Dodaj do ulubionych

Współczynnik wełny

IP: *.31.11.63.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.05.14, 10:37
Hej,
jestem w trakcie budowy domu i zaczynam zgłębiać temat ocieplenia poddasza. Myślałem o izolowaniu wełną, czy ktoś może mi doradzić czy opłaca się używać wełny o współczynniku 0,041-0,044? Czy lepiej dać o niższym?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: IsoverOE Re: Współczynnik wełny IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.14, 20:41
      Witam,

do zaizolowania poddasza doradzam użycie wełny o współczynniku przewodzenia ciepła niższym niż 0,040 [W/mK]. Osobiście rekomenduję wełnę Isover SUPER-MATA o lambdzie równej 0,033 [W/mK], która przy grubości warstw (15+10 cm) będzie stanowiła świetną barierię termoizolacyjną.

W razie dodatkowych pytań jestem do Pana dyspozycji.

Pozdrawiam
      Paweł Stefański
      • Gość: okej Re: Współczynnik wełny IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.14, 22:07
        Ja bym dał te 0,40. Na poddaszu to czasem piekło na ziemi przez słońce padające przez okna. Niech przynajmniej ściany pozostaną zimne.
      • santo222 Re: Współczynnik wełny 20.09.14, 10:45
        a nie lepiej 20 cm w skosy + 5 cm wzdłuż tak aby wyeleminować mostki termiczne ?
    • Gość: IsoverOE Re: Współczynnik wełny IP: *.siedlce.vectranet.pl 06.06.14, 20:42
      Dzień dobry,

Wszystkie rekomendowane przez Isover grubości warstw, poparte są odpowiednimi obliczeniami. Dzięki temu izolowane w ten sposób przegrody nie tylko spełniają wymogi polskich norm, ale znacznie je przekraczają. W ten sposób pomagamy inwestorom osiągać kompromis pomiędzy kosztami inwestycyjnymi, eksploatacyjnymi a komfortem termicznym/akustycznym.

Pozdrawiam,
      Paweł Stefański
    • Gość: Moniek Re: Współczynnik wełny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.14, 12:55
      Ja mam poddasze ocieplone warstwą 20 cm ,wełna mineralna Isover. W zupełności to wystarczająca warstwa.
      • Gość: dejmien Re: Współczynnik wełny IP: *.hapay.pl 22.07.14, 18:31
        Dobrze wiedzieć. A skoro mowa o Isoverze, korzystał ktoś z Was może z Profit-Maty? Myślałem, żeby ją użyć na poddaszu...
    • termodach Re: Współczynnik wełny 30.06.15, 21:54
      Współczynniki wełny niewiele się różnią. Projektant powinien dobrać odopwiednią grubość wełny w zależności od współczynnika. W praktyce okazuje się, że jakość ułożenia ma decydujące znaczenie. Po pierwsze wełna musi być układana w 2 warstwach. Po drugie musi być układana bardzo starannie, ściśle. Ogromną uwagę należy zwrócić na dokładność połączenia izolacji ze ścianą. Jeszcze raz: konieczne 2 warstwy! Można też pomyśleć o wełnie wdmuchiwanej przez specjalistyczną firmę. Wtedy ma się pewność, że wełna jest ułożona ściśle, bez mostków cieplnych. Można też rozważyć wdmuchanie wełny celulozowej. Oprócz izolacji cieplnej zapewnia ona przyjemny mikroklimat w izolowanych pomieszczeniach www.termodach.cba.pl
      • beny844 Re: Współczynnik wełny 13.10.15, 14:28
        Ja to bym sobie już wełnę odpuścił, zwłaszcza, że ceny poliuretanowych pianek natryskowych poszły mocno w dół. Teraz można już w podobnej cenie zaizolować taką pianką piankaok.pl/oferta/ocieplenie-poddasza/ No a pianka moim zdaniem dużo lepiej przylega i izoluje niż wełna. Dodatkowo jedna ciągła warstwa eliminuje mostki termiczne!
        • erzecznikknauftherm Re: Współczynnik wełny 31.10.15, 19:50
          Styropian Knauf Therm posiada najlepsze własności izolacyjne spośród dostępnych na polskim rynku styropianów. Wsp. lambda już od 0,031 W/mk jest gwarancją najwyższych oszczędności uzyskiwanych podczas eksploatacji budynków ocieplonych Gwarantowanym Styropianem Knauf Therm.
          • magisterdoktor Re: Współczynnik wełny 09.11.15, 13:22
            Poproszę o informacje czy prgram gwarantowany styropian działa na dzień 11.09.2015. Kiedy były prowadzone ostanie badania jakości styropianów w ramach programu, i gdzie są dostępne wyniiki
    • izohad Re: Współczynnik wełny 11.02.16, 00:23
      Witam, polecam natrysk pianki poliuretanowej na poddasze. Pod tym linkiem profesjonalna firma, krótkie terminy, pełen profesjonalizm Szczerze polecam! www.izolacjenatryskowe.edu.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka