Gość: magda IP: *.localdom / *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 17:01 czy są dobre? ladnie wygladaja,sa gładkie, ale ktos mi powiedzial ze sciany "nie oddychaja" przy gipsowych? czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? oddychające ściany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 21:02 ja osobiście już dosyć długo obserwuję ściany i jeszcze nie widziałem żeby jakaś oddychała czyli wykonywała taką czynność: pl.wikipedia.org/wiki/Oddychanie tak że rodzaj tynku prawdopodobnie nie będzie miał na to dużego wpływu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
a_kozuchowski Re: tynki gipsowe? 07.04.06, 08:08 wiele ciekawych informacji o tych tynkach znajdziesz na stronie Nidy. Tynk gipsowy ma porowata, jakby gabczasta mikrostrukture, co powoduje, ze np. wchlania nadmiar wilgoci z pomieszczenia, a potem, gdy poziom wilgotnosci otoczenia zmniejsza sie, oddaje te wilgoc. Dlatego jednak nie mozna stosowac tynkow gipsowych w pomieszczeniach o duzej wilgotnosci (np. lazienki). Odpowiedz Link Zgłoś
rudi6969 Re: tynki gipsowe? 07.04.06, 10:13 Do minusów tg należy duża pracochłonnośc wykonania(gładż),Nie nadają sie do pom. o dużej wilgotności.Duże ryzyko przy cienkich scianach i słabej izolacji ,poziomej,pionowej gdyż po czasie ciągną wildoć i robią się pęcherze pod farbą.Ja jestem przeciwnikiem tg gdyż one muszą mieć odp. warunki(sucho) są tez miękkie, trudno poprawnie wykonać.POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zina01 Re: tynki gipsowe? IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.06, 10:15 Jeśli chodzi o tynki gipsowe wykonuję je od wielu lat i nie miałem żadnej reklamacji.Nie prawdą jest,że tynki gipsowe nie można stosować w łazienkach ,piwnicach,garażach itp.Pracuję na markowych materiałach takich jak Baumit,Knauff.Firmy te posiadaja sprawdzone materiały na zachodzie i nie eksperymentują jak inni producenci.Jeśli wykonanie tynku przebiega zgodnie z technologią,to nie ma mowy o reklamacji(ważne jest zastosowanie odpowiednich gruntow do podłoża)Jeśli chodzi o wykonawstwo o uważajcie na firmy tanio,szybko i solidnie.Wykonanie solidnych tynkow dla sprawdzonej ekipy nie jest żadnym problemem(zachowanie pionów,idealnej gładzi).gampbud@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: tynki gipsowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 10:29 Ściany mozna także pozłocić, ale to rzecz gustu. Ja kicham na sciany gipsowe, czy inne. Mają byc czyste i tanie. Niby dlaczego maja byc takie równe? Plastik maja udawać? Gdybym kładł takie tynki za pieniądze to bym namawiał na nie klientów aby miec pracę, ale sobie bym tego nie robił. Forse wydałbym na egzotyczną wycieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VM Re: tynki gipsowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.06, 11:18 Mowa jest o tynkach gipsowych a nie o gładzi gipsowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shannon Re: tynki gipsowe? IP: 80.240.163.* 10.04.06, 06:14 Wapienno piaskowe sa the best. Odpowiedz Link Zgłoś