km500 19.04.06, 21:24 Czy znacie jakieś fajne kapele gdzie jest dużo tenorowego saksofonu ? Jest kilka kapel które używają całej gamy dęciaków ale mi zależy głównie na tenorze - lubię go sluchać w niskich , basowych, tonacjach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzbaky1 Re: tenor sax 12.05.06, 09:52 Całkiem możliwe. Basowe tonacje najpawdopodobniej speszyły ewentalnych interlokutorów. Wold Saxophone Quartet, tam jest kilka saksofonów, chyba cztery, więc tenor się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gingerr Michael Brecker? 12.05.06, 10:43 np. Michael Brecker Quindectet "Wide Angles" lub w trochę mniejszym składzie "Tales from the Hudson" lub "Nearness of You, the Ballad Book" Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Gene Ammons 15.06.06, 22:11 Znacie moze? Wydaje sie byc zapomniany i malo znany. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Gene Ammons 16.06.06, 12:35 malo znany to moze nie...malo sluchany i zapomniany-troche... to ja rzuce jeszcze jedno nazwisko-Von Freeman..."Mowi Ci to cos?"-jak zwykl mawiac Wienczyslaw Glinski w serialu "Dom"... Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Gene Ammons 16.06.06, 12:55 wkradl sie chochlik drukarski...mialo byc oczywiscie :"Mowi Wam to cos"?-on byl w partii...a oni zawsze mowili w liczbie mnogiej... Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: Peter Corser 04.07.06, 11:04 Gorąco polecam tego freaka! Znacie go? Gra właśnie na saksofonie tenorowym. W szczególności jego solową!!! (tak właśnie) solową płytę "Breathing Out" z 2004, na której daje upust swojej pomysłowości i szaleństwa..., co on robi z tym saxem? Porusza się od dźwięków wysokich, poprzez bębnienie rękami i palcami na nim, by przejść do tonów niskich, przypominając tym samym także innego Petera, ale Brötzmanna. Nie będę się rozpisywać, więcej info na jego stronie www.petercorser.com , na której znajduje się cała jego dyskografia i UWAGA - HIT – całość do pobrania za darmo!! Dla mnie jest ci on rewelacyjny! Szkoda, że u nas mało znany. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Gene Ammons 30.07.06, 19:00 pharoah napisał: > wkradl sie chochlik drukarski...mialo byc oczywiscie :"Mowi Wam to cos"?-on byl > > w partii...a oni zawsze mowili w liczbie mnogiej... istotnie wkradl sie chochlik drukarski...a nawet 2 chochliki..."Mowi Wam to cos?" to oczywiscie kwestia pana s.p. Wirgiliusza Grynia...skad sie wzial Wienczyslaw Glinski naprawde nie wiem..."Mowi Wam to Cos?".... Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: tenor sax 20.07.06, 16:06 Jak tenor to w pierwszej kolejności John Coltrane. Dalej: Sonny Rollins, Joe Henderson, Wayne Shorter, Joshua Redman itd itd przecież saksofonistow tenorowych jest najwiecej!!! Z polskich: Adam Pierończyk, Maciej Sikała, Jan Ptaszyn Wróblewski, Janusz Muniak, Wojtek Staroniewicz .... Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: tenor sax 21.07.06, 09:25 tak to prawda, ale chodziło o niskie basowe tonacje a nie każdy wydobywa z niego takie dźwięki.. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: tenor sax 21.07.06, 16:55 A moze po prostu zapoznaj sie z plytami Stana getza grajaacego na barytonie? bedziesz mial niskie brzmienie. kazdy saksofonista na kazdej plycie gra w roznych tonacjach .... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: tenor sax 21.07.06, 17:43 akurat wątek jest taki a nie inny..., nie ja go zakładałem a tylko dałem przykład takiego brzmienia Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: tenor sax 22.07.06, 09:40 Sam napisałeś, że przechodzi od brzmień wysokich do niskich. Temat zdaje mi się odrobinę absurdalny .... Nikt nie gra tylko w niskich tonacjach ... Łorewa, przykro mi, że nie byłam w stanie pomóc, ale naprawdę posłuchanie barytonu wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem dla miłośników niskich dźwięków na saksofonie. saksofonistka altowa Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: tenor sax 28.07.06, 23:38 oczywiście Twoje uwagi są słuszne..., równie dobrze można posłuchac Vandermarka grającego m.in. na barytonie.., założycielowi wątku chodziło chyba jednak (a moze niestety) o tenor i niskie dźwięki, jakie można z niego wydobyć, dlatego poleciłem Petera Corsera i jego solowa płytę, wydającą mi się najbardziej adekwatną.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś