19.04.06, 21:24
Czy znacie jakieś fajne kapele gdzie jest dużo tenorowego saksofonu ?
Jest kilka kapel które używają całej gamy dęciaków ale mi zależy głównie na tenorze - lubię go sluchać w niskich , basowych, tonacjach.
Obserwuj wątek
    • km500 Re: tenor sax 11.05.06, 20:55
      czyżby nikt nie widział ....?
      • jazzbaky1 Re: tenor sax 12.05.06, 09:52
        Całkiem możliwe.
        Basowe tonacje najpawdopodobniej speszyły ewentalnych interlokutorów.
        Wold Saxophone Quartet, tam jest kilka saksofonów, chyba cztery,
        więc tenor się znajdzie.
      • gingerr Michael Brecker? 12.05.06, 10:43
        np. Michael Brecker Quindectet "Wide Angles"
        lub w trochę mniejszym składzie "Tales from the Hudson"
        lub "Nearness of You, the Ballad Book"
        • jazzfoxy Re: Gene Ammons 15.06.06, 22:11
          Znacie moze? Wydaje sie byc zapomniany i malo znany.
          • pharoah Re: Gene Ammons 16.06.06, 12:35
            malo znany to moze nie...malo sluchany i zapomniany-troche... to ja rzuce
            jeszcze jedno nazwisko-Von Freeman..."Mowi Ci to cos?"-jak zwykl mawiac
            Wienczyslaw Glinski w serialu "Dom"...
            • pharoah Re: Gene Ammons 16.06.06, 12:55
              wkradl sie chochlik drukarski...mialo byc oczywiscie :"Mowi Wam to cos"?-on byl
              w partii...a oni zawsze mowili w liczbie mnogiej...
              • kossace Re: Peter Corser 04.07.06, 11:04
                Gorąco polecam tego freaka! Znacie go?
                Gra właśnie na saksofonie tenorowym. W szczególności jego solową!!! (tak
                właśnie) solową płytę "Breathing Out" z 2004, na której daje upust swojej
                pomysłowości i szaleństwa..., co on robi z tym saxem? Porusza się od dźwięków
                wysokich, poprzez bębnienie rękami i palcami na nim, by przejść do tonów
                niskich, przypominając tym samym także innego Petera, ale Brötzmanna.
                Nie będę się rozpisywać, więcej info na jego stronie
                www.petercorser.com , na której znajduje się cała jego dyskografia i
                UWAGA - HIT – całość do pobrania za darmo!! Dla mnie jest ci on rewelacyjny!
                Szkoda, że u nas mało znany.
              • pharoah Re: Gene Ammons 30.07.06, 19:00
                pharoah napisał:

> wkradl sie chochlik drukarski...mialo byc oczywiscie :"Mowi Wam to cos"?-on byl
                >
                > w partii...a oni zawsze mowili w liczbie mnogiej...
                istotnie wkradl sie chochlik drukarski...a nawet 2 chochliki..."Mowi Wam to
                cos?" to oczywiscie kwestia pana s.p. Wirgiliusza Grynia...skad sie wzial
                Wienczyslaw Glinski naprawde nie wiem..."Mowi Wam to Cos?"....
    • sztuka.latania Re: tenor sax 20.07.06, 16:06
      Jak tenor to w pierwszej kolejności John Coltrane. Dalej: Sonny Rollins, Joe
      Henderson, Wayne Shorter, Joshua Redman itd itd przecież saksofonistow
      tenorowych jest najwiecej!!! Z polskich: Adam Pierończyk, Maciej Sikała, Jan
      Ptaszyn Wróblewski, Janusz Muniak, Wojtek Staroniewicz ....

Dagmara
      • kossace Re: tenor sax 21.07.06, 09:25
        tak to prawda, ale chodziło o niskie basowe tonacje a nie każdy wydobywa z
        niego takie dźwięki..
        • sztuka.latania Re: tenor sax 21.07.06, 16:55
          A moze po prostu zapoznaj sie z plytami Stana getza grajaacego na barytonie?
          bedziesz mial niskie brzmienie. kazdy saksofonista na kazdej plycie gra w
          roznych tonacjach ....

pozdrawiam
          • kossace Re: tenor sax 21.07.06, 17:43
            akurat wątek jest taki a nie inny..., nie ja go zakładałem a tylko dałem
            przykład takiego brzmienia
            • sztuka.latania Re: tenor sax 22.07.06, 09:40

Sam napisałeś, że przechodzi od brzmień wysokich do niskich.
              Temat zdaje mi się odrobinę absurdalny .... Nikt nie gra tylko w niskich
              tonacjach ... Łorewa, przykro mi, że nie byłam w stanie pomóc, ale naprawdę
              posłuchanie barytonu wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem dla miłośników
              niskich dźwięków na saksofonie.

saksofonistka altowa
              • kossace Re: tenor sax 28.07.06, 23:38
                oczywiście Twoje uwagi są słuszne..., równie dobrze można posłuchac Vandermarka
                grającego m.in. na barytonie.., założycielowi wątku chodziło chyba jednak (a
                moze niestety) o tenor i niskie dźwięki, jakie można z niego wydobyć, dlatego
                poleciłem Petera Corsera i jego solowa płytę, wydającą mi się najbardziej
                adekwatną..
                pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka