Dodaj do ulubionych

Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION???

IP: *.gazeta.pl 12.12.01, 15:18
Obserwuj wątek
    • Gość: moler Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.de.deuba.com 12.12.01, 17:16
      oczywiscie, ze pamietam opposition!!!!
      Cholernie trudnio jest zdobyt ich plyty w tym kraju, a nikt nie chce ich jakos ponownie wydawac.
      Opposition zaliczane jest do tzw. nowej fali, ale gdzies umyka tej szufladzie...
      Opposition? Cudeńko!!!
      • Gość: ginkgo Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.gazeta.pl 12.12.01, 21:22
        Świetnie że ktoś wie o co chodzi - z płytami faktycznie ciężko Sam mam
        jedynie "War begins at home" i " Blue Alice Blue" a to inne Opposition niż to
        stare - falowe. Ale wiem że jest reedycja pierwszej - " Breaking The Silence"-
        Być może dotrze do nas wkrótce.........pozdro........
        • Gość: Flak Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.12.01, 23:19
          Pierwsza płyta miała tytuł Intemecy.
          Druga Promises, a trzecia Empire days.
          Mam wszystkie trzy.
          To znaczy własniwie dwie bo pierwsza została podzielona na pół i jest dodana do
          dugiej i trzeciej jako bonusy. Troche to skomplikowane.
          A Breaking silence to całkiem nowa płyta o nie reedycja , która ma wyjsc w
          styczniu.
          • Gość: ginkgo Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.gazeta.pl 13.12.01, 00:20
            Drogi Flaku
            Jak mi miło że mój post wzbudził głosy .......
            Jesteś szczęśliwym posiadaczem niezdobywalnych płytek .....nie masz przypadkiem
            ochoty dzielić się tą muzyką z ludnością...
            co do "Breaking The Silence" upieram się dalej przy swoim...oryginalnie płytka
            ukazała się w 1981... obecna wersja wydana na 20-lecie zespołu ma 2 bonusowe
            kawałki .........w styczniu ma wyjść 9 album .......zapoiwdany zresztą od dwóch
            czy trzech lat ......tak więc przestałem już wierzyć że będzie
            kiedykolwiek...uwierzę jak będę ją miał ...sorry ze tak się mądrze ale powołuje
            się na pewne źródło - www.opposition.nl ...... pozdrow .......mam nadzieję na
            jeszcze jakieś głosy w sprawie.......
            • Gość: Flak Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 00:34
              Chcesz powiedzieć ze jest jakaś płyta przed Intemecy???
              Ciekawe. Muszę sie spytac Kaczkowskiego.
              Moje płyty kupiłem sto lat temu w Pradze.
              Ale widziałem kiedys jak ktos sprzedawał na Allegro.
              Opposition rządzi!
              Pozdr.
              • Gość: ginkgo Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.gazeta.pl 13.12.01, 00:47
                Widzę że oprócz uczuc w kierunku OPPOSITION jesteś jeszcze
                Trójkosłuchaczem ......jaki ten świat mały.......Z moich obserwacji w Trójce
                większym autorytetem w temacie Opposition jest niejaki Józek ( Paweł
                Jóźwicki )...twierdzi że OPPOSITION to zespół jego życia .....audycje ma w
                poniedziałki 0.00 - 2.00....... pozdrawki.......
                • Gość: Flak Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.01, 19:57
                  Właśnie słyszałem ze w poniedziałki w nocy leci extra muza ale jakoś mi te
                  poniedziałki nie leżą, nie mam za duzo czasu.
                  Ale teraz zrobię wszystko by posłuchać.
                  Jóżwicki, Stelmach , Kostrzewa... To tak jak ja ludzie po 30-ce których rodzina
                  i szarość życia nie odebrały miłości do muzyki.
                  Oby takich ludzi było więcej.
                  Pozdr.
                  • Gość: ginkgo Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.gazeta.pl 13.12.01, 21:32
                    wszystko się zgadza ..obok wymienionych panów w trójce ..słucham czasem w
                    radiostacji audycji Jacka Hawryluka ....ale to muzyczka bardzo
                    alternatywna..przynajmniej jak dla mnie.... niektóre nazwy słyszałem u niego po
                    raz pierwszy w życiu... ale muzyka czsami niesamowita polecam ....... wtorek
                    23.00 - 01.00.
                    • Gość: Flak Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 00:05
                      Na szczęście nie samym radiem człowiek żyje i dzieki temu sam sobie znalazłem
                      np. nową Anathemę którą wcześniej olewałem.
                      Dzięki Bogu otworzyli u mnie niedawno MediaMarkt i jest w czym przebierać, ale
                      Opposition ani Breathless nie masad((
                      • Gość: moler Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.de.deuba.com 14.12.01, 10:03
                        Jezeli zawitasz kiedyś do Warszawy to wstąp do Media Markt na Górczewskiej...chwalą się, że mają
                        największe stoisko muzyczne w Polsce...
                        Czy Radiostacja dociera do Szczecina?
                        • Gość: Flak Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 12:25
                          Radiostacja???!! No coś Ty!! W gruncie rzeczy Szczecin to wiocha.
                          Ale, ale!! Przecież ja nie napisałem że jestem ze Szczecina!! Skad ta wiedza??smile
                          • Gość: ginkgo Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: *.gazeta.pl 14.12.01, 14:40
                            Ktoś jeszcze pamięta Opposition jak widać ..chociaż narazie jest nes trzech...
                            • Gość: Marta Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: 38.231.202.* 14.12.01, 21:49
                              I jeszcze ja. Chociaz nie wiem, czy tak pamietam, czy raczej dzieki komus
                              mialam okazje poznac. A moje pierwsze sluchanie Opposition to Radio Eska z
                              Wroclawia- z tym ze jakies 5 lat temu, kiedy udawalo im sie jeszcze byc w miare
                              niekomercyjna stacja. Teraz- szkoda gadac. No i to byly niezapomniane Zaklady
                              Przemyslowe, ktore sciagnieto z anteny...Smutne to wszystko. Ja plyte juz
                              zamowilam i czekam. Na Breathless tez. O, a jest taki zespol (byl znaczy
                              sie...) Mancu, ktory wspopracowal z Opposition, nawet na jednej plycie panowie
                              z Opposition i pani z ich chorkow sie udzielaja. Nie wiem, ale teksty
                              Opposition sa najbardziej liryczne i piekne, jakie znam. Chyba ze powinnam
                              wiedziec o innych rownie smutnych panach?
                              • Gość: Flak Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 16:05
                                Jak to zamówiłaś??!! A gdzie mozna takie płyty zamówić?? Bo ja sie nie
                                spotkałem!
                                A z innych smutnych panów polecam np:
                                Kent
                                Stroke (nie mylić z Strokes)
                                Anathema (dwie ostatnie płyty)
                                Sigur Ros (!)
                                Afgan Whigs (Black Love)
                                Muse
                                No i siebiesmile)
                                • Gość: ginkgo Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: *.gazeta.pl 15.12.01, 18:08
                                  O Marta ...jak miło ...
                                  Wszedłem dziś na stronę Opposition... w księdze gości jest chyba najwięcej
                                  wpisów z Polski!
                                  zamawianie płyt w Red Sun Records nie jest aż takie kosztowne
                                  Opposition "Breaking the Silence" 28 guldenów
                                  Breathless "Blue Moon" 40
                                  Marta jeżeli nie znasz to koniecznie Joy Division, Dead Can Dance, Mogwai......
                                  • Gość: Marta Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: 65.129.28.* 15.12.01, 19:48
                                    Dzieki, ja tez wlasnie zamowilam te plyty (Breathless i Opposition) z Red Hot
                                    Sun. Wiem, ze np. Breathless jest osiagalny przez sklep www.cdnow.com. A co do
                                    snetymentalnych, albo raczej wrazliwych panow, to ja jeszcze zachecilabym do
                                    posluchania The Blue Nile, i moze Ke. To dopiero jesienno-zimowe nastroje...
                                    Zazdroszcze nocnych audycji trojkowych. Ja niestety nie mam dostepu do
                                    polskiego radia. Ale i tak mam Opposition porozsiewane na kilku naprawde bardzo
                                    nadwyrezonych kasetach. A ktore utwory poruszaja was najbardziej? Moje naj,
                                    naj, naj ulubione to chyba (nie wiem, czy to tytul, czy tylko refren) The Man
                                    Who Almost Shaves i If That Wasn't Love Then... Bardzo smutne i piekne. I
                                    milego sluchania, Marta
                                    • Gość: Flak Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.12.01, 18:38
                                      Zgadza się. The man who almost shaves z płyty Blue Alice blue i If that wasn't
                                      love z Empire days.
                                      Oprócz tego drugiego z wymienionych (ech ile samobójstw przy nim popełniałem w
                                      młodoścismile polecam jeszcze In the heart z Intemecy (Mark śpiewa w nim tak
                                      jakby miała to byc jego ostatnia piosenka w życiu) i Alternatives z Promises
                                      (utwór kończy modlitwa nagrana w jakimś kościele, a jak sie kończy to juz....
                                      można puścić kawałek od początkusmile
                                      To gdzie Ty mieszkasz Marta????
                                      • jello_b Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION 17.12.01, 12:37
                                        ja tez pamiętam - wspaniała kapela, dużo mroku, dużo poezji; zwłaszcza powala
                                        mnie pierwsza płyta - "Breaking The Silence" i trzecia "Promises".

Podobno "Breaking..." nigdy nie była wydana na CD i stąd nieporozumienia... ja
                                        ją sobie przegrałem kilka lat temu od kogośtam - jakość denna, ale i tak
                                        słychać, że płyta jest wspaniała...

pozdro dla wszystkich oppozycjonistów smile
                                        • Gość: gonkgo Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: *.gazeta.pl 18.12.01, 18:51
                                          Jeżeli interesują kogoś czarne płytki - to w warszawskim małym komisie sa
                                          Intemecy (65 ) i płyta So ( 30 ) . A propos So czy ktoś wyrazi o tym swoje
                                          zdanie - znam tylko fragmenty kilku utworów.
                                          A jeszcze dzięki dla ...Marty... za Twoją radą przesłuchałem The Blue Nile -
                                          Hats i okazało się że świetny "Let's Go Out Tonight" znam doskonale z płyty
                                          Craiga Armstronga - "The Space Between Us" śpiewany przez wokalistę The blue
                                          Nile - płytka Armstronga też godna polecenia choć bardzo specyficzna - 90%
                                          instrumentów to smyczki- ale warto choc dla jednego doskonałego utworu "This
                                          Love" śpiewanego przez niejaką Liz Frazer ...ale to już inna historia.....
                                          • Gość: Marta Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: 65.129.32.* 18.12.01, 21:05
                                            Hej, ja tez mam i zasluchuje sie w The Space Between Us, no i zeby bylo jeszcze
                                            dziwniej, to ten drugi utwor, ktory wspomniales jest moim ulubionym. A Let's Go
                                            Out tonight na plycie Armstrong'a podoba mi sie chyba nawet bardziej niz na
                                            plycie The Blue Nile. A jesli podoba ci sie Elizabeth Frasier, to moze znasz
                                            tez Caroline Lavele?
                                            • Gość: ginkgo Re: Re ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION IP: *.gazeta.pl 22.12.01, 11:41
                                              ...cóż..Marto ..Caroline Lavele jest mi nieznana ..moje poszukiwania w necie
                                              też nic nie dały, może gdybyś podała jakieś tytułu płyt albo utworów było by
                                              łatwiej......póki co słucham tego co w moim zasięgu ..Wesołych Świąt.
      • Gość: teddy Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: 62.233.138.* 25.01.02, 23:58
        A więc w końcu się pogodzimy! OPPOSITION właśnie leci u mnie z CDka.Cholernie
        żałuję,że ten niesamowity bend nie zrobił światowej kariery.
    • Gość: Gromit Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.mystarhub.com.sg 22.12.01, 16:00
      Ja pamietam. W pyte to bylo, ale mialem ich plyte w domu moze jeden dzien,
      skopiowalem na kasete, ktora pozniej zaginela. Wiec teraz zero szczegolow w
      glowie. A kto pamieta Psychedelic Furs?
      Pzdr z Azji
    • Gość: loisaida Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.12.01, 19:00
      Pewnie, że pamiętam, choć obawiam się, że tych, którzy pamiętają, jest dziś
      naprawdę mało. Opposition to jeden z tych zespołów, które najbardziej popularne
      były chyba w Polsce (głównie dzięki audycjom Piotra Kaczkowskiego). Kto nie
      wierzy, niech spróbuje znaleźć coś o nich w internecie albo zachodnich
      encyklopediach muzycznych (nawet tych najbardziej renomowanych). Podejrzewam,
      że trochę fanów panowie Bell i Long mają też jeszcze we Francji, gdzie
      zadekowali się lata temu (zresztą to chyba stamtąd pochodzi jedyna poświęcona
      im strona internetowa, jaką udało mi się znaleźć).
      Dla mnie Opposition to zespół, którym zasłuchiwałem się w czasach licealnych,
      to znaczy pod koniec lat osiemdziesiątych. Pamiętam, jak w krakowskim Rock-
      Serwisie przegrałem sobie na kasety Intimacy, Promises i Empire Days. Potem, po
      długiej przerwie, usłyszałem o Opposition na początku lat dziewięćdziesiątych,
      gdy przyjechali na koncert do Polski. Był to już inny Opposition, co nie
      znaczy, że gorszy (Blue Alice Blue i War Begins At Home to po dziś dzień jedne
      z moich ulubionych płyt tanecznych - obie zresztą wyszły w Polsce). Szkoda, że
      panowie zamilkli. Właściwie po epizodzie producenckim z Mancu straciłem ich z
      oczu.
      • Gość: Flak Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.12.01, 19:36
        Nie martw sie w styczniu wychodzi ich nowa płyta.
    • Gość: teddy Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: 62.233.138.* 26.01.02, 00:06
      Pluję sobie w brodę,że przegapiłem dyskusję o jednym z moich ulubionych
      zespołów. INTIMACY to jedna z najpiękniejszych płyt w historii. "Big room small
      of you" ma SIŁĘ RAŻENIA BOMBY ATOMOWEJ. Zresztą "Promises" i "Empire Days" nie
      są wile gorsze. Odezwijcie się kiedyś jeszcze - fani OPPOSITION.
      • hazet_95 Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? 26.01.02, 18:41
        Gość portalu: teddy napisał(a):

> Pluję sobie w brodę,że przegapiłem dyskusję o jednym z
        moich ulubionych
        > zespołów. INTIMACY to jedna z najpiękniejszych płyt w
        historii. "Big room small
        >
        > of you" ma SIŁĘ RAŻENIA BOMBY ATOMOWEJ. Zresztą
        "Promises" i "Empire Days" nie
        > są wile gorsze. Odezwijcie się kiedyś jeszcze - fani
        OPPOSITION.

"Big room small view", teddy... A co do reszty, to jako
        żywo masz rację. BTW jestem posiadaczem CD
        "Promises", zgranej na CDR "Empire Days i podobnie
        skopiowanej "Horseshoe in the glove" So (o "Breaking the
        silence" nie wspominam, bo jest już dostępna na necie).
        Jeżeli ktos z Was strasznie bez czegos z ww. cierpi, to
        mogę pomóc.

Pozdro - HZ95
        • Gość: teddy Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: 62.233.138.* 26.01.02, 22:30
          Dzięki za poprawienie - pomyliłem się.
          • Gość: moler Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: 193.150.166.* 28.01.02, 09:52
            fani Opposistion ciągle aktywni? To miłe...
    • Gość: mtq Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 16:53
      powiedzcie cos o tym zespole, to moze cos mi sie zaswieci
      • Gość: teddy Re: Czy ktoś pamięta jeszcze OPPOSITION??? IP: 62.233.138.* 29.01.02, 20:38
        Gość portalu: mtq napisał(a):

> powiedzcie cos o tym zespole, to moze cos mi sie zaswieci

Zajrzyj na stronę www.opposition.nl i posłuchaj dźwięków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka