Dodaj do ulubionych

Czy są tu fani Dream Theater?

IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 23.05.03, 21:39
Jak oceniacie muzykę Dream Theater?
Moim zdaniem w ich muzyce występuje przerost formy nad treścią. Owszem
Petrucci i Portnoy to znakomici instrumentlaniści, ale kompozycje zespołu
nazbyt koncentrują się na popisach wirtuozerskich, które są sztuka dla
sztuki, bo treści w nich niewiele. Co wy o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • loveletter Re: Czy są tu fani Dream Theater? 23.05.03, 22:16
      Gość portalu: Ramelov napisał(a):

> Jak oceniacie muzykę Dream Theater?
      > Moim zdaniem w ich muzyce występuje przerost formy nad treścią. Owszem
      > Petrucci i Portnoy to znakomici instrumentlaniści, ale kompozycje zespołu
      > nazbyt koncentrują się na popisach wirtuozerskich, które są sztuka dla
      > sztuki, bo treści w nich niewiele. Co wy o tym myslicie?

Trochę mało znam Dream Theater żeby się jakoś sensownie o nich wypowiadać, ale właśnie wrażenie, że jest tak jak piszesz zniechęciło mnie do jakiegoś specjalnego zgłębiania muzyki tego zespołu ....

Lov.
    • Gość: As Re: Czy są tu fani Dream Theater? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 23.05.03, 22:19
      No, ja w pewnym sensie jestem fanem. To znaczy generalnie zgadzam się z Twoimi
      zarzutami co do tej grupy, ale zespół ten nagrał jedną płytę - skończone
      arcydzieło. I nie jest to bynajmniej "Images And Words" ale "Metropolis Part 2 -
      Scenes From a Memory".
      • Gość: Jacek K. Re: Czy są tu fani Dream Theater? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 22:27
        Witam !
        Ja bym jeszcze dorzucił Six Degrees Of Inner Turbulence (suita tytułowa).
        Generalnie zgadzam się z autorem wątka, ale po kilku przesłuchaniach można
        doszukać się muzyki.
        Pozdrawiam.
        • Gość: As Re: Czy są tu fani Dream Theater? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 23.05.03, 22:49
          Gość portalu: Jacek K. napisał(a):

> Witam !
          > Ja bym jeszcze dorzucił Six Degrees Of Inner Turbulence (suita tytułowa).
          > Generalnie zgadzam się z autorem wątka, ale po kilku przesłuchaniach można
          > doszukać się muzyki.
          > Pozdrawiam.

W sumie to ostatni, podwójny album za każdym przesłuchaniem podoba mi się coraz
          bardziej. Ale jednak wiele czasu trzeba poświęcić na jego zgłębianie smile
      • Gość: pytajnick Re: Czy są tu fani Dream Theater? IP: *.waw1.cyber-cafe.pl 26.05.03, 16:52
        o, i tu się zgodzę - jak już sieczka to sieczka. dlatego za najlepsza płytę Dt
        uważam właśnie SFAM. Jedyna z tych ekstremalnie-długich płyt która daje się
        słuchać w całości.

płyty najsłabsze?
        change of seasons i 6doit

poza tym to entuzjazm co do DT opuścił mnie tak po miesiącu dwóch, ale to dośc
        dawno temu było smile

ex
        • Gość: As Płyty DT IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 26.05.03, 17:01
          "Change Of Seasons" - tytułowa suita nudna jak nie wiem co, ale koncertowe
          przeróbki mogą być. Mam też gdzieś np. covery Rusha w wykonaniu DT, i nie są
          złe.
          "6 degrees ..." - mi się podoba, taka nowoczesna i dość eksperymentalna.
          "Awake" - tu się rozczarowałem, poza genialnym "Space Dye Vest" nic tu
          ciekawego nie ma.
          "Images And Words" - najlepszy jest początek i koniec płyty, numer z saksofonem
          za to działa mi na nerwy.
          O "Scenes from a memory" już pisałem - rewelka.
          Nie znam "When Dream and Day Unite" i "Falling into infinity", ale mam je na
          mp3 i niedługo sobie posłucham.
    • Gość: mallina Re: Czy są tu fani Dream Theater? IP: *.dip.t-dialin.net 23.05.03, 22:31
      ja jestem na etapie poznawania, idzie mi to dosyc wolno, bo spodziewalam sie ze
      to bedzie cos wielkiego i niepotarzalnego (tyle sie swego czasu zachwytow
      naczytalam..)
      ale moze jeszczce kilka przesluchan i mnie to porwie?
      • Gość: As Re: Czy są tu fani Dream Theater? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 23.05.03, 22:34
        Gość portalu: mallina napisał(a):

> ja jestem na etapie poznawania, idzie mi to dosyc wolno, bo spodziewalam sie
        ze
        >
        > to bedzie cos wielkiego i niepotarzalnego (tyle sie swego czasu zachwytow
        > naczytalam..)
        > ale moze jeszczce kilka przesluchan i mnie to porwie?

Mallino - pozwól że Ci coś doradzę. Słuchaj całych płyt, a nie pojedynczych
        utworów. Z dwoma wyjątkami - "Pull Me Under" i "Space Dye Vest".
        • Gość: As Re: Czy są tu fani Dream Theater? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 23.05.03, 22:37
          Aha, i coś jeszcze. Trochę więcej cierpliwości i samozaparcia w słuchaniu niż
          zazwyczaj smile
          • Gość: Jacek K. Re: Czy są tu fani Dream Theater? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 22:46
            Skoro mowa o Dream Theater to już prosta droga do formacji OSI ( m.in. M.
            Portnoy, S. Wilson) i ich pierwszej płyty - ciekawe granie zbliżone do DT,
            udany cover Set The Controls ... Pink Floyd.
            Pozdrawiam.
          • Gość: mallina Re: Czy są tu fani Dream Theater? IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.03, 14:23
            ja zawsze mam duzo cierpliwoscismile
            mam pare utworow z plyty "Images and Words" w tym jest wlasnie tez jeden utwor
            wspomniany przez Ciebie.
    • Gość: kadath Re: Czy są tu fani Dream Theater? IP: *.naleczow.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 23:28
      płyta Scenes From A Memory już za pierwszym przesłuchaniem sprawiła że Dream Theater uważam za doskonałą grupę. ta płyta to tzw. concept album (coś takiego jak Elodia Lacrimosy - opowiada jedną historię). Zresztą usłyszcie sami utwór "fatal tragedy" z tej płytki a sami zrozumiecie...
    • Gość: Lukas Re: Czy są tu fani Dream Theater? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.03, 11:02
      Swietna grupa! Zgadzam sie ,czasami panowie przeginaja jesli chodzi o
      wirtuozerie,ale jakos mi to nie przeszkadza.Duzo dobrej muzyki kryje sie pod
      tymi "cyberiadami",no i swietni klawiszowiec i gitarzysta (reszta tez pierwsza
      klasa,tylko wokal czasami niedomaga)!! Muzyka w sam raz do zrelaksowania sie.
    • mellodi Re: Czy są tu fani Dream Theater? 24.05.03, 20:50
      Luuuubię! Baaardzo! Zarzuty nie bezpodstawne ale mnie to zuuuuuupełnie nie przeszadza. Są zespoły co gorzej przeginały i jak są chwalone.
      • Gość: Argus Re: Czy sa tu fani Dream Theater? IP: 158.75.1.* 25.05.03, 14:26
        Zgadzam sie w 100% z zalozycielem watku. Dla mnie ten zespol to taki wspolczesny YES - przerost formy nad trescia jest ogromny w przypadku tych dwoch zespolow. Zazwyczaj nuda(choc nie zawsze). Swietni instrumentalisci- to fakt.
        Natomiast ogromnie lubie sluchac projekt poboczny 3 panow z Dream Theater - zagrany razem z Tonym Levinem - Liquid Tension Experiment, te dwa albumy jakie nagrali to kawal swietnej muzyki z bardzo ladnymi melodiami. Swietne plyty.
        • Gość: Jacek Re: Czy sa tu fani Dream Theater? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.03, 19:43
          Gość portalu: Argus napisał(a):

>YES - przerost formy nad trescia jest ogromny <

Witam !
          Jest kilka możliwości do skomentowania Twojej "oryginalnej" wypowiedzi :
          - nie znasz twórczości Yes
          - nie słuchasz tzw. ambitnej muzyki, więc jej do końca nie rozumiesz
          - prowokacja
          Yes jest niewątpliwie uznanym i niekwestionowanym w całym muzycznym świecie
          gigantem i współtworcą rocka progresywnego (obok EL&P, Genesis czy King
          Crimson), proponuję najpierw naucz się słuchać, potem dużo słuchaj, a potem
          długo się zastanów zanim napiszesz taką opinię.
          Pozdrawiam - nie było moją intencją Cię obrażać, ale jak czytam takie mocne
          sformułowania to wewnętrzny głos każe mi zareagować.
          • Gość: Lukas Re: Czy sa tu fani Dream Theater? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.03, 20:03
            Gość portalu: Jacek napisał(a):

>
            > Witam !
            > Jest kilka możliwości do skomentowania Twojej "oryginalnej" wypowiedzi :
            > - nie znasz twórczości Yes
            > - nie słuchasz tzw. ambitnej muzyki, więc jej do końca nie rozumiesz
            > - prowokacja

YES,yes ,yes! Kolejna fajna dyskusja sie zapowiada smile Popieram kolege Jacka!
          • Gość: As Re: Czy sa tu fani Dream Theater? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 25.05.03, 20:23
            Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Gość portalu: Argus napisał(a):
            >
            > >YES - przerost formy nad trescia jest ogromny <
            >
            > Witam !
            > Jest kilka możliwości do skomentowania Twojej "oryginalnej" wypowiedzi :
            > - nie znasz twórczości Yes
            > - nie słuchasz tzw. ambitnej muzyki, więc jej do końca nie rozumiesz
            > - prowokacja
            > Yes jest niewątpliwie uznanym i niekwestionowanym w całym muzycznym świecie
            > gigantem i współtworcą rocka progresywnego (obok EL&P, Genesis czy King
            > Crimson), proponuję najpierw naucz się słuchać, potem dużo słuchaj, a potem
            > długo się zastanów zanim napiszesz taką opinię.
            > Pozdrawiam - nie było moją intencją Cię obrażać, ale jak czytam takie mocne
            > sformułowania to wewnętrzny głos każe mi zareagować.

Jacku, takie opinie i komentarze jak Twój to żenada i nieporozumienie. Odbiór
            muzyki jest kwestią bardzo, ale to bardzo indywidualną i każdemu wolno mieć o
            twórczości każdej grupy (w tym też Yes) takią opinię jaką chce, jaka najlepiej
            oddaje wrażenia po słuchaniu.
            Zresztą, o ile pamiętam, to mi też zarzuciłeś że nie znam twórczości tej grupy
            gdy osmieliłem się ją skrytykować. Ale mój obszerny post wyjaśniający tę sprawę
            pozostał bez odpowiedzi.

P.S.
            Zarzucanie Argusowi braku osłuchania zakrawa na śmieszność.
            • Gość: Jacek Re: Czy sa tu fani Dream Theater? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.03, 20:47
              Drogi Asie !
              Gratuluję pamięci - co innego jest napisać : nie słucham Yes, bo ich nie lubię
              i nie rozumiem, a co innego wygłosić opinię treści j/w o ich muzyce.
              Co do osłuchania Kolegi Argusa to mój wniosek nasunął się na podstawie
              obserwacji mojego otoczenia - nikt ze znajomych, osłuchanych w muzyce 40 -
              latków (może w tym tkwi tajemnica zrozumienia tej muzyki, po prostu my
              dorastaliśmy razem z nią w ówczesnym czasie) nie wygłosiłby takiej opinii.
              Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji na forum yes.iq.pl/
              • Gość: Argus Re: Czy sa tu fani Dream Theater? IP: 158.75.1.* 26.05.03, 14:17
                No coz. Nie jestem jeszcze 40 latkiem i sporo mi do tego wieku brakuje smile Znam tworczosc YES - wszystko od debiutu do poczatku lat 80-tych, potem wybiorczo. Lubie sobie czasem posluchac "Close to the Edge" czy "Fragile"-ale tylko na wyrywki. Nie mam zamiaru sie tlumaczyc dluzej -dlaczego ich nie lubie. Czy jezeli na przyklad nie zylem w czaach w ktorych pisal Franz Kafka - to, to oznacza,ze nie moge zrozumiec jego tworczosci??? Wypisujesz bzdury co do tego dorastania z muzyka- to ma wymiar tylko emocjonalno-sentymentalny. Kocham muzyke tamtych lat - w niej odnajduje sie najlepiej i takie opinie jak twoja tego nie zmienia. Nie zmienia tez mojego podejscia do grupy YES.
                • Gość: Lesiek Re: Czy sa tu fani Dream Theater? IP: 195.205.139.* 26.05.03, 14:31
                  W każdym razie pozwolę sobie stwierdzić, że uważam, że w odniesieniu do Yes
                  zarzut "przerostu formy nad treścią" to nieporozumienie. Tam formy jest
                  dokładnie tyle, ile potrzeba. Trzeba tylko to dostrzec smile.

I oczywiście, każdy ma prawo do swojego zdania - ja na przykład za okropnie
                  przereklamowany uważam zespół Genesis wink.
                • Gość: Jacek Re: Czy sa tu fani Dream Theater? IP: lustro:* / 10.10.15.* 26.05.03, 15:55
                  Gość portalu: Argus napisał(a):

>Nie mam zamiaru sie tlumaczyc dluzej -dlaczego ich nie lubie.<
                  Witam !
                  Absolutnie nie chcę żebyś się tłumaczył, ja również nie lubię i nie słucham
                  wielu zespołów, ale staram się nie formułować takich jednoznacznych opinii jak
                  Ty
                  > Czy jezeli
                  > na przyklad nie zylem w czaach w ktorych pisal Franz Kafka - to, to oznacza,
                  ze nie moge zrozumiec jego tworczosci???
                  Na pewno lepiej zrozumie to ktoś kto żył w danym czasie, weźmy np. czasy wojny -
                  co Ci da oglądanie filmów czy czytanie książek - pogadaj z kimś kto to przeżył.
                  >Wypisujesz bzdury co do tego dorastania z
                  > muzyka- to ma wymiar tylko emocjonalno-sentymentalny.<
                  A to Kolego zrozumiesz dopiero jak będziesz starszy, bo czymże jest muzyka jak
                  nie przeżyciem emocjonalno-sentymentalnym.
                  Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka