Dodaj do ulubionych

8 TOP WSZECHCZASOW rozwiazany

18.12.01, 13:38
Co powiecie o tegorocznym notowaniu?Czy jestescie zaskoczeni poszczegolnymi
wynikami?Kogo obstawialiscie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Abra Re: 8 TOP WSZECHCZASOW rozwiazany IP: *.starosielce.sdi.tpnet.pl 18.12.01, 14:23
      Pierwsza trójka - od lat prawie bez zmian - całkiem urocza, szczególnie
      Brothers in arms, ale...to nie moje czasy. I nie wiem, czy te numery są
      naprawde ponadczasowe czy to ich pokolenie oddało po prostu najwiecej głosów.
      Nam, troche młodszym, zostało cieszyć sie z U2 czy żelaznej Crazy Mary Mojego
      Pearl Jamu.
    • Gość: jedrek Re: 8 TOP WSZECHCZASOW rozwiazany IP: *.wroc.gazeta.pl 18.12.01, 16:27
      Troche szkoda, ze na pierwszym miejscu nie bylo "schodów" LZ, bo to jest chyba
      niepowtarzalny numer jeden (choc osobiscie mam wiekszy sentyment do Whole Lotta
      Love), wystarczy przypomniec, ze to najczesciej grany utwor w radio od 30 lat,
      mimo iz nigdy nie zostal wydany na singlu.
      Ale i tak sie ucieszylem, dlatego, ze na pierwszym miejscu nie bylo Queen! To
      dla mnie jeden z najbardziej przereklamowanych zespolow w historii, a jak
      jeszcze przed kilkoma laty mieli chyba z piec piosenek w pierwszej dwunastce,
      to sie zalamalem. Na szczescie teraz Bohemian Rapsody na piatym, a reszta
      troche dalej. I tak uwazam, ze za duzo ich piosenek pojawilo sie w zestawieniu.
      Poza Bohemian... reszta to nic wielkiego (oczywiscie jak na top wszechczasow).
      Zabraklo mi gdzies troche wyzej Guns N' Roses (akurat maja przynajmniej z 10
      lepszych piosenek niz November Rain), ale to rozumiem, no i wciaz nie moge sie
      doczekac az w zestawieniu (tzn. w pierwszej 50) pojawi sie moja
      ulubiona "Persephone" Wishbone Ash.
      Najwazniejsze ze taka lista jest i mam nadzieje, ze za rok bedzie trwala caly
      dzien i pojawi sie na niej przynajmniej 100 kawalkow (Niedzwiedz zasugerowal,
      ze jest to mozliwe).
      Pozdrawiam i czekam na opinie.
      PS. Czy na internecie tez gdzies sa podobne klasyfikacje (moze na zagranicznych
      stronach)?
      ps 2. no i jeszcze zapomnialbym o Urszuli (Dmuchawce!) - na szczescie tak
      szybko jak sie na liscie pojawila, tak szybko jej juz tam nie ma
    • Gość: glicek Re: 8 TOP WSZECHCZASOW rozwiazany IP: *.dialup.medianet.pl 19.12.01, 00:11
      Jak dla mnie - sympatyczny skansen. Skad takie wyniki? Bo to czydziestolatki
      sluchaja teraz trojki a czydziesto-czterdziestolatki puszczaja im muzyke, a ze
      puszczaja co lubia [moze trudno aby puszczali cos czego nie lubia] wiec
      czydziestolatki glosuja na to co znaja i lubia. Inzynier Mamon z Rejsu sie
      klania...

Stacje radiowe nadajace w stylu "tylko zlote przeboje" sa autentyczna
      odpowiedzia na to jaki jest gust dziejszych czydziestolatkow. A ze jest to gust
      mniej wiecej na poziomie skansenu wiec trudno aby na topie wszechczasow
      znalazlo sie cos wiecej z lat 90 niz jest obecnie. A jesli jest juz cos to tzw.
      starzy dobrzy znajomi - U2, Madonna, ew. Nirvana ale to wyjatek potwierdzajacy
      regule. Ten Top Wszechczasow nie sugeruje ze w latach 90 nie powstalo nic
      ciekawego tylko tyle, ze ludzie ktorzy na niego glosowali maja blade pojecie o
      tym, co w swiecie muzycznym sie dzieje i dzialo w latach 90...

Czy w Trojce w ogole istnieje jakakolwiek audycja z muzyka clubowa albo hip-
      hopem? Kiedys Trojka jawila mi sie jako medium w ktorym mozna posluchac
      nowoczesnej interesujacej muzyki takiej jakiej nie ma gdzie indziej.
      Przynajmniej tak bylo w latach 80. Pierwszym sygnalem ze cos jest nie tak bylo
      niepuszczanie rapu bo pewnie ktos tam wolal smutne [smetne?] radio mis albo nie
      kumal pewnych klimatow.

W latach 90 odkrylem muze glownie stacjom telewizyjnym [dawna dobra MTV, VIVA
      2] i szczerze - dzieki temu, ze defitywnie przestalem sluchac Trojki.

Trojce zycze powodzenia. Dzisiejsi czydziestolatkowie beda jej pewnie sluchac
      jej i glosowac az do konca. ciekawe tylko czyjego...?
      • Gość: davis Re: 8 TOP WSZECHCZASOW rozwiazany IP: 10.0.0.* 19.12.01, 12:35
        Gość portalu: glicek napisał(a):

> Czy w Trojce w ogole istnieje jakakolwiek audycja z muzyka clubowa albo hip-
        > hopem?>

Na szczęście NIE!
      • Gość: vic Re: 8 TOP WSZECHCZASOW rozwiazany IP: 213.158.197.* 19.12.01, 13:40
        Hip-hop'owcu club'owy!!!
        Skoro znasz już odmianę trzy - trójka, to poznaj też kolejną: trzy -
        trzydziestolatek
        • Gość: glicek Re: 8 TOP WSZECHCZASOW rozwiazany IP: 195.94.196.* 21.12.01, 00:33
          Gość portalu: vic napisał(a):

> Hip-hop'owcu club'owy!!!
          > Skoro znasz już odmianę trzy - trójka, to poznaj też kolejną: trzy -
          > trzydziestolatek

Trzesc!

ja po polski mowic dobrze bo sie tu urodzic, tylko sie nabijam z czydziestolatkow
          a to dlatego ze sam nim jestem od tygodnia natomiast uczymuje kontakty z tymi
          osobnikami bo w koncu kilku znich sa moimi przyjaciolmi jeszcze z liceum.
          Natomiast nijak nie podzielam ich gustow typu Alphaville albo Marrilion. Na
          szczescie albo na nieszczescie - oni nie podzielaja mojego, bo "to co jest teraz
          to techno a techno to Prodigy" i amen. Nie ma tematu.

Rozumiem ze okreslenie hip-hopowcu clubowy to wyzwisko... szkoda, bo to bardzo
          fajna muzyka. Musze jednak powiedziec, ze wasza ulubiona Trojka przemyca te
          zgnizlizne. Sam slyszalem w Trojce Faithless i Zero 7 oraz o zgrozo! Kaliber44
          ale zeby nie bylo tego w nadmniarze to o 2:00 w nocy i byl to kawalek pt. "Film",
          ktory jest spokojny, nie ma w nim "kurew" i jest nieszkodliwy intelektualnie i
          moglby sie spokojnie znalesc w Radiu Mis albo w smuf dzes kafe. Ale sie nie
          znajdzie jak sadze.

Jak powiedziala kiedys moja kolezanka z bylej pracy "lubie AIR bo Kaczkowski to
          puszcza". sie zdziwilem ze puszcza.. w koncu to techno no nie?

no to trzesc! pozdrowienia dla wszystkich ktorzy lubia fajna muze bez uprzedzen.

jacek glicek
    • behemod Re: 8 TOP WSZECHCZASOW rozwiazany 19.12.01, 15:42
      glicek napisal :>>

Jak dla mnie - sympatyczny skansen. Skad takie wyniki? Bo to
      czydziestolatki
      sluchaja teraz trojki a czydziesto-czterdziestolatki puszczaja im
      muzyke, a ze
      puszczaja co lubia [moze trudno aby puszczali cos czego nie lubia]
      wiec
      czydziestolatki glosuja na to co znaja i lubia.
      Stacje radiowe nadajace w stylu "tylko zlote przeboje" sa
      autentyczna
      odpowiedzia na to jaki jest gust dziejszych czydziestolatkow. A ze
      jest to gust
      mniej wiecej na poziomie skansenu wiec trudno aby na topie
      wszechczasow
      znalazlo sie cos wiecej z lat 90 niz jest obecnie. A jesli jest juz
      cos to tzw.
      starzy dobrzy znajomi - U2, Madonna, ew. Nirvana ale to wyjatek
      potwierdzajacy
      regule. Czy w Trojce w ogole istnieje jakakolwiek audycja
      z muzyka clubowa albo hip-
      hopem? Kiedys Trojka jawila mi sie jako medium w ktorym mozna
      posluchac
      nowoczesnej interesujacej muzyki takiej jakiej nie ma gdzie indziej.
      Przynajmniej tak bylo w latach 80. Pierwszym sygnalem ze cos jest
      nie tak bylo
      niepuszczanie rapu bo pewnie ktos tam wolal smutne [smetne?] radio
      mis albo nie
      kumal pewnych klimatow.
      To NIE PRAWDA,ze Trojki slucha wymienona grupa wiekowa.Ja jestem tego zywym
      dowodemsmile(i nie tylko ja).Ale cos w tym jest,ze radio jakby zatrzymalo sie na
      etapie poczatku lat 90-tych jezeli chodzi o prezentowana muzyke(a zwlaszcza
      widac to teraz;w "Slonecznej",w ktorej sa prezentowane przede wszystkim tzw."
      zlote przeboje").Pewnym wyjatkiem jest tu np.audycja Kostrzewy(ktory jednak
      jest bardzo hermetyczny w swych pogladach i obraca sie w ustalonym scisle kregu)
      czy audycje redaktora Kordowicza:"Studio Tlen"(el-muzyka)czy audycja z
      cyklu"Trojka pod ksiezycem"w nocy z poniedzialku na wtorek o 2.00.
      Nie trzeba byc wiernym sluchaczem Trojki by stwierdzic,ze radio zamyka sie
      praktycznie na nowe nurty w muzyce,w tym przede wszystkim nan nowa elektronike
      z jej rozmaitymi odmianami.I dlatego potrzebne sa zmiany w Trojce,potrzeba
      nowych ludzi,swoistej swiezej krwi,ktora wpuscila by troche nowego, swiezego
      powietrza.Ale kierownictwo radia nieco inaczej to widzi,uwazajac,ze mlodzi
      sluchaja przede wszystkim Brainstorm czy Travis.
      Co do samego Topu to prawda,ze jest to skanen.Wynika to po pierwsze z tego,ze
      Trojka zamyka sie na nowa muzyke wlasnie,a po drugie z prowadzacego,tudziez
      decudujacego o tym,jaki utwor ma sie znalezc na liscie do glosowania. Pan Marek
      od dosc dawna promuje stary,wysluzony do bolu,skansenowy pop bez cienia chocby
      awangardy.Na szczescie sa jeszcze inne stacje.Ale Trojka i tak wciaz trzyma
      jeszcze fason.Ciekawe na jak dlugo?
      • Gość: glicek Re: 8 TOP WSZECHCZASOW rozwiazany IP: 195.94.196.* 21.12.01, 01:11
        Zgadzam sie przedmowca w 200%.
        Bardzo rzadko wlaczam Trojke. Jestem zwolennikiem Radiostacji i dzieki bogu ze
        jest takie medium w stolycy. Chyba mam pecha bo ilekroc z dnia wlaczam Trojke
        to albo leci Queen albo Marek N. wychwala sypiaca sie Stevie Nicks albo DeMono
        [z ktorymi ostatnio widuje sie Gymnasionie... jak dodal - dla
        niewtajemniczonych - eksluzywny klub na Ursynowie do ktorego przychodza zrzucac
        sadlo wszystkie gwiazdy z TV i radia jak widac...]. Dla mnie 100% wiocha albo
        typowa warszawka co na jedno wychodzi. Mimo wszystko jesli czegos da sie
        sluchac to ew. pozno w nocy. Jakis Zero7 albo o zgrozo! Kaliber44 raz
        uslyszalem...

Co mnie tak wkurza, zeby nie powiedziec czegos mocniejszego? To, ze Trojka
        dysponuje najlepszym potencjalem do tego, aby promowac nowa wartosciowa muzyke.
        Na forum Radiostacji juz poruszany byl ten temat, ze zdarzalo sie tak, ze fan
        metalu albo rocka odkryl drum'n'bass albo rap i byl z tego powodu zaskoczony i
        zadowolony. Wiec nie jest powiedziane, ze jesli ktos nagle poslucha innej muzy
        niz slucha dotychczas to ze tego nie polubi.

Sam jestem tego przykladem, ze uslyszalem/zobaczylem w MTV Massive Attack i
        cholernie polubilem ten zespol, choc klocil sie z moim dotychasowym gustem [to
        bylo w 92 a sluchalem jeszcze wtedy Trojki]. Potem poszlo juz z gorki - the
        Prodigy [to juz klasyka!], hip-hop w wydaniu starego/dobrego MTV [np. Cypress
        Hill] albo rock [Nine Inch Nails albo RATM albo Marlin Manson] albo muza
        clubowa. Z ta ostatnia nie roztaje sie od jakis 2-3 lat i jestem pewien, ze
        gdyby choc drobny odprysk tej muzyki pojawil sie w Trojce toby zostal
        zaakceptowany. Wiem, ze cos tam lecialo z nowej znakomitej Madonny, ale pewnie
        bez tzw. kontekstu. Ciekaw jestem, czy w Trojce lecial kiedykolwiek Wiliamm
        Orbit, Craig Amstrong czy jakikolwiek produkcje Mariusa de Vires'a. To Ci dwaj
        panowie np. wyprodukowali "Hold me trill me, kiss me, kill me" U2. no ale to
        bleee techno... i w dodatku "komercyjne" jak mawiali moi znajomi. Albo chocby z
        ostatniej plyty Madonny jej producent - Mirawais. tez techno czyli badziew.

Trojka nie puszczajac wiekszosci wspolczesnej wartosciowej muzyki zubaza gusty
        sluchaczy. Nie chodzi o to by puszczac te idiotke Britney S. albo Enriqe
        Iglessiasa albo Steps. Bo Trojka to jedyne forum dzieki ktoremu moze do
        sluchacza w calej Polsce dojsc muza tworzona przez The Avalanches, Air, St.
        Germain albo Fatboy Slim. Jesli juz czasami leca [z tego co widze na liscie
        Trojki] to z wielkim kilkuletnim poslizgiem. np. Ile razy lecialy w Trojce
        utwory ze znakomitej plyty Fatboy Slima "You've come a long way babe"???
        Natomiast fatalnie, ze promuje sie na sile takie gwiazdy jak Stevie Nicks. Po
        prostu kiedys wlaczylem Trojke i natrafilem na tzw. "plyte tygodnia". Nie wiem,
        czy promowanie tego sypiacego sie prochna jest sensowne, bo po pierwsze
        wspolczesna amerykanska muza pop nie jest chyba tak ciekawa jak dawniej,
        natomiast - powtorze to jeszcze raz - jest naprawde duzo sensownej muzyki na
        swiecie o ktorej ludzie sluchajacy Trojki nie maja zielonego pojecia. Tyle ze
        zeby jej wysluchac i zrozumiec - trzeba byc w takiej muzyce wychowanym. To jest
        cos, co Trojka albo tacy radiowcy jak Pawel Sito czy sp. Tomek Beksinski
        rozumieli i wychowywali sluchaczy. Wiec nawet nie proponuje juz "trojkowiczom"
        Appex Twina, bo od sluchania trup by padal gesto i kto by za to beknal? tym
        bardziej nie podejmuje sie tych sluchaczy wychowac skoro na starcie uwazaja, ze
        hip-hop to syf, dresiarstwo i "kurwa" w co drugiej zwrotce a techno to Prodigy.

Moge tylko dodac, ze wyniki sluchalnosci Trojki sa takie na jakie to radio
        zasluguje - w granicach 5-6%. Mam tylko nadzieje, ze nie dojdzie do granicy
        bledu statystycznego... czego wbrew pozorom - szczerze jej zycze. Programu I
        nie licze a Zetka i RMF FM jak dla mnie - spadly na psy. Natomiast nienajlepiej
        wrozy to, ze muzycznym dyrektorem programowym zostal Marek Niedzwiedzki.
        Szczerze - lubialem kiedys tego faceta i to co proponowal, na liscie przebojow
        trojki sie wychowalem, ale sory - czasy sie zmienily i moj gust rowniez i to co
        proponuje teraz Trojka jest dla mnie nie wytrzymania. Stad dawniej przerzucilem
        sie na stacje muzyczne a obecnie jestem sluchaczem Radiostacji.

pozdrawiam wszystkich fanow Trojki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka