Dodaj do ulubionych

Nasz Niemen

• Gość: gość/gość Re: Nasz Niemen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 22:30
      chyba nie wiesz o kim piszesz
    • Gość: Ewa Re: Nasz Niemen IP: 212.76.37.* 16.02.09, 22:40
      Zaczęło się od piosenki Sen o Warszawie. Miałam kilkanaście lat i byłam na prywatce. Usłyszałam tę piosenkę ... i cały czas męcząc towarzystwo wielokrotnie egoistycznie nie bacząc na protesty przyjaciół nakładałam igłę adapteru Bambino na plastikową płytę z tym nagraniem. A potem już wiele wiele lat słuchałam tej muzyki i dojrzewałam razem z nią. Jedną z moich największych pamiątek jest kartka od Czesława Niemena z podziękowaniem za piękny list.
      To był wielki artysta i Wielki Człowiek. Jedyny, niepowtarzalny. Szkoda, że już go nie ma ...ale na zawsze pozostała jego muzyka.
    • stanislawwiejak Re: Nasz Niemen 16.02.09, 22:53
      Miałem 12 lat i jako pierwszy w bloku miałem płytę "DZIWNY JEST TEN SWIAT"miałem wstęp na wszystkie prywatki , ale nie o prywatki tu chodzi, a o konflikt pokoleń w rodzinie,rodzice byli podzieleni zakupem tej płyty dla mnie, ojciec na nie , mama na tak, potem był " SUKCES" a nastepnie niesamowity Czasław Niemen i Enigmatic w "Bema pamięci rapsod żałobny" Norwida i poezja innych polskich poetów zamieniona na wspaniałą muzę. Miałem wtedy 14 lat to było powalajace. Dopiero później dojrzałem do poezji Norwida( nie pasowała do Romantyzmu, tak jak Pan Czesław nie pasował do muzyki tamtych lat).Lata biegły, inne wydarzenia wypełniały moje życie i pewnego dnia do Lublina na koncert przyjechał Czesław Niemen i włoska piosenkarka Farida warto było ten koncert zobaczyć i wstyd mi się do tego przyznać ale to był jedyny koncert Czesława Niemena na którym byłem.Był czas kiedy obruszyłem się podczas Festiwalu Piosenki Polskiej w Sopocie, Pan Czesław otrzymał główną nagrodę" Bursztynowego Słowika"i dodatkowo jacht, miałem innego faworyta też wielkiego naszej muzyki Tadeusza Nalepę,teraz przyznam się szczerze że ta nagroda należała się jednak Panu Czesławowi, chociaż Tadeusz Nalepa nie był bez szans, szanowałem i byłem fanem ich Obu.Teraz kiedy odeszli Obaj jest mi niezmiernie przykro bo tej pustki nikt nie jest w stanie wypełnić.
    • Gość: melom Re: Nasz Niemen IP: *.26.pxs.pl 16.02.09, 22:56
      A jutro w Krakowie koncert Dutkiewicza z jego interpretacjami Niemena. To przebija rangą wasz głupiutki plebiscyt, ale rozumiem, że GW, podobnie jak Fakty i inne, patrzy już tylko na to, co się sprzedaje...
    • Gość: gruby Re: Nasz Niemen IP: *.chello.pl 16.02.09, 23:08
      To, że Niemenowi udało się kilka utworów nie oznacza że wszystko miał dobre. Mamy skłonność do eskapizmu ale na miłość boską niektórych utworów Cześka nie da się słuchać. Takie wycie do księżyca przy akompaniamencie elektroniki. Ale może się nie znam. Pasja Pendereckiego to dla mnie tak samo bełkot.
    • Gość: Gość Re: Nasz Niemen IP: *.cust.tele2.pl 16.02.09, 23:12
      Niemen jest niewątpliwie jednym z największych polskich artystów; czego przykładem może być fakt, że jego utwory są rozpowszechnione pomiędzy młodymi ludźmi - trafiają, mają sens. Uważam, że to jest ważne, brak tutaj komercji, udawania, tego, z czym możemy się spotkać w czasach dzisiejszych. Niemen chociaż umarł, pozostawił na Ziemi ślad, który na pewno nie zaginie.
    • Gość: och... Re: Nasz Niemen IP: *.chello.pl 16.02.09, 23:14
      "To, że Niemenowi udało się kilka utworów nie oznacza że wszystko miał dobre. Mamy skłonność do eskapizmu ale na miłość boską niektórych utworów Cześka nie da się słuchać. Takie wycie do księżyca przy akompaniamencie elektroniki. Ale może się nie znam. Pasja Pendereckiego to dla mnie tak samo bełkot."
      *
      ja myślę, że to normalne. jeden lubi kawior z szampanem, a drugi kaszankę z prytem. i tyle.
    • Gość: Alicja Re: Nasz Niemen IP: *.ip.telfort.nl 16.02.09, 23:22
      Czeslaw Niemen jest niepowtarzalny i poza wszelka konkurencja w tej dziedzinie muzyki.Niesamowita barwa glosu,pelne poezji teksty piosenek,swietna instrumentalizacja.Po prostu znakomite kompozycje,poruszajace i pozostajace w pamieci.Miara wielkosci Niemena jest jego popularnosc nawet po latach.Dzisiaj moje dzieci okolo dwudziestoletnie mieszkajace poza Polska sluchaja
      Niemena,same go odkryly.
    • Gość: Luiza Re: Nasz Niemen IP: *.ip.telfort.nl 16.02.09, 23:32
      Niemen mnie uzaleznil,to niesamowite,ale nikt inny tak na mnie dzielal.Mam nieodparty przymus ciaglego sluchania Niemena i to trwa juz wiele lat.Teksty jego piosenek znam na pamiec.To nie tylko poezja,madrosc,zaduma,ale tez erotyzm.Niemen to nadzwyczjny artysta i wcale nie zaluje,ze nie ma nastepcy.nie lubie kopi i powielania.Niech pozostanie jedyny.Szkoda tylko,ze juz Go nie ma i nic nowego nie stworzy.
    • Gość: Zbyszek Re: Nasz Niemen IP: *.ip.telfort.nl 16.02.09, 23:41
      Panie Czeslawie,mial pan racje,ze dziwny jest ten swiat i nic sie w tej kwestii nie zmienia.Wiekszosc pana tekstow jest niesamowicie trafna.jak wielki trzeba miec talent,zeby w tak piekny sposob opisac i wyspiewac rzeczywistosc.Chyle czola przed mistrzem.Moge pana sluchac na okraglo.
    • sselrats Re: Nasz Niemen 16.02.09, 23:48
      Wszystko fajnie. Niemen byl pierwszy i niepowtarzalny. Smieszy tylko jak teksty innych sa mu przypisywane przez gawiedz, np. jak Sen o Warszawie.
    • Gość: Anka Re: Nasz Niemen IP: *.ip.telfort.nl 16.02.09, 23:49
      Niemen to najoryginalniejszy polski artysta.ten glos,ten akcent,ta muzyka,te niebanalne slowa.Poezja,artyzm i zarazem prostota.Wspanialy Artysta.Wizjoner rzeczywistosci.
    • Gość: Jan Re: Nasz Niemen IP: *.ip.telfort.nl 16.02.09, 23:51
      Dlaczego kiedys rodzili sie geniusze? Niemen jest tego dowodem .
      Dlaczego teraz rodzi sie prawie wylacznie badziewie?
      Czyzby skazenie srodowiska ?
    • Gość: wielbiciele Re: Nasz Niemen IP: *.ip.telfort.nl 17.02.09, 00:06
      W dniu urodzin pana Niemena,cieszmy sie ,ze byl,ze tyle pieknych utworow nam wyspiewal,ze dzieki niemu ten dziwny swiat stal sie dla nas piekniejszy,czasami romantyczny,czasami poetycki,czasami wzruszajacy i tak czesto refleksyjny.
    • Gość: krzynio_s Re: Nasz Niemen IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.09, 00:13
      'Gruby' ma częściowo racje. niektóre kawałki są faktycznie niestrawne (głównie z czasu eksperymentów z elektroniką). Do 'Och..': porównanie z kawiorem i kaszanką jest mocno przesadzone. Penderecki jest naprawdę tylko dla elity i gdybyś sam to kumał to byś z tym nie wyjeżdżał.
    • Gość: Tomasz muzykant Re: Nasz Niemen IP: *.ip.telfort.nl 17.02.09, 00:30
      Po pierwsze Penderecki nie spiewa,no chyba ze przy goleniu,
      nie da sie wiec tych dwoch wielkich artystow porownac,bo kazdy robi cos innego,choc i jeden i drugi jest tworca znakomitym.
    • sselrats Re: Nasz Niemen 17.02.09, 00:39
      Mowiac o polskich wspolczenych nie mozna zapomniec o Goreckim.
    • Gość: Agata Re: Nasz Niemen IP: *.ip.telfort.nl 17.02.09, 00:40
      Powiem krotko,kocham Niemena od lat.
      Fascynuje mnie ten artysta jak nikt.
      Gdyby zyl zyczylabym sto lat i wspanialych utworow a tak z zalem pochyle glowe i zapale swieczke.
    • Gość: gosc Re: Nasz Niemen IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.02.09, 00:52
      Gość: och...
      "To, że Niemenowi udało się kilka utworów nie oznacza że wszystko miał dobre. Mamy skłonność do eskapizmu ale na miłość boską niektórych utworów Cześka nie da się słuchać. Takie wycie do księżyca przy akompaniamencie elektroniki. Ale może się nie znam. Pasja Pendereckiego to dla mnie tak samo bełkot."
      *
      ja myślę, że to normalne. jeden lubi kawior z szampanem, a drugi kaszankę z prytem. i tyle.

A ja mysle, ze dla kazdego jego poglady, upodobania, czy gusta sa "jedyne sluszne" - i kazdego, kto mysli inaczej mozna - a nawet trzeba - denigrowac, "spuscic w kanal". I stad teksty przeciwstawiajace szampana i kawior kaszance. A moze jednak jest tak, ze niekoniecznie zawsze musza byc skrajnosci? Lubisz Veuve Cliquot? A moze Dom Perignon? Fajnie, a ja nie. Dla mnie nie ma nic lepszego, niz 30-letni calvados...
    • vomitorium1 Re: Nasz Niemen 17.02.09, 01:32
      biedaczysko
      urodził się
      w niewłaściwym miejscu i czasie
      (tak jak norwid)
    • Gość: gosc Re: Nasz Niemen IP: *.ph.ph.cox.net 17.02.09, 04:46
      wspomnienie z czasow mojej mlodosci, kiedy uwielbialam
      Niemena, a moj chlopak sie podsmiewal i mowil:
      Niemen.cz sie pan.. Ale do czasu, zaprosil mnie na koncert Niemena i Czesiu pokazal swoja klase.
      Od tego czasu juz moj chlopak mi nie dokuczal.
    • Gość: Gosc Re: Nasz Niemen IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.02.09, 04:56
      Zupelnie sie nie zgadzam - On sie mogl urodzic w jakikolwiek czasie - to byl artysta, ktory mial osobowosc i w kazdym czasie by COS osiagnal. Swietnie ze zaistnial - duzo zmienil w polskiej piosence, w polskiej kulturze i w polskiej wspolczesnej folozofii zycia. Pewnie, ze nie wszystkie jego utwory byly super, ale to nie byla maszyna tylko czlowiek - ilu z Was po niepowodzeniach probuje dalej cos zrobic. Piekna byla ta jego sila przebicia, ta atrystyczna energia ciaglego rozwoju, ta odwaga, ta pewnosc siebie - kto to dzisiaj ma - i w jakim procencie. Poza tym - jaki byl taki byl, ale tez jego kultura - nie zacpal sie na smierc. Mial odwage rozmawiac z kazdym - nigdy nie zapomne tej wielkiej "KONFRONTACJI" pokolen, kultur i swiatow - w telewizji z Kaluzynskim, ktory slynal z agresywnosci i skrajnej wrecz pozbawionej jakiejkolwiek cenzury krytyki - i, i Niemen wypadl lepiej niz Kaluzynski - nie tyle ze obronil swoja orginalnosc w pelnym tego slowa znaczeniu - od uczesania i ubrania do filozofii zycia i sposobu bycia, ale wypadl lepiej niz Kaluzynski, siedzac w starym zapruchnialym, przetartym wzorcu bycia, zycia i jako homo-creator byl o wiele klas nizej - bo co wnosil - tyle byl wart. Ludzie tacy jak Niemen byli nieuniknieni - pokazywaliby sie predzej czy pozniej - to byla po prostu kolei rzeczy - wydarzenia na swiecie mialy swoje nastepstwa.
    • vomitorium1 Re: Nasz Niemen 17.02.09, 05:31
      wiesz co gość : gosc o 04.56
      zatkało mnie
      (że są jeszcze tacy ludzie ?)
    • Gość: Gość Re: Nasz Niemen IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.02.09, 07:17
      Był wspaniały ,wielki i niepowtarzalny .Królował na wszystkich naszych prywatkach w latach 70
    • Gość: Gość Re: Nasz Niemen IP: *.chello.pl 17.02.09, 08:11
      Cześka - tak jak każdego - trzeba odbierać i oceniać w czasie w którym żył. Nic zatem dziwnego, że dzisiejszy nastlatek nie kuma na czym polegał fenomen Niemena. On wie co go pociąga w Britney czy Dodzie a zupełnie nie wie dlaczego pieją z zachwytu stare pierniki mówiąc o "Bema pamięci ....". Zresztą oni też już w zasadzie zapomnieli i więcej tu tęsknoty do lat młodości niż rozważań o wartościach muzycznych czy zjawisku kulturowym jakim był Niemen. A eksperymenty Cześka z elektroniką to tak jak tworzenie "wielkiej sztuki" przez różnych Pendereckich. Nie wiesz o co chodzi? nie rozumiesz jakiejś Pasji? to oczywiste jesteś głąb i prostak. To muzyka dla ludzi inteligentnych, wyrobionych. A tobie pozostały tylko "Kolorowe jarmarki". Ot, zwykłe ludzkie kompleksy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka