Gość: moler Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.de.deuba.com 12.12.01, 17:16 oczywiscie, ze pamietam opposition!!!! Cholernie trudnio jest zdobyt ich plyty w tym kraju, a nikt nie chce ich jakos ponownie wydawac. Opposition zaliczane jest do tzw. nowej fali, ale gdzies umyka tej szufladzie... Opposition? Cudeńko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginkgo Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.gazeta.pl 12.12.01, 21:22 Świetnie że ktoś wie o co chodzi - z płytami faktycznie ciężko Sam mam jedynie "War begins at home" i " Blue Alice Blue" a to inne Opposition niż to stare - falowe. Ale wiem że jest reedycja pierwszej - " Breaking The Silence"- Być może dotrze do nas wkrótce.........pozdro........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flak Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.12.01, 23:19 Pierwsza płyta miała tytuł Intemecy. Druga Promises, a trzecia Empire days. Mam wszystkie trzy. To znaczy własniwie dwie bo pierwsza została podzielona na pół i jest dodana do dugiej i trzeciej jako bonusy. Troche to skomplikowane. A Breaking silence to całkiem nowa płyta o nie reedycja , która ma wyjsc w styczniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginkgo Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.gazeta.pl 13.12.01, 00:20 Drogi Flaku Jak mi miło że mój post wzbudził głosy ....... Jesteś szczęśliwym posiadaczem niezdobywalnych płytek .....nie masz przypadkiem ochoty dzielić się tą muzyką z ludnością... co do "Breaking The Silence" upieram się dalej przy swoim...oryginalnie płytka ukazała się w 1981... obecna wersja wydana na 20-lecie zespołu ma 2 bonusowe kawałki .........w styczniu ma wyjść 9 album .......zapoiwdany zresztą od dwóch czy trzech lat ......tak więc przestałem już wierzyć że będzie kiedykolwiek...uwierzę jak będę ją miał ...sorry ze tak się mądrze ale powołuje się na pewne źródło - www.opposition.nl ...... pozdrow .......mam nadzieję na jeszcze jakieś głosy w sprawie....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flak Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 00:34 Chcesz powiedzieć ze jest jakaś płyta przed Intemecy??? Ciekawe. Muszę sie spytac Kaczkowskiego. Moje płyty kupiłem sto lat temu w Pradze. Ale widziałem kiedys jak ktos sprzedawał na Allegro. Opposition rządzi! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginkgo Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.gazeta.pl 13.12.01, 00:47 Widzę że oprócz uczuc w kierunku OPPOSITION jesteś jeszcze Trójkosłuchaczem ......jaki ten świat mały.......Z moich obserwacji w Trójce większym autorytetem w temacie Opposition jest niejaki Józek ( Paweł Jóźwicki )...twierdzi że OPPOSITION to zespół jego życia .....audycje ma w poniedziałki 0.00 - 2.00....... pozdrawki....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flak Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.01, 19:57 Właśnie słyszałem ze w poniedziałki w nocy leci extra muza ale jakoś mi te poniedziałki nie leżą, nie mam za duzo czasu. Ale teraz zrobię wszystko by posłuchać. Jóżwicki, Stelmach , Kostrzewa... To tak jak ja ludzie po 30-ce których rodzina i szarość życia nie odebrały miłości do muzyki. Oby takich ludzi było więcej. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginkgo Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.gazeta.pl 13.12.01, 21:32 wszystko się zgadza ..obok wymienionych panów w trójce ..słucham czasem w radiostacji audycji Jacka Hawryluka ....ale to muzyczka bardzo alternatywna..przynajmniej jak dla mnie.... niektóre nazwy słyszałem u niego po raz pierwszy w życiu... ale muzyka czsami niesamowita polecam ....... wtorek 23.00 - 01.00. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flak Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 00:05 Na szczęście nie samym radiem człowiek żyje i dzieki temu sam sobie znalazłem np. nową Anathemę którą wcześniej olewałem. Dzięki Bogu otworzyli u mnie niedawno MediaMarkt i jest w czym przebierać, ale Opposition ani Breathless nie ma(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moler Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.de.deuba.com 14.12.01, 10:03 Jezeli zawitasz kiedyś do Warszawy to wstąp do Media Markt na Górczewskiej...chwalą się, że mają największe stoisko muzyczne w Polsce... Czy Radiostacja dociera do Szczecina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flak Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 12:25 Radiostacja???!! No coś Ty!! W gruncie rzeczy Szczecin to wiocha. Ale, ale!! Przecież ja nie napisałem że jestem ze Szczecina!! Skad ta wiedza?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginkgo Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: *.gazeta.pl 14.12.01, 14:40 Ktoś jeszcze pamięta Opposition jak widać ..chociaż narazie jest nes trzech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: 38.231.202.* 14.12.01, 21:49 I jeszcze ja. Chociaz nie wiem, czy tak pamietam, czy raczej dzieki komus mialam okazje poznac. A moje pierwsze sluchanie Opposition to Radio Eska z Wroclawia- z tym ze jakies 5 lat temu, kiedy udawalo im sie jeszcze byc w miare niekomercyjna stacja. Teraz- szkoda gadac. No i to byly niezapomniane Zaklady Przemyslowe, ktore sciagnieto z anteny...Smutne to wszystko. Ja plyte juz zamowilam i czekam. Na Breathless tez. O, a jest taki zespol (byl znaczy sie...) Mancu, ktory wspopracowal z Opposition, nawet na jednej plycie panowie z Opposition i pani z ich chorkow sie udzielaja. Nie wiem, ale teksty Opposition sa najbardziej liryczne i piekne, jakie znam. Chyba ze powinnam wiedziec o innych rownie smutnych panach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flak Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 16:05 Jak to zamówiłaś??!! A gdzie mozna takie płyty zamówić?? Bo ja sie nie spotkałem! A z innych smutnych panów polecam np: Kent Stroke (nie mylić z Strokes) Anathema (dwie ostatnie płyty) Sigur Ros (!) Afgan Whigs (Black Love) Muse No i siebie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginkgo Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: *.gazeta.pl 15.12.01, 18:08 O Marta ...jak miło ... Wszedłem dziś na stronę Opposition... w księdze gości jest chyba najwięcej wpisów z Polski! zamawianie płyt w Red Sun Records nie jest aż takie kosztowne Opposition "Breaking the Silence" 28 guldenów Breathless "Blue Moon" 40 Marta jeżeli nie znasz to koniecznie Joy Division, Dead Can Dance, Mogwai...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: 65.129.28.* 15.12.01, 19:48 Dzieki, ja tez wlasnie zamowilam te plyty (Breathless i Opposition) z Red Hot Sun. Wiem, ze np. Breathless jest osiagalny przez sklep www.cdnow.com. A co do snetymentalnych, albo raczej wrazliwych panow, to ja jeszcze zachecilabym do posluchania The Blue Nile, i moze Ke. To dopiero jesienno-zimowe nastroje... Zazdroszcze nocnych audycji trojkowych. Ja niestety nie mam dostepu do polskiego radia. Ale i tak mam Opposition porozsiewane na kilku naprawde bardzo nadwyrezonych kasetach. A ktore utwory poruszaja was najbardziej? Moje naj, naj, naj ulubione to chyba (nie wiem, czy to tytul, czy tylko refren) The Man Who Almost Shaves i If That Wasn't Love Then... Bardzo smutne i piekne. I milego sluchania, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flak Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.12.01, 18:38 Zgadza się. The man who almost shaves z płyty Blue Alice blue i If that wasn't love z Empire days. Oprócz tego drugiego z wymienionych (ech ile samobójstw przy nim popełniałem w młodości polecam jeszcze In the heart z Intemecy (Mark śpiewa w nim tak jakby miała to byc jego ostatnia piosenka w życiu) i Alternatives z Promises (utwór kończy modlitwa nagrana w jakimś kościele, a jak sie kończy to juz.... można puścić kawałek od początku To gdzie Ty mieszkasz Marta???? Odpowiedz Link Zgłoś
jello_b Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION 17.12.01, 12:37 ja tez pamiętam - wspaniała kapela, dużo mroku, dużo poezji; zwłaszcza powala mnie pierwsza płyta - "Breaking The Silence" i trzecia "Promises". Podobno "Breaking..." nigdy nie była wydana na CD i stąd nieporozumienia... ja ją sobie przegrałem kilka lat temu od kogośtam - jakość denna, ale i tak słychać, że płyta jest wspaniała... pozdro dla wszystkich oppozycjonistów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonkgo Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: *.gazeta.pl 18.12.01, 18:51 Jeżeli interesują kogoś czarne płytki - to w warszawskim małym komisie sa Intemecy (65 ) i płyta So ( 30 ) . A propos So czy ktoś wyrazi o tym swoje zdanie - znam tylko fragmenty kilku utworów. A jeszcze dzięki dla ...Marty... za Twoją radą przesłuchałem The Blue Nile - Hats i okazało się że świetny "Let's Go Out Tonight" znam doskonale z płyty Craiga Armstronga - "The Space Between Us" śpiewany przez wokalistę The blue Nile - płytka Armstronga też godna polecenia choć bardzo specyficzna - 90% instrumentów to smyczki- ale warto choc dla jednego doskonałego utworu "This Love" śpiewanego przez niejaką Liz Frazer ...ale to już inna historia..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: 65.129.32.* 18.12.01, 21:05 Hej, ja tez mam i zasluchuje sie w The Space Between Us, no i zeby bylo jeszcze dziwniej, to ten drugi utwor, ktory wspomniales jest moim ulubionym. A Let's Go Out tonight na plycie Armstrong'a podoba mi sie chyba nawet bardziej niz na plycie The Blue Nile. A jesli podoba ci sie Elizabeth Frasier, to moze znasz tez Caroline Lavele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ginkgo Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: *.gazeta.pl 22.12.01, 11:41 ...cóż..Marto ..Caroline Lavele jest mi nieznana ..moje poszukiwania w necie też nic nie dały, może gdybyś podała jakieś tytułu płyt albo utworów było by łatwiej......póki co słucham tego co w moim zasięgu ..Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: 62.233.138.* 25.01.02, 23:58 A więc w końcu się pogodzimy! OPPOSITION właśnie leci u mnie z CDka.Cholernie żałuję,że ten niesamowity bend nie zrobił światowej kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gromit Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.mystarhub.com.sg 22.12.01, 16:00 Ja pamietam. W pyte to bylo, ale mialem ich plyte w domu moze jeden dzien, skopiowalem na kasete, ktora pozniej zaginela. Wiec teraz zero szczegolow w glowie. A kto pamieta Psychedelic Furs? Pzdr z Azji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loisaida Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.12.01, 19:00 Pewnie, że pamiętam, choć obawiam się, że tych, którzy pamiętają, jest dziś naprawdę mało. Opposition to jeden z tych zespołów, które najbardziej popularne były chyba w Polsce (głównie dzięki audycjom Piotra Kaczkowskiego). Kto nie wierzy, niech spróbuje znaleźć coś o nich w internecie albo zachodnich encyklopediach muzycznych (nawet tych najbardziej renomowanych). Podejrzewam, że trochę fanów panowie Bell i Long mają też jeszcze we Francji, gdzie zadekowali się lata temu (zresztą to chyba stamtąd pochodzi jedyna poświęcona im strona internetowa, jaką udało mi się znaleźć). Dla mnie Opposition to zespół, którym zasłuchiwałem się w czasach licealnych, to znaczy pod koniec lat osiemdziesiątych. Pamiętam, jak w krakowskim Rock- Serwisie przegrałem sobie na kasety Intimacy, Promises i Empire Days. Potem, po długiej przerwie, usłyszałem o Opposition na początku lat dziewięćdziesiątych, gdy przyjechali na koncert do Polski. Był to już inny Opposition, co nie znaczy, że gorszy (Blue Alice Blue i War Begins At Home to po dziś dzień jedne z moich ulubionych płyt tanecznych - obie zresztą wyszły w Polsce). Szkoda, że panowie zamilkli. Właściwie po epizodzie producenckim z Mancu straciłem ich z oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flak Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.12.01, 19:36 Nie martw sie w styczniu wychodzi ich nowa płyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: 62.233.138.* 26.01.02, 00:06 Pluję sobie w brodę,że przegapiłem dyskusję o jednym z moich ulubionych zespołów. INTIMACY to jedna z najpiękniejszych płyt w historii. "Big room small of you" ma SIŁĘ RAŻENIA BOMBY ATOMOWEJ. Zresztą "Promises" i "Empire Days" nie są wile gorsze. Odezwijcie się kiedyś jeszcze - fani OPPOSITION. Odpowiedz Link Zgłoś
hazet_95 Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? 26.01.02, 18:41 Gość portalu: teddy napisał(a): > Pluję sobie w brodę,że przegapiłem dyskusję o jednym z moich ulubionych > zespołów. INTIMACY to jedna z najpiękniejszych płyt w historii. "Big room small > > of you" ma SIŁĘ RAŻENIA BOMBY ATOMOWEJ. Zresztą "Promises" i "Empire Days" nie > są wile gorsze. Odezwijcie się kiedyś jeszcze - fani OPPOSITION. "Big room small view", teddy... A co do reszty, to jako żywo masz rację. BTW jestem posiadaczem CD "Promises", zgranej na CDR "Empire Days i podobnie skopiowanej "Horseshoe in the glove" So (o "Breaking the silence" nie wspominam, bo jest już dostępna na necie). Jeżeli ktos z Was strasznie bez czegos z ww. cierpi, to mogę pomóc. Pozdro - HZ95 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: 62.233.138.* 26.01.02, 22:30 Dzięki za poprawienie - pomyliłem się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moler Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: 193.150.166.* 28.01.02, 09:52 fani Opposistion ciągle aktywni? To miłe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 16:53 powiedzcie cos o tym zespole, to moze cos mi sie zaswieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: 62.233.138.* 29.01.02, 20:38 Gość portalu: mtq napisał(a): > powiedzcie cos o tym zespole, to moze cos mi sie zaswieci Zajrzyj na stronę www.opposition.nl i posłuchaj dźwięków. Odpowiedz Link Zgłoś