Dodaj do ulubionych

Johnny Cash "Hurt"

IP: *.acn.waw.pl 06.10.03, 21:50
W oryginale NIN linijka "I wear this crown of thorns" miala
brzmienie "I wear this crown of shit". Ale to troche jak ze
Stephenem Hawkingiem ktoremu powiedziano iz kazdy wzor
matematyczny w jego bestsellerowej "Krotkiej Historii Czasu"
sprawi iz naklad spadnie o polowe. "Korona cierniowa" sprzedaje
sie lepiej niz "korona z gowna"...
Obserwuj wątek
    • Gość: 8d Re: Johnny Cash IP: *.ols.vectranet.pl 06.10.03, 22:31
      Nie zmienia to faktu, ze jest to, hm, poezja. IMHO bardzo piekny
      tekst i chyba poraz pierwszy nie podoba mi sie tlumaczenie. Z
      15000 powodowsmile
      8d
    • Gość: irman Re: Johnny Cash 'Hurt' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 23:15
      Wreszcie redaktor Mann przetłumaczył coś świeżego i od razu się ciekawiej
      zrobiło. Może następnym razem coś z Keenana albo Zacka de la Rochysmile???
      • Gość: d.evil/quaddev Re: Johnny Cash 'Hurt' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.03, 10:23
        Grzebiąc w Internecie trafiłem na teledysk do "Hurt" J. Casha i
        drugi
        NiN, w pierwszej chwili poczułem mały zawód. Pomyślałem, że ten
        kawałek napisał właśnie Cash, a najpierw słyszałęm w wykonaniu
        NiN. Poczułem się trochę zawiedziony, jako fan 9" gwoździ - ten
        kawałek bardzo mi się podoba, ale myślałem, że to NiN... Szukam w
        necie - i okazuje się, że rzeczywiście to jest NiNwink)) Huh... A
        już myślałemwink Za mistrza Reznora i za Casha - "siekierka na
        cześć Wodza"!!!
        • pixie Re: Johnny Cash 'Hurt' 20.10.03, 22:35
          Ja zdecydowanie wolę wykonanie NIN, zwłaszcza teledysk z koncertu, wersja z
          płyty IMHO jest gorsza. I trochę mnie wkurza, że wszyscy tak się zachwycają
          wykonaniem Casha, jakby to Reznor ukradł mu taki świetny pomysł, żeby śpiewać o
          własnej agonii. Osobiście jak zobaczyłam w TV pana na werandzie w kowbojskim
          kapeluszu śpiewającego "Hurt", to pomyślałam, że ktoś sobie robi jaja. Nie
          wiedząc, kto to śpiewa, ani dlaczego. Ale jeśli chodzi o muzykę mało mnie to
          obchodzi. Żeby była jasność, nie mam pretensji do Casha, tylko do tego tłumu
          piejących z zachwytu wazeliniarzy.
          Podobno "Hurt" wykorzystuje się często w Stanach jako podkład dźwiękowy w
          lokalach ze stripteasem. Jak widać, tak też można.
          • Gość: Vulture Re: Johnny Cash 'Hurt' IP: *.chomiczowka.net.pl 20.10.03, 23:18
            pixie napisała:

> Osobiście jak zobaczyłam w TV pana na werandzie w kowbojskim
            > kapeluszu śpiewającego "Hurt", to pomyślałam, że ktoś sobie robi jaja.

Osobiście, biorąc pod uwagę wiek i dorobek (zwłaszcza ostatnie płyty) JC, nie
            pomyślałem (JA!!!) o robieniu sobie jaj. Piosenka mnie bardzo poruszyła, o czym
            pisałem na forum dawno temu, zanim Cash zmarł.

> Żeby była jasność, nie mam pretensji do Casha, tylko do tego tłumu
            > piejących z zachwytu wazeliniarzy.

Nie uważam się za wazeliniarza z tego powodu, że wersja Casha na mnie
            podziałała, a wersja NIN nie.

> Podobno "Hurt" wykorzystuje się często w Stanach jako podkład dźwiękowy w
            > lokalach ze stripteasem. Jak widać, tak też można.

To może ja się rozbiorę.
            • pixie Re: Johnny Cash 'Hurt' 20.10.03, 23:50
              Gość portalu: Vulture napisał(a):

> pixie napisała:
              >
              > > Osobiście jak zobaczyłam w TV pana na werandzie w kowbojskim
              > > kapeluszu śpiewającego "Hurt", to pomyślałam, że ktoś sobie robi jaja.
              >
              > Osobiście, biorąc pod uwagę wiek i dorobek (zwłaszcza ostatnie płyty) JC, nie
              > pomyślałem (JA!!!) o robieniu sobie jaj. Piosenka mnie bardzo poruszyła, o
              > czym pisałem na forum dawno temu, zanim Cash zmarł.

Napisałam już, że nie wiedziałam, kto to śpiewa, widziałam tylko cały ten
              kowbojski entourage i uznałam (chyba nie całkiem od rzeczy), że jest to
              przeróbka country piosenki bądź co bądź industrial, do której mam wielki
              sentyment. Niejednokrotnie sam się wypowiadałeś negatywnie o podobnych
              przypadkach (patrz wątek o Def Leppard smile.

> > Żeby była jasność, nie mam pretensji do Casha, tylko do tego tłumu
              > > piejących z zachwytu wazeliniarzy.
              >
              > Nie uważam się za wazeliniarza z tego powodu, że wersja Casha na mnie
              > podziałała, a wersja NIN nie.

Epitet "wazeliniarze" stosuję do ludzi, którzy nie słuchają muzyki, tylko tego,
              czym akurat wypada się zachwycać (a za taką osobę chyba się nie uważasz wink.
              Może to być coś wartościowego, chociaż śpiewania kowerów nie uznaję za wielkie
              osiągnięcie w przypadku każdego artysty. Wersję Casha sobie ściągnęłam,
              przesłuchałam i nadal wolę taki bezpretensjonalny "Ring of Fire".
              > > Podobno "Hurt" wykorzystuje się często w Stanach jako podkład dźwiękowy w
              > > lokalach ze stripteasem. Jak widać, tak też można.
              >
              > To może ja się rozbiorę.
              Nie śmiałam proponować smile)))
              • Gość: Vulture Re: Johnny Cash 'Hurt' IP: *.chomiczowka.net.pl 21.10.03, 05:15
                pixie napisała:

> Napisałam już, że nie wiedziałam, kto to śpiewa, widziałam tylko cały ten
                > kowbojski entourage i uznałam (chyba nie całkiem od rzeczy), że jest to
                > przeróbka country piosenki bądź co bądź industrial, do której mam wielki
                > sentyment. Niejednokrotnie sam się wypowiadałeś negatywnie o podobnych
                > przypadkach (patrz wątek o Def Leppard smile.

To nie jest przeróbka w stylu country. Poza tym chyba co innego Cash a co
                innego Mariah Carey smile

> Epitet "wazeliniarze" stosuję do ludzi, którzy nie słuchają muzyki, tylko
                tego,
                >
                > czym akurat wypada się zachwycać

A Cashem się "wypada" zachwycać? Nawet nie wiedziałem... Dlatego, że umarł czy
                z jakichś innych powodów? Nie zauważyłem szczególnego snobizmu na Casha.
                • pixie Re: Johnny Cash 'Hurt' 21.10.03, 19:33
                  Gość portalu: Vulture napisał(a):

> pixie napisała:
                  >
                  > > Napisałam już, że nie wiedziałam, kto to śpiewa, widziałam tylko cały ten
                  > > kowbojski entourage i uznałam (chyba nie całkiem od rzeczy), że jest to
                  > > przeróbka country piosenki bądź co bądź industrial, do której mam wielki
                  > > sentyment. Niejednokrotnie sam się wypowiadałeś negatywnie o podobnych
                  > > przypadkach (patrz wątek o Def Leppard smile.
                  >
                  > To nie jest przeróbka w stylu country. Poza tym chyba co innego Cash a co
                  > innego Mariah Carey smile

W wersji Casha "Hurt" to ballada. Ballada country. A z wyjątkiem tego, że obu
                  wyżej wymienionych wokalistów nie mogę słuchać, rzeczywiście co innego smile

> > Epitet "wazeliniarze" stosuję do ludzi, którzy nie słuchają muzyki, tylko
                  > tego,
                  > >
                  > > czym akurat wypada się zachwycać
                  >
                  > A Cashem się "wypada" zachwycać? Nawet nie wiedziałem... Dlatego, że umarł
                  czy
                  > z jakichś innych powodów? Nie zauważyłem szczególnego snobizmu na Casha.

AMG: "The following year, the Mark Romanek-directed video for his cover of Nine
                  Inch Nails's "Hurt" garnered considerable acclaim and media attention,
                  culminating in an unexpected nomination for video of the year at the MTV Video
                  Music Awards." Raczej nie miałam na myśli Polski smile I chodziło mi o ten
                  konkretny teledysk/piosenkę, nie o całą dyskografię Casha.
                  • vulture Re: Johnny Cash 'Hurt' 21.10.03, 20:17
                    pixie napisała:

> W wersji Casha "Hurt" to ballada. Ballada country.

Według mnie to żadne country. Można tam wstawić głos Louisa Armstronga i
                    napiszesz, że to jazz. Ten utwór w wersji Casha nie jest countrowy tylko
                    dlatego, że śpiewa go Cash.

> AMG: "The following year, the Mark Romanek-directed video for his cover of
                    Nine
                    >
                    > Inch Nails's "Hurt" garnered considerable acclaim and media attention,
                    > culminating in an unexpected nomination for video of the year at the MTV
                    Video
                    > Music Awards." Raczej nie miałam na myśli Polski smile I chodziło mi o ten
                    > konkretny teledysk/piosenkę, nie o całą dyskografię Casha.

A, za granicą o tym teledysku pisano, owszem; sam czytałem dość obszerne
                    artykuły w Mojo i NME, które - żeby było weselej - ukazały się sporo po
                    faktycznym wyemitowaniu klipu. Ale Cash w masowych mediach to w ostatnich
                    latach rzadkość, więc niech sobie snoby posłuchają. Więcej już nie będzie.
                    • pixie Re: Johnny Cash 'Hurt' 21.10.03, 21:31
                      vulture napisał:

> pixie napisała:
                      >
                      >
                      > > W wersji Casha "Hurt" to ballada. Ballada country.
                      >
                      > Według mnie to żadne country. Można tam wstawić głos Louisa Armstronga i
                      > napiszesz, że to jazz. Ten utwór w wersji Casha nie jest countrowy tylko
                      > dlatego, że śpiewa go Cash.
                      >
                      A jak byś go określił, jako rock? Nie jest to typowy utwór country (tego by
                      jeszcze brakowało!), ale skoro Cash od dzieciństwa śpiewa country, to chyba nie
                      zmienił nagle stylu. No, nie ma organków, fakt wink Nawiasem mówiąc,
                      niepotrzebnie wpakowali do wersji Casha te klawisze, sama gitara akustyczna
                      byłaby znacznie lepsza, bardziej szlachetna, nawet jeśli brzmiałoby to bardziej
                      jak country smile
                      • Gość: Vulture- C&W rulez Re: Johnny Cash 'Hurt' IP: *.chomiczowka.net.pl 21.10.03, 21:46
                        pixie napisała:

> A jak byś go określił, jako rock? Nie jest to typowy utwór country (tego by
                        > jeszcze brakowało!), ale skoro Cash od dzieciństwa śpiewa country, to chyba
                        nie
                        >
                        > zmienił nagle stylu. No, nie ma organków, fakt wink Nawiasem mówiąc,
                        > niepotrzebnie wpakowali do wersji Casha te klawisze, sama gitara akustyczna
                        > byłaby znacznie lepsza, bardziej szlachetna, nawet jeśli brzmiałoby to
                        bardziej
                        >
                        > jak country smile

Brzmi to poprockowo, ale taki sam/ten sam utwór mógłby nagrać Don Henley, Bruce
                        Hornsby czy inni Amerykanie, grający tzw. AOR. Ale skoro to country, to zespół
                        Slayer gra be bop.
    • Gość: Vulture a tak przy okazji IP: *.chomiczowka.net.pl 21.10.03, 05:19
      Oto jak wiele osób poruszył singiel Casha smile)))))))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=3715314&a=3715314
      • Gość: tiszinskij Re: a tak przy okazji IP: 80.48.129.* 31.10.03, 20:27
        Bo to kawał wielkiej muzyki w wykonaniu Wielkiego Muzyka. Dzięki niemu country
        nie kojarzy się z beczeniem Red Necków. Chwała mu za to w Niebiesiech!
        Amen
    • Gość: baldrick Re: Johnny Cash IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 23:57
      To w końcu piosenka do śpiewania, więc może tak

Sam się dziś zraniłem
      Bo czuję tak niewiele
      Skupiam się na bólu
      Bo tylko on istnieje

Igła kłuje ciało
      To nie pierwszy raz
      Wszystko chcę zapomnieć
      Lecz wszystko w pamięci mam

Co się ze mną stało
      Mój najsłodszy śnie
      Każdy kogo znam