Gość: misia IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.07, 19:21 Cześć, chciałam zapisać się na jogę. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym "sporcie" i chętnie się nimi podzieli? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k1k2 zerknij na forum "joga", tu masz adres: 15.11.07, 18:21 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19168 poza tym polecam strone www.yogajournal.com jesli chodzi o doswiadczenia to zaczelam cwiczyc hatha joge po trzydziestce. ZADEN inny sport nie dal mi porownywalnych efektow, a oprocz tego biegam, plywam, troche wiosluje, itp. glowne plusy to: - pomaga na kregoslup (minely bole od siedzenia przy komputerze) - podnosi kondycje (hatha joga) - relaksuje - uczy wlasnego ciala, trudno to wytlumaczyc dopoki sie nie doswiadczy :-) - pomaga w zmianiei podejscia do zyciowych wyzwan, np. Virabhadrasana II (Warrior II Pose) www.yogajournal.com/poses/495 swietnie mnie koncentruje i dodaje odwagi moim zdaniem kluczowa spawa to dobry nauczyciel, taki ktory zwraca uwage na ODDECH I PRECYZYJNE WYKONANIE. niewazne jak 'daleko' posuniesz sie w rozciaganiu i jesli na zajeciach nacisk jest tylko na takie 'osiagniecia' to blad w samych zalozeniach. Joga nie ma prowadzic do kontuzji a cwiczenia nalezy modyfikowac tak zeby odpowiadaly twojej sprawnosci. podstawowy blad to 1) zaniedbanie oddechu i 2) zaokraglanie plecow zeby wygladalo na to ze jest sie bardziej rozciegnietym niz sie jest w rzeczywistosci ;-) np. taka prosta sprawa jak sklon do przodu powinna byc wykonywana tak by rozciagac nogi, a nie zaokraglac gore plecow ktora i tak juz jest na ogol nadmiernie zaokraglona (zgarbiona). zobacz jak ladnie babka robi tu: www.yogajournal.com/poses/2466 Odpowiedz Link Zgłoś