tacx 25.04.09, 14:43 a nad klamrą cyferka 3. jak to zagrać? jak to liczyć? Moze ktoś pomoże? triole sekstole to wiem ale coś takiego pierwszy raz widzę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bwv1004 Re: trzy półnuty klamrą 25.04.09, 17:26 No to chyba właśnie triola jest, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: trzy półnuty klamrą 26.04.09, 13:52 No pewnie, że triola. Półnutowa. Najprościej byłoby powiedzieć "podziel sobie całą nutę na 3 równe" i już. Można jeszcze inaczej: wyobraź sobie, że masz nie triolę półnutową, ale 2 ćwierćnutowe: i grasz je tak: Jeśli pomogło, to się ciesze Odpowiedz Link Zgłoś
tacx Re: trzy półnuty klamrą 27.04.09, 07:06 no dzięki, pomogło. a czy mógłbyś mi pomóc w tym fragmencie? metrum dwie półnuty w takcie czyli rozumiem że jedna półnuta to jeden "beat" ale co w takim razie z tą triolą i pauzą? Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: trzy półnuty klamrą 27.04.09, 09:55 To jest triola ćwierćnutowa. Dwie pierwsze ćwierćnuty są w niej zgrupowane jako pauza półnutowa, trzecia zaś jest rozbita na dwie ósemki. Odpowiedz Link Zgłoś
tacx Re: trzy półnuty klamrą 27.04.09, 10:32 dzięki bardzo. to tylko przykład bo ja sie uczę dopiero teorii i z rytmami mi się wszystko miesza jeszcze. jeszcze raz dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: trzy półnuty klamrą 27.04.09, 12:12 Nie za ma co. "Zasady muzyki" prof. Wesołowskiego najlepszym przyjacielem muzyka A w razie czego zamek pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś