Dodaj do ulubionych

pustaki-proszę o radę

14.01.11, 13:34
Witam,

proszę o radę odnośnie pustaków. Mam w projekcie ściany o gr. 25 cm i nie wiem jakie pustaki wybrać- ilu budujących tyle opinii. Postanowiłam u Was zapytać i namieszać sobie jeszcze bardziej ;).
Namawiano mnie na Thermophora Leiera, ale zastanawiam się czy Porotherm W. nie będzie lepszy? Może różnica nie jest aż tak duża jeśli chodzi o jakość i szkoda płacić więcej?
Potrzebuję 3 800szt. i różnica cenowa może nie jest wielka, ale w razie czego to ta kasa w trakcie budowy się przyda- z drugiej strony nie chcę oszczędzać na czymś na czym nie warto.

A może jeszcze jakieś inne rozwiązanie...?
Proszę o radę.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: inżynier takie jakie założył projektant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 19:04
      W projekcie nie ma informacji o materiale ścian? Musi być taka informacja - coś musiał projektant przyjąć do swoich obliczeń...
    • newvision Re: pustaki-proszę o radę 21.01.11, 12:44
      Ja użyłem gazobetonu itonga gr. 24cm. Materiał cenowo porównywalny z ceramikami, ale za to cieplejszy (porównałem przewodność cieplną wszystkich sensownych opcji z materiałów producentów) i łatwiej z nim pracować. Sąsiad ma górę odpadów po ceramice, mi została taczka. Ściany się spaja klejem cienkowarstwowym, w ceramice dużo zaprawy leci do pustaka i pustki powietrzne przestają być pustkami.
      Poza tym łatwo się w nim robi instalacje.
      Namieszałem jeszcze bardziej?
      • polarna77 Re: pustaki-proszę o radę 23.01.11, 20:58
        Może nie koniecznie jeszcze bardziej :). Sama chciałam ;). A tak serio- nie brałam Ytonga pod uwagę ze względu na to, że słyszałam, że budowlańcy nie umieją z niego murować i walą kleju tyle ile zaprawy- a wtedy z torbami można iść... Ale każdy `oczywiście murował ze wszystkiego` :). Wezmę go pod uwagę, a jakie masz zamiar dać ocieplenie?

Pozdrawiam i dziękuję.
    • andrzej7330 Re: pustaki-proszę o radę 19.02.11, 20:25
      na parterowy budynek srednij wielkosci zuzylismy pol palety kleju (ok.20)workow.
    • robsonos Re: pustaki-proszę o radę 21.02.11, 17:17
      Czemu. Ytong to dobre rozwiązanie. Zwłaszcza bloczki multipor. Zajrzyj na stronę Xelli. Poczytaj. Może się przekonasz.
      • Gość: kaka Re: pustaki-proszę o radę IP: *.devs.futuro.pl 22.02.11, 10:17
        Może nie multipor, ale np. bloczki Energo wyglądają ciekawie. Pozdrowienia!
        • robsonos Re: pustaki-proszę o radę 22.02.11, 14:02
          Gość portalu: kaka napisał(a):

> Może nie multipor, ale np. bloczki Energo wyglądają ciekawie. Pozdrowienia!

Wyglądaja zdecydowanie bardziej ciekawie cenowo, to fakt. Podobnie jak Silka.

pzdr
          • Gość: laik Re: pustaki-proszę o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 21:12
            Mam budować na wiosnę dom i planuję budować z silki. Murarz mnie wyśmiał i proponuje pustak. Twierdzi, że silka jest zimnym materiałem i bez sensu jest budowa z tego materiału. Proszę o wasze opinie czy mam upierać się przy silikacie czy spasować i wybudować tak jak proponuje murarz?
            pozdrawiam
            • robsonos Re: pustaki-proszę o radę 07.03.11, 11:16
              Nie wiem czy bez sensu. Ale w tym ma rację. Silka wymaga dociepleń.
              26 marca w Pile są drzwi otwarte do fabryki Ytong. MOżna się min. skonsultować ze specjalistami. Dowiedzieć więcej, także kosztorysowo.
              W sumie wiele zależy od projektu, bo może Ytong faktycznie nadawałby się dla Ciebie lepiej.
              • przemasboss Re: pustaki-proszę o radę 08.04.11, 14:25
                Ja też bym polecił Ytong ENERGO PP2/0,35. Są to bloczki o wysokiej termoizolacji. Możesz dać dodatkowe ocieplenie ale nie musisz. Najlepiej spytać się o radę ekspertów podczas drzwi otwartych, które chyba będą też w kwietniu. Zawsze można odwiedzić stronkę www.xella.pl/html/pol/pl/index.php
    • Gość: lee Re: pustaki-proszę o radę IP: *.legnica.vectranet.pl 20.03.11, 23:59
      Pusctak ceramiczny jest super, ale idzie w parze z wełną. Masz wtedy dobrze oddychające ściany. A w wersji taniej i wcale nie najgorszej, możesz kupić beton komórkowy 24x24x59 juz za 6zł klasy 600 (szary) ok 8szt wchodzi na m2 Jeśli chodzi o docieplenie to styropian eps 70 fasada gr 120 lub 150 za ok 39zł za opakowanie. Pomyśl racjonalnie, budowa domu to kosztowna inwestycja, a wykończenie raz tyle dojdzie jeszcze dach. Więdz bardzo ostrożnie i mądrze wydaj pieniądze na materiały budowlane :) pozdrawiam
    • Gość: cromwell Re: pustaki-proszę o radę IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 08.04.11, 16:41
      prosze sie nie onanizowac
      znam kolezanke polarna z innych forow budowlanych
      faktem jest
      ze potrafi ujac slowem tak doradzcow jak przyszlych inwestorow

nie znam kompletnej historii wystepow kolezanki polarnej
      w pamieci utkwil mi domek z bala budowany pod krakowem
      pozniej kilka dramatycznych pytan wierzacych o firme

potem znow dramatycznie
      czy stawiac scianki na 24 czy na 19 ekipa juz siedzi na betoniarce...
      to bylo chyba ze 3 lata wstecz
      az tu nagle...
      po czesku nahle...
      wyskakuje polarna z pustakami
      coz moge powiedziec
      kobitka jest najwyrazniej mitomanka
      albo z zadrosci porownuje rozwiazania znajomych zeby miec o czym gadac przy kawie

pzdr.
      • lee2011 Re: pustaki-proszę o radę 09.04.11, 11:15
        Człowieczku marny, przestań innym jechać
        Jeśli ktoś potrzebuje porady to odpowiedz bez zbędnych komentarzy, jeśli masz się zachowywać jak rozkapryszony dzieciak to zamilcz
    • joanka-r Re: pustaki-proszę o radę 10.04.11, 00:23
      Z tego co pamiętam dom budowaliśmy z Porothermu Wienerbergera, a działówki z suporeksu. Dlatego polecam takie rozwiązanie. Osobiście uważam, że na tym nie warto oszczędzać bo odbije sie czkawką.
    • Gość: sen Re: pustaki-proszę o radę IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 08:58
      Tu znajdziesz odpowiedz.
      nadobrysen.eu/forum/
    • Gość: fonek Re: pustaki-proszę o radę IP: *.centertel.pl 09.11.11, 14:55
      Poszukaj na internetowym składzie budowlanym. Mają wszystko, a jak czegoś nie wiesz, mailowo na każde pytanie odpowiedzą. Można się spokojnie poradzić jakie materiały będą w tym przypadku najlepsze.
    • drogimex Re: pustaki-proszę o radę 28.04.15, 20:46
      Witam,
      polecam tradycyjne pustaki Porotherm W z ociepleniem płytami styropianowymi. Rozwiązania tradycyjne nadal dobrze się sprawdzają, chyba, że mamy zapas gotówki to możemy pokusić się w bardziej nowoczesne materiały, jednakże nie zawsze faktycznie odczujemy ich jakość na mniejszych kosztach ogrzewania.
      Na rynku pojawiają się również tzw. pustaki z wełną mineralną, jendkaże niestety jest to jeszcze rozwiązanie dość drogie.
      Polecam jednocześnie artykuł zbudujmydom.pl/index.php?page=murowanie-scian-z-pustakow-ceramicznych poświęcony zagadnieniom samodzielnego murowania ścian zewnętnrzych i wewnętrznych z pustaków ceramicznych, w którym krok po kroku opisano wszystkie etapy "murarki".
      Pozdrawiam,
      Tomek
    • erzecznikknauftherm Re: pustaki-proszę o radę 30.04.15, 23:54
      Najekonomiczniejsze obecnie rozwiązanie to ściana 2 warstwowa - pustak + system ociepleń. Pustak odpowiada za część konstrukcyjną a ocieplenie styropianem Knauf Therm za izolację. Im grubsza warstwa styropianu, tym lepsze parametry energetyczne całego budynku.
    • krzysztof_moska Re: pustaki-proszę o radę 15.05.15, 21:37
      Pustaki Porotherm są świetne. Szczególnie warto rozważyć system dryfix.
    • eb-81 Re: pustaki-proszę o radę 18.05.15, 09:59
      Po czterech latach odpowiadacie? :D
      Ale jakby ktoś szukał jeszcze informacji, to natknęłam się na takie porównanie: www.bk.biz.pl/pustak-czy-silikat-a-moze-gazobeton-czyli-z-czego-murowac-sciany/
      Ja budowałam z Kozłowic. Tanio nie wyszło, ale jakoś nie miałam przekonania do innych pustaków.
      • memorysix Re: pustaki-proszę o radę 21.05.15, 18:16
        Kozłowice nie mają technologii cienkospoinowej. Po co murować w dzisiejszych czasach na grubą i mokrą zaprawę, skoro są już znacznie lepsze technologie - jak choćby Porotherm Profi czy Dryfix?
    • krzysztof_moska Re: pustaki-proszę o radę 17.06.15, 19:57
      Ja polecam Porotherm, bardzo sobie go chwalę. Łatwo dostępny i w dobrej cenie. Jakościowo też świetny. Szczególnie fajne są pustaki w technologii dryfix, ale przy pustaku 25, pewnie w projekcie masz jeszcze 20 cm styro, więc te na klasyczną zaprawę wystarczą.
      • erzecznikknauftherm Re: pustaki-proszę o radę 30.06.15, 12:06
        Najbardziej ekonomicznym rozwiązanie jest ściana 2 warstwowa z ociepleniem styropianem np. Knauf Therm fasada Expert. Należy zwrócić uwagę na wykonanie ocieplenia wszelkich trudnych elementów budowlanych takich jak balkony, okna, cokoły, fundamenty itp. Na stronie www.knauf-industries.pl znajduje się katalog prawidłowego ocieplenia tych elementów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka