IP: *.ppp.tiscali.fr 23.04.07, 15:14
przeczytalem ten artykul i nasunely mi sie pewne refleksje:

www.regional.pl/jeleniagora/news.php?katid=5&aid=3952
Nie mam nic przeciw nabywcom gruntow,oferowanych przez miasto.glupiec
zaoferowal ,cwaniak kupil.Twarda zasada!Ale jednak,sprzedaz gruntow,w obrebie
uzdrowiska,na cele handlowe,mija sie ze zdrowym rozsadkiem!!!co praktycznie ma
mieszkaniec JG z tej transakcji?Nic!!!Gielda samochodowa w Cieplicach,zaczyna
powoli stawac sie stadionem XX-lecia.Co daje Jg centrum uzywanych ciezarowek?
No bo to sie tak nazywa!Najbardziej znane uzdrowisko w Europie.,zostalo
sprowadzone do bankructwa!!!!Gdyby bylo to oddane za przyslowiowa
zlotowke,Zdrojowi,bylaby szansa na rewitalizacje tego uzdrowiska.

Glupota samorzadu doprowadzila do tego,ze wzgledy kasy decyduja o
priorytecie,a nie program rozwoju uzdrowiska.
Obserwuj wątek
    • Gość: fiubżdiu Re: cieplice IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.04.07, 16:02
      Kaapitalizm chlopcze,kapitalizm
      • Gość: zenon5 Re: cieplice IP: *.ppp.tiscali.fr 23.04.07, 16:21
        a ja poprostu nie zalapalem tak prymitywnego hasla!
        Jeszcze troche i pomysle ze na kapitalizm lapie sie ryby!
        No coz!
        • Gość: zenon5 Re: cieplice IP: *.ppp.tiscali.fr 23.04.07, 16:26
          aha!!,zapomnialem sie zapytac przedmowcy znakomitego:gdzie sie konczy
          kapitalizm,a zaczyna k.u.r.e.s.t.w.o??
    • Gość: poiu Re: cieplice IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.04.07, 17:28
      Ponad dwa lata temu rozmawiałem z p.M. Zawiłą, który powiedział mi o szukaniu nabywcy tego obiektu. Przy okazji rozwiał plotki o tym, że jest to własność osób w czarnych sukienkach.
      Dobrze że w ogóle ktoś to nabył. Obiekt niszczał.
      Nie przsadzaj Zenku z tymi sentymentami. Życie musi iść do przodu i nie ma innego wyjścia.
      Ja też bym chciał, żeby budownictwo zamknąć w jakimś obrębie i nie rujnować bezpowrotnie środowiska. Ale życie jednak swoje prawa ma. Inna sprawa, że niektórzy mają gdzieś i prawo, i zdrowy rzosądek. Mają pieniądze i uważają, że to oni dyktują warunki. A prawo jest po to żeby je obchodzić. Jeśli jakiś prycypialny urzędnik powie takiemu nowobogackiemu 'nie', staje się wrogiem publicznym i tępym urzędasem.
      Nawet na tym forum mamy zwolennika wycięcia paru hektarów lasu w górach po to aby stworzyć tam nowe 'centrum' narciarskie. Bo żeby założyć biegówki albo narty turowe i pójść na spacer, to już mu wyobraźni nie starcza.
      C'est la vie...
      Pozdrawiam!

• Gość: zenon5 Re: cieplice IP: *.ppp.tiscali.fr 23.04.07, 18:59
        no coz,smutno mi,niemniej pozdrawiam sympatycznego czlowieka.Zaraz,zaraz!Czy to
        nie Hrabia podczaszy Ksiestwa Jeleniogorskiego?
        • Gość: poiu Re: cieplice IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.04.07, 20:12
          Tak, Mości Xiążę, sługa uniżony, hrabia (prawie) herbowy do stóp pada... :-)))
          • Gość: zenon5 Re: cieplice IP: *.ppp.tiscali.fr 23.04.07, 20:20
            Laskawy Hrabio,tak sie ciesze,ze podpiszemy kontrakt na powstanie Ksiestwa
            Cieplickiego.Okroilem terytorium,bo niestety w Jeleniej Gorze za duzo
            konfidentow,lud sie panoszy,wiec niech sie gryza miedzy soba,moze kiedys
            zatesknia za batem.
            • kazimierzp Tereny dawnego szpitala! 23.04.07, 20:35
              Zeniu! Tereny dawnego szpitala św. Jadwigi są (były) własnością samorządu województwa. 6 lat temu kiedy były pierwsze próby zbycia tych obiektów samorząd gminy (czyli Jeleniej Góry) chciał przejąć te obiekty pod cele uzdrowiskowe. Niestety zarząd województwa żądał niebotycznych kwot. Nikt by nie usprawiedliwił za takie "marnotrawstwo" władz miasta.
              Teraz jest to już prywatna własność. Kończą się prace nad planem zagospodarowania przestrzennego. To od radnych Rady Miejskiej zależy co w tym miejscu będzie mógł nabywca wybudować. Jeżeli będą kierowali się interesem całego maista to w tym miejscu powinno coś dobrego powstać. Jezeli odpuszczą to i poddadzą się presji populistycznych haseł. To nie wiadomo. Podziwiam nowego inwestora, że przy tak wielu niewiadomych zdecydował się na tę transakcję! Życzą radnym żeby ich pomysły i ich głosy dały początek właścimwym działaniom! Mieszkańcom życzę aby patrzyli się na ręce radnych i pilnowali jak głosują! Za trzy lata nowe wybory. Można ich wszystkich wymienić!!!
              • Gość: zenon5 Re: Tereny dawnego szpitala! IP: *.ppp.tiscali.fr 23.04.07, 20:45
                Ale jak wybiora Niedzwieckiego?Zachwianie w branzy piwnej moze to spowodowac!A
                on ostatnio taki aktywny ze az sie boje,pisac juz umie,gazete ma,rodzine
                liczna,a jak pomysle o wyborcach,to mam stracha....
                • krzysztof-bike-jgora Re: Daleko Cieplicom do Świeradowa. 23.04.07, 23:30
                  Polityka twardogłowych i nie rozumiejących zwykłego marketingu sprowadziło
                  Cieplice spadły do rangi wiochy. Mieszkałem trzynaście lat w Cieplicach jak
                  teraz tam jadę odnoszę wrażenie ,że jest to po prostu wieś. Myślę ,że ta piękna
                  miejscowość pozostała daleko w tyle za Świeradowem dzięki zatwardziałej
                  polityce byłych samorządów, niewykorzystania od dziesięciu lat wód termalnych.
                  Cieplice po prostu są martwą miejscowością uzdrowiskową wystarczy pojechać tam
                  wieczorem aby się o tym przekonać .Po prostu to jest brudne śmierdzące zacofane
                  miasto z tamtej epoki tam się czas zatrzymał dzięki ludziom ,którzy są
                  odpowiedzialni za rozwój tego uzdrowiska. Ja na pewno nie chciał bym się tam
                  leczyć. Daleko ta miejscowość jest za Świeradowem. Tam mają burmistrza z
                  jajami.
                  • chuck-norris1 Re: Daleko Cieplicom do Świeradowa. 24.04.07, 14:26
                    no ,niestety,co racja to racja,az dziw bierze ze inni moga jednak cos robic!I
                    dlatego tak waznym jest wybor wlasciwych ludzi,Moze to wreszcie wyborcy zrozumia??
                    • chuck-norris1 Re: Daleko Cieplicom do Świeradowa. 24.04.07, 14:46
                      Ale mysle,takie sobie dywagacje,gdyby kazimierzp zostal,jakims cudem,lub wola
                      wyborcow,wybrany na szefa tej zapomnianej dzielnicy,chyba by sie jednak
                      ruszylo!Jego dziecinstwo w jakis sposob jest powiazane z Cieplicami,bylby kims
                      z zadra,pasja!Pan Zawila tez,mysle,nie bylby obojetny.Co za tem
                      szkodzi,zmobilizowac Ciepliczan,o wyglad,historie ludzi,ktorzy tu cos tworzyli.W
                      koncu nie wszyscy byli z KP PZPR-u.jestem pewien ze to musialoby sie
                      udac!!Zacznijcie cos robic w tym kierunku!!!Predyzpozycje sa jasne,trzeba
                      pasjonata,powiazanego z tym miastem,przynaleznosc partyjna to czynnik
                      negatywny.Najpierw madrzy,pozniej karierowicze.Dogoncie prosze Swieradow,bardzo
                      Was prosze!
                      • Gość: fjufju Re: Daleko Cieplicom do Świeradowa. IP: *.jgora.dialog.net.pl 25.04.07, 12:34
                        nie wiem skąd te śmieszne teorie o dzialaniu samorzadowców lub tzw dzialaczy
                        spolecznych które to mogą wplynąć na decyzje ewentualnych inwestorów bazy turystycznej czy tez uzdrowiskowej. Świeradów ma to szczęście że są ludzie z forsą ktorzy akurat wybrali to miejsce do inwestowania w budowę pensjonatów czy innych hoteli. przecież sprawy kupna ziemi pod zabudowę czy inne szpasy
                        jest regulowana przez ogólnopolskie przepisy. to że Świeradów jawi sie miejscem
                        dogodniejszym od Cieplic wypływa z jego ,niewątpliwie, urokliwego położenia i klimatu. Cieplice maja to nieszczęscie że leżą w dużej aglomeracji miejskiej do tego jeszcze zaniedbanej i brudnej . o powietrzu jakim tu oddychamy nie będę pisal. i tyle. a samorządowcy mogą sobie naganiać inwestorów co najwyżej pałami.dodatkowo oferta Świeradowa kierowana jest przeważjąco pod jednym zachodnim adresem. bo Polak to jeszcze w swej przeważjącej masie za biedny na takie rozrywki czy leczenie. wsparcia ze strony kas chorych nie ma a zarobki,może jeszcze tym czasem,za nedzne.pisanie zaś o znanych już osobach jako wybawicielach jest naiwnością ,przecież wielu z nich juz działało i działa od lat i bez jakichkolwiek pozytywnych zmian z ich inicjatywy.ot toczy się coś ,wprawdzie niby do przodu
                        • chuck-norris1 Re: Daleko Cieplicom do Świeradowa. 25.04.07, 18:12
                          > nie wiem skąd te śmieszne teorie o dzialaniu samorzadowców lub tzw dzialaczy
                          > spolecznych które to mogą wplynąć na decyzje ewentualnych inwestorów bazy turys
                          > tycznej czy tez uzdrowiskowej.

A ja wiem!Poprostu trzeba chciec!

. przecież sprawy kupna ziemi pod zabudowę czy inne szpasy
                          > jest regulowana przez ogólnopolskie przepisy.

No wlasnie! gdzie jest ten "byznesmen" ktory kupil tereny od uzdrowiska,kolo
                          walow,nie ma z nim kontaktu(jak pisaly Nowiny i nazywal sie Sikorski!).Moze jak
                          sie zapomni,czas bedzie na biedronke,albo jakies inne gowno?

A deklarowal ze bedzie aquapark?

Pamieta ktos?Nie?????????? to poszukajcie w archiwum Nowin Jeleniogorskich!!

I to wieczne biadolenie,ze sie nie da nic zrobic!!

Na koniec,internet ma dobra i mocna strone,mozna po czasie wylapac glupcow i
                          udowodnic glupote wladzy!

A to za biedny,a to za glupi,a to nieszczescie,i tak glupcy tocza swoje
                          guwienko,jak zuczek w starozytnym Egipcie,i urastaja do symbolu niemozliwosci.

Bat na chama,najlepsze lekarstwo,znane od czasow Sokratesa!

• bondel Re: cieplice 25.04.07, 18:59
      1. w tym szpitalu sie urodzilem
      2. kazimierzup: "podziwiam inwestora". A co tu do podziwiania? Chyba jasne ze
      jak facet handluje uzywanymi ciezarowkami to jasne ze obraca kapitalem panstwa
      BRD. Verstanden? A jakie skutki tyego kapitalowania beda juz niedlugo to
      ystarczy poczytac o takim drobnym sq..vielu o nazwisku Drzymala. Druga lekturke
      polecam nt to Placowka, mistrza Boleslawa Prusa. Kto tego nie pojmuje nie
      powinien gloryfikowac inwestorow chcacych wrocic na swoje ziemie.
      3. 'Bo teraz momy kapitalizm chopcze' Goowno wiesz o kapitalizmie. Nie porownuj
      sztajmesa handluajcego starzyzna z tzw kapitalizmem. Na zachodzie kapitalista
      ktory by sie tak porwal z motyka na slonce jak w cieplicach dostaje tak
      regularny wp..l od wladz ze sobie nawet nie wyobrazasz. Nie masz pojecia jak to
      po cichutku jest zalatwiane a facet laduje na dlugich, choc luksusowych ale
      przymusowych wczasach. Jak wychodzi to sie z tego kapytalu juz nie moze
      wygrzebac bo nazbieral jak glupi w torbe do splacania na nastepne 200 lat!

4. Nie ma obawy, strachy na lachy. Inwestor zatrzyma te budynki, pieknie je
      odrestauruje, publiczka bedzie mu bila brawo i bedzie go z kuflem piwa w reku
      podziwiala. Miales chamie zloty rog to teraz sie powies na tym sznurze.
      • chuck-norris1 Re: cieplice 25.04.07, 19:20
        Nie porownuj
        >
        > sztajmesa handluajcego starzyzna z tzw kapitalizmem. Na zachodzie kapitalista
        > ktory by sie tak porwal z motyka na slonce jak w cieplicach dostaje tak
        > regularny wp..l od wladz ze sobie nawet nie wyobrazasz.

zawsze uwazam,ze kapitalizm to nie jest przyneta na ryby!!!Tym mozna
        zafascynowac glupcow!!!
        Nie wiem dlaczego,ale jestem dumny ze moja corka urodzila sie w Cieplickim
        szpitalu,byli tam fachowcy,Regula ,Szczerbinski,Grzelak,Gajderowicz,itd,itp.

I tak jak powiedziane,miales chamie zloty rog,bedziesz bil brawo za darmowe piwo
        i kielbaski wyborcze.Od czasu do czasu wlaczy sie sympatyk zza Odry,wywiesi pare
        plakacikow "historycznych",wydadzy wypociny nazistki,zycie bedzie sie dalej toczyc.

Dodajac do tego absolwentow szkol:matura w rok,studia w dwa lata,"byznes" od
        urodzenia,mozna tylko zaplakac, albo wziac bat w reke!!
        • bondel Re: cieplice 26.04.07, 05:53
          acha i nastawiali mi tam zlamana reke. ciekawe ze caly aparat finansowy, abw,
          policja i inne organizacje nie psrawdza tego biznesmana. Nie chce mi sie szukac
          na necie ale zakald ze za 5 minut sukanai buym znalazl tyle materialu ze gosc
          moglby dostac 20 lat za ten swoj kreatywny kapytalyzm.

Ludzie nie rozumieja pojecia 'kapitalizm' i nie rozumieja pojecia 'pieniadz
          robi pieniadz'. Szewc ktory zeluje trampki i gotuje zupe na palniku obok kleju
          to z niego taki kapytalysta jak z wody Bobru Marysienka.
          • fleur1 Moje Cieplice 26.04.07, 08:47
            Moje Cieplice już od dawna są innymi Cieplicami, a od czasu
            jak z uzdrowiska mającego swoje miejsce na mapie Polski zostały
            przekształcone w dzielnicę Jeleniej Góry zaczęły umierać jako uzdrowisko
            Nie może być szybko lepiej, a czy można coś zrobić, aby nie było gorzej ?
            W Cieplicach się urodziłam, spędziłam dzieciństwo, ukończyłam liceum
            i potem po ukończeniu studiów mieszkałam kilka lat.
            W Cieplicach urodziło się jedno z moich dzieci, do Cieplic czasem jeżdżę,
            tam są pochowani moi ukochani Rodzice. Do Cieplic jeżdżę, aby pokazać
            je odwiedzającym mnie znajomym. Miasta Cieplic nie poznaję, jest to biedna
            zapomniana dzielnica,, smutna, wszystko tam jest inne, restauracja
            nawierzchni Placu Piastowskiego nic nie zmieni.
            Cieplicom potrzeba samodzielności, Cieplicom potrzeba aktywnych ludzi,
            Cieplicom potrzeba zmian, ale to praca na lata i wszyscy o nie walczący
            się zniechęcają.
            Moje dzieci będą kiedyś miały dzieci, a ja bardzo chciałabym zabrać je
            kiedyś do Cieplic i powiedzieć "...zobacz jakie piękne jest moje miasto".
            • Gość: zenon5 Re: Moje Cieplice IP: *.ppp.tiscali.fr 26.04.07, 09:23

Moje dzieci będą kiedyś miały dzieci, a ja bardzo chciałabym zabrać je
              kiedyś do Cieplic i powiedzieć "...zobacz jakie piękne jest moje miasto".

No wlasnie!Ale jak to wytlumaczyc tym ludziom,dla ktorych wizytowka Cieplic,to
              parasole piwne,grafitii na murach i ta ciagla tesknota za
              inwestorem.Obojetnie,kto kupi,w co zainwestuje,byleby byl inwestor.Jeden kupi
              grunt,odczeka,aby potem robic kase.Drugi.....a zreszta,szkoda slow....
              • bondel Re: Moje Cieplice 26.04.07, 14:54
                a wiec jaka sila powoduje ze Cieplice sa przejmowane przez roznych takich
                podejrzanych typow, np ten ostatni od uzywanych samochodow? Ilu jest takich
                podstawionych kupcow i dla kogo skupuja cieplicka ziemie i nie tylko?

Komu ma zalezec na tym zeby Cieplice byly ladna miejscowoscia uzdrowiskowa jaka
                byly od 1000 lat a nagle nia byc przestaly bo jakis pseudo-kupiec chce zalozyc
                montownie starych kapci? Mnie? Ladnie by bylo. Panu prokuatorowi z Jeleniej
                Gory? Czy napprawde nie mozna dac jakiemus mlodemu aplikantowi tej sprawy zeby
                cos fajnego znalazl na te szemrane typy skupujace nie wiadomo dlaczego i dla
                kogo (niestety, wiadomo dla kogo). Czy naprawde wydzial finansowy w Jeleniej
                Gorze jest az tak bezradny ze nie wie jak nakopac takiemu do d.? Drodzy panowie
                z wydzialu finansowego i z prokuratury, jak tak dalej pojdzie to nie wjedziecie
                do Cieplic z powodu zlego koloru oczu!
                • Gość: zenon5 Re: Moje Cieplice IP: *.ppp.tiscali.fr 26.04.07, 16:13
                  No wlasnie,zanim ktos strzeli sobie w leb ,moze odpowie na te pytania?
                  A glupie nie sa!
                • Gość: fjufju Re: Moje Cieplice IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.04.07, 16:07
                  oczywiście nie mozna nic złego powiedzieć na ostatnie działania
                  władz miejskich (oceniam efekt koncowy a nie zakulisowe podchody i oskarżenia
                  o za wysokich kosztach i.t.d.)odnosnie ścisłego centrum Cieplic .
                  w tej chwili pomijając wątpliwe ozdoby miejscowych sprayowców centrum
                  odpowiada standartom tej lepszej Europy. Pewnie że wielu nie daje sobie z tym rady niszcząc co się da bo nie trawią normalności, ale poczyniono b.wiele
                  i z gustem. widać że sprawa rozwija sie dalej (teatr,budynek rozlewni).
                  Boli serce jak patrzę na piekny i zaniedbany budynek ogrodnictwa Schaffgotschów. Jagielońska też ,z nielicznymi wyjątkami,zaniedbana.Lata upłyną zanim sie to uporządkuje.
                  Odnośnie kontrolowania moralności inwestorów ,jak ktoś wyżej postuluje,to
                  raczej widzę tu tęsknotę za tym co już było i g...o to dało bo wszystko w
                  koncu padło. Tu chyba jakś klauzula w umowie sprzedaży z sankcjami finansowymi
                  i tyle. A poszukiwany kuracjusz czy inny klient kieruje się własnymi
                  kryteriami, bo proszę wytłumaczcie mi dlaczego emeryt zza Odry wybiera do pobytu kuracyjnego Hotel Jan lub Las(nic nie mam przeciwko tym instytucjom)
                  zamiast Uzdrowisko Cieplice ?
                  • Gość: zenon5 Re: Moje Cieplice IP: *.ppp.tiscali.fr 27.04.07, 16:44
                    Sprawa jest zbyt skomplikowana,abym tu wystapil jako autorytet.Niemniej,tyle
                    glupot popelniono od lat,ze teraz trudno trafic winnego.Ot,tak,poprostu ,rozmylo
                    sie.Faktycznie,winic tych co sa,trzeba im to udowodnic!Bicie piany nic nie
                    da!Niemniej,degradacja tego uzdrowiska,wola o pomste do nieba.Ktos z rodziny
                    zony,chcial tam jakies zabiegi zrobic.No w tym roku nie da rady
                    ,uslyszal!!Ludzie,to sie w glowie nie miesci!Na koniec ciekawostka!Kiedys pan
                    premier Jaroszewicz(lata50-te)mial w Cieplicach firme(nazywana ja Traktory)Biura
                    byly tam gdzie kiedys Zoska sprzedawala piwo.Dzialalnosc jego
                    polegala(oficjalnie)na pozyskiwaniu mienia ruchomego po
                    niemcach(maszyny,urzadzenia przemyslowe,itd,itp)Praktycznie polegalo to na
                    handlu antykami,dzielami sztuki,poszukiwaniu poniemieckich archiwow(dane na
                    temat zlota,akt,antykow.)Do tego stopnia byli zafascynowani pasja poszukiwan(z
                    pomoca miejscowych notabli)ze zlikwidowano ruch tramwajowy,bo zagrazal zrodlom
                    uzdrowiska(wibracje).Chodzilo jednak o to, zeby w rzeczywistosci,jak sie to
                    wlaczy do JG,czas zrobi swoje,ludzie nie kumaci,zapomna,sprzeda sie co sie
                    da.Znane sa te podejscia do kupna,oraz kupno budynkow zabytkowych w Cieplicach.A
                    jednoczesnie uruchomienie rozlewni wod(na poziomie)bylo nie do przejscia.jakies
                    tam ajencje dla kamuflarzu,ot co!Temat rzeka,ale sa ludzie ktorzy to
                    pamietaja!!!I tak to poszlo dalej,jak efekt kuli snieznej.Szkoda ze ci
                    ludzie,ktorzy jednak cos wiedza,wola partycypowac w zalosnym wydaniu
                    "dziela",czyli autobiografi nazistki Hanny Reitsch.coz moge dodac,szkoga ze nie
                    zyje pan Stec,wlasciwym ludzim opowiedzialby wlasciwa historie.Na koniec tylko
                    jedna refleksja.Kiedys to bylo wszystko panstwowe,raptem gdzie sie nie
                    obejrzysz,wlasnosc prywatna,bez aktow notarialnych,tak na slowo.Kto kupil wille
                    Grundmana,naczelnego szabrownika dobr kultury Polskiej,widzial ktos ten akt
                    notarialny??
                  • kazimierzp "Uzdrowisko" Cieplice! 27.04.07, 17:19
                    Fjufju napisał(a): "Dlaczego emeryt zza Odry wybiera hotel Las ...?"
                    Bo tam nie ma ograniczeń jakie są w miejscowosciach o statusie uzdrowiska, a jeszcze większych w instytucjach "państwowych" uzdrowiskowych!
                    To PP Uzdrowisko wywalczyło w latach sześćdziesiątych likwidację tramwaju (bo rzekomo źródła zanikały),
                    To PP Uzdrowisko zamknęło w latach siedemdziesiątych świeżo otwarte parkingi i doprowadziło do zakazu wjazdu na cały plac Piastowski i jego otoczenie samochodów - przy oddaleniu od fatalnej komunikacji miejskiej komu chciało się jeździć do Cieplic?!
                    To PP Uzdrowisko nie pozwalało na otwieranie jakichkolwiek nowych sklepów, zakładów usługowych bo według kanonu państwowego Uzdrowiska miała to być enkalwa ciszy spokoju (czytaj marazmu i nudy);
                    To PP Uzdrowisko najpierw ograniczało działalność rozrywkową w kawiarni zdrojowej i do legendy już przeszły wyścigi wszystkich kuracjuszy przed 10 wieczorem, aby z rączkami na kołdrze mogli pokazać się grzeczni dyżurnej pielęgniarce - bo inaczej weg z uzdrowiska!
                    To PP Uzdrowisko utrzymywało zabytkowy teatr zdrojowy na działalność kulturalno rozrywkową polegającą głównie na tym, że pokazywano tam (po uważaniu) jedynie słusznych wykonawców z operowego demobilu z Poznania (nazwiska tej pani która tym się zajmowała nie przytoczę!;-) Nie było spektakli czy pokazów rozweselających i bawiących widzów.
                    To PP Uzdrowisko najpierw z powodu długów przekazało w latach dziewięćdziesiątych miastu i teatrowi animacji obiekty kawiarni i teatru, a kiedy powoli ta funkcjonalna całość zaczęła działać i to coraz lepiej - to własnie państwowe uzdrowisko sprzedało byłemu komornikowi sama kawiarnię, a teatr bez zaplecza socjalnego zostawiając miastu. Teraz dopiero buduje się zaplecze sanitarne dla teatru i garderoby dla sceny.
                    Wracając do ewentualnej samodzielności tej części dzisiejszej Jeleniej Góry. Przykro mi to stwierdzić, ale bez pieniędzy z pozostałych części miasta dawne Cieplice nie byłoby stać choćby na remont wszystkich budynków przy placu Piastowskim i nawierzchnię samego placu. Nie byłoby stać na przebudowę większości ulic. System dochodów gmin jest tak ułozony przez państwo, ze im mniejszy organizm miejski to ma mniejsze, wręcz w postepie geometrycznym, dochody.
                    W każdej chwili usłyszymy rozstrzygnięcie konkursu na Prezesa "państwowego" Uzdrowiska. Oby wybrano taką osobę która potrafiłaby popchnąć tę nieruchawą firmę do przodu! Wśród kandydatów są tacy (na pewno nie wszyscy!;-)
                    • Gość: zenon5 Re: "Uzdrowisko" Cieplice! IP: *.ppp.tiscali.fr 27.04.07, 18:07
                      a jestes tam Kaziu,na tej liscie kandydatow,jesli nie, to dlaczego?bo ze laska
                      panska na pstrym koniu jezdzi w zasadzie nikogo nie dziwi,byleby nie spadla z
                      murow chojnika!Ale jak by cos mial do dodania jakis swiadek tmtych
                      czasow,chetnie udostepnimy mu miejsce ,gdzie bedzie mogl snuc swe
                      wspomnienia!!!Zapraszamy.
                      • krzysztof-bike-jgora Kto jest winien za upadek Uzdrowiska Cieplice? 27.04.07, 19:10
                        Może wreszcie Ci zacofani z twardymi głowami zrozumieją, że Cieplice nie mogą
                        istnieć jako samo uzdrowisko. Wybrukowanie i remont ulic to nie
                        wszystko .Cieplice to miasto niewykorzystanej szansy, dzięki decydentom, którzy
                        nie mają zielonego pojęcia jak to zrobić. Podstawową sprawą jest przyciągnięcie
                        jak najwięcej kuracjuszy do tej miejscowości .Kto tu przyjedzie jeżeli nic
                        oprócz zabiegów i wieczorków tanecznych nie ma więcej w ofercie. Remontuje się
                        ulice za kolosalne pieniądze po co pytam i dla kogo? Pieniądze ulokowane nie
                        tam gdzie trzeba i nic z tego nie będzie po prostu zostaną nam długi ,które
                        musimy niestety spłacić .Moim zdaniem samorząd powinien zainwestować w
                        atrakcje naszego miasta mamy takie warunki tylko włodarze miasta trzymają to w
                        tajemnicy Dlaczego nie wiem jaki w tym mają interes. To tak jak ze sprawą psa
                        ogrodnika sami nie ruszą nikomu nie dadzą. Ruszyły inwestycje w Kowarach i w
                        Świeradowie Zdroju. W naszym mieście służby odpowiedzialne za turystykę i
                        rozwój miasta nie sporządziły nawet planu zagospodarowania Jagniątkowa. Szkoda
                        czterech straconych lat ,bo nasi samorządowcy nic sobie z tego nie robią. Moim
                        zdaniem trzeba ostro ruszyć z kopyta, bo już chyba nigdy takiej szansy nie
                        będziemy mieli .Myślę ,że za opłakany stan Uzdrowiska Cieplice ponosi nowo
                        wybrany Samorząd. Przed wyborami obiecywali ludziom ,a nic nie robią lub
                        pracują jak muchy w smole. Moim wzorcem jest uzdrowisko Jańskie Laźnie w
                        Czechach ,gdzie stworzono prężny ośrodek uzdrowiskowo-turystyczny. Drogi nie są
                        takie piękne, ale za to mają dużo kuracjuszy i turystów przez cały rok. Mają
                        oczywiście dobrą i prężną informację turystyczną. Do ich strony internetowej
                        można dotrzeć z linka na moim blogu krzysztof-bike-jgora.blog.onet.pl. Mamy
                        takie same tereny, takie same możliwości ratujmy nasze kochane Cieplice, aby
                        tak samo prosperowały gospodarczo jak Jańskie Łaźnie w Czechach. Ja należę do
                        ludzi ,którzy kochają nasz Region i chcą wszystko dla niego zrobić.
                    • Gość: fjufju Re: "Uzdrowisko" Cieplice! IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.04.07, 19:00
                      jednak to nie "pewne "ograniczenia skłaniają wspomnianego kuracjusza do szukania
                      oferty takiego ,jednak,bezpiecznego odosobnienia jakie oferuje hotel las czy jan. otóż oni cierpia z powodu odsunięcia tych miejsc od miasta z jego niewątpliwymi atrakcjami jak resteuracje,kawiarnie,muzea ,parki i inny zamęt, dostarczający wrażeń wzrokowych i poznawczych. To stada obszczymurów i innych narkomanów o żebrajacych nie wspominając, odstraszają ich przed związanymi z tym przykrymi doswiadczeniami.
                      Nie jest pożądane dla takiego człowieka ciagłe pilnowanie sie przed złodziejami różnej maści czy innymi przykrymi doswiadczeniami,podoba im sie tu i wracaja tu chetnie z swoimi euro ale niestety muszą wybierac tak aby uniknać wielu przykrych doswiadczeń. I tu jest problem ktory przez wielu z nas nie jest zauważalny,lub nie daj Boze ,przywyklismy do takiej rzeczywistosci.
                      Odnosnie decyzji wlodarzy uzdrowiska z czasów niedobrych o ustanowieniu centrum uzdrowiska jako strefy ciszy wcale nie widzi mi sie to jako bzdura.
                      naturalnie zdaje sobie sprawe że można tu też przeginac ale rozsądne traktowanie sprawy jest dla mnie logiczne zwłaszcza w sytuacji miasta uzdrowiskowego i to takiego prawdziwego jak kiedyś (a moze wkrótce)Cieplice były,bedą.
                      A samochody jak najdalej od centrum miasta.O tramwajach to nawet nie wspominam bo to była chyba jedna z najbardziej kretyńskich decyzji o ich likwidacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka