Gość: Adam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 10:58 www.emoney.pl Polecam te strone,wyszukiwarka kredytow mieszkaniowych - porownanie ofert, SUPER ZESTAWIENIA! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stefanpyra Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: 195.94.212.* 18.08.05, 14:20 Czy ktos ma takie rozwiazanie - czy to sie sprawdza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: 62.29.137.* 09.11.05, 15:08 Ja mam i od 2 miesięcy używam. Jak na razie sprawdza się bardzo dobrze. Kominek ogrzewa mi pokoje (kaloryfery) oraz salon, kuchnię i łazienki (podłogówka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GGG Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 22:21 Witam, Czy ktoś może polecic mi firmę zajmującą się takimi rozwiązaniami na sląsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lawyer44 Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 11:43 również poszukuję firmy montującej tego typu kominki na Śląsku (Górnym), ze szczególnym uwzględnieniem okolic Rybnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: 80.50.70.* 25.01.10, 08:57 Witam, proponuję firmę DGA z Rybnika - montują pakiety Zintegrowanego Ogrzewania Makrotermu właśnie z kominkami z płaszczem wodnym, dodatkowo kominek ma już wbudowany wymiennik do pracy w układzie zamkniętym i można go od razu podpiąć do ukłądu zamkniętego. Odpowiedz Link Zgłoś
cromwell1 Re: Kominki z płaszczem wodnym 25.01.10, 18:13 aaa pakety jak u cioci na imieninach droga kulezanko prosze nie reklamowac firmy odstajacej niedlugo mine rok od dopuszczenia kotlow na paliwo stale do instalacji zamknietych chyba ze francowata firma sprzedaje jeszcze jeleniom kominki z wymiennikami ciepla pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek79 Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 17:52 Witam W swoim domu o powierzchni 260m2 mam kominek z płaszczem wodnym Hibana i zdecydowanie go polecam. Pali świetnie nawet przy większych powierzchniach, nawet jako jedyne źródło ogrzewania. Mogę w nim palić brykietem,ekogroszkiem (ten sprawdza się najlepiej), drewnem lub nawet samym węglem.Mało w którym kominku można palić tym wszystkim. Naprawdę wysoka jakość za dobrą cenę. Polecam! Jeśli będziesz potrzebował zdjęcia i dane techniczne znajdziesz na stronie www.elkomatic.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:56 fajna sprawa --ale ? za -niskie koszty paliwa -drewno - przyjemnośc -ogień w pomieszczeniu - w porównaniu ze zwykłym kominkiem mniej roznosi pył po pomieszczeniu przeciw- jezeli jest w salonie i pełni funkcję ozdobną -to po jakimś czasie z salonu robi się kotłownia ,/ NA TAKI KOMINEK DOBRZE JEST MIEĆ INNE REKREACYJNE POMIESZCZENIE/ -JEŚLI DREWNO TRZEBA NOSIC PO SCHODACH TO WOGÓLE PROBLEM -jeśli kominek to na pewno nie turbo-czyli z dmuchawą wymuszającą dopływ powietrza -kasa kasa kasa !!! dobry kominek z płaszczem wodnym i osprzętem kosztuje ok 5- 13 tys. złotych . przy obecnych normach cieplnych budynek zużywa na cele grzewcze ok 1200-2000m 3 na rok gazu. 5 tys to ok 4000 metrów gazu -tj dwa trzy lata grzania gazem w przypadku droższych rozwiązań nawet 10 lat no i oczywiście drewno które trzeba kupić m 3 to od 100-150 zł 7-m 3 / rok pozdr. monter montuję te sprzęty od 10 ciu lat sam używam w swojej firmie -palę paletami których nikt nie chce zpowrotem i to jest tanio !! Odpowiedz Link Zgłoś
spejsik2 Re: Kominki z płaszczem wodnym 24.01.06, 09:47 czemu osobne pomieszczenie? nie zgodze sie z tym! wiadomo ze nie nosi sie po schodach, dla mnie to jasne ze nie robisz kominka na pietrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawjar Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 12:46 mysle o kominku z plaszczem wodnym firmy makroterm(turbokominek). co pan o tym sadzi i dlaczego pan nie poleca z regulowanym doplywem powietrza?pozdrawiam kawjar@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tklys Re: Kominki z płaszczem wodnym 11.08.06, 22:12 Nie polecam!!!!!! od roku mieszkam w domu z kominkiem Makroterm-u katastrofa. Spalanie drzewa 3 razy wieksze niż podaja w ofercie. Wmawiaja mi ze kominek jest sprawny a 3 godziny czas spalania pelnego wsadu to nie ich wina. Własnie pisze pozew do sadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tttttt Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.146.88.118.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.08.10, 06:48 proszę sie pochwalić jak spalanie mniejsze : ps. brzuch mnie boli ze śmiechu po przeczytaniu tej wypowiedzi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelinka Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.nrth.cable.ntl.com 05.07.07, 16:42 Moj dom bedzie sporawy bo wymiary ma 10m-12m z urzytkowym poddaszem i podpiwniczeniem. Noramalnie bedzie ogrzewany piecem na drewno i wegiel, koszt pieca mi odpada bo ojciec mi zrobi.czy to nie przeszkadza ze bedzie piec na drewno a nie na gaz czy prad, zdaje sobie sprawe ze wtedy wlanczanie automatyczne itp. mi odpada i bede musiala sama tego pilnowac. W salonie chce zalozyc podlogowe ogrzeannie i w lazienkach. czy mozna wykorzystac do tego kominek z plaszczem wodnym? jakiej mocy kominek potrzebuje? jakiej firmy bedzie najlepszy? i kto takie cuda montuje w okolicach chełma w wojewodztwie lubelskim? i dlaczego nie z dmuchawa wymuszajaca doplyw powietrza? i czy to prawda ze przez kominek ucieka duzo ciepla bo tez slyszalam takie opinie a nigdzie na ten temat nie pisza? i jakie sa koszty zakupienia calego sprzetu i robocizny? dziekuje z gory za odpowiedz i sorki za tyle pytan moze i glupich ale mnie interesujacych. pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spejsik Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 24.01.06, 09:45 ja mam taki kominek juz cvhyba od 5 lat jest super przedewzystkim jest to duza oszczednosc :) bardzoszybko w domu jest cieplo, kaloryfery gorace! trzeba tylko znac dobrego fachowca ktory tow szystko polaczy jaest chyba jakas teraz polska firma ktora robi takie kominki sa chyba tansze ja za swoj zaplacilam ok 4,5 tys , mam kominek CTM na grzanie wydaje ok 600 zł. ( sezon grzewczy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.06, 23:57 A co latem z podgrzewaniem wody, kiedy w kominku raczej się nie pali? Czy można to stosować rzeczywiście jako jedyne źródło ogrzewania domu i wody? Odpowiedz Link Zgłoś
spejsik2 Re: Kominki z płaszczem wodnym 25.01.06, 07:59 latem to ja uzywam pieca, mam piec na olej dom TYLKO grzeje kominkiem juz od 5 lat na wode to raczej bym nie liczyla leci goraca ale b. krotko wykorzuystuje kominek tylko do grzania w zasadzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 20:23 nie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tklys Re: Kominki z płaszczem wodnym 11.08.06, 22:16 Naprawdę????? A jakiej firmy to kominek? Ja mam MAKROTERM i niestety nie sprawdził sie. Do ogrzania 100 m spaliłam 35 m3 drzewa debowego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 20:24 i prawdę mówi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 20:22 to chyba kubaturę masz jak psia buda pozdr. monter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.netcominternet.pl 09.06.11, 21:28 Mam pytanie czy pan ogrzewa dom samym kominkiem ,bo ja z mężem zastanawiamy się tak zacząć mieszkać w naszym domu .Czy to zdaje egzamin i do ilu można się potpiąć grzejników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Jasiczek Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.osiek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:34 Budowałem obudowę kominka,gdzie klient miał już podłączony wkład ze wspomaganiem centralnego ogrzewania.U niego był o to jedyne ogrzewanie w domu (oprucz elektrycznego)W domku o pow. ok. 300m2na początku marca spisywało się znakomicie-błąd polegał na tym,że miał kotłownie w salonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.czerwony.net 08.03.07, 01:04 zagladnij na www.berito.pl lub poszukaj na innych stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.telia.com 18.08.05, 15:24 >Kotły na paliwo stałe nie mogą niestety automatycznie współpracować z kominkiem< Mogą, tylko autorzy o tym nie wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
need Re: Kominki z płaszczem wodnym 19.08.05, 11:43 Witam. O kominkach tego typu można poczytać tutaj: www.ctmpolonia.pl. Jest jeden fajny model z szybą panoramiczną i sterowaniem dopływem powietrza: ctmpolonia.pl/oferta_zeliwny.htm.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
need Re: Kominki z płaszczem wodnym 19.08.05, 11:53 Popaprałem Chodziło o www.ctmpolonia.pl i ctmpolonia.pl/oferta_zeliwny.htm Jeżeli chcecie się czedoś dowieedzieć więcej to sa też instrukcje itp. do pobrania Odpowiedz Link Zgłoś
gosire Re: Kominki z płaszczem wodnym 26.01.06, 12:28 ja mam zastosowany turbokominek II Makrotermu z płaszczem wodnym i jest to rewelacja polecam wszystkim, mam połączony z piecem na opał stały, automatyka, regulacja, ciepełko gorąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmarżnięta Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 21:27 mam pytanie. mam dom o pow. ok. 140 m i ogrzewanie na gaz, słyszałam że taki kominek najlepiej jest podłączyć do ostatniego kaloryfera a u mnie ostatni kaloryfer jest daleko w korytarzu a kominek zaplanowałam w salonie w połowie drogi między piecem a ostatnim grzejnikiem. Czy istnieje szansa podłączenia go w salonie do obecnego tam grzejnika.nadmieniam że instalacja jest zrobiona tak że kaloryfery mogą działać nie zależnie od siebie tzn. zakręcając 1 ciepło jest w pozostałych i jeszcze jedno dom jest piętrowy a salon jest na dole. pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kominki z płaszczem wodnym 26.01.06, 22:47 Nie wiem czy nie jedynym rozwiązaniem jest taka stacyjka rozrządowa,ale trzeba postępować zgodnie z zaleceniami producenta kominków.Kiedyś przymierzałem się do handlowania takimi kominkami i pamiętam rozmowę z przedstawicielem producenta na szkoleniu.Nie znam Pani adresu,jeżeli to po drodze to może będę mógł pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: 217.153.82.* 27.01.06, 08:04 powinnas podpiac sie do rury o najwiekszym przekroju nie rozumiem co producent turbokominkow mial na mysli przeciez z reguly grzejniki zasilane sa rurka 15 dojdzie wiec do dlawienia czynnika bede wdzieczny jak ktos mi to wytlumaczy masz prosciutki schemacik podpiecia kominka z plaszczem wodnym www.tapis.pl/ctm/termokominki.htm mozna go udoskonalic stosujac np czterodrogowy zawor mieszajacy albo zabudowac na odcinku kominek - wymiennik dwudrogowy elektrozwor bo wylaczona pompa obiegowa nie stanowi zapory dla wody i jak nie bedziemy palic w kominku to piec CO zacznie grzac wode w plaszczu ale decyzja nalezy do ciebie i montera pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 20:50 czy ktoś może polecić mi solidną firmę w W-wie? ktoś kto robi dobrze, solidnie i oczywiście daje gwarancję i serwis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don vito Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.net.pulawy.pl 12.02.06, 08:43 mam kominek w domu w Pruszkowie a montowała mi go firma z Puław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 13:05 Ma kominek z płaszczem wodnym i bardzo jestem z niego zadowolony. Jest on uzupełnieniem dla instalacji z piecem olejowym. Wydaje się, że bardzo ważną sprawą jest to od jakiej firmy kupujemy i jaki fachowiec będzie instalował. W moim przypadku było to najsłabsze ogniwo, które stworzyło najwięcej problemów. Ale efekt jest wart ceny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawjar Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 12:39 mysle o takim kominku z plaszczem wodnym. jakiej firmy pan posiada i czy jest pan zadowolony? prosze o opinie na email: kawjar@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nigela1 Re: Kominki z płaszczem wodnym 04.01.07, 15:00 możesz dać namiar na tą firmę z Puław. Ja właśnie jestem z Puław a buduję dom pod Warszawaą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda_321 Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.man.pulawy.pl 30.08.13, 16:37 Witam, czy mogłabym prosić Pana o namiary tej firmy z Puław, która dobrze montuje kominki z płaszczem wodnym? Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech jasiczek Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.osiek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:21 Jaki kominek ma P.na myśli.Jakiego wykonawcy P. potrzebuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawjar Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 12:43 mysle o kominku z plaszczem wodnym z makrotermu. czy jest pan zadowolony? czy pracuje to w sposob automatyczny z kotlem gazowym(olejowym)? czy ta cala aparatura nie jest awaryjna?i czy jej nie slychac?pozdrawiam kawjar@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tklys Re: Kominki z płaszczem wodnym 11.08.06, 22:21 Jaka powierzchnia domu jest nim ogrzewana i jaka moc wkładu bo moj niestety nie sprawdził sie. Czy piec na opał stały czesto jest uzywany? Jak długo trzyma pełny wsad drzewa? U mnie tylko 3 godziny!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika do fachowców... IP: *.centertel.pl 02.04.06, 13:05 czy naczynie wzbiorcze/od kominka z pł-w/ musi być otwarte czy zamknięte i czy montuję się je w okolicach kominka czy powyżej ostsniego grzejnika co w przyp. domu z użyt. poddaszem sprawia trochę problemu.Zamierzamy aby taki kominek współpracował z piecem gazowymdwu-funk.+zasobnik 130l.rozumiem że będzie wygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: do fachowców... IP: 217.153.82.* 02.04.06, 14:56 stosowanie zamknietych naczyn wzbiorczych do piecow na paliwo stale jest ZABRONIONE otwarte naczynie wyposazone w instalacje odplywowa latwo ukryc masz racje musi byc powyzej gornych grzejnikow mozesz go wyposazyc w zawor plywakowy dopuszczajacy samoczynnie wode do ukladu albo sama uzupelniac poziom wody dzieki wskazaniom manometru (najlepszy do 0,1 MPa) nalezy pamietac o zaworze schladzajacym uklad dlatego instalator powinien dobrac odpowiedni przekroj rury odplywowej naczynia wzbiorczego pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika do cromwella IP: *.centertel.pl 03.04.06, 02:29 czy wykonujesz takie usługi,mieszkamy w W-wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: do cromwella IP: 217.153.82.* 03.04.06, 06:26 ale ja mieszkam 250 kilosow od wawy:) zapomnialem o jednej rzeczy naczynie wzbiorcze montuje sie nad grzejnikami jesli bezposrednio zasilasz uklad co w przypadku wspomagania i ogrzewania przez plytowy wymiennik wystarczy umiescic go nad kominkiem (ta blaszana banka na zdjeciu ) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech jasiczek Re: do cromwella IP: *.osiek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:48 wykonuję tylko obudowy zarówno kominków z wkładem grzewczym jak i kominki z tradycyjnym paleniskiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: do fachowców... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 20:38 masz rację ale tylko trochę bo 1-kominek z płaszczem wodnym może posiadać węzownicę w srodku a co zatym idzie wyglada to jak garczek z rurą zwiniętą w środku i wówczas kominek nie potrzebuje dodatkowego wymiennika a naczynie przelewowe może być zamontowane bezposrednio nad kominkiem zaś obieg wody podgrzanej transportowany jest do obiegu zamkniętego z wężownicy i jest wszystko ok. 2-w klasycznym rozwiązaniu kominek jest dużym garkiem z wodą i jeśli chcemy go zamontować do układu zamkniętego musimy to zrobić poprzez wymiennik ciepła i wówczas naczynie przelewowe może równiez wisiec nad kominkiem pod obudowa kominka . w obu tych przypadkach przepis o którym piszesz jest respektowany przez wykonawcę . polecam www.tro-jan.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
cola33 Re: Kominki z płaszczem wodnym 15.08.06, 18:14 Jasne kłania się Kluczbork, można zobaczyć zamontowane wkłady w okolicach Opola i nie tylko, porozmawiać z klientami, usłyszeć ich opinie. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mcze3333 Re: Kominki z płaszczem wodnym 18.01.09, 19:16 Mam pytanie ,czy pan jeszcze zajmuje sie kominkami czy numer 691817340 jes aktualny jestem z Kluczborka proszę o odpowiedz na mcze3333@wp.pl lub chocby SMS na 509613746 Odpowiedz Link Zgłoś
mpgry Re: Kominki z płaszczem wodnym 30.10.06, 18:56 Jestem przed decyzją jaki kominek (z płaszczem wodnym) wybrać? Makroterm, CTM czy też Aquafire firmy Ulrich. O tym ostatnim nie mam żadnej opinii. Proszę o radę i ewentualne opinie. Dzięki. Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.warszawa.dialog.net.pl 07.11.06, 11:52 Jeżeli ktokolwiek chce uzyskać jakiekolwiek informacje na temat kominków z płaszczem wodnym proszę o kontakt Piotr Smoliński TOPAZ S.C. ul.Bartycka 24/26 paw.211 00-716 Warszawa tel 022 559 11 87 , 0 504 915 882 www.topaz.pl e-mail post_topaz@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomaszchyla@o2.pl Kominki z płaszczem wodnym IP: 217.153.190.* 04.11.06, 10:04 Czy w kominku z płaszczem wodnym można palić nie ogrzewając mieszkania ( dla przyjemności ) ? Macie może kontakt z jakimś dobrym fachowcem w okolicach Warszawy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 18:06 Z danych katalogu firmowego wynika,że można palić nie ogrzewając pomieszczeń (poprzez instalację co). Proponuję stronę www.ctmpolonia.pl. Zamieszczone są tam bogate informacje o kominkach z płaszczem wodnym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomaszchyla@o2.pl Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: 217.153.190.* 04.11.06, 20:37 Dziekuja za stronke Piotr.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprzedawca MRK Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.06, 21:56 www.kominki.kielce.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.warszawa.dialog.net.pl 07.11.06, 11:48 Nie można w kominku z płaszczem wodnym palić nie ogrzewając pomieszczenia. Nie ma takiego kominka który w 100 % oddaje swoje ciepło do podgrzewania wody. Po drugie kominek ogrzewa pomieszczenie przez szybę i kratki wentylacyjne w czopuchu które muszą być zamontowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Kominki -to się przeciez nijak nie opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 20:57 nie ma nic za darmo a do tego rynek robi swoje ! mam pytanie czy jezdząc samochodem staracie się zmienić za wszelką cenę rodzaj paliwa ?? Kominek generalnie ma wiele wad bo gdyby ich nie miał technika grzewcza ograniczyła by się do kominków . m3 porąbanego drewna kosztuje dzisiaj ok 200 zł ,przecietny dom ok 200m powierzchni zużywa ok 2-2,5 tys m3 gazu na rok 8-10m3 drewna potrzeba na zimę a w lecie coś innego musi ogrzać wodę W salonie mamy kotłownię , koszt dobrego wkładu z osprzętem i robocizną to ok 10-12 tys.Co rok 1,7 tys na drewno dziesięć lat pracy kominka , razem z jego zakupem i montażem to ok 30 tys zł . 2,5 tys m3 gazu / rok to ok. 3000 zł -dziesięć lat palenia gazem zrównoważy Wam koszty poniesione na kominek z płaszczem wodnym. Obawiam się że nie -chyba że nie ma innego wyjścia . Odpowiedz Link Zgłoś
frodolong Re: Kominki -to się przeciez nijak nie opłaca 22.11.06, 23:38 nie jestem tak do końca prekonana, czy twoje obliczenia są słuszne. Bardzo upraszcasz sprawę. Nie bierzesz pod uwagę wielu aspektów np. tego, że mając kominek z płaszczem i kocil np. na gaz: masz dwa niezależne źródła grzania co znaczy bezpieczeństwo w syt. awaryjnej. Chce ci się palić w kominku, palisz i kocioł nie działa, nie chce ci się grzeje ci kocioł. To pewnien luksus a luksus kosztuje. Ale to nie tylko luksus ale też zabezpieczenie przed złym humorem pana Putina. Nie bieresz też pod uwagę zmian cen gazu, a takie przecież nastąpią to raczej nieuniknione - jesteśmy w Unii i unijne ceny powolutku powolutku muszą się zrównywać, odcuzjemy to pewnie i na prądzie i na gazie. Nie bierzesz pod uwage faktu, że koszt przyłącza gazowego może być bardzo różny. Więc kominek plus np. grzanie elektryczne (niby drogie) to może jednak już dobre rozwiązanie. Generalnie, wydaje mi się, że te wylicznia to zbyt duże uproszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Kominki -to się przeciez nijak nie opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 14:28 jest to uproszczenie ale drewno opałowe cztery lata temy kosztowało ok 60 zł /m3 dzisiaj ok 200 zł. i jesli mówisz o cudownej ręce rynku to ona tez działa w stosunku do drewna a na marginesie 60/200 to ok 300% wzrostu ceny Ciebie martwi putin ze swoimi 10% . sytuacje awaryjne - kominek z płaszczem wodnym jest ratunkiem tylko na brak gazu . w przypadku braku innych mediów np. prądu cały system bezpieczeństwa bierze w łeb. pozdr. monter uzywa dwuch kominków jeden z płaszczem wodnym drugi zwykły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAC Re: Kominki -to się przeciez nijak nie opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 21:11 A jeśli już planujemy kominek niezależnie od piec gazowego to różnica nie jest już tak istotna? Odpowiedz Link Zgłoś
zizi123 duży płomień przy zamkniętym ciągu-co robić? 18.12.06, 15:51 Witam. Mam taki problem: przy zamkniętym szyberze, przy zamkniętym ciągu powietrza drewno w kominku pali się nadal dużym płomieniem. Dane dotyczące kominka: wysokość komina-4 merty od wejścia(zakończony jest strażakiem), średnica komina-15cm; moc kominka-14kw. Dodam jeszcze,że szyba jest uszczelniona dodatkowo specjalnym kitem(poczatkowo myslałem,że to właśnie brak uszczelnienia jest powodem tych problemów,ale okazało sie,że problemy zostały). średnica wylotu spalin z wkładu do komina zredukowana jest z 200 milimetrów do 150. Bardzo prosze o radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: duży płomień przy zamkniętym ciągu-co robić? IP: *.48.jawnet.pl 18.12.06, 18:20 moze to pomoze www.regulator.waw.pl/ albo to www.makroterm.pl/turbokominek_i/cennik_-_oferta/2608/b85323efe7497423/#ak2608 pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: duży płomień przy zamkniętym ciągu-co robić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 21:28 spalanie bez powietrza jest niemożliwe.mało tego jest szkodliwe , i z niewielką ilością powietrza niebezpieczne.Regulacja ciągu w kominkach powietrzem dolotowym to tak na prawdę działa ale tylko w kominkach droższych -wkładach których ceny zaczynają sie od 2-3 tys zł pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Re: duży płomień przy zamkniętym ciągu-co robić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 10:11 przy wkładzie kominkowym nie wolno miec mniejszego wylotu spalin niz 180 Odpowiedz Link Zgłoś
goska271 Re: duży płomień przy zamkniętym ciągu-co robić? 02.02.07, 10:16 kominki z płaszczem wodnym są bezpieczen tylko wtedy gdy są prawidłowo wykoannae, maja ups przemysłowego i specjalne sądy, wtedy urządzenie jest bezpieczne i drogie w zamontowaniu - przekracza 10 tys zł. Jeżeli jest tylko kominek i nei ma zabezpieczeń, to w przypadku braku wody lub prądu staje się prawdziwą bombą w środku domu. Dlatego z tego co wiem, żaden kominek z płąszczem wodnym nie ma polskiego cetryfikatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owca Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.zab.zigzag.pl 02.01.07, 13:07 A czy w nowo budowanym domu da się najpierw urządzić wszystkie instalacje do ogrzewania przez CO (deweloper) bez kupowania kominka z płaszczem?Co wtedy musi zapewnić deweloper?Kominek chcemy kupić potem, ale nie chcemy że by po wybudowaniu był problem z instalacją? Odpowiedz Link Zgłoś
matyldziostwo Re: Kominki z płaszczem wodnym 05.01.07, 12:13 zastanawiam się czy chcąc zamontować kominek z płaszczem trzeba kupic specjalny piec żeby to wszystko było kompatybilne? oraz czy trzeba robić projekt ogrzewania tak jak w kominkach grawitacyjnych? czy wogóle coś trzeba zmieniać w projekcie domu czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
d.blue jakiej firmy kominek możecie polecić... 24.05.07, 10:23 oczywiście z płaszczem wodnym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Kominki z płaszczem wodnym IP: 82.146.248.* 02.07.07, 08:10 Kominki z płaszczem wodnym to taki sam bzdurny pomysł jak systemy solarne i piece śniegowe. Niech autor tego artykułu znajdzie mi jedną uznaną skandynawską firmę która sprzedaje kominki z płaszczem wodnym. 90 % takich instalacji montowanych w Polsce jest robiona z myślą o dogrzewaniu domu co jednocześnie powoduje że cały sens ekonomiczny tego rozwiązania ląduje w kosztu. Wydatki na montaż takiego kominka oraz dozbrojenie i połączenie z resztą instalacji powodują że oszczędności na ogrzewaniu pojawiają się po 10-15 latach w porównaniu z systemem gazowym. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest użycie kominka z płaszczem tylko wtedy gdy będzie on głównym źródłem ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 18:06 To pan pisze bzdury. My palimy kominkiem z płaszczem wodnym Makroterma 18 KW już 3 rok, już się prawie zwróci po 3 latach (sezonach) - ok 10 tys które poszło na kominek nie poszło na tankowanie gazu do zbiornika w czasie tych 3 sezonów. Przy gazie ziemnym mniej się opłaca ale przy gazie w zbiorniku tak, my grzejemy tylko kominkiem, piec nigdy się nie włącza do grzania domu, czasem włącza się do podgrzania wody w określonych porach dnia (żeby mieć luksus że nigdy gorącej wody w kranie nie braknie) i w lecie kiedy kominek nie grzeje. No i piec jeszcze raz w tygodniu podgrzewa wodę do 90 st C (ok) żeby chronić przed legionellozą. W domu jest 22-23 st C, woda w kranie zawsze gorąca a rodzina jest duża i wszyscy lubią się kąpać.' Odpowiedz Link Zgłoś
jackolini Kominki z płaszczem wodnym 19.09.07, 21:40 Witam wszystkich. Zamierzam kupić kominek firmy Edil Kamin z płaszczem wodnym. Czy ktoś ma jakies doświadczenie z tą firmą. Mocno się zastanawiam czy to się faktycznie opłaca. Poproszę o opinie, może wystarczy tylko kominek taki "ozdobny" i zwykłe ogrzewanie gazowe?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motha_ Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.gprs.plus.pl 18.09.08, 20:43 Witam moge pomóc w tej sprawie. Mianowicie przed zakupem wkladu kominkowego z plaszczem wodnym nalezy obliczyc jaki dokladnie kupic. przykladowo 1kw(przy zakupie z plaszczem wodnym to jest na 10 m2). ale to zalezy czy mieszkanie jest dobrze ocieplone. Polecam kupic 24kw. Niektorzy powiedza po co az tyle:) ale mam na to wytlumaczenie. Niektorym starcza 10kw na 80m2 mieszkania i maja super cieplo innym nie. Mianowicie lepiej kupic "mocniejszy" i w przypadku "slabego docieplenia zda egzamin! w przypadku dobudowania sobie dodatkowego pomieszczenia mamy juz z glowy:) ale w tym wypadku musza byc grubsze rury(pex lub miedz jak to woli) na koncowym grzejniku. Tam gdzie jest zamierzana "dobudówka". Nie polecam chinskich wkladow z plaszczem wodnym! Najlepiej jakis polski. Sam posiadam taki kominek wiec dlatego moge doradzic. od 3 lat nie mam problemow. co do palenia(4 polana drewna wystarcza na dzien!!!!) pozdrawiam i zycze ciepla:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek problemy z płaszczem wodnym w opini fachowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 17:51 montuję kominki od lat i powiem wam ciekawą rzecz że opinia większości w branży kominkowej jest taka "...mamy w ofercie kominki z płaszczem wodnym i nawet je montujemy bo takie jest zapotrzebowanie rynku, po porostu szkoda byłoby nie zarobić ale u siebie w domu nigdy byśmy tego nie załorzyli..." i co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: problemy z płaszczem wodnym w opini fachowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 18:10 To jest jedna z opinii typu - pies kuzyna sąsiadki mówiż że ... Większość opinii tutaj to gdybanie osób które nigdy kominka z płaszczem wodnym działającego nie widziały. Ja mam taki trzeci sezon i chwalę sobie. Bez niego byśmy zbankrutowali na gaz. Jeśli jest gaz ziemny to warto pomyśleć o dobrym oszczędnym piecu kondensacyjnym np. i kominku z rozprowadzeniem powietrza a nie o płaszczu wodnym - zawsze taniej. Albo nawet zwykły wkład jesli dom ma zwartą bryłę i ciepło się i tak rozniesie po domu. Ale kominek warto mieć bo robota przy tym żadna a znaczna oszczędność - naprawdę daje dużo ciepła. A jaki miły ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: problemy z płaszczem wodnym w opini fachowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 00:00 u mnie 4 rok palenia w kominku ( w zasadzie w dwu kominkach z płaszczem wodnym jeden na parterze drugi na 1 pietrze każdy 23 kw) dom ( 1000 m2 )parter to sala weselna i zaplecze kuchenne plus sanitariaty itd. góra to mieszkanie i kilkanascie pokoi goscinnych ogrzewanie tradycyjne grzejniki tyle tylko że przekalibrowana moc zawyżona tak by mogły pracowa przy niskich tem. wody kotłowej i podłogówka całośc pracuje w systemie otwartym do tego zbiornik akumulujący nadwyrzki energii ( zasobnik 5000 litrów wody kotłowej ) do tego kocił gazowy pracujący w układzie zamknietym i wymiennik typu jad ( super się sprawdza lepiej niż płytowe które mjałem 2 i oba zamieniłem na jednego jada ) do tego instalacjia solarna 12 m2 powieszchni czynnej moje spostrzezenia : wsztstko działa super zapotrzebowanie na drweno około 30-35 m3 drewna w sezonie czy to dużo jak na ogrzanie 1000 m2??? bez akumulatora czyli zbiornika buforującego kominek z płaszczem wodnym średno będzie się sprawdzał kocił gazowy załącza sie tylko gdy zaczyna brakowa energi w zasobniku np. zwiekszony pobór wody użytkowej w naprawde duzych ilosciach cały system budowałem metodą gospodarczą co roku dodając jakiś kolejny element najważniejsze to zainstalowanie zasobnika na wode kotłową zrobienie odpwoedniego projektu by można było dodac inne zródła ciepła w typowych domkach 200-300 m2 taki kominek plus 2000-2500 l zasobnik + kocił gazowy zaprogramowany by załączaał sie gdy tem wody ktłowej spadnie poniżej ustalonej to powinno by idealne rozwiązanie p o l e c a m zapotrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: problemy z płaszczem wodnym w opini fachowców IP: *.48.jawnet.pl 15.12.07, 11:50 wszystko super zapomniales napisac ile kosztowala cie cala inwestycja po jakim czasie sie zwroci instalacja gazowa wlacza sie czasami wiec dolicz gaz do kosztow ogrzewania pogratulowac wyczucia inwestycji sala balowa i pokoje wynajmowane sa przez okragly rok nawet w dni powszednie zastanow sie moze taniej by bylo kupic kociol na paliwo stale zamiast inwestowac w kominki z plaszczem pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzechu Re: problemy z płaszczem wodnym w opini fachowców IP: *.lanet.net.pl 19.12.07, 18:46 tanie wklady, swietne doradztwo, w porzadku specjalisci to zastalem na twojekominki.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 19:13 mam pytanie do użytkowników kominków z płaszczem wodnym;jak wygląda palenisko od środka po kilku,lub kilkunastu godzinach palenia.czy na ściankach nie osadzają się smoliste substancje.temperatura ścianek jest dużo niższa niż w kominku tradycyjnym i chyba nie wszystko zostaje spalone.POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
benedyktci1 Kominki z płaszczem wodnym 11.10.08, 19:26 witam.mam pytanie dotyczące wyglądu paleniska po kilkunastu godzinach palenia,chodzi o ścianki czy nie osadzają się na nich substancje które ze względu na dużo niższą temperaturę ścianek nie spalają się.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: himani Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.08, 13:41 Witam, Mówiąc prawdę to w każdym urządzeniu na paliwa stałe, powstają sadze podczas spalania .Dotyczy to zarówno kotłów jak i kominków.Drewno które będzie mokre podczas spalania spowoduje wytrącanie się pary wilgotnej,która przy jakimkolwiek kontakcie z materiałami chłonnymi będzie je uszkadzać.Mam na myśli przewód kominowy bez wkładu i odstojnika na skropliny.Dlatego drewno powinno być suche.Także i szyba ochronna ulega zabrudzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
equipebv Re: Kominki z płaszczem wodnym 02.01.09, 18:52 No tak również nie jestem zwolennikiem wkładów z płaszczem wodnym. Chociaż je również sprzedaje masowo. Jeżeli ktoś pozna efekt grzewczy powietrznego wkładu + właściwie wykonana obudowa szamotowo kaflowa, nigdy nie da się namówić na wkład z płaszczem wodnym. Oczywiście niezwykle istotną rolę w takiej obudowie odgrywa wkład kominkowy. Jedynie stalowy z szamotem w środku. Ceny takich wkładów w zależności od opcji to maksymalnie 2 500 - 4 000 zł www.kominki.owo.pl To narazie tyle, wiecej: grupa@owo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anrzej Osad na ściankach kominka IP: *.citynet.pl 26.12.08, 13:57 wytwarza się taki osad smolisty b. trudny do usunięcia. Może ktoś wie co z tym robić i jak nie dopuścić do takiego osadu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewagrossman Bez płaszcza 23.01.09, 16:18 Znajomy ma wkład z płaszczem wodnym do CO i odradził mi, bo: - kłopot, gdy wysiądzie prąd - wtedy jest dramat, - wiecznie czarna szyba, co w salonie wygląda marnie. Mnie zaproponowano kominek powietrzny, z rozprowadzeniem ciepła rurami do innych pomieszczeń i wkład kominkowy Dynamic - Bielawski 14 kW. Grzeję tym nawet przy lekkich mrozach moje 150 m i nie boję się wyłączania prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
red.roman Re: Bez płaszcza 19.05.09, 15:41 Nie zgadzam sie jeśli kominek z płaszczem wodnym ma podtrzymanie napiecia w razie braku prądu czyli ups nie ma żadnego dramatu gdy wysiadzie prąd, a poza tym kominek tradycyjny jesli jest zainstalowana turbina tez potrzebuje pradu więc nie rozumiem obaw sam mam kominek z płaszczem Zuzia 19 kw juz 4 lata fimy Kratki metraż 200 m i nie przezywam w związku z tym żadnych dramatów:)sprawuje sie bez zarzutów i ogrzewa całą powierzchnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Bez płaszcza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.11.10, 16:00 witam, tez mam kominek z laszczem wodnym Zuzia. jest to nasz pierwszy sezon grzewczy i moje spostrzezenie po 2 miesiacach uzytkowania kominka jest takie ze to skomplikowana sprawa. wciaz sie uczymy i wierzymy ze bedzie lepiej. Czy zechciałby Pan doradzic jakie ustawienia sa najbardziej optymalne. Pozdrawiam, cosco@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
vievior Re: Bez płaszcza 31.01.10, 22:30 A może ta czarna szyba się bierze z opalania nieodpowiednim drzewem? Np. z dużą zawartością żywicy? Ja mam Invictę, palę nią od 3 lat i szyba jest stosunkowo czysta. Może zasugeruj znajomemu zmianę opału na inny gatunek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinb Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.10, 19:07 Tak sobie czytam i śmiać mi się chce z wywodów dotyczących braku prądu i dramatów związanych z kominkiem z płaszczem wodnym. Bardzo jestem ciekaw czy nowoczesne kotły i instalacje (ekogroszek, kotły gazowe itp.-zasilanie dmuchaw, pomp itd.) są w stanie pracować bez prądu?! Oczywiście, że NIE. Chyba, że mamy instalację grawitacyjną, ale to już chyba przeżytek. Warto się w takim przypadku zastanowić nad zakupem UPSa lub agregatu prądotwórczego. Jeżeli chodzi o kwestię bezpieczeństwa to chyba każdy wie jakie zabezpieczenia należy stosować na wypadek przegrzania takiego kominka i problemu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 07.09.10, 20:00 marcinie drogi poszedles /jak wielu/ za daleko kominek byl od zawsze dodakwym zrodlem ciepla i tylko tk zdrowy na umysle powinien go traktowac bowiem ominek ma sprawnosc rzedu 50% wiec lepiej spalic drewno do kominka w kotle o sprawnosci ok 90% kominek wiec powinien zrobic nasitroj i ogrzac dom w przypadku braku pradu nic poza tym tymczasem podobni tobie zaczeli "usprawniac" kominki robiac sobie w domu druga kotlownie malo tego dokupuja agregaty i inne pierdoly sluzace do zasilania kotlow nie kominkow nikomu nie zabraniam wylozenia kupe forsy na kominek z plaszczem i akcesoriami robta co chceta pomysl jescze marcinie drogi nad dodatkowymi funkcjami kominka palisz drewnem lisciastym to dlaczego nie zrobic sobie wedzarni na pietrze malo tego zimny dym tez mozna wykorzystac wedzac nim na strychu taka szynka wedzona zimnym dymem kosztuje kupe forsy/mysle ze przynajmniej 2 stowy za 1 kg\ wiec do boju pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
w-domu Re: Kominki z płaszczem wodnym 12.12.10, 22:22 Problemem często jest trwałość płaszcza, często sie on rozszczelnia, a wtedy jest lipa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.11, 21:23 Fakt faktem kominki wg polskiego prawa nie mogą być głównym źródłem ciepła. Ale informacja o tym, że kominek ma sprawność rzędu 50% odnosi się chyba do piecyków z blachy, które można spotkać na aukcjach po 1500zł. Jednak jakbyś zauważył nowoczesne kominki wolnostojące posiadają sprawność rzędu 80-85% czyli dorównują piecom c.o na paliwo stałe, ba ! są sprawniejsze od niejednego pieca którym palą ludzie w piecu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamigd Re: Kominki z płaszczem wodnym 21.03.11, 22:14 polecam porady związane z kominkiem i płaszczem: muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolno-stojace/kominek-z-plaszczem-wodnym,35_892.html materiały warto przeczytac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlena_1986 Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.net-partner.pl 22.06.11, 09:01 Czy ktoś na tym forum zna się na tym temacie na tyle dobrze, żeby mi móc polecić, które piece wolnostojące są dobre? Zamierzam zakupić w tej firmie, bo jej siedziba jest dość blisko mnie wiec będę mogła odebrać osobiście, ale zupełnie się na tym nie znam. Czym się różnią te z płaszczem wodnych od tych innych? I które warto wybrać. Dodam, że chce żeby dość szybko się nagrzewał dom wielkości 176 m2. A mój stary piec jest już na wykończeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
3goust Re: Kominki z płaszczem wodnym 22.06.11, 11:07 Gość portalu: Marlena_1986 napisał(a): Czym się różnią te z płaszczem wodnych od tych innych? Palenisko w kominku oddaje ciepło wodzie która przepływa przez zbiornik zamontowany u góry, dzięki temu podgrzewa wodę która później idzie do grzejników, bądź ogrzewania podłogowego. Czyli Rozgrzewanie domu pochodzi od instalacji CO domu. Kominki powietrzne podgrzewają powietrze, i kanałami transportują je po domu. Najszybciej nagrzewa się stalowy kominek, lecz bardzo szybko również się wychładza. Żeliwo nagrzewa się dłużej ale później trzyma ciepło przez pewien czas dzięki czemu nie trzeba czatować czy już niedogasa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plascwod Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 14:41 zobacz tu > kominki z płaszczem wodnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akad Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.home.aster.pl 04.07.11, 00:29 Zdecydowanie polecam taką opcję. Jest teraz duży wybór na rynku, ja się zdecydowałem na Turbokominek z Makrotermu i jestem zadowolony, działa bez zarzutów, dodatkowo w cenie kominka jest całe wyposażenie więc nie trzeba nic dopłacać i kominek ma wbudowany wymiennik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Kominki z płaszczem wodnym IP: *.home.aster.pl 11.07.11, 15:55 banialuki o tych kominkach z makrotermu. Sprzedawcy nie mają co robić tylko wypisują fałszywe opinie na forach Odpowiedz Link Zgłoś