Gość: Michal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.07, 15:52 In-Tune Multi-Instrument Tuner 1.8 o co chodzi w tym programie? co mi pokazuje ze struna jest dobrze nastrojona? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
johnny-kalesony Re: Strojenie gitary 27.10.07, 18:32 Nie wiem czy masz słuch czy też nie, ale jak dla mnie wszelkie tego typu elektroniczne zabawki w strojeniu to całkowite nieporozumienie. Ja na przykład mam stroik w multiefektach Korga, a więc nawet nie w komputerze. Pomijam fakt, że Korg jako multiefekt jest naprawdę świetny i brzmi bardzo naturalnie, to niestety strojenie wypada okropnie, gitara niemiłosiernie fałszuje. Polecam wyjście następujące: 1. Ustalamy przy pomocy stroika tylko wysokość pierwszej, najniższej basowej struny E. 2. Ustawiamy palec na 5 progu struny basowej E. Mamy w ten sposób dźwięk A - dźwięk następnej struny basowej A. 3. Uderzamy pustą strunę A, porównując do dźwięku A na 5 progu poprzedniej struny E. Kiedy brzmienie nas zadowala ... 4. Przyciskamy 5 próg na strunie A. Otrzymujemy w ten sposób dźwięk D, czyli następnej pustej struny. 5. Porównujemy dźwięk D z 5 progu struny A z pustą struną D. Powinny współbrzmieć. 6. Przyciskamy 5 próg struny D, uzyskując dźwięk G. Pownien być identyczny jak dźwięk następnej pustej struny G. I dalej ... 7. UWAGA: na strunie G przyciskamy 4 próg (półton!), uzyskując dźwięk H. POwinien współbrzmieć z następną pustą struną H. 8 I wreszcie - na strunie H chwytamy ponownie 5 próg; dźwięk z tej pozycji powinien być idnetyczny z brzmieniem następnej struny, czyli pustej E. Dla pewności możemy również porównać dżwięki strun: dolnej E i górnej E - wysokość identyczna, choć dzieli je różnica dwóch oktaw. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek Re: Strojenie gitary IP: 195.20.110.* 29.10.07, 15:24 > niestety strojenie wypada okropnie, gitara niemiłosiernie fałszuje. Wydaje mi się że możesz mieć problem z instrumentem. U mnie strojenie do tunera daje najlepszy efekt. Polecam wizytę u lutnika. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Strojenie gitary 29.10.07, 17:56 A jeżeli strojona "na ucho" brzmi dobrze? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
jsatriani Re: Strojenie gitary 01.11.07, 18:36 Wątpię, aby Korg miał denny tuner. Proponuję Ci po nastrojeniu "na ucho" w 1 pozycji, sprawdzić strój złapać jakiś akord np na 9,10,11, czy 12 progu i wtedy zobaczysz czy stroi. Jeśli nie, a pewnie nie bedzie musisz wyregulować mostek, sprawdzić czy masz prosty gryf itp itd. Powodzenia P.S. Z doświadczenia wiem, że: czy nastroisz tunerem czy na ucho jesli gitara jest dobrze wyregulowana stroi w każdej pozycji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś