Dodaj do ulubionych

za tydzień wybory!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 11:45
Za tydzień wybory uzupełniające do Senatu (po śmierci senatora Jerzego Cieślaka). Startują: Marcin Zawiła (prezydent Miasta 1990-94, poseł na Sejm z Unii Wolności 1993-2001, Prezydent Gmin Euroregionu Nysa do 2002 roku, członek Unii Wolności), Andrzej Piesiak (były przewodniczący Zazrądu Regionu NSZZ Solidarność, senator ze zdjęcia z Wałęsą czyli Klubu Obywatelskiego, prominentny działacz Kongresu Liberalno Demokratycznego wokół którego szum medialny spowodował, że nagle parę lat temu nie zebrał podpisów do kandydowania i na parę lat wycofał się z polityki, nie jest członkiem żadnej partii, ciekawe dlaczego zdecydował się wrócić do polityki i czy mu te niewyjaśnione kiedyś sprawy przypomną?), Ryszard Matusiak (były Przewodniczący NSZZ Solidarność, były poseł AWS usuniety za niesubordynację i "zaskakujące głosowania", obecnie podczepił się pod Ligę Polskich Rodzin choć kiedyś zawsze był antypartyjny), Ryszard Nowak (były poseł Unii Pracy, teraz doczepił się do PSL, na niczym się nie zna tylko "na sekcjach"), Stanisław Gwizda z SLD i jak to mówią w tej partiitylko on zdecydował się kandydować. Jest jeszcze dwóch faszyzujących, których nazwisk nie będę wymieniał bo w pełni nie warci tego.
Kolejność nazwisk nie jest dla mnie przypadkowa. To jest mój ranking!
Obserwuj wątek
    • Gość: kytilop Re: za tydzień wybory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 22:12
      Pierwszych dwóch miałem okazję poznać osobiście. Drugi miał fotkę z misiem i to
      wszystko co w politycem osiągnął. "Kombatantem" też został raczej z przypadku,
      tylko daltego, że pięknie, w komfortowych warunkach protestował (Gencjana, zyć
      nie umierać...).Do tej pory nikt nie wie jakie interesy prowadzi.
      M.Zawiła ostatnio usilnie próbuje wrócic do polityki. I chyba mu pomogę. Fajny
      chłop. O dość ciekawych (by nie rzec - kontrowersyjnych pomysłach) ale mnie
      przynajmnije nie skompromituje.
      Matusiak nie ma widać wstydu za grosz a to oznacza, że już jest prawdziwym
      politykiem. Powinno się razej pisać "polskim politykiem". Nowakowi za zasługe
      należy uznać, że publicznie zaczęto mówić o faliw wojsku. Patrzą na jego
      późniejsze wystaienia, doszedłem do wniosku, żu to chyba wyszło przypadkowo i
      wbrew samemu sobie. W przypaku sekt jest raczej żałosny. Bardzie by pasował do
      LPR ale jeszcze bardziej zaściankowej (o ile jest to w ogóle mozliwe).
      Gwizda - kompletnie nie kumam co to za gostek. Pozostałych, szkoda zcasu na
      pisanie i czytanie...
      Z organizacyjnym (he,he,he........) pozdrowieniem
      aniżeli t

• Gość: Wojtek Re: za tydzień wybory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 22:23
        Wiec jesli Pan Zawila jest takim dobrym kandydatem do Senatu, to dlaczego
        zniknol po 1994 roku? Nie startowal w nastepnych wyborach? Jesli tak to jakie
        mogly byc przyczyny ich przegrania?
        • Gość: polityk Re: za tydzień wybory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 01:02
          Wojtek szybciej pisze niż czyta! W pierwszym poście było napisane: poseł od 1993 roku do 2001. Ile u nas trwa kadencja jeżeli myśli on że Zawiła nie startował potem. Obecnie jest radnym sejmiku. Tak więc cały czas jest w polityce.
          Chyba myślałeś o Andrzeju Piesiaku? On rzeczywiście nagle wraca do "polityki". Czyżby mu nie sżło w interesach?
          • Gość: Wojtek Re: za tydzień wybory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 01:17
            Za tydzień wybory uzupełniające do Senatu (po śmierci senatora Jerzego
            Cieślaka). Startują: Marcin Zawiła (prezydent Miasta
            1990-94, poseł na Sejm z Unii Wolności 1993-2001,
            jak mogl laczyc funkcje prezydenta miasta i posla?
          • Gość: Andrzej Piesiak - kandydat PO i PiS IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 19:19
            Sympatyczny "polityk" opisując wszystkich kandydatów każemu troszeczkę dołożył
            (poza Marcinem Zawiłą z UW). Uczciwie zaznaczył, że to jest Jego wybór więc
            można mu to wybaczyć.
            Nie mogę się jednak zgodzić z opisem kandydatury Andrzeja Piesiaka. Brakuje
            najważniejszej informacji. Piesiak jest kandydatem popieranym przez PO i PiS.
            Myślę, że niezależnie od sympatii politycznych opisującego, taka informacja
            powinna być podana i nie można jej bagatelizować.
            Ja zaś pozwolę sobię podać na kogo na pewno nie będę głosować:
            1. Gmurczyk - faszystowskie teksty
            2. Bubel - antyniemiecki prymityw
            3. Nowak - która to już partia, panie Ryśku? (PC, UP, UW, PSL...)
            4. Gwizda - SLDowski burak (chociaż spot w TV ma odjazdowy ;)
            5. Mautsiak - co z dokumentacją finansową, która dziwnym trafem zaginęła gdy
            pan Rysio szefował "S" w J.G.?
            Pozostają Zawiła (UW) oraz Piesiak (PO/PiS). Każdy z nich ma wady. Jednakże
            wydaje mi się, że to i tak najlepsze kandydatury, które się pojawiły. A kogo z
            nich wybrać? Każdy musi zadecydować indywidualnie.
            • Gość: Wojtek Re: Piesiak - kandydat PO i PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 23:57
              Ad.4 Gwizda jest z Piechowic i że sie brzydko wyrażę „dymał” przez piszczel
              (tak się to fachowo podobno określa) banki szklane w tamtejszej hucie szkła,
              prawdopodobnie został człowiekiem z wykształceniem zawodowym, co Mu oczywiście
              w niczym nie umniejsza, ale przykłady podobnych reprezentantów same cisną się
              na usta, podobną „elitę” mamy już w Sejmie.
    • Gość: Wojtek Re: za tydzień wybory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 01:23
      A kim jest Gabriela Zawiła dla Pana Marcina Zawiły?
    • Gość: Wojtek Re: za tydzień wybory! i co z tego:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 01:42
      haha juz znalazlem wiem juz ze Pani Gabriela jest zona Pana Zawily i prowadzi
      razem ze wspolnikami biuro posrednictwa nieruchomosci. No to teraz pewnie po
      udanych wyborach bedzie odprawa nalezna pracy radnego sejmiku dolnoslaskiego
      Jaki ten swiat maly i taki dziwny...
      A jesli mozna zapytac to co Pan Marcin robil ciekawego w latach kiedy nie byl
      zadnym poslem ani radnym nawet(no prosze do czego to doszlo!!)bo jako wyborce
      interesuje mnie to bardzo....i mysle ze nie tylko mnie...
      • Gość: hexl Re: za tydzień wybory! i co z tego:) IP: 217.11.136.* 06.07.04, 20:43
        Zona polityka ma chyba prawo prowadzic wlasna firme?
        Nie znam jej biura i nie wiem jakich ma wspólników ale co do cholery ma praca
        zony do osiagniec polityka?

O ile wiem to Pan Zawila byl ostatnio dyrektorem Karkonoskiej Agencji Rozwoju
        Regionalnego ale nie znam efektów jego dzialan.
        Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii, bo mialam zamiar na niego glosowac
        (punkty za pochodzenie!)
        • Gość: Wojtek Re: za tydzień wybory! i co z tego:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 22:52
          Hexel jeśli ty się sugerujesz w glosowaniu czyimś pochodzeniem no to ja
          pozostawię to bez komentarza.
          A co żony to ja nie mam nic do tego, tylko, dlaczego nikt z byłych urzędników
          nigdy jakoś nie zostaje bez pracy czy też na tzw. lodzie, żyje sobie
          szczęśliwie, zawsze spadnie na cztery nogi, ci ludzie nie są już nasi, oni nie
          znają chyba prawdziwego oblicza naszego miasta i Polski.
          • Gość: polityk Re: za tydzień wybory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 23:44
            Marcin Zawiła po skończeniu studiów na Wydziale Historii Katolickiego Uniwersytetu Katolickiego w Lublinie był przez kilka lat nauczycielem historii w II Liceum im. Norwida w Cieplicach (sam jest jego absolwentem). Potem był kustoszem w Muzeum Okręgowym. Jest inicjatorem i praktycznie twórcą Muzem Hauptmana w Szklarskiej Porębie. Od czerwca 1990 roku Prezydent Miasta Jelenia Góra. Przez rok 1993/94 łączył to stanowisko z posłowaniem (wtedy prawo na to pozwalało i wielu samorządowców tak czyniło). Po zakończeniu posłowania w 2001 roku przez jakiś czas pozostawał bez pracy (nie był to krótki czas). Został w 2002 roku wiceprezesem KARR, a gdy został radnym Sejmiku Wojewódzkiego zrezygnował z tego stanowiska i przeszedł na dużo niższe. Gdyby został senatorem (a tego mu życzę, bo dobrze życzę naszemu społeczeństwu) nie dostanie żadnej odprawy.
            Drogi panie Wojciechu: nie szukaj wszędzie zła i złych intencji. Na szczęście zło jest w mniejszości, a Marcin Zawiła to naprawdę porządny człowiek.
            • Gość: Wojtek Re: za tydzień wybory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 00:53
              Polityku ja nie szukam, ciekawy jestem tylko życia kandydatów na senatorów,
              chciałbym poznać ich karierę i nic innego. A ostatnia osoba, jakiej chciałbym
              się czepiać i szukać u niej złych pobudek jest pan Marcin Zawiła, chciałbym
              żeby wróciły czasu ludzi uczciwych w naszym mieście ludzi, którzy zdobywali
              wykształcenie w sposób absolutnie apolityczny, (przede wszystkim absolwenci KUL-
              u się do nich zaliczają).
              Stwórzmy w końcu jakąś koalicje w tym miesicie, która będzie mogła poprowadzić
              Jelenią Górę we właściwym kierunku, kierunku, w którym zmierzają inne miasta
              naszego województwa o podobnej wielkości.
              Interesują mnie za to sylwetki innych kandydatów do Senatu, jeśli ktoś z was ma
              jakieś informacje biograficzne na temat innych kandydatów to proszę je nam
              zaprezentować. Paszkwile nie wchodzą w grę.
            • Gość: Andrzej Re: za tydzień wybory! IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 19:27
              "Polityku" Marcin jest uczciwym i porządnym człowiekiem. To prawda. To co mu
              mogę zarzucić to jedynie Jego współpraca z SLD (słynny układ z 1998 r. w
              Jeleniej Górze). Jednak nie zmienia to i tak mojej pozytywnej oceny o nim jako
              o człowieku.
          • Gość: hexl Re: za tydzień wybory! i co z tego:) IP: 217.11.136.* 08.07.04, 09:37
            Tak Wojtus, pochodzenie jest dla mnie wazne.
            Pan Zawila jest 100% ciepliczaninem i bedzie na pewno robil cos pozytywnego dla
            tego miejsca. Wole dac Panu Zawile punkty za pochodzenie niz za dzialalnosc
            zony!
            A co do Pana Piesiaka - to faktem jest ze nie znam jego osiagniec ale widze tu
            ze on jest popierany przez PiS a to dla mnie powod do negatywnych odczuc.
            • Gość: Wojtek Re: za tydzień wybory! i co z tego:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 12:13
              Aha
    • Gość: Maruń Re: za tydzień wybory! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 18:55
      ZGRANE KARTY!
      CO NOWEGO ONI MOGĄ WMIEŚĆ?. NIC!!!!!
      POZDROWIONKA
    • Gość: Jan Zawiła jest w układzie z SLD!!! IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.07.04, 14:24
      Czy zapomnieliście już, że ten wasz Zawiła (poseł, radny, prezes) utworzył w
      1998 r. koalicję z SLD w Radzie Miasta??? Zapomnieliście już o tym, jak razem z
      komuchami wyrzucał z prezesa KARR-u Teresę Krzemińską by zrobić miejsce dla
      Ryka z SLD i siebie??? To ma być kandydat prawej strony??? To jakieś żarty
      chyba.
      • Gość: Wojtek Re: Zawiła jest w układzie z SLD!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 17:43
        UW nie jest po prawej stronie Janie.
        Ale dowiadujemy sie coraz to nowych rzeczy. To dobrze.
      • Gość: OLA Re: Zawiła jest w układzie z SLD!!! IP: *.karpacz.sdi.tpnet.pl 08.07.04, 18:19
        Pragne zauwazyc, ze Marcin Zawila nie byl w zadnym stopniu osobistym
        beneficjetnem tej koalicji. A co do p. prezes Krzeminskiej... Mialam z nia do
        czynienia na polu zawodowym i mam o niej jak najgorsze maniemani. Ryk jest bez
        porownania kompetentniejszy. Poza tym nikt nie twierdzi, ze Zawila jest
        kandydatem prawej strony. Jest kandydatem Jeleniogorzan. I ja bede na niego
        glosowac, bo jest jedynym, ktory swoja dzialalnoscia udowodnil, ze zalezy mu na
        dobru Regionu.
        • Gość: Andrzej Ryk kompetentniejszy od Krzemińskiej - ha ha ha!!! IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 18:51
          Olu, Ryk bardziej kompetentny od Krzemińskiej? Błagam. Bo pęknę ze śmiechu. Ten
          facet nie odróżnia funduszu poręczeń od funduszu pożyczkowego.
    • Gość: OLA Re: za tydzień wybory! IP: *.karpacz.sdi.tpnet.pl 08.07.04, 18:22
      Nie mam 100% pewnosci (legitymacji partyjnej nie widzialam), ale wydaje mi sie,
      ze Andrzej Piesiak jest jednak czlonkiem partii, a dokladnie PO. O ile sie nie
      myle jest pelnomocnikiem PO na powiat jeleniogorski, a nie sadze, zeby
      pelnomocnikami partyjnymi zostawaly osoby nienalezace do partii.
      • Gość: Wojtek Re: za tydzień wybory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 18:30
        Ola ty to masz jednak temperament, a tak sie zawsze krygujesz:))
        • Gość: Wojtek Re: za tydzień wybory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 19:01
          Pomijam już fakt, że powstanie „Galerii Karkonoskiej” to pomysł, co najmniej
          chybiony.
          A koszty remontu dawnego PDT-u można było zmniejszyć nawet o 4/5, nie wiem, na
          co wydano 500 tys. złotych, i jaka firma była wykonawcą remontu.
      • Gość: Andrzej Re: za tydzień wybory! IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 18:52
        Piesiak nie jest członkiem PO. Przecież o tym wiesz.
        • Gość: OLA Re: za tydzień wybory! IP: *.karpacz.sdi.tpnet.pl 08.07.04, 19:41
          Szczerze? Nie, nie wiedzialam. Ale dzieki za info.
          • Gość: OLA Re: za tydzień wybory! IP: *.karpacz.sdi.tpnet.pl 08.07.04, 20:42
            No :) I sie wyjasnilo. Piesiak w Platformie nie jest, bo odszedl 2 lata temu.
            Swoja droga gatuluje wyczucia politycznego - odejsc z "szczytujacej" partii.
            Oby nieco lepsze mial reprezentujac nas w Senacie ;)
            • Gość: kazimierzp Re: za tydzień wybory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 21:02
              Czyżbyś Olu nie wierzyła w Marcina?
              • Gość: OLA Re: za tydzień wybory! IP: *.karpacz.sdi.tpnet.pl 11.07.04, 17:10
                Forumowicze! Sio na wybory! Frekwencja taka, ze pozal sie Boze.. Jak wygra
                Bubel, to bedzie Wasza wina!
                • Gość: negus Re: za tydzień wybory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 17:47
                  Popieram. Ja juz byłem (+żona). Na kogo głosowałem - cisza
                  wyborcza.Niepotrzebnie wymieniasz nazwisko. Popostujemy po ciszy.
                  Pozdro!
    • Gość: Andrzej Obywatelski obowiązek spełniony!! IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 18:32
      Byłem. Zagłosowałem. Na kogo głosowałem? Zdradzę po ciszy wyborczej.
      • Gość: Lolo Re: Obywatelski obowiązek spełniony!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.07.04, 19:04
        Ja byłem po 16-tej jako setny wyborca w PZM-ocie na ponad 2 tyś uprawnionych. To są jaja. Ludzie dlaczego olewacie ważne wydażenia dla regionu. jak nie pójdziecie to znowu SLD wygra bo ich "żelazny elektorat" zagłosuje zgodnie z instrukcją. Dlatego żeby nie wiem co należy oddać ważny głos, będziecie przynajmniej mieli samopocczucie że zagłosowaliści zgodnie ze sumieniem.
        • Gość: 1. nina Re: Obywatelski obowiązek spełniony!! IP: 217.11.136.* 11.07.04, 21:41
          frekwencja prawie zadna i racja ze SLD-owcy sie zdyscyplinowali!
          Slyszalam od znajomych ze ida bo musza zaglosowac na swojego kandydata.
          Mam gdzies te cisze glosowalam na Zawile!
          Nie z powodu partii ale z tego ze on zawsze staral sie robic cos dla poprawy
          wizerunku miasta
          • Gość: OLA Re: Obywatelski obowiązek spełniony!! IP: *.karpacz.sdi.tpnet.pl 12.07.04, 00:05
            Nie martw sie :) Twoj post byl juz po zakonczeniu ciszy wyborczej. W Karpaczu
            Marcin wygral! W Jeleniej tez! Kocham te miasta :D
            • Gość: Wojtek Re: Obywatelski obowiązek spełniony!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 02:29
              Szaleństwo:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka