Dodaj do ulubionych

Folk ukraiński

IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 17:41
Szukałem i znalazłem - okazuje się, że folk ukraiński można też znaleźć na
podbiałostockim Podlasiu -
free.ngo.pl/nadbuhom
Dziw to nad dziwy czy też rzecz zwykła i naturalna?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lesiek Re: Folk ukraiński IP: *.tdmedia.pl / 10.10.19.* 27.03.03, 17:55
      Nie wiem, czy przedmówca zdaje sobie sprawę z tego, że nasz kraj zamieszkują
      także mniejszości narodowe. W tym przyznający się do ukraińskich korzeni
      Podlaszucy.
      • homohedonistus Re: Folk ukraiński 28.03.03, 00:32
        A ja w pewnym filmie słyszałem, że ostatnich mniejszości narodowych pozbyliśmy
        się w 68.
        • Gość: Lesiek Re: Folk ukraiński IP: 195.205.139.* 28.03.03, 07:37
          homohedonistus napisał:

> A ja w pewnym filmie słyszałem, że ostatnich mniejszości narodowych
          pozbyliśmy
          > się w 68.

Co bynajmniej prawdą nie było.
          • homohedonistus Re: Folk ukraiński 28.03.03, 09:21
            W tym filmie taką opinie wyraził ubek. Wiedziałem, żeby im nie ufać.
    • Gość: golek Re: Folk ukraiński IP: *.it-net.pl 27.03.03, 18:13

idac dalej tym tropem mamy mniejszosc wegieska w postaci bratankow, irlandzka w
      postaci carantouhill, szkocka ( shannon ), kroke ( zydowska) i tak mozna by
      dalej....smile
      • Gość: Lesiek Re: Folk ukraiński IP: *.tdmedia.pl / 10.10.19.* 27.03.03, 18:40
        Gość portalu: golek napisał(a):

> idac dalej tym tropem mamy mniejszosc wegieska w postaci bratankow, irlandzka
        w postaci carantouhill, szkocka ( shannon ), kroke ( zydowska) i tak mozna by
        > dalej....smile

Można dodać na przykład Orkiestrę pw. świętego Mikołaja. Ale w festiwalach na
        Podlasiu, o których mowa w "Nad Buhom i Narwoju" śpiewają Ukraińcy, podobnie
        jak np. na łemkowskiej Watrze - Łemkowie. Czy to takie trudne do zrozumienia?

A w sprawie mniejszości ukraińskiej na Podlasiu, polecam wspaniałą książkę
        Grzegorza Rąkowskiego "Polska egzotyczna" (część pierwsza) - fragment o
        Podlaszukach.
        • Gość: golek Re: Folk ukraiński IP: *.it-net.pl 27.03.03, 21:30
          ale orkiestra pw sw. mikolaja jest strasznie kosmopolityczna, bo zaczynala od
          lemkowsko-bojkowskich rzeczy, potem jakies podlasie , cos od zywca, spod
          bilgoraja , zamoscia, od huculow, cos ze slowacji, ze spisza....
          • Gość: Lesiek Re: Folk ukraiński IP: *.tdmedia.pl / 10.10.19.* 27.03.03, 22:06
            Gość portalu: golek napisał(a):

> ale orkiestra pw sw. mikolaja jest strasznie kosmopolityczna, bo zaczynala od
            > lemkowsko-bojkowskich rzeczy, potem jakies podlasie , cos od zywca, spod
            > bilgoraja , zamoscia, od huculow, cos ze slowacji, ze spisza....

Polskim folkiem się zajęli później. A w kwestii Podlasia to już mamy jasność?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka