Dodaj do ulubionych

dachówka, jaka?

12.04.06, 12:14
Witam,
proszę poradźcie mi jaka dachówka jest najlepsza i najtrwalsza, chodzi mi
głównie o firme.
pzdr, Marta.
Obserwuj wątek
    • Gość: szwedka111 Re: dachówka, jaka? IP: *.20.54.194.generacja.pl 12.04.06, 14:08
      to moja pierwsza rada na forum:) ale ja etap dachu i wyborów - długich i
      dyskutowanych ze wszystkimi mam za sobą.
      Nie polecam jopka - to na pewno, polecam ceramiczną - zamiast cementowej
      (róznica w cenie nie jest aż tak wielka a wyglada ładniej - choc niektórzy nie
      widza róznicy i jest trwalsza). Warto ponegocjowac z hurtownia, a najlepiej
      dogadac sie ze bierzesz od nich wiekszość materiałów do budowy i ostro
      negocjowac ceny!!!
      Co do firmy Braas, Rup ceramika, von Muller, coramic, to wszystko to prawie to
      samo i jest ok. Zwróc uwagę na to czy masz dach prosty czy skomplikowamy, czy
      potzrebujesz duzo dodatków do dachówki - niektóre firmy maja bardzo ubogi
      asortyment w tym wzgledzie... no i jeszcze jedno: zamów dachówke jak najszybciej
      bo czasami trzeba długo czekać...
      • rispetto Re: dachówka, jaka? 12.04.06, 15:09
        Jak piszesz o dodatkach, to dodam, żeby zwrócić nuwagę nie tylko na to, czy są
        w ofercie, ale także na ich cenę. Ja akurat mam dosyć przystępnego cenowo
        Koramica, ale za kominek wentylacyjny zapłaciłem chyba coś około 300 zł! Za
        jedną dachówkę "z rurką z daszkiem"
      • Gość: bedur Re: dachówka, jaka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 15:16
        Myślę, że powinnaś trafić do dobrej hurtowni, gdzie mają dachówki kilku
        producentów i handlowców którzy o każdej potrafią coś powiedzieć. Co do
        asortymentu, to faktycznie nie wszyscy producenci mają wszystkie dodatki
        systemowe (jeżeli chodzi o cementowe to najlepiej wypada BRAAS). W ceramice
        większość producentów w zasadzie ma zbliżoną jakość i cenę, chociaż np
        Jungmeier czy Creaton jest droższy od np. RuppCeramiki, Robena czy byłego
        Koramica. Jeżeli wybierzesz dachówkę importowaną to musisz liczyć się z tym, że
        jeżeli czegoś braknie ( a to się zdarza) na dodatkowe zamówienie możesz trochę
        poczekać chociaż z doświadczenia wiem, że RuppCeramika zawsze na polskim
        składzie ma po kilka palet z dachówki niemieckiej. Ponadto weź pod uwagę, że
        np. Creaton nie ma w Polsce osobowości prawnej i jest problem z reklamowaniem
        dachówki co też może się zdarzyć pomimo, że dekarze bardzo chwalą jej jakość.
        Jeżeli zdecydujesz się na konkretny model to staraj wybrać się hurtownię, która
        ma na składzie to co potrzebujesz, żeby w razie awarii dekarz mógł podjechać i
        dobrać kilka gąsiorów czy skrajnych dachówek (mówię o sytuacji, że będzie
        to "typowa dachówka"). Jeżeli już dachówkę kupisz to poszukaj dobrego dekarza,
        bo sama dachówka choćby najdroższa i najpiękniejsza może nie wyglądać na dachu
        tak jak tego byś sobie życzyła. A ja życzę Zdrowych i Spokojnych Świąt i
        trafnych wyborów. pozdrawiam.
      • Gość: burza Re: dachówka, jaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 16:11
        > Nie polecam jopka - to na pewno, polecam ceramiczną - zamiast cementowej
        > (róznica w cenie nie jest aż tak wielka a wyglada ładniej - choc niektórzy nie
        > widza róznicy i jest trwalsza)

Zarówno cementowa jak i ceramiczna ma swoje wady i zalety. Jeśli ceramiczna to
        angobowana.
    • Gość: Marek Re: dachówka, jaka? IP: *.eranet.pl 12.04.06, 23:19
      polecam wizyte w serwisie o dachach www.e-dach.pl/ a moze
      www.forumbudowlane.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka