Gość: ceberka IP: *.chello.pl 31.07.07, 10:15 poszukuje płyty z szantami, najlepiej z towarzyszeniem gitary i harmonijki tylko, takie prawdziwe szanty, bez komercji, czy mógłby mi ktos doradzić tytuł płyty , nazwę zespołu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
new_machine Re: szanty 31.07.07, 10:38 Polecam zespol LEGO, totalnie niekomercyjny, ich najnowsza plyta "Bez koretkty" w prawdzie obecnie dostepna tylko w obiegu nieoficjalnym (wydana chyba bedzie dopiero za kilka dni a dostepna we wrzesniu ). Harmonijka jedna z lepszych w Polsce , piosenki (muzyka i tekst) autorskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceberka Re: szanty IP: *.chello.pl 31.07.07, 11:51 dzięki, postaram się dostać ich płytki, te poprzednie oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
new_machine Re: szanty 31.07.07, 12:15 Hmm wydaje mi sie, ze to bedzie pierwsza , warto zapamietac jednak nazwe, czesto graja koncerty. Aha i literowka oczywiscie byla w tytule plyty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceberka Re: szanty IP: *.chello.pl 31.07.07, 12:22 no tak, trudno byłoby wymówić "koretkty" tak więc w razie koncertu się wybiorę, chetnie posłucham. Odpowiedz Link Zgłoś
new_machine Re: szanty 31.07.07, 12:44 Graja dzis w Olsztynie o 16 na starowce , zapraszam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceberka Re: szanty IP: *.chello.pl 31.07.07, 13:06 ooo, a wczoraj wróciliśmy z Mazur.. i mielismy zajrzeć do Olsztyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: szanty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 13:34 jesli chodzi o takie prawdziwe szanty, bez komercji, to nie może byc z towarzyszeniem gitary i harmonijki, bo szanty, to pieśni pracy, spiewane przy przeciąganiu lin, wiosłowaniu i innych zajęciach. przy pracy nie uzywano instrumentów, co najwyżej łyche i beczke do nadawania rytmu. Instrumenty towarzyszyły żeglarzom w kubryku, ale to juz nie były szanty, tylko tzw. pieśni kubryku :o) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Napiszę Ci, co ja lubię :) 31.07.07, 17:13 Ryczące Dwudziestki, EKT Gdynia, Stare Dzwony, Zejman i Garkumpel I kilka tytułów moich ulubionych szant: Hisxzpańskie dziewczyny, Gdzie ta keja, Samantha, Kongo River, Sześć błota stóp, 24 lutego, Grenlandzcy wielorybnicy, Stormy, Kubański szlak, Przechyły, Razem bracia do lin, Ciągnij go Joe, W górę szmaty, Taki był cholerny sztorm..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Napiszę Ci, co ja lubię :) IP: 194.242.39.* 31.07.07, 19:56 w większości to nie są szanty, tylko właśnie pieśni kubryku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceberka Re: Napiszę Ci, co ja lubię :) IP: *.chello.pl 01.08.07, 11:16 dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś