Dodaj do ulubionych

Oskar dla straży

IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.06.04, 12:46

Poniedziałek, 21 czerwca 2004r.

JELENIA GÓRA
Strażnicy miejscy, zamiast pilnować bezpieczeństwa mieszkańców i turystów,
będą kręcili film

Straż miejska będzie realizowała film o przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Na
zakup cyfrowej kamery wydano z publicznych pieniędzy ponad 10 tys. zł. Gotowe
profesjonalne filmy poświęcone tej tematyce można zamówić w wyspecjalizowanej
agencji. Najdroższy kosztuje około 15 zł

Kamerę dla straży miejskiej kupiono z funduszu przeciwdziałania
alkoholizmowi. Za cyfrową kamerę dla straży zapłacono 10,5 tys. zł. Według
rzecznika straży miejskiej ma ona posłużyć miedzy innymi do realizacji filmu
instruktażowego.
– Będzie on prezentowany wśród uczniów szkół podstawowych i gimnazjów. Będzie
to film traktujący o patologii alkoholizmu – tłumaczy Witold Łazarewicz
rzecznik straży miejskiej.– Filmów o przeciwdziałaniu alkoholizmowi jest
bardzo mało. Jeśli zdarzają się filmy na ten temat, to są to produkcje
zagraniczne. Nie mówią one o realiach polskich. Przedstawiają problem np. w
Stanach Zjednoczonych i są jedynie tłumaczone na język polski – dodaje. Z
pytaniem czy rynek filmów poświęconych profilaktyce alkoholowej jest
rzeczywiście tak ubogi zwróciliśmy się do Poradni Terapii Uzależnień od
Alkoholu w Jeleniej Górze.
– Są u nas różne filmy. Między innymi o psychologicznych mechanizmach
uzależniania. Profilaktyki wśród młodzieży nie prowadzimy, dlatego nie mamy
materiałów do niej adresowanych. Ale bez problemu takie filmy można zamówić w
Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Warszawie –
wyjaśnia Krystyna Strojna, terapeutka. Pracownicy agencji w Warszawie
przedstawiają nam długą listę produkcji adresowanych do młodzieży. Wśród nich
jest między innymi film „Alkohol kradnie wolność”. Najdroższa pozycja
kosztuje niecałe 15 zł, najtańszy film można kupić za niewiele ponad 8 zł.
Rzecznik straży miejskiej zastrzega, że kamera będzie także używana do innych
celów. Straż zamierza nią dokumentować przebieg służby patrolowej. Posłuży
także do rejestrowania imprez masowych w mieście. Tylko, jeśli straż miejska
potrzebowała, do tego kamery powinna była kupić ją za pieniądze z własnego
budżetu, a nie z funduszy na przeciwdziałanie alkoholizmowi. Wiceprezydent
Bogusław Gałka, który jest również przewodniczącym komisji rozwiązywania
problemów alkoholowych deklaruje, że zajmie się tą sprawą.
– Przeanalizujemy zasadność tego zakupu – wyjaśnia wiceprezydent. Jego
zdaniem straż miejska nie jest najlepszą instytucją do realizowania filmów.
Radny Robert Prystrom, który od dawna domaga się likwidacji straży miejskiej
w Jeleniej Górze uważa, że to kolejny argument za rozwiązaniem tej formacji.
– Trwonią nasze pieniądze. Strażnicy powinni pojawiać się na ulicach i w
parkach, nie kręcić filmy. To prawdopodobnie zaspokajanie dziwnych ambicji
niektórych pracowników tej służby, a zwłaszcza rzecznika prasowego, który
uchodzi za filmowca. Mam propozycję, by swoje pasje finansował z własnych
pieniędzy – tłumaczy radny Prystrom.
Obserwuj wątek
    • Gość: hexl Re: Oskar dla straży IP: 217.11.136.* 22.06.04, 10:45
      Widocznie ktos z wyzszych szeregow strazy jedzie na jakies wakacje i nie ma
      prywatnej kamery wiec pojedzie z sluzbowa!
      Moim zdaniem lepszym rozwiazaniem byloby kupienie sprzetu do monitorowania Pl.
      Ratuszowego i ulic dochodzacych do miasta w ten sposób moze zmniejszylaby sie
      liczba " pseudo- graficiarzy", którzy niszcza kazda nowo pomalowana elewacje.
      Beszczelnosc strazy miejskiej nie zna granic.
      • Gość: negus Re: Oskar dla straży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 21:10
        Zgadzam się z hexl !
        Taka kamera ma jednak pewną wadę. Przypuszczalnie-sądząc po cenie, o ile jest
        prawdziwa - trochę waży i jest bardziej skomplkikowana w obsłudze w odróżnieniu
        od tych "dla małp. Ale za to ile można zadać szyku ...
        Kto wydał decyzję o takim marnowaniu pieniędzy podatnika. Proponuję oddać to
        cacko dla jakiegoś klubu filmowego (czy są jeszcze takie ?).
        Pozdro!
        • Gość: janina Re: Oskar dla straży IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.06.04, 10:52
          Zlikwidowac....!!! Panie Prystrom niech pan do tego dąży bo mnie krew zalewa...
          • Gość: negus Re: Oskar dla straży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 16:56
            Do Janiny
            Nie masz dzisiaj imienin ? Jeśli tak, to buziaki. Nawet, jeżeli to tylko twoja
            ksywa, nawet, jeżeli nie jesteś ponętną blondynką a brzydkim brunetem.
            Co do straży, mam podobne życzenie. Róznimy się jedynie, co do autorów tego
            rozwiązania problemu. Obym się mylił, ale Prystromy poczynią więcej szkód
            aniżeli pożytku. A szkoda...
            • Gość: janina Re: Oskar dla straży IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.06.04, 17:27
              jest takie ryzyko ze poczynią - ale wychodze z zalozenia ze niech sprobuje...
              Krytykujesz a jeszcze nie widziales go w dzialaniu... Kusiak niszczy to miasto
              i on ma byc lepszy?
              • Gość: Wojtek Re: Oskar dla straży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 19:07
                hehe gdzie sie dwoch biej tam trzeci korzysta i Kusiak i Prystrom niszcza i
                zniszcza to miasto, Prystrom nie zlikwiduje bo ....i tu opdwiedz jest
                oczywista, t o s ą w a k t y.
                • Gość: janina Re: Oskar dla straży IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.06.04, 19:59
                  bredzisz i nie umiesz pisac - a jakie fakty bo zapewne o nich mowa?? podaj
                  kilka drogi wojtku - obserwowalam wczesniejsze twoje pisaninki i przyparty do
                  muru zaczałeś przepraszac (Andrzej Pawluszek powinien cie w koncu skarcic!!!)
                  • Gość: negus Re: Oskar dla straży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 21:21
                    Do janiny:
                    Dlaczego nie skomentowałaś (-eś?) życzeń. Oczekiwałem chociażby
                    słowa "dziękuję". A jeszcze lepiej - na wesoło.
                    Co do perspektywy klanu Prytromów, przypomnisz sobie rok po wyborach.
                    I prośba. Fakt, że nie lubię tego demagoga, wcale nie oznacza, że kocham Jose
                    Tequillę. To zupełnie dwie różne sprawy. Aż się prosi o trzeciego.
                    A na tego między nami (imię miłosiernie przemilczę) nie zwracaj uwagi. Szkoda
                    czasu i oczu na czytanie.
                    Pozdro!
                    • Gość: janina Re: Oskar dla straży IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.06.04, 21:35
                      za zyczenia oczywiscie ze dziekuje... no coz ja jestem moze dziwnym przypadkiem
                      ale kiedys z moją sprawą wedrowalam od urzedu do urzedu - i jakies 6 miesiecy
                      temu trafilam do owego demagoga (wybory dopiero w 2006 roku). Tydzien
                      jezdzilismy i zalatwialismy sprawe (one jezdzil ze mna, choc czasme sie
                      spoznial to fakt) i zostało załatwione!! Moj koszmar wieloletni sie skonczyl.
                      Wiec jak bede na niego glosowac - bo nalezy dac kazdemu szanse, tym bardziej ze
                      udowodnil mi ze chce dzialac. Za zyczenia jeszcze raz dziekuje - cos nieudane
                      te imieniny... pozdrawiam
                      • Gość: Wojtek Re: Oskar dla straży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 22:03
                        ja przepraszalem kiedy? mozae to byla ironia? i co ma do tego Andrzej? je
                        jestem jednostka nie zalezna
                        • Gość: janina Re: Oskar dla straży IP: *.jgora.dialog.net.pl 25.06.04, 08:03
                          Niezależna pisze sie razem... i z pamiecia kruchutko.... szkoda Wojtku, bo
                          myslalam ze inny czlowiek z ciebie....
                          • Gość: Wojtek Re: Oskar dla straży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 10:34
                            Rozumiem ze chodzi o plakaty, oj do zlodzieja sie nie przyczepi ale o mojej
                            pomylce z plakatowaniem bedzie mi caly czas wytykac. Tak do pubilicznej
                            wiadomosci: rozmawialem z dzierzawca slupow i tablic i nie mial do mnie
                            pretensji bo ja robilem kampanie tylko Hofmanowi i pomylka byla tylkow jednym
                            miejscu, jak bym mial juz ryzykowac to bym wszystkie slupy obkleil, uwazam ze
                            temat jest zakonczony, polonistko, jesli nie ma sie nic do powiedzenia na dany
                            temat lub argumenty sa slabe to sie czlowiek bedzie czepiac ze monitor jest
                            brudny. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka