      Ruch dłoni to sprawa bardzo indywidualna, nie ma jednej właściwej drogi - można
      łagodnie, a można bardziej po męsku. A jeśli chodzi o płynność to tylko
      ćwiczyć. Ja czasami ćwiczę dłonie przed tv - oglądam ulubiony serial a dłonie
      pracują smile
      Polecam rozciąganie nagdarstków, a na same palce były też kiedyś na warsztatach
      bardzo dobre ćwiczenia - palec środkowy i kciuk tworzą kółko, pozostałe palce
      idealnie wyprostowane, rozczapierzone i naprężone. Uważając żeby nie zgiąć
      żadnego z palców, kręcisz koła nadgarstkiem w każdej z pozycji.
      Powodzenia!
      • anduende Re: ruchy rąk 06.03.06, 16:25
        Dzięki wielkie za ćwiczonko kdyssmile
        też staram się ćwiczyć w każdej chwili, może z czasem nabiorę tej płynności!
        pozdrawiam
    • jaleo Re: ruchy rąk 12.03.06, 17:14
      Tak jak dziewczyny pisza powyzej, nie ma "jedynego slusznego" sposobu obrotu
      dloni. Niektore tancerki (czesciej te starszego pokolenia, w wieku Matildy
      Coral), jakby lekko "zwijaja" dlon prawie w piesc w czasie obrotu. U mlodszego
      pokolenia raczej jest mniej "zwijania" dloni. Duzo tez zalezy, czy u danej
      tancerki przewaza przasna tradycja, czy wyuczone w szkolach tanca (a obecnie
      rowniez baletowe) Flamenco.

Z przepieknych ruchow dloni slynie Maria Pages - postaraj sie obejrzec ja w
      filmie Saury "Flamenco" - wykonuje tam przepiekna Petenere i kamera nie moze
      sie oderwac od jej przepieknych ruchow dloni.

Dla uczacych sie zwykle nauczyciele polecaja te pozycje, ktora ktos juz opisal
      powyzej - trzeba polaczyc palec srodkowy z kciukiem, a pozostale palce ustawic
      tak, zeby patrzac z boku na dlon, widac bylo wszystkie palce (tzn. kazdy na
      innym poziomie). Ta pozycja uczy nawyku napedzania ruchu nadgarstkiem, a nie
      palcami, co sie czesto zdarza u poczatkujacych. A potem jak sie juz dobrze
      wyrobi technike, mozna zaczac wypracowywac swoj wlasny styl.
      • anduende Re: ruchy rąk 13.03.06, 11:13
        Dzięki Jaleosmile
        Zaczełam robić opisane przez Was ćwiczenie - faktycznie jest super. Dobrze
        rozciąga palce! "Ta pozycja uczy nawyku napedzania ruchu nadgarstkiem, a nie
        palcami, co sie czesto zdarza u poczatkujacych" - dokładnie ten błąd popełniam,
        Twoje słowa uświadomily mi to! Wielkie dziekismile nikt mi tego wczesniej nie
        powiedział, a przecież to cholernie ważna uwaga!
        Widzę, że większy progress w ruchach rąk osiągne dzieki forum, niż na
        zajęciach wink
        MAm jeszcze prośbę. Gdybyś mogła JALEO opisać mi dokładniej, w której scenie
        tańczy Maria Pages? Od wczoraj mam Flamenco w domu, jednak nie rozróżniam
        artystów sad najlepiej jak mi opiszesz, która to scena, jakie kolory i światło w
        tej scenerii są?
        dzieki wielkie jeszcze raz
        pozdrawiam WSZYSTKIE BABECZKI (i nie tylko) z forum smile
        • jaleo Re: ruchy rąk 14.03.06, 20:15
          anduende napisała:

>MAm jeszcze prośbę. Gdybyś mogła JALEO opisać mi dokładniej, w której scenie
          > tańczy Maria Pages? Od wczoraj mam Flamenco w domu, jednak nie rozróżniam
          > artystów sad najlepiej jak mi opiszesz, która to scena, jakie kolory i światło
          w
          >
          > tej scenerii są?

To jest ta scena, gdzie ona jest na poczatku za "przescieradlem".
      • anduende Re: ruchy rąk 13.03.06, 12:06
        Czy to nie ta scena, gdzie tancerka tańczy za białą ścianą materiału i widać
        tylko jej cień? W momencie przejścia miedzy jedną a drugą podświetlaną płachtą
        możemy zobaczyć ją samą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka