Dodaj do ulubionych

Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grzewczym

14.05.06, 11:57
Czy ktoś z państwa ma pogląd na takie rozwiazanie grzania domu?
Płyta fundamentowa jest grzana przez nadmuch ciepłego powietrza do systemu
kanałow w płycie. Podobno wystarcza to jako ogtzewanie wyłaczne dla domu
parterowego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lilka Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 01:22
      Mój mąż miał nadzór inwestorski nad budową domu z taką płytą (projekt z
      Gdańska?) Nie poleca. Dom jest parterowy z użytkowym poddaszem.
    • rgmaria Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze 15.05.06, 10:42
      Bardzo dziekuję za odpowiedź, też mam wrażenie, że najlepsze są stare sposoby,
      wprowadzane u nas innowacje nie zawsze są sprawdzone.
      • Gość: chwilowo Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 12:07
        witam
        Zgodnie ze słowami rgmarii należałoby wrócic do kurnej chaty ...
        Legalett funkcjonuje dobrze w Skandynawii, Niemczech, Stanach, nie widzę więc
        powodu, dlaczego u nas nie miałby działać tak, jak należy.
        Chyba, że polski beton, polski żwir, polskie rury są tak specyficzne, że prawa
        fizyki się do nich nie odnoszą.
        pozdrowienia
        • Gość: lala Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.06, 12:24
          pod wrocławiem jest całe osiedle zbudowane na płycie - sprawdza się w 100 % !
          my tez dlatego zbudowaliśmy tą metoda - a jak szybko :)
        • andrzej.sawa Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze 15.05.06, 12:27
          A ja jak zwykle zwracam uwagę na dwa aspekty stosowania technologii rzadkich na
          naszym terenie.Kto i za ile dobrze zaprojektuje,a potem kto i za ile wykona?
          • rgmaria Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze 15.05.06, 14:40
            Byłam na targach budowlanych i firma Pref-bud z Mysłowic ma oprócz oferty
            budowy z prefabrykatów domów w 3 m-ce także taką propozycję dla ogrzewania,
            podobno jest ileś domów tak zbudowanych w okolicy. Należy domniemywac, że coś o
            tym wiedzą, aczkolwiek jak już wyleję taką płytę to po zabawie. Ot zaczyna się
            jazda bez trzymanki.
            • Gość: chwilowo Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:58
              ponownie
              O ile wiem, fubdament płytowy jest znacznie lepszy od ław fundamentowych, czy
              stóp, czy nawet rusztu. Jest po prostu o niebo sztywniejszy. Minimalizuje
              ryzyko nierównomierności osiadań poszczególnych części budynku, ergo
              minimalizuje ryzyko pękania elementów konstrukcyjnych, czy też na przyklad
              ścian z płyt GK.
              A jeżeli okaże się, że ciepła podłoga to nie jest to, co tygrysy lubią
              najbardziej, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamontować konwencjonalne
              ogrzewanie z kotłem, rurami i grzejnikami.
              pozdrowienia nieustające
              • rgmaria Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze 15.05.06, 22:00
                W ten sposób weszlismy w temat jak budować fundament, też myślę,nie bedac
                fachowcem, że płyta jest pewnym gwarantem stabilności, teraz zacznę
                poszukiwania wiedzy nt. co to są i jakie są płyty, jakie tu można
                rozważyc "tonkosti"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka