jan.kran 02.02.03, 06:27 Co nowego? Troche przestalam sie orientowac. Bardzo lubie "Milosc". Istnije jeszcze? Ula. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ella22 Re: Polski jazz. 02.02.03, 19:43 Piszesz o scenie yassowej. Bo taka jest 'Miłość'. Mnie scena yassowa nie przekonuje. Za to z nowych rzeczy to na pewno polecam nową płytę Grażyny Aguścik 'River'- jest rewelacyna. pozdr- Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polski jazz. 03.02.03, 08:39 Nie znam slowa "yassowy" i chetnie bym sie dowiedziala co to znaczy. Znam jedna plyte" Milosci" nagrana z Lesterem Bowie. Art Ensemble i Bowie kojarza mi raczej z free jazz. Odpowiedz Link Zgłoś
astir Re: miłość 15.02.03, 12:50 A po co całe szufladkowanie muzyki? Mnie jest wszystko jedno czy słucham free, acid, funky itd. Jeśli coś jest dobre, nie potrzebuje uszeregowywania - to samo dotyczy chyba literatury, filmu, fotografii, jedzenia i nie tylko... Uwielbiam Lestera Bowie'go - a 'Miłości' (nie wiem doprawdy jakim cudem) prawdopodobnie udało się przejść, dzięki wspólnym z nim występom, do historii polskiego jazzu. I też chciałabym wiedzieć, co się z nimi ostatnio dzieje. Jeśli ktoś z Was ma jakieś informacje, podzielcie się)) Odpowiedz Link Zgłoś
wkrasnicki Re: miłość 18.04.03, 09:37 Ja rowniez nie klasyfikuje muzyki, bo przeciez sami muzycy eksperymentuja w roznych kierunkach. Generalnie uwazam, ze dobra muzyka to taka, ktora ja lubie. Niestety dziala to tylko jednokierunkowo, nie moge bowiem powiedziec, ze to co mnie sie nie podoba jest muzyka zla. Slucham zas tak roznych rzeczy, ze w moim przypadku szufladkowanie nie wchodzi w rachube. Po prostu mam kilku swoich faworytow, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
moore_ash Re: Polski jazz. 20.12.03, 22:31 jan.kran napisała: > Nie znam slowa "yassowy" i chetnie bym sie dowiedziala co to znaczy. > Znam jedna plyte" Milosci" nagrana z Lesterem Bowie. Art Ensemble > i Bowie kojarza mi raczej z free jazz. prosze bardzo wklejone z www.culture.pl/pl/culture/artykuly/es_polski_jazz Zupełnie nowy rozdział w polskiej muzyce jazzowej zapoczątkowała grupa Miłość, powstała w kwietniu 1988 roku w Trójmieście. Liderem grupy jest Ryszard Tymon Tymański (gitara), który wraz z innymi młodymi muzykami kontestuje tak zwany klasyczny nurt polskiego jazzu. Swą muzykę zespół określił mianem yass, nawiązując w ten sposób do pierwotnych źródeł muzyki jazzowej. Yass to konglomerat nowej fali, free jazzu, współczesnego rocka, surrealistycznego teatru instrumentalnego i poezji. Rodzimy yass podaje w wątpliwość uprawiany dotychczas w Polsce jazz, zwłaszcza jego walor kreatywny. W zespole Miłość na początku lat dziewięćdziesiątych pojawił się m.in. wybitnie utalentowany pianista Leszek Możdżer, a także saksofoniści Maciej Sikała i Mikołaj Trzaska. Grupa Miłość zapoczątkowała ferment twórczy, zgromadziła wokół siebie grono wyznawców, doprowadziła do powstania nowego nurtu w polskim jazzie, który dziś grupuje co najmniej kilkunastu muzyków, ma swą firmę płytową (Biodro Records), festiwal ("Muzyka z Mózgu") i kilka klubów z bydgoskim "Mózgiem" na czele pozdrawiam serdecznie Orszulo spotykamy sie na kolejnym forum to sie tyczy rowniez kolegi Wkrasnickiego pozostale osobistosci forum witam serdecznie i rowniez serdecznie pozdrawiam tb niech jazz bedzie z Wami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polski jazz. 20.12.03, 23:21 Czesc Murarz! Po pierwsze senkju za informacje ))) A po drugie sie ciagle zastanawialam kiedy Ty to forum wreszcie odkryjeszPP Krasnickego pozdrawiam tyz tradycyjnie i jazzowo !!! Orszula. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: Polski jazz. 05.02.03, 19:55 www.yass.art.pl/milosc/ ogolnie ten sajt to kopalnia wiedzy na temat roznych muzycznych swiezosci i historycznosci znad wiselki, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Polski jazz. 05.02.03, 20:59 nie jestem pewien, ale po smierci Trzaski chyba sie rozpadli... pozdrawiam Michal vel sett jan.kran napisała: > Co nowego? Troche przestalam sie orientowac. Bardzo lubie "Milosc". Istnije > jeszcze? Ula. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyszka Re: Polski jazz. 18.12.03, 12:52 Moze mial na mysli samobojcza smierc Jacka Oltera, bo Trzaska o ile wiem, to sie chyba dobrze trzyma? han Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polski jazz. 16.02.03, 01:15 Ja tez w zasadzie nie przywiazuje wagi do nazw, chociaz mam ogolne pojecie o historii jazzu. Bowiego uwielbiam, szkoda ze tak mlodo odszedl. "Milosci" znam tylko jedna plyte i jest swietna. Odpowiedz Link Zgłoś
jotesz Re: Polski jazz. 30.12.03, 15:13 Andrzej Jagodziński Trio z Mirabasim na fortepianie i liderem na akordeonie - sam Piazzolla z Galliano pochyliłby czoła! Odpowiedz Link Zgłoś
alchemikb Re: Polski jazz. 16.01.04, 20:35 Faktem jest że Miłość zkończyła swoją działalność, jakis czas temu. Ale sa takie formacje jak Robotobibok, Baaba, Ludzie, Pink Froyd, Oczi Cziornyje... Polecam również Łoskot, wszelkie projekty Mazzola, Gwicińskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
mgc4 Re: Polski jazz. 05.02.04, 13:19 Jarek Smietana we wszystkich formacjach!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
black_lotus Re: Polski jazz. 05.02.04, 17:41 Z nowości (choć to nowość z 2003! polecam PINK FREUD [sorry music polska]. A póki trwa trasa promująca, warto wybrać się na koncert. www.pinkfreud.art.pl Odpowiedz Link Zgłoś