11.12.06, 15:51
Jakiś "metalowy sentyment" mnie naszedł ostatnio. Dawno temu lubiłam Iron
Maiden, Metallikę i przede wszystkim Van Halen. Co tu dużo gadać, Eddie to
geniusz i basta! Ale od początku drażnił mnie ten trochę wsiowy image
metalowców, a już zwłaszcza durne satanistyczne teksty niektórych kapel. Gdy
widzę kolesia, który bardzo stara się wypaść groźnie, demonicznie i robi przy
tym pocieszne miny i nadwyręża gardziołko, to śmiech mnie niepohamowany
ogarnia. Jak to możliwe, że ktoś bierze te pierdoły na serio? To trochę jak z
pięknymi kobietkami obwieszonymi jakimś plastikowym i pozłacanym szajsem. Czy
one nie widzą, że ludzie się z nich śmieją? Ale nie o tym
chciałam.
No więc dawno już straciłam z metalem kontakt i bladego nie mam pojęcia, co
się w tym gatunku ciekawego dzisiaj dzieje. Są jakieś interesujące pozycje
dorównujące trzem pierwszym płytom braci Van Halen? Znawców uprasza się o
podanie tytułów. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: rysioje Re: metal IP: *.telsat.wroc.pl 11.12.06, 23:17
      jeden z najciekawszych zespolow to meshuggah, ale graja szybciej i ciezej niz
      Van Halen smile
      a pierwszym trzem plytom VH ciezko dorownac ze wzgledu na utwory, teraz nikt
      takich nie pisze. Rok temu wyszla niezla plyta Europe (tak, tak) a poza tym DVD
      Whitesnake to jeszcze poziom taki, jakiego nie reprezentuje wiekszosc
      hard-rockowcow obecnie smile
    • tomash8 Re: metal 12.12.06, 13:13
      sweetmary napisała:

> Gdy
      > widzę kolesia, który bardzo stara się wypaść groźnie, demonicznie i robi przy
      > tym pocieszne miny i nadwyręża gardziołko, to śmiech mnie niepohamowany
      > ogarnia. Jak to możliwe, że ktoś bierze te pierdoły na serio?

Nie czaisz kultu ;P
    • alienor_rose Re: metal 12.12.06, 13:35
      Muzyka metalowa to opozycja dla tego,co lansuje nam popkultura,więc takim alter
      natywnym duszom jak ja takie granie na długo pozostaje w pamięci.Chcialam bym je
      dnak aby muzykę można było odbierać jako sztukę,a nie jako dawkę "mrocznej" oto
      czki z satanistycznymi image zespolów.Muzyka powinna nieść prawdziwy wyraz,a nie
      zbędną ideologię,w której to swięcą triummfy niezasłużeni.Sama lubię klimaty Dr
      eam Theater,Metallica,Opeth-tyle stylu i piekna mieści się wlasnie w muzyce,któ
      ra jest grana z duszą,a nie dlatego by wprowadzać destruktywny zamęt...
    • perry.o.parsons Re: metal 12.12.06, 13:54
      Dwa najlepsze zespoły w historii metalu to Death (późne) i Mercyful Fate (wczesne).
      • seishinryoku Re: metal 12.12.06, 23:09
        perry.o.parsons napisał:

> Dwa najlepsze zespoły w historii metalu to Death (późne) i Mercyful Fate (wczes
        > ne).
        >
        No tak, nie ma to jak taka płyta HUMAN (ani jednego zbędnego dźwięku, po prostu
        bardzo dobra płyta wczesnego etapu późnego okresu kariery Death). A MELISSA
        dalej rozwala wszystkie inne tzw. klymaty. Mówiąc o DEATH, nie można nie pominąć
        takich zespołów jak BELIEVER (Kanada to nie tylko NOMEANSNO), CYNIC (płyta FOCUS
        to genialne arcydzieło, niby death metal fusion, ale to jest po prostu piękne),
        PESTILENCE (zwłaszcza już sam koniec czyli SPHERES), SADIST (niestety, tylko
        pierwsza płyta, ABOVE THE LIGHT, później rozwinęli się w kierunku
        nieodpowiadającym autorowi tego postu)czy NOCTURNUS (autor poleca zwłaszcza
        płytę THRESHOLDS - genialna praca gitarzystów, super wykorzystanie klawiszy, no
        i cudowny klimatyczny kawałek NOCTURNE IN BM; muzyka na wcześniejszym THE KEY
        jest bardziej nawiedzona, no i teksty niestety też, w ten szatański sposób, ale
        teksty można pominąć i dać się unieść tej szalonej muzyce). Wszystkie do tej
        pory wymienione rzeczy mieszczą się w przedziale od mniej więcej 1990 do 1995 (w
        większości). Z wcześniejszych rzeczy kawałkiem metalu do obowiązkowego
        przesłuchania są jeszcze CELTIC FROST (TO MEGA THERION, INTO THE PANDEMONIUM) ni
        tyle. A obecnie - może CRADLE OF FILTH. Niewiele poza tym.
        • perry.o.parsons Re: metal 13.12.06, 00:34
          W metalu wyszło mnóstwo świetnych, genialnych albumów, ja wymieniłem moje dwie
          osobiste ikony gatunku. "Human" to bardzo ciekawa płyta, ale esencją i
          kulminacją jest dla mnie "The Sound of Perseverance". Mercyful Fate było
          genialne na początku, ale potem też bardzo dobre, choć nie tak "czarujące".
          King Diamond nagrywał też fajne albumy, zwłaszcza między "Abigail" (poezja!)
          a "The Spider's Lullabye".
          Wymienione przez Ciebie zespoły są oczywiście mi znane, można byłoby do nich
          dorzucić Atheist z tego nurtu bardziej technicznego, cenię je, ale nie miały
          one czegoś specyficznego, co miał Death. Żeby wymienić swoje przejściowe
          fascynacje w tej muzyce, musiałbym lecieć w setki nazw i tytułów poszczególnych
          płyt.

Natomiast generalnie metal był muzyką XX w. i w nim praktycznie pozostał.
          Obecnie ten gatunek jest martwy, trochę mnie ściska nostalgia z tego powodu,
          ale cóż, panta rei...
        • tomash8 Re: metal 13.12.06, 14:54
          seishinryoku napisał:

> perry.o.parsons napisał:
          >
          > NOCTURNUS (autor poleca zwłaszcza
          > płytę THRESHOLDS - genialna praca gitarzystów, super wykorzystanie klawiszy, no
          > i cudowny klimatyczny kawałek NOCTURNE IN BM;

Jak dla mnie the Key dużo lepszy. Tzn nie że "Thresholds" to słaby album, ale
          "The Key" to dla mnie najlepsza deathowa płyta w ogóle. Co nie zmienia faktu że
          autorce pierwszego postu i tak chodzi o zupełnie inną muzetongue_out
    • Gość: k Re: metal IP: *.fdnet.com 14.12.06, 18:00
      Polecam plyte zespoł Avantesia ,,Heavy Metal Opera" part1 i part 2
      duzo dobrej melodyjnej muzy spod znaku Helloween,
      • Gość: k Re: metal IP: *.fdnet.com 14.12.06, 18:01
        Sorry za literowke mialo byc Avantasia
    • malgorzata11975 Re: metal 20.12.16, 19:04
      Polecam Ci Last of the Real ; choćby kawałek: Masquerade
      www.youtube.com/watch?v=o6BgBrffnCQ
      Na pewno się nie zawiedziesz!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się