Dodaj do ulubionych

[rzeźnia] VITAL REMAINS - "Dechristianize"

07.12.03, 22:36
Hm... w zasadzie to tak się zastanawiam, czy forum gazety to aby na pewno
najlepsze miejsce na recenzje zespołów takich jak Vital Remains, ale skoro
nie tak dawno rozgorzała tutaj dyskusja o grindcorze, odbyła się całkiem
interesujaca dysputa o „Death cult Armageddon” Dimmu Borgira, a wątek o 10
najważniejszych płytach heavymetalowych był nawet zamieszczony w
najciekawszych dyskusjach na forum, to właściwie czemu nie....

Więc do rzeczy:
Najnowszy krążek Vital Remains tradycyjnie już wyróżnia się wyjątkowo wręcz
idiotyczną okładką. Na okładce poprzedniej płyty („Dawn of the Apocalypse”wink
mogliśmy podziwiać Kozła spoglądającego gniewnie na budynek Watykanu, w
którym akurat nie wiedzieć czemu właśnie wybuchł pożar. Na
okładce „Dechristianize” widzimy natomiast pewną znaną wszystkim postać,
ukrzyżowaną tym razem dla odmiany na pentagramie. Zastanawiam się zatem, czy
w związku z tym zamiast mówić o ukrzyżowaniu nie powinno się raczej mówić
o „upentagramieniu” rzeczonej postaci, ale, whetever, nie mnie to oceniać.
Dookoła upentagramionego znajdują się natomiast rzymscy żołnierze, którzy
zamiast pilnować właściwego przebiegu procesu krzyżowania wydają się być
bardziej zainteresowani współżyciem ze zgromadzonymi tam (nie wiadomo
właściwie w jakim celu ) niewiastami (przyszły z ciekawości, obejrzeć sobie
ukrzyżowanie ? ). Żeby było jeszcze ciekawiej rzymscy żołnierze mają na
tarczach oraz na zbrojach wygrawerowane znaki kozła i pentagramy. Proszę
nie pytać dlaczego, bo nie wiem.
Równie cudownie jest w dołączonej do płyty książeczce – oto widzimy jak
basista i gitarzysta Dave Suzuki wywala jęzor w stronę trzymanej w rękach
książki z napisem „Holy Bible”. Przypuszczam ze poczuł się głodny [sesja
zdjęciowa musiała trwać zbyt długo] i próbuje ową książkę skonsumować. Na
kolejnym zaś obrazku wokalista [Glenn Benton z Deicide we własnej
osobie !!!!!] podejmuje całkowicie nieudaną próbę przeczytania odwróconej
Biblii, po czym ze zrezygnowaniem odwraca wzrok w drugą stronę.

A przechodząc do kwestii stricte muzycznych: płytę rozpoczyna najmniej chyba
oryginalne intro, jakie można sobie wyobrazić, czyli znana wszystkim
doskonale „Carmina Burana”. Żeby było śmieszniej tym razem w rytm znajomej
muzyki Carla Orffa wpleciono coś w rodzaju słuchowiska radiowego na temat
zasadności krzyżowania Chrystusa. Biorąc pod uwagę iż słuchowisko owo zostało
najprawdopodobniej odegrane przez samych muzyków, to ciekaw jestem, którego
z nich zmuszono do odegrania w nim roli Chrystusa, i w jaki sposób panowie
dokonali tego wyboru (grali w marynarza ? rzucali monetą ?a może jakaś
wyliczanka ?), bo przecież na pewno żaden nie zgodził się dobrowolnie.

A potem... Potem słyszymy już tylko wyrzygane piekielnym głosem Glenna
Bentona „LET THE KILLINGS BEGIN !!!!!” i ........ ZACZYNA SIĘ.

Zaczyna się niesamowita wręcz rzeźnia, zniszczenie i dźwiękowa masakra. Już
pierwszy na płycie utwór tytułowy poraża, obezwładnia i wgniata w ścianę. I
tak już zostaje przez następnych ponad 60 minut potężnej death metalowej
dechrystianizacji. Nie ma sensu podawać tytułów poszczególnych utworów na
płycie bo niby po co, i tak niespecjalnie się one od siebie różnią. No ale w
sumie to co z tego ze wszystko jest tutaj do siebie podobne i zagrane
praktycznie na jedno kopyto ? W końcu to najprawdziwsze czarcie kopyto, więc
mi nie przeszkadza. Co z tego, ze praktycznie każdy kawałek to jedynie
porcja napierdalanki urozmaicanej nielicznymi zwolnieniami ? Przecież w death
metalu nie ma rzeczy bardziej cudownej od solidnej napierdalanki w
przepięknych, iście szatańskich tempach.
Nie przeszkadza nawet i to, ze „Dechristianize” nie stoi na specjalnie
wysokim poziomie pod względem technicznym. Bo przecież wręcz przeciwnie,
założenia są zgoła inne, tutaj nie ma miejsca na wirtuozerię, a Dave Suzuki
to przeciez nie Trey Azagoth [ i chwała Szatanowi, chciałoby się powiedzieć
po wysłuchaniu solowych popisów Azagotha na „Heretic” Morbid Angel].
A co ciekawe to nie przeszkadza także i to, ze wcale nie jest to najlepsza
płyta w dorobku Vital Remains. Bo paradoksalnie kompozycje z poprzedniej
płyty wydawały się nieco bardziej urozmaicone a sama płyta
od „Dechristianize” jakby ciut ciekawsza. Ale z całą pewnością jest to płyta
w dorobku Vital Remains najfajniejsza. Dlaczego ? Chyba przede wszystkim
dlatego, ze wszystkie wokale wyrzygał z siebie piekielnym głosem sam Glenn
Benton. I to właśnie dzięki niemu ta płyta jest tak bezkompromisowa, tak
cudownie agresywna i tak przepięknie brutalna.
Więc jak dla mnie - death metalowa płyta roku.
Obserwuj wątek
    • vulture pytanko 07.12.03, 22:38
      Dostanę to cudo na kasecie?
      • jasiek666 Re: pytanko 07.12.03, 22:41
        ni chuja.
        ale mogę udostępnić do posłuchania bądź przepalenia.
        • vulture a to ja poproszę jak się nasłuchasz 07.12.03, 22:43

• ihopeyouwilllikeme Vader i tak jest the best 09.12.03, 20:40

• Gość: vader_sucks Re: Vader i tak jest the best IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 10.12.03, 09:25
              synku, Ty weź odrób lekcje, a nie z dorosłymi dyskutujesz
              • jabba_the_hut Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 09:34
                oczywiście ze Vader suks.
                A największą mendą we wszechświecie to ja jestem.
                • princess_leia Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 09:45
                  to ty żyjesz???
                  • chewbacca_the_wookie Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 10:02
                    grraaaawwwghhhhhaaaawrrrrgghhhhrrrwaaaaauuuhhggggaaaarrr.

• lightsaber Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 10:04
                      brrrrrrrrrrrrrrdrrrrrrrrrrrrr
                      • imperator_palpatine Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 10:16
                        zjeżdżajcie, i tak ja jestem największym łobuzem galaktyki
                        • jar_jar_binks Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 10:23
                          Jestem głupiutką i nic nie znaczącą postacią wprowadzoną do sagi tylko po to,
                          aby sprzedało się więcej związanych z filmem gadżetów, więc niestety nie mam
                          nic interesującego do powiedzenia.
                          • luke-skywalker Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 10:34
                            a ja w sumie to chciałem tylko przelecieć jakąś laskę...
                            • obi_wan_kenobii Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 10:51
                              use the force, Luke !!!!
                      • c_3po Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 10:45
                        > brrrrrrrrrrrrrrdrrrrrrrrrrrrr

znam kurwa 2 miliony języków, ale tego ni chuj nie rozumiem....
              • ihopeyouwilllikeme Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 10:43
                Gość portalu: vader_sucks napisał(a):

> synku, Ty weź odrób lekcje, a nie z dorosłymi dyskutujesz

Nie jestem k..... Twoim synem !!!
                • ihopeyouwilllikeme Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 10:44
                  ihopeyouwilllikeme napisał:

> Gość portalu: vader_sucks napisał(a):
                  >
                  > > synku, Ty weź odrób lekcje, a nie z dorosłymi dyskutujesz
                  >
                  > Nie jestem k..... Twoim synem !!!

Tatuś ?smile)
              • holmes_sherlock Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 12:20
                Gość portalu: vader_sucks napisał(a):

> synku, Ty weź odrób lekcje, a nie z dorosłymi dyskutujesz
                wątek Jaśka666,SGH,przerwa w wygłaszaniu referatów..nie,nie mam pojęcia kto to
                może być.
                • doktor_watson Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 12:21
                  może w czymś pomóc?przynieść fajkę?
                  • holmes_sherlock Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 12:22
                    alez Watsonie!to poważna sprawa,nie czas na półśrodki.
                    • doktor_watson Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 12:23
                      zatem skrzypce?
                      • holmes_sherlock Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 12:24
                        nei!chodzilo mi o coś mocniejszego,Watsonie.
                        • doktor_watson Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 12:26
                          wiolonczela?
                          • holmes_sherlock Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 12:27
                            kokaina,drogi Watsonie,kokaina!
                  • Gość: glen_benton Re: Vader i tak jest the best IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 13:04
                    najepiej z załadowaną do niej dużą iliścia ziółek
                • jasiek666 odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 12:33
                  holmes_sherlock napisał:

> wątek Jaśka666,SGH,przerwa w wygłaszaniu referatów..nie,nie mam pojęcia kto
                  to
                  > może być.

oczywiście ze profesor Kołodko.
                  • holmes_sherlock Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 12:44
                    to była moja sprawa!Watsonie,możesz go zabić.
                    • doktor_watson Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 12:46
                      ciiiiii!zaraz będziemy mieli na głowie cały Scotland Yard.
                      • scotland_yard Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 12:52
                        jestem.Ktoś mnie wzywał?
                      • inspector_bardle Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 12:53
                        Scotland Yard juz od dawna ma na was oko panowie. Aresztuję was za palenie
                        fajki w miejscu publicznym i zbyt głośną grę na skrzypcach.
                        Pana Holmesa za sprawstwo bezpośrenie a pana doktora za współudział.
                        • caly_scotland_yard Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 12:56
                          dlaczego my nic o tym nie wiemy?co za burdel!
                          • inspector_bardle zeby uniknąć przecieków. 10.12.03, 12:59
                            bo mam podstawy przypuszczać, ze doktor W. i Sherlock H. mają w Scotland
                            Yardzie swoje wtyki.
                            • doktor_watson Re: zeby uniknąć przecieków. 10.12.03, 13:09
                              łżesz!pierwszy raz słyszę o czymś takim jak Scotland Yard!a Sherlocka H.nawet
                              na oczy nie widziałem.
                              • inspector_bardle Re: zeby uniknąć przecieków. 10.12.03, 13:31
                                radzę iść na współpracę.
                                w przeciwnym wypadku nie dostaniecie panowie wspólnej celi.
                          • kuba-rozpruwacz Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:16
                            burdel?czy ja słyszałem burdel??
                            • krolowa_wiktoria Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:20
                              synku!gdzie się tam znowu szlajasz?wracaj szybko do domu.Lunch stygnie.
                            • holmes_sherlock Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:24
                              Kuba?Kuba Rozpruwacz?Czy ja tego kiedyś już nie słyszałem?Muszę się skupić.Skup
                              się,skup się Holmsie.
                              • doktor_watson Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:27
                                podać kokainę?
                                • holmes_sherlock Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:28
                                  Nie teraz drogi Watsonie.Właśnie rzuciłem kokainę.
                                  • inspector_bardle Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:31
                                    holmes_sherlock napisał:

> Nie teraz drogi Watsonie.Właśnie rzuciłem kokainę.

na rynek ? Oj posiedzicie Holmes, posiedzicie...
                                    • doktor_watson Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:33
                                      może byście zajeli się w końcu Rozpruwaczem??zamaist porządnego człowieka
                                      niepokoić.
                                      • inspector_bardle Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:54
                                        doktor_watson napisał(a):

> może byście zajeli się w końcu Rozpruwaczem??

rozpruwacza to niech se holmes łapie, jak taki mądry.
                                  • doktor_watson Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:32
                                    To bardzo dobrze,towarzyszu.Wierzyłem,że ci się w końcu uda.
                                    • holmes_sherlock Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:35
                                      Nie bardzo,drogi Watsonie,nie bardzo.Zapomniałem gdzie.
                                      • doktor_watson Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:49
                                        ten gamoń co od rana za nami chodzi mówi,że podobno na rynek.
                                        • holmes_sherlock Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:51
                                          to on jeszcze żyje??miałeś go zabić Watsonie.Dlaczego ja musze pracować z
                                          amatorami??
                                          • inspector_bardle Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 14:59
                                            doktor watson niezbyt dobrze widzi i przez pomyłkę zamordował panią hudson.
                                            ona tez ma wąsy więc pomylić sie łatwo.
                                            • doktor_watson Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 15:18
                                              No co!Nawet najlepszy się może pomylić.A zresztą przeprosiłem już rodzinę pani
                                              Hudson.A ten się jeszcze czepia.Co za ludzie!
                                              • inspector_bardle Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 15:25
                                                w sumie to mozemu uznać to za samobójstwo.
                                                albo za nieszczęśliwy wypadek - podczas czyszczenia rewolweru dr watsona pani
                                                hudson posliznęła się na schodach, zupełnie przypadkiem wbijając sobie 20 razy
                                                nóż w plecy.

aha, numer mojego rachunku bankowego przesyłam w mejlu.
                                          • doktor_watson Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 15:21
                                            może to nie jest najlepszy pomysł z tym zabijaniem.O jakąś głupią kokainę
                                            zrobili wielką aferę.Pomyśl co by było jakbyśmy jeszcze sprzątneli tego
                                            inspektora.Żyć nam wtedy nie dadzą.A niech się jeszcze o tym dowie prasa..
                                            • holmes_sherlock Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 15:30
                                              to już nawet nie mogę zabijać kogo chcę?Nie po to do cholery głosowałem na
                                              partię pracy,byśmy dalej zyli w jakimś średniowieczu.
                                              • doktor_watson Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 15:35
                                                może wyjedziemy z tego kraju?Proponuję do Ameryki.Zwłaszcza,że ten inspektor
                                                zaczął mi składać jakieś niemoralne propozycje.Nic dziwnego,że ten kraj tak
                                                nisko upadł skoro nawet policji chodzi tylko o pieniądze.
                                                • artur_conan_doyle uwaga! 10.12.03, 15:36
                                                  dobra, sikorki, do roboty ku chwale Ojczyzny!
                                                  • doktor_watson Re: uwaga! 10.12.03, 15:44
                                                    te,inspektor,znasz go?może to jakiś prowokator??
                                                  • inspector_bardle Re: uwaga! 10.12.03, 15:46
                                                    oczywiście.
                                                    to profesor Moriarte.
                                                  • artur_conan_doyle Re: uwaga! 10.12.03, 15:49
                                                    jestem ministrem finansów, głupku!
                                                  • grzegorz_w_kolodko dywersja!!! 10.12.03, 15:51
                                                    nieprawda, bo ja!!!!
                                                  • andrzej_raczko kłamie!!! 10.12.03, 15:59
                                                  • inspector_bardle Re: uwaga! 10.12.03, 15:52
                                                    profesor Moriarte ministrem finansów.... to wiele tłumaczy...
                                                  • holmes_sherlock Re: uwaga! 10.12.03, 15:58
                                                    metodą dedukcji doszedłem do wniosku,że tutaj nie potrzeba policji.Tu trzeba
                                                    lekarza.
                                                  • pani_hudson Re: uwaga! 10.12.03, 16:02
                                                    watsonie, co Ty na to ?
                                                  • rodzina_pani_hudson Re: uwaga! 10.12.03, 16:08
                                                    a Ty gdzie się pałętasz??do jutra do 20 masz nie żyć,kochana.
                                                • inspector_bardle Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 15:42
                                                  ależ kochani, podałem numer swojego rachunku, bo przyjaciele powinni wiedziec o
                                                  sobie takie rzeczy.
                                                  • doktor_watson Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 15:46
                                                    kochani,przyjaciele..zaraz się nas zapyta czy u niego czy u nas.
                                                  • holmes_sherlock Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 15:47
                                                    jakich u nas,Watsonie?Nie miałeś dziś przypadkiem iść do kina??
                                                  • inspector_bardle Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 15:51
                                                    inspektor się nie pyta. po prostu przychodzi z nakazem.
                                                  • holmes_sherlock Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 16:00
                                                    a może być ten nakaz na dzisiaj na 21?Akurat Watson idzie do kina.
                                                  • inspector_bardle Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 16:06
                                                    Nie jestem pewien czy zdoła obejrzeć cały film, gdyż przed wejściem do kina
                                                    moze natknąc sie na przypadkowy patrol policji.
                                                    Ale spokojnie. Scotland Yard zwróci za bilety.
                                                • karl_rossmann Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 15:55
                                                  doktor_watson napisał:

> Proponuję do Ameryki

Ameryki nie polecam.Znaczy się,nie polecam tam jechać
                                              • inspector_bardle Re: odpowiedź jest prosta: 10.12.03, 15:55
                                                holmes_sherlock napisał:

> to już nawet nie mogę zabijać kogo chcę?Nie po to do cholery głosowałem na
                                                > partię pracy,byśmy dalej zyli w jakimś średniowieczu.

trzeba było głosować na torysów.
                                                ci cholerni labourzyści niedługo zabronią Ci noszenia bereta, bo to juz
                                                nienowoczesne.
                                            • pani_hudson ależ panowie, ja zyję !!! 10.12.03, 15:59
                                              Watsonie, kogoś ty u diabła zamordował ?!?!
                                              • rodzina_pani_hudson Re: ależ panowie, ja zyję !!! 10.12.03, 16:05
                                                Stypa przygotowana,goście zaproszeni.Watsonie,zrób coś w końcu porządnie od
                                                początku do końca.Tylko tym razem się nie pomyl!
                                                • doktor_watson Re: ależ panowie, ja zyję !!! 10.12.03, 16:14
                                                  To może teraz zanim kogoś zastrzelę,wpierw ktoś z rodziny zidentyfikuje
                                                  przyszłą ofiarę?Przez takie głupie pomyłki spadłem na trzecie miejsce w
                                                  klasyfikacji najbardziej skuteczny lekarz domowy,bo tamtej nie chcieli mi
                                                  zaliczyć.A przecież trup jest trup,no nie?
            • jasiek666 Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 11:26
              a tak wracając do tematu:
              Porównywanie Vader do Vital Remains wydaje mi się co najmniej nonsensowne. Oba
              zespoły wykonują swoją własną, specyficzną i charakterystyczną jedynie dla nich
              odmianę death metalu.
              • ihopeyouwilllikeme Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 11:43
                Nie wiem bo:

1. Nie znam Vital Remains
                2. Mam gdzieś death metal, po prostu słucham Vadera, Behemoth, Obituary,
                Sepultury i paru innych bandów; nie obchodzi mnie co to jest.
                3. Napisałem że Vader jest the best, bo z tych co słyszałem jest rzeczywiście
                the best ( i nie jest to tylko moja, odosobniona opinia ).
                4. Vaderi np. Obituary również grają zupełnie odmiennie, co nie przeszkadza mi
                uważać Vadera za lepszy zespół
                5. Bla, bla, bla... i tak najlepsze jest St. Anger smile))
                • jasiek666 Re: Vader i tak jest the best 10.12.03, 11:59
                  ihopeyouwilllikeme napisał:

> 3. Napisałem że Vader jest the best, bo z tych co słyszałem jest rzeczywiście
                  > the best ( i nie jest to tylko moja, odosobniona opinia ).

A moja stryjeczna ciotka z Białegostoku uważa, ze np. taki "breeding the spawn"
                  Suffocation bije na głowę wszystkie płyty Vadera.
    • vulture to może teraz ja 23.12.03, 15:02
      Album Vital Remains jest bardzo ładny. Dawno nie słyszałem porządnej porcji tak
      cudownego ryku, wrzasku i wściekłości. Miejscami sola gitarowe budzą lekki
      niepokój, gdyż dryfują w stronę wieśniackości, ale na szczęście szybko się
      kończą i potem znowu jest bardzo ładnie. Generalnie autor wątku ujął najcelniej
      charakter płyty i mogę się pod tym z czystym sumieniem podpisać. Soczyste
      brzmienie, ryk i miarowe nawalanie gitarowo-perkusyjne pozostawiają niezatarte
      wrażenie, którego nie zepsuje ani okładka płyty, ani debilne intro (widocznie
      chłopaki uznały, że czymś trzeba zacząć).

Zdecydowanie najfajniejsze (dla mnie) są te momenty, kiedy utwory sięgają
      kulminacji i wszystko podążą w kierunku stworzenia ściany dźwięku, która mimo
      wszystko jest dość selektywna i pozwala na docenienie kunsztu tworzących ją
      muzyków.

Ponieważ tego zespołu nie znam, pozwolę sobie za jakiś czas zapoznać się z
      innymi jego dziełami i porównać do „Dechsristianize”, które oceniam bardzo
      wysoko. Dziękuję bardzo za udostępnienie mi nagrań. Mery Krysmas.

P.S. A może wezmę to na rodzinną Wigilię?
      • nikka007 Re: to może teraz ja 23.12.03, 15:13
        Autor wątku wziął na rodzinną wigilię Dying Fetus "Destroy the opposition", mi
        natomiast przypadło może nie napierdalające ale tak samo powalające The
        Darkness big_grin
        • vulture Re: to może teraz ja 23.12.03, 15:23
          nikka007 napisała:
          >mi natomiast przypadło może nie napierdalające ale tak samo powalające The
          > Darkness big_grin

Nie pomyl z płytą Bee Gees.
          • nikka007 Re: to może teraz ja 23.12.03, 15:26
            wiesz, jak pomylę z Bee Gees to stara się nie zorientuje. Gorzej jak pomylę np.
            z Cerebral big_grin
            • vulture Re: to może teraz ja 23.12.03, 15:36
              No to jej powiesz że Bidżisi w duecie grają teraz big-beat...
    • vulture tu jest okładka 24.12.03, 11:08
      Niestety, niezbyt wyraźna, ale lepszej wersji nie znalazłem.
      images-eu.amazon.com/images/P/B0000A8UWA.03.LZZZZZZZ.jpg
      • vulture a tu druga 24.12.03, 11:09
        images-eu.amazon.com/images/P/B00008V5UM.01.LZZZZZZZ.jpg
        Ale bez kozłów i publiki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka