rgmaria 14.05.06, 11:57 Czy ktoś z państwa ma pogląd na takie rozwiazanie grzania domu? Płyta fundamentowa jest grzana przez nadmuch ciepłego powietrza do systemu kanałow w płycie. Podobno wystarcza to jako ogtzewanie wyłaczne dla domu parterowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lilka Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 01:22 Mój mąż miał nadzór inwestorski nad budową domu z taką płytą (projekt z Gdańska?) Nie poleca. Dom jest parterowy z użytkowym poddaszem. Odpowiedz Link Zgłoś
rgmaria Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze 15.05.06, 10:42 Bardzo dziekuję za odpowiedź, też mam wrażenie, że najlepsze są stare sposoby, wprowadzane u nas innowacje nie zawsze są sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowo Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 12:07 witam Zgodnie ze słowami rgmarii należałoby wrócic do kurnej chaty ... Legalett funkcjonuje dobrze w Skandynawii, Niemczech, Stanach, nie widzę więc powodu, dlaczego u nas nie miałby działać tak, jak należy. Chyba, że polski beton, polski żwir, polskie rury są tak specyficzne, że prawa fizyki się do nich nie odnoszą. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.06, 12:24 pod wrocławiem jest całe osiedle zbudowane na płycie - sprawdza się w 100 % ! my tez dlatego zbudowaliśmy tą metoda - a jak szybko :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze 15.05.06, 12:27 A ja jak zwykle zwracam uwagę na dwa aspekty stosowania technologii rzadkich na naszym terenie.Kto i za ile dobrze zaprojektuje,a potem kto i za ile wykona? Odpowiedz Link Zgłoś
rgmaria Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze 15.05.06, 14:40 Byłam na targach budowlanych i firma Pref-bud z Mysłowic ma oprócz oferty budowy z prefabrykatów domów w 3 m-ce także taką propozycję dla ogrzewania, podobno jest ileś domów tak zbudowanych w okolicy. Należy domniemywac, że coś o tym wiedzą, aczkolwiek jak już wyleję taką płytę to po zabawie. Ot zaczyna się jazda bez trzymanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowo Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:58 ponownie O ile wiem, fubdament płytowy jest znacznie lepszy od ław fundamentowych, czy stóp, czy nawet rusztu. Jest po prostu o niebo sztywniejszy. Minimalizuje ryzyko nierównomierności osiadań poszczególnych części budynku, ergo minimalizuje ryzyko pękania elementów konstrukcyjnych, czy też na przyklad ścian z płyt GK. A jeżeli okaże się, że ciepła podłoga to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamontować konwencjonalne ogrzewanie z kotłem, rurami i grzejnikami. pozdrowienia nieustające Odpowiedz Link Zgłoś
rgmaria Re: Legaleit - płyta fundamentowa z systemem grze 15.05.06, 22:00 W ten sposób weszlismy w temat jak budować fundament, też myślę,nie bedac fachowcem, że płyta jest pewnym gwarantem stabilności, teraz zacznę poszukiwania wiedzy nt. co to są i jakie są płyty, jakie tu można rozważyc "tonkosti" Odpowiedz Link Zgłoś