Dodaj do ulubionych

Jaka gitare wybrac ??

IP: *.chello.pl 28.01.07, 17:58
Chcialbym sie nauczyc grac na gitarze, ale nie wiem jaka gitare wybrac (wiem
tylko ze ma byc ona elektryczna smile, bo uwielbiam rocka i brzmienie wlasnie
gitar elektrycznych), zdaje sobie sprawe, ze dla takiego laika jak ja nie
moze byc to sprzet za jakas duza kase, ale przegladalem sobie allegro i
zauwazylem ze sa nowe gitary za caliem rozsadna cene, chcialbym tylko
wiedziec czy gitara za 250-300 zl bedzie odpoweidnia, raz jeszcze powtorze ze
nigdy na gitarze nie gralem, mam 15 lat i bardzo duzo zapalu do tego aby sie
nauczyc smile aha, no i jeszcze moze jakis kurs nauki na gitarze by sie przydal,
co w tej kwestji moglibyscie mi podpowiedziec... ??

dzieki za wszelkie odpowiedzi !!
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: Jaka gitare wybrac ?? IP: *.tpnet.pl 28.01.07, 20:11
      Do nauki najlepsza jest gitara klasyczna (nylonowe struny, szeroki gryf).
      • billy.the.kid Re: Jaka gitare wybrac ?? 28.01.07, 21:29
        mięka.
      • kolega.maynard Re: Jaka gitare wybrac ?? 28.01.07, 22:36
        W jakim sensie jest szeroki gryf czyms dobrym na poczatek? Zeby rece bardziej
        bolaly, bo sie sie trzeba rozciagac? Masochizm czy cos?

Zgadzam sie z tymbarskim, zaczynanie od gitary akustycznej/klasycznej to zaden mus.
    • tymbarski Re: Jaka gitare wybrac ?? 28.01.07, 21:56
      Pokutuje takie przekonanie (nie wiem czemu), że człowiek powinien zaczynać naukę
      od git. akustycznej lub klasycznej.
      To nieprawda. Jeśli chcesz zaczynać od elektryka proszę bardzo. I to że będiesz
      grał na metalowych strunach a nie na nylonie to nic nie szkodzi. Na początku
      twoje opuszki co prawda mocniej to poczująsmile Ale po miesiącu zapomnisz o bólu.

A teraz garść porad:

1. Nie ma, powtarzam nie ma dobrych gitar za 300 zł. A już na pewno nowych.
      Kupując gitarę za taką kasę narażasz się na to że:
      - nie będzie stroić
      - odległość strun od gryfy wyniesie 5 mm, co nie jest wygodne
      - po roku gryf wygnie ci się w pałąk

2. Nie napisałeś (albo nie doczytałem) czy chcesz git. nową czy używaną
      - jeśli nową, to są gitary ze średniej/niskiej półki za 900-1200 zł
      - jeśli używaną, odlicz sobie połowę powyższej wartości

3. Pamiętaj, że jesli chcesz elektryka, będizesz musiał kupić także wzmacniacz.
      Ale to niewielki problem. Taki do domu najprostszy 10 watów wyniesie cię (nowy)
      300 zł (np. marki Laney)

4. Pytasz jaką gitarę polecić? To napisz jakie brzmienie ci się podoba, czego
      lubisz słuchać. Tylko nie pisz ze rocka, tylko konkretne nazwy podaj

5. Kursy, no cóż. Najlepsze byłyby lekcje prywatne. Raz w tygodniu na początek
      wystarczy. Ale rozumiem ze nie każdego stać.

- podstawowe chwyty, porady, skale znajdziesz w necie. Jest tego od metra
      - są w Pl 2 czasopisma dla gitarzystów Gitarzysta oraz Top Guitar. Oba bywają
      lepsze lub gorsze. Ja polecam Gitarzystę
      • Gość: ... Re: Jaka gitare wybrac ?? IP: *.chello.pl 28.01.07, 22:29
        troszke sie zmartwilem co do p. 1 i 2, bo obecnie nie stac mnei na gitare w
        takiej cenie, ale ani troche nie trace zapalu smile, do wakacji mam nadzieje ze
        uda mi sie tyle uzbierac (jakos). Co do tego co lubie sluchac, jesli chodzi
        wlasnie o gitarowe brzmienia, to raczej old school`owe kapele wink deep purple,
        guns n`roses, pearl jam ... z tych nowszych staind, 3 doors down, system of a
        down, my chemical romance, him ... chyba wystarczy smile
        • tymbarski Re: Jaka gitare wybrac ?? 28.01.07, 23:06
          Ok, zapomnij o graniu SOAD na gitarze, przynajmniej na raziesmile Chłopaki dość
          dziwnie stroją wiosła

OK to jedziemy:
          1. Bierz gitare ze stałym mostkiem. Ja wiem ze wajchy fajnie wyglądają, ale po
          pierwsze takie gitary są droższe po drugie i tak przez pierwszy rok cwiczen nie
          będziesz umiał tego użyć.

2. Potrzebujesz gitary z humbuckerem, czyli przetwornikiem z dwiema cewkami:

wygląda to tak www.tinyurl.com/2qw6sz

w przeciwnienstwie do singla który wygląda tak: www.tinyurl.com/39er8j

3. Jesli chcesz grać tylko ostro, bierz wiosło z dwoma humbuckerami (a). Jesli
          czasem ostro czsem lżej, bierz z 1 humbuckerem i dwoma singlami (b)

4. A teraz moje rady co do marek. Najpierw wariant (a)
          www.tinyurl.com/2u9klu (ma co prawda mostek ruchomy w 1 strone ale to
          jest do przeżycia

www.tinyurl.com/3e3xcg
          www.tinyurl.com/ywrqga
          a najlepiej to www.tinyurl.com/34hh7w

Gdzies był jescze fajny Washburn za 1000 zł ale jakos nie moge znalezc

Wariant (b)
          www.tinyurl.com/2mnqx7 -raczej taka sobie

www.tinyurl.com/2cejhg
          www.tinyurl.com/22yomt
          Jak widzisz w wariancie b trudniej znalezc gitary ze stałym mostkiem, no ale na
          producentów to już nic nie poradzimy

Jak coś jeszcze, śmiało pytaj
          • p.o.box.77 Re: Jaka gitare wybrac ?? 29.01.07, 10:39
            ja mam troche inną teorie na temat nauki gry na gitarze.

mysle że zakup nowej gitary na allegro marki cort za 350 pln nie jest złe.
            szczególnie jak nie masz pewności czy to ci w ogóle podejdzie i nie masz 1200
            pln na używanego ibaneza artist.

zatem. jeżeli nie masz ochoty pograc przez pół roku/rok na gitarze akustycznej,
            to kup tego corta za 350 [lub taniej bo to szmelc].

wzmacniacz.. lepiej kupić lepszy droższy, ale na początek używana laboga
            wystarczy.

ale żeby usczesliwic młogego zapalenca gitary... koniecznie jakis efekt
            gitarowy. nawet najbardziej badziewną kostkę kody. np. metal max.

to jest smaczek ktory przyprawi usmiech kazdemu poczatkujacemu gitarzyscie np.
            po dlugiej pelnej niepowodzen i rozczarowan lekcji z jakims maniakiem solówek
            santany albo page'a...

slowem baw sie dobrze a ucz sie pilnie i bedziesz sie bawil jeszcze lepiej.

pozdrawiam.

• Gość: ... Re: Jaka gitare wybrac ?? IP: *.chello.pl 29.01.07, 13:10
            w takim razie chcialbym sie jeszcze zapytac o jakies kursy, tu mam na mysli
            kursy na CD, ksiazki, czasopisma (Gitarzysta juz jest), czy jest to dobry
            sposob na to aby nauczyc sie grac w miare dobrze na gitarze (oczywiscie zdaje
            sobie sprawe ze nie przyjdzie mi to szybko i latwo)... np. cos takiego:

www.allegro.pl/item159215468_nauka_gry_na_gitarze_profesjonalny_kurs_gitarowy_.html

albo

www.allegro.pl/item160471089_kurs_improwizacji_nauka_gry_na_gitarze_kostka_samp.html

co o czyms takim myslicie ??
            • Gość: ... Re: Jaka gitare wybrac ?? IP: *.chello.pl 29.01.07, 13:12
              acha, no bo prywatne lekcje odpadaja niestety... nie mam tyle kasy uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka