Dodaj do ulubionych

Kiczowata muzyka

IP: *.chello.pl 16.08.08, 13:28
Kicz to jeden ze składników kultury masowej. Dobry gust to coś, co trudno
precyzyjnie zdefiniować, ale zazwyczaj wiadomo, że np. skarpety do sandałów,
disco polo czy krasnal w ogrodzie są w złym guście, co nie znaczy, że nie ma
amatorów takiej "estetyki". Jaką współczesną muzykę polską/polskich twórców,
wykonawców, uważacie za przejaw kiczu, czyli tandety. Moje typy (mogłem coś
pominąć):
1. Piotr Rubik (całokształt)
2. M. Wiśniewski (całokształt)
3. Feel (grafomańskie teksty)
Obserwuj wątek
    • Gość: axen Re: Kiczowata muzyka IP: *.aster.pl 16.08.08, 14:46
      1. Grupa operacyjna (zero własnego stylu, tylko jechanie na innych
      osobach, utworach etc.)
      2. Bajm (anie jednego mądrego tekstu),
      3. hiphop polo czyli wszelakie Suczki, Meza i inne dziadostwa
      • Gość: gosh Re: Kiczowata muzyka IP: *.spray.pl 16.08.08, 15:16
        kombi vel kombii
        łzy/ania wyszkoni
        krzysztof krawczyk
        wspolczesna budka suflera

• Gość: warhamster Re: Kiczowata muzyka IP: *.multimo.gtsenergis.pl 16.08.08, 15:55
      Maryla Rodowicz - zawsze, wszędzie i bardzo
      proponuję założyć jakąś ankiete
      byłyby liczby i fajne wykresy

• Gość: kich Re: Kiczowata muzyka IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.08, 16:16
        Cały rodzimy dance.
        Generalnie rodzimy hip-hop z tytułu odmóżdżania nastolatków.
        Niestety obecne Lady Pank.
        Bajm.
        Przez jakiś czas Banda i Wanda reaktywacja.
        Obecni Trubadurzy obstawiający w żabotach imprezy z grillem.
        Kombii - Skawiński, który męczy się nie mogoąc wykorzystać swoich umiejętności w
        grze na gitarze.
        Feel - wszystko zostało już powiedziane.
        Jest tego bardzo dużo, czego dowodem wiejąca nuda.

• johnny-kalesony Re: Kiczowata muzyka 16.08.08, 17:09
      1. Hiphop
      2. Techno
      3. Steve Vai, Satriani i olbrzymia większość gimnastyków gitarowych
      4. Death metal i pochodne wszelkiego rodzaju jarmarczne "gotyki"
      5. Amerykański "rock campusowy" - identyczne kapelki idnetycznie zawodzących
      młodzieniaszków przy akompaniamecie niezmiennie machanych rytmicznie trzech
      durowych akordów na przesterowanych gitarach.
      6. Grunge

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • Gość: rkot Re: Kiczowata muzyka IP: 83.168.79.* 16.08.08, 17:10
        'kalesony'
        To moze wymień teraz tych co twoim zdniem nie sa tandetni?
        • Gość: kuaku Re: Kiczowata muzyka IP: *.stalowka.kom.pl 16.08.08, 19:50
          a o Dodzi nikt nie mówił chyba tongue_out
          a najbardziej kiczowate teksty to Gosia i Fil (muzyka też niezaboska xD) A potasz A na co cie stać, słuchaj swoich jaj O_O chodź tu do mnie zdejmij swoje spodnie O_O
          • Gość: warhamster Re: Kiczowata muzyka IP: *.multimo.gtsenergis.pl 16.08.08, 20:56
            > chodź tu do mnie zdejmij swoje spodnie O_O
            hakenbusz reaktywacja? smile
      • xtrin Re: Kiczowata muzyka 16.08.08, 19:47
        Johnny, nie zrozumiałeś pytania smile.
        • Gość: warhamster Re: Kiczowata muzyka IP: *.multimo.gtsenergis.pl 16.08.08, 20:59
          > Johnny, nie zrozumiałeś pytania smile.
          napewno zrozumiał, on tak tylko za potrzebą big_grin
          • Gość: gatesofbabylon Re: Kiczowata muzyka IP: *.ghnet.pl 16.08.08, 22:27
            To, co pisze dla swej muzy Krzesimir Dębski a ona to potem "śpiewa" w
            serialowych czołówkach, to idzie se żyły tępą żyletką podciąć. Krzesimir
            propaguje tylko wielką muzykę i słyszałam jak dał głos nt. czego słuchać należy
            i czego nie uchodzi, otóż wedle Krzesimira metalu słuchają tylko brudni
            nierozgarnięci wyznawcy Zła, która to wypowiedź własna bardzo Krzesimira
            ucieszyła; ale to tak na marginesie.
            Jeszcze band Wawele jest nieśmiertelny i niejaki Tercet Egzotyczny, ten
            przynajmniej odegrał tę rolę, że mam koleżankę, legendarną już przez to, że jak
            se więcej chlapnie, lubi pośpiewać "Pamelo żegnaj" smile.
    • Gość: Ozzy Re: Kiczowata muzyka IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.08, 22:29
      hiphop i rap, chociaż to nie jest wg mnie muzyka tylko rynsztok.
      Lubię wymienionych przez Ciebie.
      • Gość: jaija Re: Kiczowata muzyka IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.08.08, 23:32
        Kicz kiczowi nierówny. Jest bowiem pure kicz, czyli czysty, nieskrępowany wybuch radosnej twórczości, podpierany czasem barwną osobowością, tak jak Violetta Villas, Tercet Egzotyczny, Janusz Laskowski, Krzysztof Krawczyk z dawnym bandem Trubadurzy, disco polo we wczesnym wydaniu chodnikowym; potem mamy pseuokicz, jak pretendujący do grona powyższych Misiu Wiśniewski i ich Troje w różnych konfiguracjach; jest też smętny kicz, udający coś lepszego, jak muzyka Rubika silącego się na kompozytora muzyki klsycznej? poważnej?, Łzy - wychodzące z "gotyku" w stronę biesiady, czyli niby-rock; podobnież Feel, podobnież Bajm.
        Jeszcze inną rzeczą jest kicz, w który przeobraziła się twórczość dawniej uznanych bandów, jak Budka Suflera, Perfect, Lady Pank, a nawet Kombi (choć ci ostatni nigdy specjalnie ambitni nie byli, jednak teraz pożarli własny ogon).
        A poniżej tego wszystkiego jest Doda, polskie dance i techno + hihopolo big_grin to już nawet na miano kicz nie zasługuje. Tylko splunąć i rozetrzeć.
    • Gość: Meloman Myslovitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 10:26
      Myslovitz
      • wybierz_albo_wpisz_nowy Re: Myslovitz 07.09.08, 14:10
        Za ten Myslovitz to powinieneś dostać dożywocie..

Sa oczywiste kicze, ale dla mnie najbardziej denne nie są te oczywiste (typu disco polo), tylko wykonawcy, którzy sądzą, iż są Artystami, a w rzeczywistości ich grafomania i beznadziejny wokal, muza sadowią ich poniżej disco polo (które przynajmniej niczego nie udaje, hihi).

Więc wg mnie tego jest pełno na naszym rynku ostatnio:
        - Bajm (teksty są tak... idiotyczne i grafomańskie, że zęby bolą, wokal nudny, muza ciagle ta sama)
        - Wilki ("Baśka" to już szczyt kiczu, pozostałe najnowsze piosenki blisko tego szczytu)
        - Kombii, Budka Suflera (boże, co za wokal! jakby kozę torturowano), Perfect (żałosna banda, dawno powinni z godnością odejść, a nie egzystować w ta nędzny sposób)
        - wszelakie Kasie, Patrycje i Gosie -łącznie za smętny jękolący wokal i teksty z nadużywaniem fraz w stylu "mówiłeś że kochasz mnie, ale oszukiwałeś mnie cały czas, już nie mogę dłużej.. bla bla"
        - Łzy/Wyszkoni - dokładnie ten sam objaw, co "Kasie" i Bajm - grafomania to sześcianu i nędzny wokal
        - Rubik - idealny przykład na to, jak komus zdaje się, że jest artystą, a jest zwykłym grajkiem chodnikowym, jadącym tandetą
        - hip-hopolo (Mezo, Jeden Osiem L) za całokształt

To chyba najgorszy chłam. Celowo nie wymieniam Ich troje czy Dody, bo Doda jest nudna po prostu, i fałszuje, a Ich 3 no cóż.. prawda, że kicz pełną gębą, ale gorszy dla mnie osobiście jest kicz 'ukryty', nie jawny, stąd daję spokój Wiśniewskiemuwink
        • Gość: wah-master Re: Myslovitz IP: *.multimo.gtsenergis.pl 07.09.08, 20:28
          ja też protestuję, jak M. to kicz to znaczy że definicja kiczu jest zła smile
          • wybierz_albo_wpisz_nowy Re: Myslovitz 07.09.08, 22:55
            Dobrze powiedzianesmile
        • Gość: Meloman Re: Myslovitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 23:35
          A Chłopcy czy inne Z twarzą Marylin Monroe to nie kicz?
        • Gość: Meloman Również Rollingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 23:36
          Endżi
    • Gość: Meloman Kiczowate jest King Crimson IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 23:31
      i profesor Robert Fripp ze swoją szkółką gitarową.
    • Gość: Meloman Bitelsi też przekroczyli granicę kiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 23:34
      Np. w utworze Good Night z Białego Albumu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka