maro76 Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 22.05.06, 19:36 jako prosty meloman odpowiem prosto: podoba mi sie) każda jedna część dość popularna jest też transkrypcja Pletniewa na klarnet, jesli czegos nie przekrecam Odpowiedz Link Zgłoś
stary71 Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 22.05.06, 20:18 Mój Boże! W życiu nie słyszałem tej transkrypcji, ani nawet nie słyszałem o niej. Nie jestem też pewny, czy chciałbym ją słyszeć... Klarnet jest cudownym instrumentam i potrafi wywołać zupełnie nieziemską atmosferę, także u Beethovena, zwłaszcza wczesnego (np. Kwintet op. 15). Ale zeby przenieść partię skrzypcową z Koncertu Beethovena na klarnet, to juz trzeba mieć zupełnie źle w głowie. Wyobraźcie sobie te pierwsze łamane oktawy na klarnecie - zgroza! Klarneciści maja całkiem dużo bardzo dobrych koncertów do grania, nie mówiąc o kameralistyce. Rzecz w tym, że niektórzy profesorowie wcale o tym nie wiedzą i daja uczniom do grania transkrypcje. To samo dzieje sie z altówkami, itd. A co do koncertu Beethovena - to jest arcydzieło, ale szczerze mówiąc nie znalazłem dotąd nagrania, które by mnie satysfakcjonowało w pełni. Szalenie trudna muzyka, bardzo łatwo pogubić się w niej, w rezultacie powstaje "piekna monotonia". Najbardziej zagadkowy z koncertów Beethovena. Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 "Why should the fiddle players have all the fun?" 22.05.06, 20:37 czyli recenzja na temat tej transkrypcji www.iclassics.com/featureArticle?contentId=185 próbki do odsłuchania w Amazonie (tylko w 3 części mozna posłuchac klarnetu) plus kilka opinii pod spodem www.amazon.com/gp/product/B00004SDNZ/103-7598574-2553400?v=glance&n=5174 Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: "Why should the fiddle players have all the 22.05.06, 21:07 Uwielbiam ten koncert. Pod warunkiem wszakże, że na sali nie ma Krzysztofa Jakowicza. Co tu jeszcze więcej mówić? W ogóle maestro LvB się mocno lenił, skoro zdarzyło mu się tylko pięć fortepianowych, jeden skrzypcowy i jeden (nudny) potrójny. A może o czyms nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: "Why should the fiddle players have all the 23.05.06, 01:13 Eee, potrójny fajny jest. Chyba go nawet wolę od skrzypcowego. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: "Why should the fiddle players have all the 23.05.06, 01:16 > A > może o czyms nie wiem. Może do utworów na instrument solowy z orkiestrą - a więc do klimatów koncertowych mozna by zaliczyć Fantazje op 80 - to jest dopiero dziwna rzecz Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: "Why should the fiddle players have all the 23.05.06, 08:03 Piękna! Antycypacja IX Symfonii, wolność i rozmach. Kiedy słucham Koncert fortepianowy Busoniego, to czuję w tym właśnie Fantazję op. 80. Słyszałem kiedyś jak Kissin w tym się udzielał, ale kto na skrzypcach - nie pomnę Ten Bee Thoven to był dżinks Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 dzinks:) 23.05.06, 09:41 Bee -pszczoła thoven- cos kolo weny -wena pszczoły i wszystko jest wyjasnione - albo kolega sie smieje z mojego ulubienca chopina - "choping down the trees" Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: "Why should the fiddle players have all the 23.05.06, 15:53 > Piękna! Antycypacja IX Symfonii, wolność i rozmach. Antycypacja jak najbardziej. Zauważyłem ją będąc jeszcze bardzo nieopierzonym słuchaczem. Ale tak jak finał IX w moim odczuciu porusza się niebezpiecznie blisko granicy kiczu, to Fantazja moim zdaniem ją przekracza. Co nie znaczy, że nie mozna sobie czasem posłuchać... Nawet niedawno ściągnąłem sobie z netu, bo na płycie nie mam. A propos słuchania dziwnych rzeczy - czy ktoś ma i podzieliłby sie arią Mozarta "Va. dal furor portata" KV21? Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: "Why should the fiddle players have all the 23.05.06, 18:18 bwv1004 napisał: >> Może do utworów na instrument solowy z orkiestrą - a więc do klimatów > koncertowych mozna by zaliczyć Fantazje op 80 - to jest dopiero dziwna rzecz :- Ale najpiekniejsza pod słońcem. Fantazji nie dodałam do koncertów, bo tam przecież pojawiają się jakieś ludzie, nie? A ze 30 lat temu zapodałam otoczeniu, że właśnie Fantazję proszę mi zagrać na moim pogrzebie. Żeby nie było strasznie smutno. PS. Oczywiście mam CD. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: "Why should the fiddle players have all the 24.05.06, 06:00 >> Ale najpiekniejsza pod słońcem. Fantazji nie dodałam do koncertów, bo tam > przecież pojawiają się jakieś ludzie, nie? Śmiesznie zabrzmiało >> PS. Oczywiście mam CD. Może mi spiratujesz w jakiegoś dobrego ogga lub lame mp3? Bo ja się pewnie nie zdobędę na wydatek Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: "Why should the fiddle players have all the 24.05.06, 23:30 bwv1004 napisał: > Może mi spiratujesz w jakiegoś dobrego ogga lub lame mp3? Bo ja się pewnie nie zdobędę na wydatek > Ok, przypomnij mi. Mam jakieś takie nagranie sygnowane przez Księcia Walii, niezłe. Przypomnij mi się na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 23.05.06, 07:59 To najpiekniejszy twor jaki powstał na skrzypce szkoda ze jedyny u beethovena paganini moze tylko pozazdroscic Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 24.05.06, 08:18 > A co do koncertu Beethovena - to jest arcydzieło, ale szczerze mówiąc nie > znalazłem dotąd nagrania, które by mnie satysfakcjonowało w pełni. Szalenie > trudna muzyka, bardzo łatwo pogubić się w niej, w rezultacie powstaje "piekna > monotonia". Najbardziej zagadkowy z koncertów Beethovena. Dlaczego zagadkowy? Takie czarodziejskofletowe klimaty, jak to już w II symfonii obrabiał. Zamiast marsza wojskowego w pierwszej części (jak to zwykle w koncertach stosował)wkraczanie w kolejne fazy misterium. Oświecenie. A że stopień wtajemniczenia wyższy niż u Mozarta (bo już po nim), to i prawa większe. Więc na wejściu wolno zapukać nie trzy a cztery razy. W każdym razie przykład na to, ze klasycyzm w muzyce może być pojęciem odnoszącym się do treści. A jeśli chodzi o wykonania to dość blisko celu wydaje mi się Szeryng. Odpowiedz Link Zgłoś
x-man66 Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 22.05.06, 22:42 Jest w nim jakaś magia. Nie słucham go często, lecz za każdym razem czuję jakbym go słyszał pierwszy raz. Choć bywało, że nie mogłem go słuchać (może kwestia wykonania ?). Odpowiedz Link Zgłoś
dwakretki Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 22.05.06, 23:31 jest jeszcze autorska transkrypcja tego koncertu na fortepian. słyszeliście? Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 22.05.06, 23:57 dwakretki napisał: > jest jeszcze autorska transkrypcja tego koncertu na fortepian. słyszeliście? A to nie Liszt dokonał transkrypcji na fortepian? Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 23.05.06, 08:00 Nie - to jest autentyk Beethovena, słyszałem, zabawnie się słucha skrzypcowego jako VI Koncert fortepianowy, choć partia fortepianu jest tam chyba z przypadku, raz banalnie monodyczna, raz upierzona w jaieś absurdalne pasaże, ale jako ciekawostka i owszem., Słyszałem to w PR2 jakieś 6 lat temu. a Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 23.05.06, 21:23 Rzeczywiście, to taki niby VI koncert fortepianowy Znalazłem nawet nagranie Sinfonii Varsovii pod kier. Yehudi Menuhina: www.classicstoday.com/review.asp?ReviewNum=815 Odpowiedz Link Zgłoś
dwakretki Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 27.05.06, 01:11 a co ciekawe, Beethoven w tej wersji wypisał dokładnie kadencje Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 27.05.06, 09:19 Niewykluczone, że w grę wchodziły jakieś pieniądze Zauważ, że Beethoven działający jak w amoku (np. przy IV fort.) pisał (bazgrał) jak kura pazurem, a kadencji to w nutach ponoć w ogóle nie było (Mówił mi to śp. prof. Stachowski, ale skąd On to wiedział?). Ale do koncertów WAM LvB pisał je dokładnie, bo wtedy miał plan i czas do jego realizacji. Może z tym VI fort. też tak było? Tak tylko się zastanawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 23.05.06, 12:11 Krzysztof Jakowicz na sali może się znajdować, ale wyłącznie na widowni... to jest koncert, o którym Gidon Kremer powiedział, że jest najtrudniejszym ze wszystkich skrzypcowych Ja osobiście w klasyce nie siedzę pasjami, ale przed warsztatem koncertu chylę czoło Odpowiedz Link Zgłoś
geesje Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 23.05.06, 21:41 Wspaniały. Niesamowicie wymagający od wykonawcy - ta głębia... Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 jak stara baba 27.05.06, 11:31 musze sie przyznac plakalem przy tym wielkim dziele .Boze jak ktos moze miec w glowie cos tak pieknego! Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja bwv, wysłałam parę rzeczy 27.05.06, 21:25 daj znać, czy doszło. I co wysłałam, bo się zgubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: bwv, wysłałam parę rzeczy 27.05.06, 21:49 iwa, doszło 6 listów z załącznikami, chwilowo nie mogę sprawdzic dokładnie co i jak, ale się odezwę na maila. I może uda mi się czymś zrewanżować.. Dzięki wielkie Odpowiedz Link Zgłoś