Gość: Crotalus IP: *.pl 27.11.01, 22:46 No właśnie jakie warto wysłuchać. Jakie powodują ciarki. Mój typ to oczywiście solo z Stairway o Heaven. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mikey Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 00:27 moim ulubionym solo jest koncowe solo "Tunnel of Love" Dire Straits jezu, ile można wyrazić emocji za pomocą gitary... za to kocham Knopflera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikey Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 00:07 zapomniałem wspomnieć o "Romeo and Juliet" w wykonaniu Monte Montgomery'ego i może jeszcze "The night watch" King Crimson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benicio Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 28.11.01, 11:43 Zdecydowanie solo w "Dogs" Floydów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.mofnet.gov.pl 28.11.01, 12:17 Edward Van Halen - "Eruption" Kirk Hammett w "Ride the lightning" Jimmi Page w "Heartbreaker" Eric Clapton w jakimkolwiek utworze CREAM wykonywanym live. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Banan Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.mazowiecka.wroclaw.top.pl 28.11.01, 12:59 oto moja ulubiona dziesiatka: Edward Van Halen - Beat it Yngwie Malmsteen - Marching out Marty Friedman - Tornado of souls David Gilmore - Another brick in the wall Steve Vai - The audience is listening Mark Knopfler - Tunnel of love z koncertu na Wembley w 85 Frank Zappa - Inca roads Frank Zappa - Rat tomago Frank Zappa - Watermelon in easter hay solo z utworu "Senza Una Donna" Paula Younga i Zucchero, nie wiem kto je gra, ale jest swietne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedrek Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.wroc.gazeta.pl 28.11.01, 15:35 Kiedyś słyszałem, że w jakimś plebiscycie wygrała sołówka z Hotel California, ale moja wielka trójka to: 1. Wishbone Ash - "Persephone" (to zakończenie mogłoby sie nigdy nie kończyć) 2. Slash (Guns N' Roses) - Sweet Child of Mine (aż ciarki przechodzą i chociąz nie umiem grac na gitarze to jak to słyszę to sam zaczynam się "gimnastykować) 3. Pink Floyd - "Time" Wspominaliście tu wersję koncertową Tunel Of Love Darka Strejtsa, ale mi się bardziej podoba wersja koncertowa Sułtanów, prawie 10 minut, rewelka. Pozdrawiam, czekam na nastepne opinie Odpowiedz Link Zgłoś
buh Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 28.11.01, 16:51 Zawsze, gdy słucham solówki w "Mother" Pink Floydów z "The Wall", czuję uderzenie. Nie jest to jakiś szczyt techniki, czy gęsto poukładane dźwieki. To emocje. I to w tej solówce podoba mi się najbardziej. Jest jeszcze dużo innych solówek, które mnie ruszają, ale ta zawsze najmocniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.polkomtel.com.pl 28.11.01, 17:02 Prawie kazde solo Prince`a.Jest niesamowitym gitarzysta grajacym bardzo roznoronie (rozne gitary w tym bass i rozne style).Nie wiem czemu jest on pomijany w szacownym gronie najlepszych gitarzystow choc w pelni zasluguje zeby tam byc.Najbardziej znane solo w jego wykonaniu to oczywiscie to w kawalku "Purple Rain",jednak moim zdaniem jest w jego dyskografii cala masa elektryzujacych solowek jeszce lepszych od przytoczonego.Innym gosciem ktory potrafi sparalizowac sluchacza swoja gra jest Joe Satriani,polecam kawalek Summer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gacjan Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 192.127.210.* 28.11.01, 18:14 1. All Along The Watchtower - Jimmy Hendrix 2. Innuendo - Brian May & Steve Howe 3. Time - David Gilmour 4. Comfortably Numb - David Gilmour 5. Dogs - David Gilmour 6. Shine On You Crazy Diamond - David Gilmour 7. Master Of Puppets - Kirk Hammett 8. Child In Time - Ritchie Blackmore na razie wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
dekris Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 28.11.01, 18:50 November Rain - Guns 'n' Roses Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tym_czas Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.11.01, 12:48 Mój typ : Solówka The Enge'a z U2 w utworze Party Girl ))))))) Nawet sam Bono jak Edge ją gra na koncertach przedstawia go jako "herosa gitary" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedrek Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.wroc.gazeta.pl 29.11.01, 14:17 Gość portalu: tym_czas napisał(a): > Mój typ : Solówka The Enge'a z U2 w utworze Party Girl ))))))) Nawet sam > Bono jak Edge ją gra na koncertach przedstawia go jako "herosa gitary" zwłaszcza ta wersja koncertowa Party Girl jest super. Przecież Edge najzwyczajniej w świecie tam fałszuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Banan Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.mazowiecka.wroclaw.top.pl 29.11.01, 16:32 Gość portalu: jedrek napisał(a): > Gość portalu: tym_czas napisał(a): > zwłaszcza ta wersja koncertowa Party Girl jest super. Przecież Edge > najzwyczajniej w świecie tam fałszuje! Jesli w zamierzony sposob tak gra to sie mowi, ze stosuje wyrafinowana harmonie )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedrek Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.wroc.gazeta.pl 29.11.01, 16:50 Gość portalu: Banan napisał(a): > Gość portalu: jedrek napisał(a): > > > Gość portalu: tym_czas napisał(a): > > > zwłaszcza ta wersja koncertowa Party Girl jest super. Przecież Edge > > najzwyczajniej w świecie tam fałszuje! > > Jesli w zamierzony sposob tak gra to sie mowi, ze stosuje wyrafinowana > harmonie )) > to na pewno nie jest zamierzone, ale i ma swoj niepowtarzalny klimat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crotalus Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 157.25.121.* 30.11.01, 11:00 Gość portalu: jedrek napisał(a): > Gość portalu: Banan napisał(a): > > > Gość portalu: jedrek napisał(a): > > > > > Gość portalu: tym_czas napisał(a): > > > > > zwłaszcza ta wersja koncertowa Party Girl jest super. Przecież Edge > > > najzwyczajniej w świecie tam fałszuje! > > > > Jesli w zamierzony sposob tak gra to sie mowi, ze stosuje wyrafinowana > > harmonie )) > > > > to na pewno nie jest zamierzone, ale i ma swoj niepowtarzalny klimat Wątpię żeby The Edge nie trafiał w struny i odpowiednie progi po 20 latach profesjonalnego grania. Odpowiedz Link Zgłoś
buh Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 02.12.01, 12:27 Gość portalu: Crotalus napisał(a): > Gość portalu: jedrek napisał(a): > > > Gość portalu: Banan napisał(a): > > > > > Gość portalu: jedrek napisał(a): > > > > > > > Gość portalu: tym_czas napisał(a): > > > > > > > zwłaszcza ta wersja koncertowa Party Girl jest super. Przecież E > dge > > > > najzwyczajniej w świecie tam fałszuje! > > > > > > Jesli w zamierzony sposob tak gra to sie mowi, ze stosuje wyrafinowan > a > > > harmonie )) > > > > > > > to na pewno nie jest zamierzone, ale i ma swoj niepowtarzalny klimat > > Wątpię żeby The Edge nie trafiał w struny i odpowiednie progi po 20 latach > profesjonalnego grania. to było nagrane na koncercie w 1983 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 10:57 Gość portalu: Banan napisał(a): > Gość portalu: jedrek napisał(a): > > > Gość portalu: tym_czas napisał(a): > > > zwłaszcza ta wersja koncertowa Party Girl jest super. Przecież Edge > > najzwyczajniej w świecie tam fałszuje! > > Jesli w zamierzony sposob tak gra to sie mowi, ze stosuje wyrafinowana > harmonie )) > W takim razie moje solówki na gitarze są wyjątkowo wyrafinowane. Chyba nagram jakieś demo. Moze mnie ktos wyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tym_czas do wszystkich co odpowiedzieli na Party Girl - U2 IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.12.01, 22:19 Gość portalu: tym_czas napisał(a): > Mój typ : Solówka The Enge'a z U2 w utworze Party Girl ))))))) Nawet sam > Bono jak Edge ją gra na koncertach przedstawia go jako "herosa gitary" Oczywiście pisząc ze solówka w Party Girl jest jedną z najlepszych ironizowałem :- ) Chciałem pokazać iż nie tylko do wymiataczy scena należy i mozna zapodac na jednej strunie Bono na koncertach oczywiście przedstawiał Edge'a jako herosa giary w prześmiewxczy sposób . kto zna utwór wie o co chodzi w tej SOLÓWCE :- )))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedrek Re: do wszystkich co odpowiedzieli na Party Girl - U2 IP: *.wroc.gazeta.pl 05.12.01, 14:16 Gość portalu: tym_czas napisał(a): > Gość portalu: tym_czas napisał(a): > > > Mój typ : Solówka The Enge'a z U2 w utworze Party Girl ))))))) Nawet sa > m > > Bono jak Edge ją gra na koncertach przedstawia go jako "herosa gitary" > > Oczywiście pisząc ze solówka w Party Girl jest jedną z najlepszych ironizowałem > :- > ) Chciałem pokazać iż nie tylko do wymiataczy scena należy i mozna zapodac na > jednej strunie Bono na koncertach oczywiście przedstawiał Edge'a jako herosa > giary w prześmiewxczy sposób . kto zna utwór wie o co chodzi w tej SOLÓWCE :- > )))))) co nie zmienia faktu, ze nawet jak Edge fałszuje w tym solo, to i tak ma swój niepowtarzalny urok Odpowiedz Link Zgłoś
lilly Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 02.12.01, 03:06 HOTEL CALIFORNIA - THE EAGLES..........tam jest piekne solo gitarowe tez.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.ppp.szeptel.net.pl 04.12.01, 21:17 Nominuję to z końca 'Layli', oczywiscie w wersji Derek & Co. Ckliwe, sentymentalne, ale pomimo to świetnie się słucha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 04.12.01, 14:45 Janek Borysewicz "Zawsze tam gdzie ty live" i "Sztuka latania live" Odpowiedz Link Zgłoś
stratocaster Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 28.01.02, 16:14 szarykot napisał(a): > Janek Borysewicz "Zawsze tam gdzie ty live" i "Sztuka latania live" Janek Borysewicz - Mała wojna i "Niedokończona Ulica" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tARUS Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 17:02 Na pewno jednm z najładniejszych jest solo w "Alive" Pearl Jamu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 04.12.01, 19:04 moim ulubionym też jest "alive pearl jam", choć zerżnięte z jakiegoś utworu bodajże stepenwolf, na drugim miejscu "all along the watchtower" heńka, bardzo lubie też sola Gilmoora. Świetne solo jest też w "the kiss" the cure . pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morello Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.sulecin.sdi.tpnet.pl 05.12.01, 13:26 końcówka "Ashes To Ashes" Faith No More, całkiem ciarkotwórcza solówka pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paxon Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 217.97.139.* 05.12.01, 15:36 Jan Borysewicz -Sztuka latania - ile wtym jest duczy polecam wszytkim VAn Halen -Once- -5150- - Beat it i Jump- dwa arcydzieła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś All Along The Watchtower Hendrixa IP: *.216-194-6-163.nyc.ny.metconnect.net 10.12.01, 06:55 Na pewno Stairway to Heaven Page'a. All Along The Watchtower Hendrixa. Over The Walls Skolnicka. wstęp do Down To The Waterline Dire Straits. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzybek Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 10.0.0.* 10.12.01, 19:23 Solo Popcorna w Midnight Visitor. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek99 Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 23.12.01, 01:49 Zdecydowanie. Można je umieścić w Sevres pod Paryżem jako wzorzec sola gitarowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilk Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 19:14 wszystko z koncertowej płyty Colosseum live - D. Clempsona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizia Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 57.66.12.* 03.01.02, 15:48 Zdecydowanie "The Sage" (Emerson, Lake & Palmer - Pictures at the exhibition). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 14:40 Tie Your Mother Down, Hammer To Fall (Queen) Whole Lotta Love, Stairway To Heaven (Led Zeppelin) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martina Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 127.0.0.* / *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 14:40 marilyn manson "the last day on earth" live!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.njl.dk 15.01.02, 17:54 Trevor Rabin na '90-125' w kawalku 'Hearts'. W tym kawalku 'Yes' sa zreszta 2 sola ale drugie, to bardziej nastrojowe jest jak opowiedzenie gitara o uczuciu. Nabieram sie na to za kazdym razem. No i jeszcze raz napisze odwaznie - przestancie z Gilmourem. On jest dretwy jak ryba. Koszmar. Co do Princa -to jest muzyka sama w sobie genialna, szczegolnie wszystko z lat 90-ch. Nie do podrobienia i gitara jak z jazzu, funky, rocka, do wyboru i koloru. Prince jest zdecydowanie cool i dla mnie niedoceniony, szczegolnie z NPG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maribon Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.bj.uj.edu.pl 16.01.02, 16:46 super solo jest w kawalku maanamu zadza pieniadza wersja live 1981 z 9 minut kawalka ostatni2 kosmos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maribon Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.bj.uj.edu.pl 16.01.02, 16:53 oczywiscie gitarzysta maanamu jest ryszard riccardo olesinski.cudnie gra naprawde nawet jak sie nie lubi maanamu to jego zdolnosci melodyczne budza podziw Odpowiedz Link Zgłoś
tato! Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 17.01.02, 19:00 Jakoś nie zauważyłem Carlosa Santany, a przecież niemal każdy jego utwór to popis gitary. Dla mnie numerem jeden jest duet Johna Lee Hookera z Carlosem: "Chain" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 62.233.138.* 25.01.02, 23:42 Allan Holdsworth w "In The Dead of Night" na pierwszej płycie UNITED KINGDOM, Andy Powell w 'Persephonie" WISHBONE ASH, Steve Hillage - "Green" (parę kawałków), David Gilmour - 'Shine On You Crazy Diamons". Nadmieniam,że nie wymieniłem żadnego traszu ani defu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Layla IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 11:07 A który robaczek wie, kto jest autorem solówki w Layli Claptona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Layla IP: 62.233.138.* 28.01.02, 19:42 Gość portalu: Tytus napisał(a): > A który robaczek wie, kto jest autorem solówki w Layli Claptona? Jak to kto? Duane Allman! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldus Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 13:48 November Rain - Guns N'Roses Odpowiedz Link Zgłoś