Dodaj do ulubionych

Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena

22.05.06, 19:11
co sądzicie o nim?
Obserwuj wątek
    • maro76 Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 22.05.06, 19:36
      jako prosty meloman odpowiem prosto: podoba mi siesmile)
      każda jedna część
      dość popularna jest też transkrypcja Pletniewa na klarnet, jesli czegos
      nie przekrecam
      • stary71 Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 22.05.06, 20:18
        Mój Boże! W życiu nie słyszałem tej transkrypcji, ani nawet nie słyszałem o
        niej. Nie jestem też pewny, czy chciałbym ją słyszeć... Klarnet jest cudownym
        instrumentam i potrafi wywołać zupełnie nieziemską atmosferę, także u
        Beethovena, zwłaszcza wczesnego (np. Kwintet op. 15). Ale zeby przenieść partię
        skrzypcową z Koncertu Beethovena na klarnet, to juz trzeba mieć zupełnie źle w
        głowie. Wyobraźcie sobie te pierwsze łamane oktawy na klarnecie - zgroza!
        Klarneciści maja całkiem dużo bardzo dobrych koncertów do grania, nie mówiąc o
        kameralistyce. Rzecz w tym, że niektórzy profesorowie wcale o tym nie wiedzą i
        daja uczniom do grania transkrypcje. To samo dzieje sie z altówkami, itd.
        A co do koncertu Beethovena - to jest arcydzieło, ale szczerze mówiąc nie
        znalazłem dotąd nagrania, które by mnie satysfakcjonowało w pełni. Szalenie
        trudna muzyka, bardzo łatwo pogubić się w niej, w rezultacie powstaje "piekna
        monotonia". Najbardziej zagadkowy z koncertów Beethovena.
        • maro76 "Why should the fiddle players have all the fun?" 22.05.06, 20:37
          czyli

recenzja na temat tej transkrypcji
          www.iclassics.com/featureArticle?contentId=185
          próbki do odsłuchania w Amazonie (tylko w 3 części mozna posłuchac klarnetu)
          plus kilka opinii pod spodem
          www.amazon.com/gp/product/B00004SDNZ/103-7598574-2553400?v=glance&n=5174
          • iwa_ja Re: "Why should the fiddle players have all the 22.05.06, 21:07
            Uwielbiam ten koncert. Pod warunkiem wszakże, że na sali nie ma Krzysztofa
            Jakowicza.
            Co tu jeszcze więcej mówić? W ogóle maestro LvB się mocno lenił, skoro zdarzyło
            mu się tylko pięć fortepianowych, jeden skrzypcowy i jeden (nudny) potrójny. A
            może o czyms nie wiem.
            • bwv1004 Re: "Why should the fiddle players have all the 23.05.06, 01:13
              Eee, potrójny fajny jest. Chyba go nawet wolę od skrzypcowego.
            • bwv1004 Re: "Why should the fiddle players have all the 23.05.06, 01:16
              > A
              > może o czyms nie wiem.

Może do utworów na instrument solowy z orkiestrą - a więc do klimatów
              koncertowych mozna by zaliczyć Fantazje op 80 - to jest dopiero dziwna rzecz smile
              • apfelbaum Re: "Why should the fiddle players have all the 23.05.06, 08:03
                Piękna! Antycypacja IX Symfonii, wolność i rozmach. Kiedy słucham Koncert
                fortepianowy Busoniego, to czuję w tym właśnie Fantazję op. 80.
                Słyszałem kiedyś jak Kissin w tym się udzielał, ale kto na skrzypcach - nie
                pomnę sad
                Ten Bee Thoven to był dżinks wink
                • littlun1 dzinks:) 23.05.06, 09:41
                  Bee -pszczoła thoven- cos kolo weny -wena pszczoły i wszystko jest wyjasnione - albo kolega sie smieje z mojego ulubienca chopina - "choping down the trees"
                  • apfelbaum Re: dzinks:) 24.05.06, 08:51
                    Ja właśnie tak z czystej sympatii
                    smile
                • bwv1004 Re: "Why should the fiddle players have all the 23.05.06, 15:53
                  > Piękna! Antycypacja IX Symfonii, wolność i rozmach.

Antycypacja jak najbardziej. Zauważyłem ją będąc jeszcze bardzo nieopierzonym
                  słuchaczem. Ale tak jak finał IX w moim odczuciu porusza się niebezpiecznie
                  blisko granicy kiczu, to Fantazja moim zdaniem ją przekracza. Co nie znaczy,
                  że nie mozna sobie czasem posłuchać... Nawet niedawno ściągnąłem sobie z netu,
                  bo na płycie nie mam.

A propos słuchania dziwnych rzeczy - czy ktoś ma i podzieliłby sie arią
                  Mozarta "Va. dal furor portata" KV21?
              • iwa_ja Re: "Why should the fiddle players have all the 23.05.06, 18:18
                bwv1004 napisał:

>> Może do utworów na instrument solowy z orkiestrą - a więc do klimatów
                > koncertowych mozna by zaliczyć Fantazje op 80 - to jest dopiero dziwna
                rzecz :-

Ale najpiekniejsza pod słońcem. Fantazji nie dodałam do koncertów, bo tam
                przecież pojawiają się jakieś ludzie, nie?
                A ze 30 lat temu zapodałam otoczeniu, że właśnie Fantazję proszę mi zagrać na
                moim pogrzebie. Żeby nie było strasznie smutno.
                PS. Oczywiście mam CD.
                • bwv1004 Re: "Why should the fiddle players have all the 24.05.06, 06:00
                  >> Ale najpiekniejsza pod słońcem. Fantazji nie dodałam do koncertów, bo tam
                  > przecież pojawiają się jakieś ludzie, nie?

Śmiesznie zabrzmiało wink

>> PS. Oczywiście mam CD.

Może mi spiratujesz w jakiegoś dobrego ogga lub lame mp3? Bo ja się pewnie nie
                  zdobędę na wydatek smile
                  • iwa_ja Re: "Why should the fiddle players have all the 24.05.06, 23:30
                    bwv1004 napisał:

> Może mi spiratujesz w jakiegoś dobrego ogga lub lame mp3? Bo ja się pewnie
                    nie zdobędę na wydatek smile
                    >
                    Ok, przypomnij mi. Mam jakieś takie nagranie sygnowane przez Księcia Walii,
                    niezłe. Przypomnij mi się na priv.
        • littlun1 Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 23.05.06, 07:59
          To najpiekniejszy twor jaki powstał na skrzypce szkoda ze jedyny u beethovena paganini moze tylko pozazdroscicsmile
        • marekkrukowski Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 24.05.06, 08:18
          > A co do koncertu Beethovena - to jest arcydzieło, ale szczerze mówiąc nie
          > znalazłem dotąd nagrania, które by mnie satysfakcjonowało w pełni. Szalenie
          > trudna muzyka, bardzo łatwo pogubić się w niej, w rezultacie powstaje "piekna
          > monotonia". Najbardziej zagadkowy z koncertów Beethovena.

Dlaczego zagadkowy? Takie czarodziejskofletowe klimaty, jak to już w II
          symfonii obrabiał. Zamiast marsza wojskowego w pierwszej części (jak to zwykle
          w koncertach stosował)wkraczanie w kolejne fazy misterium. Oświecenie. A że
          stopień wtajemniczenia wyższy niż u Mozarta (bo już po nim), to i prawa
          większe. Więc na wejściu wolno zapukać nie trzy a cztery razy. W każdym razie
          przykład na to, ze klasycyzm w muzyce może być pojęciem odnoszącym się do
          treści.
          A jeśli chodzi o wykonania to dość blisko celu wydaje mi się Szeryng.
    • x-man66 Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 22.05.06, 22:42
      Jest w nim jakaś magia. Nie słucham go często, lecz za każdym razem czuję jakbym
      go słyszał pierwszy raz.
      Choć bywało, że nie mogłem go słuchać (może kwestia wykonania ?).
      • dwakretki Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 22.05.06, 23:31
        jest jeszcze autorska transkrypcja tego koncertu na fortepian. słyszeliście?
        • jdrk Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 22.05.06, 23:57
          dwakretki napisał:
          > jest jeszcze autorska transkrypcja tego koncertu na fortepian. słyszeliście?

A to nie Liszt dokonał transkrypcji na fortepian?
          • apfelbaum Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 23.05.06, 08:00
            Nie - to jest autentyk Beethovena, słyszałem, zabawnie się słucha skrzypcowego
            jako VI Koncert fortepianowy, choć partia fortepianu jest tam chyba z
            przypadku, raz banalnie monodyczna, raz upierzona w jaieś absurdalne pasaże,
            ale jako ciekawostka i owszem.,
            Słyszałem to w PR2 jakieś 6 lat temu.
            a
            • jdrk Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 23.05.06, 21:23
              Rzeczywiście, to taki niby VI koncert fortepianowy smile Znalazłem nawet nagranie
              Sinfonii Varsovii pod kier. Yehudi Menuhina:

www.classicstoday.com/review.asp?ReviewNum=815
              • dwakretki Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 27.05.06, 01:11
                a co ciekawe, Beethoven w tej wersji wypisał dokładnie kadencje
                • apfelbaum Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 27.05.06, 09:19
                  Niewykluczone, że w grę wchodziły jakieś pieniądze smile
                  Zauważ, że Beethoven działający jak w amoku (np. przy IV fort.) pisał (bazgrał)
                  jak kura pazurem, a kadencji to w nutach ponoć w ogóle nie było (Mówił mi to
                  śp. prof. Stachowski, ale skąd On to wiedział?). Ale do koncertów WAM LvB pisał
                  je dokładnie, bo wtedy miał plan i czas do jego realizacji. Może z tym VI fort.
                  też tak było?
                  Tak tylko się zastanawiam smile
    • przemkowa.b Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 23.05.06, 12:11
      Krzysztof Jakowicz na sali może się znajdować, ale wyłącznie na widowni...
      to jest koncert, o którym Gidon Kremer powiedział, że jest najtrudniejszym ze
      wszystkich skrzypcowychsmile
      Ja osobiście w klasyce nie siedzę pasjami, ale przed warsztatem koncertu chylę
      czołowink
    • geesje Re: Konc.skrzypcowy D-dur op.61 Beethovena 23.05.06, 21:41
      Wspaniały.
      Niesamowicie wymagający od wykonawcy - ta głębia...
      • littlun1 jak stara baba 27.05.06, 11:31
        musze sie przyznac plakalem przy tym wielkim dziele .Boze jak ktos moze miec w glowie cos tak pieknego!
        • iwa_ja bwv, wysłałam parę rzeczy 27.05.06, 21:25
          daj znać, czy doszło. I co wysłałam, bo się zgubiłam.
          • bwv1004 Re: bwv, wysłałam parę rzeczy 27.05.06, 21:49
            iwa, doszło 6 listów z załącznikami, chwilowo nie mogę sprawdzic dokładnie co i
            jak, ale się odezwę na maila. I może uda mi się czymś zrewanżować.. smile

Dzięki wielkie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka