pharoah 12.07.06, 22:51 jest lato ... a ten utwor z latem kojarzy mi sie najbardziej...uwielbiam go!!! wlasnie slucham w rewelacyjnej wersji Herbie Manna... ciekaw jestem w jakie wykonanie tego standardu Wy lubicie najbardziej? pozdr.faraon Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pjetrek29 Re: summertime 13.07.06, 07:36 znam ten utwór tylko w jednej wersji - janis joplin - uwielbiam go Odpowiedz Link Zgłoś
crk Re: summertime 13.07.06, 13:51 Na pewno do bardzo interesujących należy wersja Aylera z płyty My Name is Albert Ayler. Odpowiedz Link Zgłoś
ewce1 Re: summertime 13.07.06, 14:42 Nie znam lepszej wersji od tej, którą zaproponowała kiedyś Janis Joplin. Ale "Summertime" lubię też bardzo w wykonaniu Joni Mitchell, której to wersji można połuchać na płycie Herbie Hanckocka pt."Gershwin's World". Joni śpiewa tam jeszcze jeden gershwinowski kawałek pt."The Man I Love", który w jej interpretacji lubię chyba jeszcze bardziej niż "Summertime". A skoro mowa o letnim czasie, to pozdrawiam Was wszystkich z upalnych okolic na granicy Mazur i Podlasia. Woda w jeziorach ma 27C i już nie chłodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: summertime 20.07.06, 22:57 ewce1 napisała: > A skoro mowa o letnim czasie, to pozdrawiam Was wszystkich z upalnych okolic > na granicy Mazur i Podlasia. Woda w jeziorach ma 27C i już nie chłodzi. daj znać, jak zacznie chłodzić, bo ja cały czas przymierzam się do wyjazdu na mazury i tylko praca trzyma mnie w przegrzanej warszawce Odpowiedz Link Zgłoś
zalozylam_nowe Re: summertime 13.07.06, 16:25 wypadaloby milesa z evansem wymienic, a wrecz podkreslic pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: summertime 13.07.06, 21:12 Kiedys, dawno dawno temu byl tu taki watek Pjetrek nie uwierze, ze znasz to tylko w wykonaniu Janis. To wykonuja wszyscy. Lubie oryginal, Hendersona, Joni o ktorej wspomniala Ewce, Elle z Luisem, w wykonaniu Toma Waitsa (Pjetrek to musisz znac), Niny Simone, Hubbarda, Patricii B. Chyba w wiekszosci kobiety to wykonuja. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: summertime 14.07.06, 04:50 Ja chyba najbardziej Davis , a potem Ella i Louis. Kran Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: summertime 18.07.06, 22:46 a ja polecam wersje mojego ulubionego klarnecisty Tony'ego Scotta...z plyty "Jazz Meets Asia"...z muzykami z Indonezji...jak to jest zagrane....Masakra.... Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: summertime 20.07.06, 22:55 jazzfoxy napisała: > Pjetrek nie uwierze, ze znasz to tylko w wykonaniu Janis. otóż do niedawna jeszcze tak było, ale zainspirowany (trudne słowo) tym wątkiem zacząłem ściągać co się da i rzeczywiście jest tak jak piszesz, że to wykonują wszyscy. no może prawie wszyscy, bo jak na razie nie znalazłem "summertime" w wykonaniu orkiestry z chmielnej jeszcze nie ogarnąłem tego co ściągnąłem, ale mogę powiedzieć, że mało które wykonanie podoba mi się tak jak wersja janis joplin. sympatyczna jest bardzo stareńka (sądząc po brzmieniu) interpretacja sidneya becheta. no i oczywiście wersja davisa znakomita est. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: summertime 20.07.06, 23:03 Sciagnelam wersje, ktora lubi Pharoah, w wykonaniu Herbie Mann'a. Swietna, letnia muzyka Taka w sam raz na goracy wieczor Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: summertime 21.07.06, 14:42 jazzfoxy napisała: > Sciagnelam wersje, ktora lubi Pharoah, w wykonaniu Herbie Mann'a. > Swietna, letnia muzyka Taka w sam raz na goracy wieczor na razie udało mi się ściągnąć tylko kawałek, rzeczywiście bardzo przyjemna muzyka i pasuje do letniego wieczoru Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: summertime 31.07.06, 19:23 Wlasnie slucham w wykoniu Sarah Vaughan. Piekna wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
vodnique summertime 30.05.07, 21:17 A moze by tak cos na gitarze? Kenny Burrell z Groverem Washingtonem i Wes Montgomery... oba bardzo letnio rozkolysane Odpowiedz Link Zgłoś
and288 Re: summertime 31.05.07, 00:16 youtube.com/watch?v=ecIRFhyDkzo youtube.com/watch?v=7p_dHE5hQIA Odpowiedz Link Zgłoś
mawkish Re: summertime 31.05.07, 13:45 Ella i Louis www.youtube.com/watch?v=1yKgAEkCKxY&mode=related&search= Odpowiedz Link Zgłoś
vodnique Summertime by Schumacher + cos jeszcze 31.05.07, 17:09 Jeszcze jedna smieszna wersja (w ogole bardzo dlugo trudno sie polapac, ze to summertime) zostala nagrana przez Pascal Schumacher Quartet na ich pierwszej plycie 'Change of the Moon' www.pascalschumacher.com/ A jesli juz jestesmy przy tym kwartecie, to goraco polecam ostatnia (z zeszlego roku) plyte pianisty Jefa Neve 'Nobogy is Illegal' (wydali ja w Niemczech i chyba w Anglii, ale w Polsce watpie czy sie znajdzie). Najwieksze odkrycie dwoch ostatnich lat. W Belgii to juz gwiazda, a lada dzien zablysnie na niebosklonie europejskim, a moze i swiatowym. Warto znac juz dzis! www.jefneve.be/ Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Summertime 24.07.07, 23:15 całkiem niezle poradzil sobie z tym tematem Tom Waits:www.youtube.com/watch?v=gOiAQtLBJLA www.youtube.com/watch?v=IdqxiXXYj3Q Odpowiedz Link Zgłoś