Dodaj do ulubionych

Najpiękniejsze sola gitarowe

IP: *.pl 27.11.01, 22:46
No właśnie jakie warto wysłuchać. Jakie powodują ciarki.

Mój typ to oczywiście solo z Stairway o Heaven.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mikey Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 00:27
      moim ulubionym solo jest koncowe solo "Tunnel of Love" Dire Straits
      jezu, ile można wyrazić emocji za pomocą gitary...
      za to kocham Knopflera
      • Gość: Mikey Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.01, 00:07
        zapomniałem wspomnieć o "Romeo and Juliet" w wykonaniu Monte Montgomery'ego
        i może jeszcze "The night watch" King Crimson
    • Gość: benicio Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 28.11.01, 11:43
      Zdecydowanie solo w "Dogs" Floydów
    • Gość: jasiek Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.mofnet.gov.pl 28.11.01, 12:17
      Edward Van Halen - "Eruption"
      Kirk Hammett w "Ride the lightning"
      Jimmi Page w "Heartbreaker"
      Eric Clapton w jakimkolwiek utworze CREAM wykonywanym live.
    • Gość: Banan Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.mazowiecka.wroclaw.top.pl 28.11.01, 12:59
      oto moja ulubiona dziesiatka:
      Edward Van Halen - Beat it
      Yngwie Malmsteen - Marching out
      Marty Friedman - Tornado of souls
      David Gilmore - Another brick in the wall
      Steve Vai - The audience is listening
      Mark Knopfler - Tunnel of love z koncertu na Wembley w 85
      Frank Zappa - Inca roads
      Frank Zappa - Rat tomago
      Frank Zappa - Watermelon in easter hay
      solo z utworu "Senza Una Donna" Paula Younga i Zucchero, nie wiem kto je gra,
      ale jest swietne
    • Gość: jedrek Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.wroc.gazeta.pl 28.11.01, 15:35
      Kiedyś słyszałem, że w jakimś plebiscycie wygrała sołówka z Hotel California,
      ale moja wielka trójka to:
      1. Wishbone Ash - "Persephone" (to zakończenie mogłoby sie nigdy nie kończyć)
      2. Slash (Guns N' Roses) - Sweet Child of Mine (aż ciarki przechodzą i chociąz
      nie umiem grac na gitarze to jak to słyszę to sam zaczynam się "gimnastykować)
      3. Pink Floyd - "Time"

Wspominaliście tu wersję koncertową Tunel Of Love Darka Strejtsa, ale mi się
      bardziej podoba wersja koncertowa Sułtanów, prawie 10 minut, rewelka.
      Pozdrawiam, czekam na nastepne opinie
    • buh Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 28.11.01, 16:51
      Zawsze, gdy słucham solówki w "Mother" Pink Floydów z "The Wall", czuję
      uderzenie. Nie jest to jakiś szczyt techniki, czy gęsto poukładane dźwieki. To
      emocje. I to w tej solówce podoba mi się najbardziej. Jest jeszcze dużo innych
      solówek, które mnie ruszają, ale ta zawsze najmocniej.
    • Gość: Greg Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.polkomtel.com.pl 28.11.01, 17:02
      Prawie kazde solo Prince`a.Jest niesamowitym gitarzysta grajacym bardzo
      roznoronie (rozne gitary w tym bass i rozne style).Nie wiem czemu jest on
      pomijany w szacownym gronie najlepszych gitarzystow choc w pelni zasluguje zeby
      tam byc.Najbardziej znane solo w jego wykonaniu to oczywiscie to w
      kawalku "Purple Rain",jednak moim zdaniem jest w jego dyskografii cala masa
      elektryzujacych solowek jeszce lepszych od przytoczonego.Innym gosciem ktory
      potrafi sparalizowac sluchacza swoja gra jest Joe Satriani,polecam kawalek
      Summer
    • Gość: gacjan Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 192.127.210.* 28.11.01, 18:14
      1. All Along The Watchtower - Jimmy Hendrix
      2. Innuendo - Brian May & Steve Howe
      3. Time - David Gilmour
      4. Comfortably Numb - David Gilmour
      5. Dogs - David Gilmour
      6. Shine On You Crazy Diamond - David Gilmour
      7. Master Of Puppets - Kirk Hammett
      8. Child In Time - Ritchie Blackmore
      na razie wystarczy
    • dekris Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 28.11.01, 18:50
      November Rain - Guns 'n' Roses
      • Gość: tym_czas Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.11.01, 12:48
        Mój typ : Solówka The Enge'a z U2 w utworze Party Girl smile))))))) Nawet sam
        Bono jak Edge ją gra na koncertach przedstawia go jako "herosa gitary"
        • Gość: jedrek Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.wroc.gazeta.pl 29.11.01, 14:17
          Gość portalu: tym_czas napisał(a):

> Mój typ : Solówka The Enge'a z U2 w utworze Party Girl smile))))))) Nawet sam
          > Bono jak Edge ją gra na koncertach przedstawia go jako "herosa gitary"

zwłaszcza ta wersja koncertowa Party Girl jest super. Przecież Edge
          najzwyczajniej w świecie tam fałszuje!
          • Gość: Banan Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.mazowiecka.wroclaw.top.pl 29.11.01, 16:32
            Gość portalu: jedrek napisał(a):

> Gość portalu: tym_czas napisał(a):

> zwłaszcza ta wersja koncertowa Party Girl jest super. Przecież Edge
            > najzwyczajniej w świecie tam fałszuje!

Jesli w zamierzony sposob tak gra to sie mowi, ze stosuje wyrafinowana
            harmonie wink))

• Gość: jedrek Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.wroc.gazeta.pl 29.11.01, 16:50
              Gość portalu: Banan napisał(a):

> Gość portalu: jedrek napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: tym_czas napisał(a):
              >
              > > zwłaszcza ta wersja koncertowa Party Girl jest super. Przecież Edge
              > > najzwyczajniej w świecie tam fałszuje!
              >
              > Jesli w zamierzony sposob tak gra to sie mowi, ze stosuje wyrafinowana
              > harmonie wink))
              >

to na pewno nie jest zamierzone, ale i ma swoj niepowtarzalny klimat
              • Gość: Crotalus Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 157.25.121.* 30.11.01, 11:00
                Gość portalu: jedrek napisał(a):

> Gość portalu: Banan napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: jedrek napisał(a):
                > >
                > > > Gość portalu: tym_czas napisał(a):
                > >
                > > > zwłaszcza ta wersja koncertowa Party Girl jest super. Przecież Edge
                > > > najzwyczajniej w świecie tam fałszuje!
                > >
                > > Jesli w zamierzony sposob tak gra to sie mowi, ze stosuje wyrafinowana
                > > harmonie wink))
                > >
                >
                > to na pewno nie jest zamierzone, ale i ma swoj niepowtarzalny klimat

Wątpię żeby The Edge nie trafiał w struny i odpowiednie progi po 20 latach
                profesjonalnego grania.
                • buh Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 02.12.01, 12:27
                  Gość portalu: Crotalus napisał(a):

>
                  > > Gość portalu: Banan napisał(a):
                  > >
                  > > > Gość portalu: jedrek napisał(a):
                  > > >
                  > > > > Gość portalu: tym_czas napisał(a):
                  > > >
                  > > > > zwłaszcza ta wersja koncertowa Party Girl jest super. Przecież E
                  > dge
                  > > > > najzwyczajniej w świecie tam fałszuje!
                  > > >
                  > > > Jesli w zamierzony sposob tak gra to sie mowi, ze stosuje wyrafinowan
                  > a
                  > > > harmonie wink))
                  > > >
                  > >
                  > > to na pewno nie jest zamierzone, ale i ma swoj niepowtarzalny klimat
                  >
                  > Wątpię żeby The Edge nie trafiał w struny i odpowiednie progi po 20 latach
                  > profesjonalnego grania.

to było nagrane na koncercie w 1983 roku...
            • Gość: Tytus Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 10:57
              Gość portalu: Banan napisał(a):

>
              > > Gość portalu: tym_czas napisał(a):
              >
              > > zwłaszcza ta wersja koncertowa Party Girl jest super. Przecież Edge
              > > najzwyczajniej w świecie tam fałszuje!
              >
              > Jesli w zamierzony sposob tak gra to sie mowi, ze stosuje wyrafinowana
              > harmonie wink))
              >

W takim razie moje solówki na gitarze są wyjątkowo wyrafinowane. Chyba nagram
              jakieś demo. Moze mnie ktos wyda.
        • Gość: tym_czas do wszystkich co odpowiedzieli na Party Girl - U2 IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.12.01, 22:19

> Mój typ : Solówka The Enge'a z U2 w utworze Party Girl smile))))))) Nawet sam
          > Bono jak Edge ją gra na koncertach przedstawia go jako "herosa gitary"

Oczywiście pisząc ze solówka w Party Girl jest jedną z najlepszych ironizowałem :-
          ) Chciałem pokazać iż nie tylko do wymiataczy scena należy i mozna zapodac na
          jednej strunie Bono na koncertach oczywiście przedstawiał Edge'a jako herosa
          giary w prześmiewxczy sposób . kto zna utwór wie o co chodzi w tej SOLÓWCE :-
          ))))))
          • Gość: jedrek Re: do wszystkich co odpowiedzieli na Party Girl - U2 IP: *.wroc.gazeta.pl 05.12.01, 14:16

> Gość portalu: tym_czas napisał(a):
            >
            > > Mój typ : Solówka The Enge'a z U2 w utworze Party Girl smile))))))) Nawet sa
            > m
            > > Bono jak Edge ją gra na koncertach przedstawia go jako "herosa gitary"
            >
            > Oczywiście pisząc ze solówka w Party Girl jest jedną z najlepszych ironizowałem
            > :-
            > ) Chciałem pokazać iż nie tylko do wymiataczy scena należy i mozna zapodac na
            > jednej strunie Bono na koncertach oczywiście przedstawiał Edge'a jako herosa
            > giary w prześmiewxczy sposób . kto zna utwór wie o co chodzi w tej SOLÓWCE :-
            > ))))))

co nie zmienia faktu, ze nawet jak Edge fałszuje w tym solo, to i tak ma swój
            niepowtarzalny urok
    • lilly Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 02.12.01, 03:06
      HOTEL CALIFORNIA - THE EAGLES..........tam jest piekne solo gitarowe tez..
      • Gość: Jacek Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.ppp.szeptel.net.pl 04.12.01, 21:17
        Nominuję to z końca 'Layli', oczywiscie w wersji Derek & Co. Ckliwe, sentymentalne, ale pomimo
        to świetnie się słucha!!!
    • szarykot Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 04.12.01, 14:45
      Janek Borysewicz "Zawsze tam gdzie ty live" i "Sztuka latania live"
      • stratocaster Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 28.01.02, 16:14
        szarykot napisał(a):

> Janek Borysewicz "Zawsze tam gdzie ty live" i "Sztuka latania live"

Janek Borysewicz - Mała wojna i "Niedokończona Ulica"
    • Gość: tARUS Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 17:02
      Na pewno jednm z najładniejszych jest solo w "Alive" Pearl Jamu.
      • Gość: olo Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 04.12.01, 19:04
        moim ulubionym też jest "alive pearl jam", choć zerżnięte z jakiegoś utworu
        bodajże stepenwolf, na drugim miejscu "all along the watchtower" heńka, bardzo
        lubie też sola Gilmoora. Świetne solo jest też w "the kiss" the cure .
        pzdr
    • Gość: morello Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.sulecin.sdi.tpnet.pl 05.12.01, 13:26
      końcówka "Ashes To Ashes" Faith No More, całkiem ciarkotwórcza solówka
      pzdr.
    • Gość: Paxon Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 217.97.139.* 05.12.01, 15:36
      Jan Borysewicz -Sztuka latania - ile wtym jest duczy polecam wszytkim
      VAn Halen -Once- -5150- - Beat it i Jump- dwa arcydzieła
    • Gość: Jaś All Along The Watchtower Hendrixa IP: *.216-194-6-163.nyc.ny.metconnect.net 10.12.01, 06:55

Na pewno Stairway to Heaven Page'a.
      All Along The Watchtower Hendrixa.

Over The Walls Skolnicka.
      wstęp do Down To The Waterline Dire Straits.
    • Gość: grzybek Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 10.0.0.* 10.12.01, 19:23
      Solo Popcorna w Midnight Visitor.
    • heniek99 Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 23.12.01, 01:49
      Zdecydowanie. Można je umieścić w Sevres pod Paryżem jako wzorzec sola
      gitarowego.
    • Gość: wilk Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 19:14
      wszystko z koncertowej płyty Colosseum live - D. Clempsona
    • Gość: Fizia Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 57.66.12.* 03.01.02, 15:48
      Zdecydowanie "The Sage" (Emerson, Lake & Palmer - Pictures at the exhibition).
    • Gość: mtq Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 14:40
      Tie Your Mother Down, Hammer To Fall (Queen)
      Whole Lotta Love, Stairway To Heaven (Led Zeppelin)
      • Gość: martina Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 127.0.0.* / *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 14:40
        marilyn manson "the last day on earth" live!!!!!
        • Gość: soso Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.njl.dk 15.01.02, 17:54
          Trevor Rabin na '90-125' w kawalku 'Hearts'. W tym kawalku 'Yes' sa zreszta 2
          sola ale drugie, to bardziej nastrojowe jest jak opowiedzenie gitara o uczuciu.
          Nabieram sie na to za kazdym razem.

No i jeszcze raz napisze odwaznie - przestancie z Gilmourem. On jest dretwy jak
          ryba. Koszmar.

Co do Princa -to jest muzyka sama w sobie genialna, szczegolnie wszystko z lat
          90-ch. Nie do podrobienia i gitara jak z jazzu, funky, rocka, do wyboru i
          koloru. Prince jest zdecydowanie cool i dla mnie niedoceniony, szczegolnie z
          NPG.
        • Gość: maribon Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.bj.uj.edu.pl 16.01.02, 16:46
          super solo jest w kawalku maanamu zadza pieniadza wersja live 1981 z 9 minut
          kawalka ostatni2 kosmos
          • Gość: maribon Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.bj.uj.edu.pl 16.01.02, 16:53
            oczywiscie gitarzysta maanamu jest ryszard riccardo olesinski.cudnie gra
            naprawde nawet jak sie nie lubi maanamu to jego zdolnosci melodyczne budza
            podziw
            • tato! Re: Najpiękniejsze sola gitarowe 17.01.02, 19:00
              Jakoś nie zauważyłem Carlosa Santany, a przecież niemal każdy jego utwór to
              popis gitary. Dla mnie numerem jeden jest duet Johna Lee Hookera z
              Carlosem: "Chain"
              • Gość: teddy Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: 62.233.138.* 25.01.02, 23:42
                Allan Holdsworth w "In The Dead of Night" na pierwszej płycie UNITED KINGDOM,
                Andy Powell w 'Persephonie" WISHBONE ASH, Steve Hillage - "Green" (parę
                kawałków), David Gilmour - 'Shine On You Crazy Diamons". Nadmieniam,że nie
                wymieniłem żadnego traszu ani defu.
    • Gość: Tytus Layla IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 11:07
      A który robaczek wie, kto jest autorem solówki w Layli Claptona?
      • Gość: teddy Re: Layla IP: 62.233.138.* 28.01.02, 19:42
        Gość portalu: Tytus napisał(a):

> A który robaczek wie, kto jest autorem solówki w Layli Claptona?

Jak to kto? Duane Allman!

• Gość: Waldus Re: Najpiękniejsze sola gitarowe IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 13:48
      November Rain - Guns N'Roses

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka