Dodaj do ulubionych

Gra skojarzeń

23.04.06, 23:27
Mam takie pytanie , jak sobie wyobrazacie muzykę Artura Leverkuhna ??.Z
dorobkiem jakiego kompozytora kojarzy Wam sie najbardziej . Czytalem to jak
mialem 17 lat wiec juz duzo nie pamiętam ale zagadnienie jego muzyki dalej
wzbudza we mnie ogromną ciekawosc - co Wy o tym sądzicie??
Obserwuj wątek
    • dobiasz Re: Gra skojarzeń 23.04.06, 23:38
      Prototypem Leverkuehna od strony muzycznej był Schoenberg i wiedziałem o tym
      czytając powieść, więc... sprzężenie zwrotne.
      • schaetzchen Re: Gra skojarzeń 24.04.06, 06:29
        Ja też czytałam wiedząc o Schoenbergu, więc nad całą książką "unosił się" klimat
        jego muzyki, a dokładniej utworów fortepianowych, bo tylko to wtedy znałam smile
        Chociaż o ile odbrze pamiętam to Schoenberg obraził się na Manna za Doktora
        Faustusa?
        A temat związków literatury i muzyki ciekawy (ale jak dla mnie to tylko w tę
        stronę - bo już doszukiwanie sie literatury w muzyce niekoniecznie) i pewnie
        wałkowany? Wspomnę tylko, że przez Wajdę (dzięki Wajdzie?) opowiadania
        Iwaszkiewicza to dla mnie czysty Szymanowski... a mam na myśli nie tylko "Panny
        z Wilka".
        I jeszcze sprawa utworów muzycznych, które są wymieniane w literaturze - czasem
        są wytworem autora, czasem faktycznie istniejącymi dziełami. Tu przypomina mi
        się historia jak to szukałam nut "Verborgenheit"... Brahmsa, pieśni która jest
        ważną "bohaterką" "Sławy i chwały" - aż ktoś mnie uświadomił, że jej autorem
        jest Hugo Wolf smile
        Tylko jakoś do "Śmierci w Wenecji" Adagietto mi nie pasuje sad
        • dobiasz Re: Gra skojarzeń 24.04.06, 09:21
          schaetzchen napisała:

> Chociaż o ile odbrze pamiętam to Schoenberg obraził się na Manna za Doktora
          > Faustusa?

Schoenberg w tym czasie obrażał się na wielu ludzi, co biorąc pod uwagę
          antysemicką nagonkę w latach 30-tych (m.in. intrygi Almy Mahler, która za pomocą
          kłamstw doprowadziła do zerwania jego wielkiej przyjaźni z Kandyńskim),
          emigrację itp. niespecjalnie dziwi sad

> A temat związków literatury i muzyki ciekawy (ale jak dla mnie to tylko w tę
          > stronę - bo już doszukiwanie sie literatury w muzyce niekoniecznie) i pewnie
          > wałkowany? Wspomnę tylko, że przez Wajdę (dzięki Wajdzie?) opowiadania
          > Iwaszkiewicza to dla mnie czysty Szymanowski... a mam na myśli nie tylko
          > "Panny z Wilka".

Szymanowski i Iwaszkiewicz to chyba skojarzenie nie tylko dzięki Wajdzie.
          Przecież oni się przyjaźnili od czasów młodości (że o libretcie do "Króla
          Rogera" nie wspomnę). Mi się kojarzy, choć filmu Wajdy nie widziałem.

> Tylko jakoś do "Śmierci w Wenecji" Adagietto mi nie pasuje sad

A film Viscontiego widziałaś?
    • bwv1004 Re: Gra skojarzeń 24.04.06, 14:19
      > Mam takie pytanie , jak sobie wyobrazacie muzykę Artura Leverkuhna ??.

A nie Adriana przypadkiem?
      • quasthoff Re: Gra skojarzeń 24.04.06, 16:16
        Właśnie Adriana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka