Dodaj do ulubionych

Sprzedaz "Fundamental" w Polsce...

15.07.06, 07:36
Witam.
Na liscie ZPAV za maj PSB z "F" zajmowali 47 pozycje.
Jesli przyjac, ze lider "THE BEST SMOOTH JAZZ ...EVER ! VOL.3" sprzedal
ok. 65 tys. (czytalem gdzies, ze krotko po premierze osiagneli taki wynik) sztuk, to PSB sprzedali w naszym pieknym kraju ok. 2 tys. plyt.
Czy to duzo?
Pzdr
1_and_1_make_5
Obserwuj wątek
    • verybilingual Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 15.07.06, 09:53
      2000 płyt to ja mam na 10 płytach mp3 nagrane tongue_out

Trzeba by znać wyniki sprzedaży innych płyt PSB w Polsce, chociaż wtedy był
      inne czasy i chodzi o same płyty? (choć nie widziałem w Polsce oprócz Allegro
      płyt Vinylowych a co dopiero kaset...) Napewno sprzedało się więcej albumów
      jeszcze (czy ten rangink ukazuje sprzedaż internetową? - chyba nie.
      2000 płyt=2000fanów oj chyba za dużo mimo wszystko smile
      • 1_and_1_make_5 Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 15.07.06, 10:55
        Witam,
        te 2000 plyt to masz chyba na DVD-DL?
        Ewentualnie ze slabym kbit'em lub epki.
        ZPAV podaje procent plyt cd i wynosi on dla PSB 100%.
        Winyle sa zwykle z "wlasnego importu" na Allegro.
        Jesli chodzi o te 2000 to sa moje obliczenia w oparciu o dane ZPAV.
        PSB osiagneli 0.03 sprzedazy lidera....
        Mysle, ze biora dane z hurtowni lub u wydawcy.
        Mozna zapytac EMI Polska o sprzedaz poprzednich, ale pewno zaslonia sie tajemnica handlowa...

Pzdr serdecznie
        1_and_1_make_5

Ps. Jeszcze jedno nie kazdy kto kupil plyte musi byc fanem...
        • puchala40 Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 20.06.07, 12:49
          Poprawiłem sprzedaż - w TESCO jest wyprzedaż: np. Myslovitz za 15 zł i
          FUNDAMENTAL za 30 PLN.
        • verybilingual Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 20.06.07, 19:04
          A tak propo sprzedaży płyt. To gryzie mnie pewna sprawa. Czy to prawda, że
          sprzedaż płyt nie okresla się na podstawie kupionych przez ludzi egzemplarzy
          tylko na podstawie zamówień przez dany sklep czy to Empik, Media Mark czy inny
          sklep muzyczny. Tzn chodzi mi o Polske, bo podobno u nas tak jest.
          Słyszałem to od znajomego i powiem że jeśli to prawda to byłby do szok dla mnie
          przyznam bo np taka Doda ma umowę z jakimś sklepem co zamawia jej płytę w 20
          tys sztuk i zdobywa platyne tak naprawdę sprzedając 3000-4000 egzemplarzy.
          Nigdy nie interesowałem się tym tak bardzo, więc naprawde nie wiem jak to jest,
          ale na zdrowy rozsądek to moze być prawda...w końcu mówi się, że po 3,4 dniach
          od kupna płyty Kozidrak czy innych ,,gwiazd'' te albumy mają status platyny..
          • natalka998 Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 22.06.07, 18:30
            Jaka szkoda, ze ONI nie sa w naszym kraju docenianisad((Nie wiem,
            dlaczego.Jednak my, wszyscy ich fani bardzo ich kochamy i trzymamy za nich
            kciuki.Oni jeszcze nas czyms zaskocza...Co Wy na to?

Pozdrawiam
            Natalia
            • wojtekwojpsb Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 23.06.07, 07:40
              czesc.ja ciagle mam nadzieje ze napisza przebój na miare its a sin,od której tak
              naprawde byli u nas popularni.potrzeba im naprawde duzego przeboju by
              powrócic.czesc.
              • verybilingual Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 23.06.07, 12:42
                Heh macie problemy tongue_out Ja tym bardziej przejmowałem się gdy byłem jeszcze młodym
                fanem PSB (choć nadal taki jestem). Nie obchodzi mnie już za bardzo ich
                popularność w Polsce, choć dobrze, jeśli ktoś lub coś ich zauważy. Wolę patrzeć
                na inne rynki, te większe w Niemczech czy oczywiście w ich ojczyźnie. A co do
                przebojów to podczas swojej kariery stworzyli kilka (nie powiem kilkanaście ale
                powyżej 10) hitów większych od It's A Sin z artystycznego punktu widzenia
                choćby i nawet na ostatniej płycie takie nie znane hity są wink
                • ralph24 Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 24.06.07, 20:56
                  Ja mysle tak samo. Nie obchodzi mnie to czy ktos ich w Polsce puszcza w radiu
                  czy nie.. Nie raz spotkalem sie z reakcja na to ze jestem fanem PSB typu pytanie
                  do kogos kto mnie zna "Ej on naprawde slucha PSB?", "Nie ..nabierasz mnie".
                  Szczerze mowiac nie robi mi to roznicy. Po prostu sledze ich dokonania, kupuje
                  plyty itd. a prawdziwa satysfakcje robi mi kiedy sa na 1szym na liscie iTunes,
                  czy na drugim na liscie Bilboardu na przyklad. To sa miarodajne rynki gdzie
                  ludzie naprawde maja dostep do muzyki, i wydaja na nia pieniadze. Polska to
                  rynek nastolatkow i czesto ich rownie rozgarnietych rodzicow ktorzy puszczaja
                  sobie Ich troje z magnetofonu na dzialkowych imprezach. Moze przesadzam ze
                  zlosliwoscia, ale wiecie oc mi chodzismile) Naprawde wyrobionych muzycznie ludzi
                  jest w Polsce stosunkowo znacznie mniej niz w Wlk Brytanii chociaz..Tutaj bardzo
                  niewielu ludzi poszukuje jakichs ciekawych brzmien i fascynujacych nurtow (choc
                  staram sie takimi ludzmi otaczac). Na okladce VIVY jest DODA wiec sluchamy DODY,
                  za miesiac nagrode ESKA dostaje pseudo raper MEZO wiec sluchamy MEZO. To
                  niestety dominujacy model w tym kraju..
                • nifn Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 03.08.07, 23:22
                  Troche szkoda, ze PSB nie sa tak popularni w tym kraju, jak w innych (glownie
                  zachod), wiaze sie to z trudnym zakupem ich starszych CD (wykluczam aukcje
                  internetowe, ze wzgledu na nieufnosc) typu Please, Actually itp - ktore sa
                  praktycznie w naszym kraju juz niedostepne (prosze oswiecic, jesli sie myle, ale
                  naprawde szukalem dlugo). Nie zal mi pieniedzy na zakup orginalow, ale nie ma
                  jak i gdzie... Fanem PSB stalem sie od ok 2003 roku, gdy odkrylem stare vinyle
                  PSB mojego ojca, i niepozalowalem zakupu PopArt-u (Wkoncu odkrylem z jakiego
                  utworu charakterystyczne "all day, all day..." pochodzi wink - do dzis "domino
                  dancing" jest jednym z moich najczesciej sluchanych).
                  Gdzies mam opinie innych ludzi z ktorymi wymienialem zainteresowania. Zazwyczaj
                  sama nazwe zespolu "Pet Shop Boys" oceniaja glupm smiechem, a nastepnie pytaniem
                  "a co oni graja?". Nie wiem jak ludzie, ktorzy nie znaja nawet "Go West" moga
                  wogole nazywac sie Polakami (bo albo mnie uszy myla, albo tyrtenski hymn "Polska
                  bialo-czerwoni" powstala na bazie "Go West")
                  Z fundamental nie mialem zadnych problemow jesli chodzi o zakup, skusilem sie
                  nawet na limitowana wersje "Fundamentalism". Ale po starych albumach ani sladu,
                  moze z wyjatkiem Disco, Discography, Disco 2, Alternative...
                  Pozniej powstaja komunikaty typu "nielegalne sciaganie z internetu" - TO DO
                  JASNEJ CIASNEJ, SKAD MAM ORGINALY WZIASC?
                  • natalka998 Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 04.08.07, 15:57
                    To fakt - w Polsce raczej nie mozna juz kupic tych nieco starszych wydan,
                    chociaz kiedys, bedac w Krakowie, natknelam sie na
                    winylka 'Introspective'.Musze sie pochwalic, ze ostatnio zafundowalam sobie
                    wszystkie wydania Further listening(kasy nie zaluje - naprawde warto bylo), ale
                    dzieki temu, ze mieszkam w Niemczech.W Polsce dlugo szukalam i nic...

Pozdrawiam
                  • ralph24 Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 06.08.07, 02:25
                    amazon.com

Nic dodac nic ujac. smile
                  • puchala40 Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 07.09.07, 09:48
                    A można wiedzieć czemu wykluczasz aukcje ? Można tam znaleźć mnóstwo
                    raytasów: masa singli i wszystkie albumy. Są najczęsciej przywożone
                    z Niemiec i UK. Ja uzupełniam w ten sposób swoją kolekcję - kupiem
                    m.in. ALTERNATIVE 2 za jakieś 20 zł a VERY za 10 zł. wszystkie
                    świetnym stanie, wiec nie wiem na czym polega twój problem ?
                    wystarczy włączyć powiadomienie o nazie PSB.
                    • nifn Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 07.09.07, 16:50
                      puchala40 napisał:

> A można wiedzieć czemu wykluczasz aukcje ? (...)

Poniewaz nie mam pewnosci co do sprzedajacych. Jak ktos napisze, ze plyta malo
                      uzywana, czy tez posiada niewielkie rysy wynikajace z uzytkowania, czy pudelko
                      jest cale, itp. - to nie wiem ile ta plyta i jak dlugo i jak wysoko mogla
                      "latac", czy te opisane rysy nie zrobione zostaly swiadomie srubokretem, czy
                      innym narzedziem tuz przed wysylka, itd.
                      Jesli ktos jest przekonany do aukcji, to droga wolna. Ja osobiscie unikam takiej
                      formy zakupu, bo wole zaplacic 3x wiecej i spac spokojnie - bo jak juz pisalem
                      pieniedzy mi nie zal.
                      W zasadzie poszukuje 3 albumow: Introspective (mam vinyl), Behaviour, Very

... i jeszcze jedno: singli nie zbieram
                      • eliks Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 07.09.07, 19:50
                        kto we wszechswiecie rysowal by plyty srubokretem umyslnie przed
                        wysylka???? ;D lol

ale mowiac serio, czesto trafialem w sklepach na plyty w gorszym
                        stanie niz kupione na allegro.

dlatego od dawna nie kupuje wylacznie przez net, takze w formie
                        aukcji. pomysl, jezeli komus zalezy na tym aby wiecej sprzedawac na
                        allegro, to musi byc uczciwy = sprzedawac przedmioty opatrzone
                        opisem zgodnym z prawda. ja przed podbiciem aukcji najczesciej ide
                        do komentarzy sprzedawcy i od razu patrze w negatywy (o ile jakies
                        sa). to najlepszy sposob.
                        • verybilingual Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 07.09.07, 21:00
                          Tak..to największy problem allegro. Nie znoszę aukcji gdzie pisze
                          tylko tytuł płyty, tracklista, fotka (wszystko z netu, zero własnego
                          wkładu) i pisze stan BDB. Zawsze muszę się zapytać dokładnie
                          sprzedawcy co rozumie przez stwierdzenie : bardzo dobry smile To samo
                          tyczy się wkładki i pudełka (jeśli jest jakieś unikatowe). Miałem
                          już nieprzyjmne zdarzenia kiedy byłem bardziej powściągliwy i
                          kończyło się zawsze naszczęście dobrze (np. facet wysłał mi limited
                          Release w potrzaskanym kompletnie pudełku)Oczywiście są ludzie,
                          którym to wisi, bo dla nich liczy się oryginał, niewiem...może sobie
                          maszyną do czyszczenia rys na płytach odnawiają CD. Przez tą moją
                          obsesje co do stanu płyty...nadal nie mam co ciekawe wszystkich płyt
                          PSB...moze dlatego, że ostatnio ciągnie mnie do kupna innych
                          płyt...np. nie chce mi się takiego Nightlife kupić za 20zł...stan
                          BDB big_grin

PS - a najgorzej jest z VERY uncertain Tą płytę będę musiał jakoś nabyć
                          przez sklep internetowy...ba gdzie ja ją znajdę w Polsce..bo choć
                          pojawia się często na aukcjach, to nie zdażyło mi się spotkać
                          idealnego egzemplarza (tak tak, tu największy problem z tym
                          pudełkiem., nijak je wymienić)
                          • eliks Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 08.09.07, 15:00
                            mnie sie udalo zdobyc Very w wersji Further Listening
                          • nifn Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 09.09.07, 11:21
                            Co do stanu - zawsze w sklepie mozna poprosic o inny, ladniejszy egzemplarz, ew
                            pudelko. Jesli sprzedawcy zalezy na kliencie, to sprowadzi kilka "ladniejszych"
                            wydan i bycmoze inne albumy danego wykonawcy.

Zgodze sie co do Very - legendarna plyta i ani widu, ani slychu... ^^

Coz naprawde nie lubie kupowac / sprzedawac czegos uzywanego, a tym bardziej
                            przez internet, owszem zdarzaja sie nowe, fabrycznie pakowane egzemplarze, ale
                            Introspective, Behaviour, Very nie widzialem... uncertain

Niedawno kupilem w empik.com please, actually, bilingual (further listening
                            kazda) i jestem z niej zadowolony.
                            • eliks Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 09.09.07, 16:12
                              nifn napisał:

> Niedawno kupilem w empik.com please, actually, bilingual (further
                              listening
                              > kazda) i jestem z niej zadowolony.

to dokladnie te ktorych mi brakuje. jakby Ci sie znudzily to moze
                              jakas zamknieta aukcja... ? wink
                              • nifn Re: Sprzedaz "Fundamental" w Polsce... 10.09.07, 17:19
                                Watpie, zeby mi sie znudzily... W zasadzie i tak slucham z formatu mp3, po
                                zgraniu do PC-ta, wiec w zasadzie CD z muzyka witaly w jakimkolwiek odtwarzaczu
                                tylko 1 raz (Stan BDB ^^).

Ale sprzedaac ich nie bede ;/
    • krikra 2 tys? słabizna 04.09.07, 16:37
      1_and_1_make_5 napisał:

> PSB sprzedali w naszym pieknym kraju ok. 2 tys. plyt.
      > Czy to duzo?

Malutko. Np. Myslovitz za ubiegłoroczną "Happiness is easy" dostali platynę, a
      sprzedali 30 tys. sztuk (co i tak jest żałosnym wynikiem jak na 38-milionowy
      kraj). Ale taka specyfika polskiego rynku i polskiej 'kultury' muzycznej (sami
      doskonale wiecie, co leci w radiach). Nikt tu płyt nie kupuje, bo ściąga się mp3
      z netu. Rynek podupadł od początku lat 90. Czytałam kiedyś artykuł na ten temat.
      Wówczas żeby dostać platynę, trzeba było sprzedać kilkaset tysięcy płyt. Teraz
      zespół cieszy się, gdy sprzeda dziesięć razy mniej. Takie czasy.. sad
      • verybilingual Re: 2 tys? słabizna 04.09.07, 18:02
        To dziwne tym bardziej że Polska staje sie coraz bardziej zauważalna
        przez artystów z innych krajów, dlatego u nas koncertują. Mamy mase
        fanów szerokopojętej muzyki alternatywnej. Bjork, Muse, Bloc
        Party..tez zespoły są u nas na topie i to dobre zespoły. Grały w
        Polsce koncerty dla dużej publiczności...nie tylko one zresztą..a
        niedługo przyjeżdza Editors. Mimo to ich płyty dobrze się nie
        sprzedają, nie ma ich w żadnych rankingach. Widać, że dobry koncert
        nie ma wpływu na kupno płyty...a może tych ludzi i tak jest za
        mało...sam nie wiem jak to wytłumaczyć (w końcu nie ukrywajmy, że
        gwiazdy nie grają dla nas z czystej 100% przyjemności i całują ręce