08.11.13, 08:10
Media chcą byśmy jedli pieczoną gęś 11 listopada, tak jak amerykanie indyka. Może jadł ktoś pieczoną gęś, dobre to?
Obserwuj wątek
    • ame_belge34 Re: Gęsina 08.11.13, 08:31
      jadłam, ale nie przepadam, jakoś nie moje smaki uncertain
    • tapatik Czy chcesz powiedzieć, że robisz to co media każą? 08.11.13, 08:39
      Czy chcesz powiedzieć, że robisz to co media każą?
      • czytacz.1 Re: Czy chcesz powiedzieć, że robisz to co media 08.11.13, 20:49
        po prostu ciekaw jestem jak to smakuje tak jak byłem ciekawy jak smakują owoce morza albo Slimaki
    • mayenna Re: Gęsina 08.11.13, 09:59
      Jadłam. Jest bardzo dobra, ale wymaga odpowiedniego przygotowania.
      Ja preferuję jednak kaczkę - mniej tłusta, z jabłkami i żurawiną jest świetna.
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Gęsina 08.11.13, 10:10
      media nie każą, tylko przypominają, że na 11 listopada, czyli św. Marcina jadało się dawniej w Polsce gęsinę
      był to czas, kiedy biło się gęsi, bo były najlepiej podtuczone, a ich mięso peklowano i marynowano na zimę - wtedy jeszcze lodówki nie były w powszechnym użyciu
      nie na terenie całej Polski, o ile kojarzę, ale raczej na Pomorzu i w Wielkopolsce

ogólnie podobają mi się pomysły, które nam przypominają, ze mięso to nie tylko wieprzowina i kurczak, że jest więcej warzyw niż tylko marchew i buraki, że można przyrządzić tyle fajnych rzeczy do żarcia,
      cała ta idea "slow food" bardzo mi odpowiada
      i tutaj byłabym akurat bardzo za tą właśnie akcją medialną, bo nie wszystko, o czym media mówią to ZUO
      • mayenna Re: Gęsina 08.11.13, 10:31
        Mnie się w tym podoba odwołanie do tradycji i to rodzimej.
        • bez.pokory Re: Gęsina 08.11.13, 11:03
          ja też wolę akcję z gęsiną, niż halloween

mimo, ze nie pamiętam tamtych czasów,bom zbyt młoda, to wierzę, ze to tradycja polska kiedyś była, więc czemu o tym nie przypominać?

i wreszcie jakieś radośniejsze polskie święto niż tylko stawianie pomników, smutek i zaduma

a gęsinę jadłam tylko w dzieciństwie i chyba pieczonej nigdy mi się nie zdarzyło...
          babcia gotowała, ale pamiętam, że mi nie smakowało, bo tłusta masakrycznie była ta gęś
          • 520marzena Re: Gęsina 08.11.13, 16:59
            jadlam dwa razy, i za pierwszym razem bylo smaczne, za drugim byle jakie. wszystko zalezy jak zawsze od jakosci produktow i umiejetnosci kucharza.
    • anirat Re: Gęsina 08.11.13, 16:43
      Nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała, tylko nie mam doświadczenia w przyrządzaniu gęsiny. W Wielkop. ale teraz to już chyba w całej Polsce je się rogale Sw. Marcina. Prawdziwe, są przepyszne i niepowtarzalne.
    • szarlotka_ja Re: Gęsina 08.11.13, 20:33
      Jadłam, kilka razy wink
      Szału nie ma, zależy kto przygotuje tongue_out
      Ja sama nie umiem zrobić ale może kiedyś się nauczę suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka