Dodaj do ulubionych

Jak ocieplać suporex?

11.08.06, 18:28
Mam do zagospodarowania poddasze, ok. 85 m . Problem w tym , że ściany tam są
murowane z jednego suporexa , czym i jak ocieplić to - maja być pomieszczenia
mieszkalne na poddaszu . Mąż się upiera na postawieniu dodatkowo od wewnątrz
połówki suporexa i pomiędzy niego i istniejąca ścianę dać 5 cm styropian , ja
jestem za ocieplaniem 10 cm z zewnątrz a wtedy na ścianę w srodku poszłaby
przyklejona płyta gipsowa . Czy tak może być ? Proszę fachowców lub osoby
borykające się z podobnym problemem o wypowiedzi i doradzenie co będzie lepsze
i nie przyniesie mi "grzyba " na poddaszu a i bedzie w zimie ciepło. Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aneta Re: Jak ocieplać suporex? IP: *.75.63.155.ostrow63.ptc.pl 11.08.06, 22:48
      Czy ktoś jet w stanie odpowiedzieć na moje pytanie?
    • Gość: ? Re: Jak ocieplać suporex? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 06:40
      "Mąż się upiera na postawieniu dodatkowo od wewnątrz
      > połówki suporexa i pomiędzy niego i istniejąca ścianę dać 5 cm styropian , ja
      > jestem za ocieplaniem 10 cm z zewnątrz a wtedy na ścianę w srodku poszłaby
      > przyklejona płyta gipsowa "

hmmmmm pewnie mąż ma lepszy pomysł, tylko dałbym z 12 cm tego styropianu /
      styropian goły pewnie należałoby wykończyć jak na elewacji - siatka, tynk a to
      chyba nie będzie tańsze niż ten cienki murek z betonu komórkowego i jeszcze na
      strychu to jakieś żyjątko by się mogło wprowadzić w ten styropian...

przyklejona na ścianę płyta gipsowa nie będzie miała żadnego wpływu na
      "ciepłość" ściany ani jej nie ociepli, ani nie oziębi...
    • ewa8a Re: Jak ocieplać suporex? 12.08.06, 10:48
      Jeśli pod nazwą ,,suporex’’ masz na mysli siporex, czyli popularny bloczek
      gazobetonowy, o szer. 25 cm, to sposób ocieplenia ściany, jaki podałaś jest
      najbardziej rozsądny. 25 cm gazobetonu + 10 cm styropianu daje wymaganą wartość
      wsp. przenikania ciepła U na poziomie 30 W/mK.
      Stawianie jakiś ścianek od wewnątrz jest zupełnie pozbawione sensu –
      pracochłonne, kosztowne i nie ma potrzeby dodatkowego docieplania ponad to, co
      chcesz zrobić.
      Płyta g-k od wewnątrz jest alternatywnym rozwiązaniem w stosunku do tynku,
      natomiast jej wpływ na docieplenie ściany jest niewielki.
      • ramonka27 Re: Jak ocieplać suporex? 12.08.06, 12:05
        Punkt widzenia konstruktora budownictwa

Droga Ewo8
        Mniejsza o nazwę, bo SUPOREX jest jak najbardziej poprawna.
        Jeśli chodzi o współczynnik przenikania ciepła do w zależności od warunków
        wilgotnościowych dla gazobetonu i odmiany gestościowej.

Przeczytaj najpierw normę PO EN ISO 6946, a potem wypisuj graniczne wartości
        współczynnika przenikania ciepła:
        - W/mK - a co to jest za jednostka????
        30 ??? skąd jest ta wartość??? Gdyby była aż tak duża to nawet ściana o
        grubości 6cm z kamienia naturalnego dawałaby wystarczającą wartość bo 28.

Jeśli jesteś budowlańcem (w co wątpię po błędach które robisz) to nie
        wprowadzaj innych w błąd.

Dla ściany dwuwarstwowej z bloczka z betonu komórkowego (odmiana800) +
        ocieplenie styropianem (10cm) współczynnik przenikania ciepła wynosi dla
        warunków średniowilgotnych 0,29 więc jest mniejszy od granicznego 0,3 W/(m2*K).
        Tak zaprojektowana ściana jest prawidłowa.
        Styropian zawsze kładziemy od zewnątrz (FIZYKA BUDOWLI). Należy go
        zabezpieczyć siatką z włókien i pokryć warstwą kleju jak najszybciej.

UWAGI DO EWA8:
        - grubość gazobetonu wynosi 24cm a nie 25!!!
        - Jednostki współczynnika przenikania ciepła W/(m2*K)
        - Graniczna wartość współczynnika przenikania ciepła wynosi 0,3W/(m2*K)

Uprzejmie proszę o dokładne przeczytanie normy.
        POZDRAWIAM
        • Gość: Aneta Re: Jak ocieplać suporex? IP: *.75.63.155.ostrow63.ptc.pl 12.08.06, 13:49
          Dziękuję za odpowiedzi , o to mi właśnie chodziło , bościanki wewnatrz to i brud
          , zaprawy itp. / a przy braku betoniarki u nas - nie wchodzi w takim razie w grę
          . Czyli ocieplać od zewnątrz , ale czy kładąc płytę k-g w środku przyklejać ją
          bezpośrednio do suporexu czy dac jeszcze ew. troche wełny min. pomiedzy ścianę a
          płytę? Dzięki wszystkim za wypowiedzi , pomogliscie mi , naprawdę .
          • Gość: ? Re: Jak ocieplać suporex? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 14:07
            NIE NIE

nie dawać już wełny między płyty k-g a ścianę...

chociaż dużo lepszy byłby raczej tradycyjny tynk niż płyty k-g ale to rzecz gustu...
        • ewa8a Re: Jak ocieplać suporex? 12.08.06, 14:11
          Ramonko szanowna.
          Tak się sklada, że konstruktorem także jestem i wymienioną przez ciebie normą
          mam na codzień do czynienia. 30 to oczywiście literówka, co jednak nie zmienia
          faktu, że tak zaprojektowana przegroda jest prawidłowa i spełnia warunki
          izolacyjności cieplnej, co nawet raczyłaś sama łaskawie przyznać.

> Styropian zawsze kładziemy od zewnątrz (FIZYKA BUDOWLI). Należy go
          zabezpieczyć siatką z włókien i pokryć warstwą kleju jak najszybciej.

Na Boga, a czy ktoś proponował, by położyć go do OD ŚRODKA ???! Co należy
          dalej z nim zrobić nie było problemem autorki wątku, więc popis ,,wiedzy’’
          zupełnie zbędny.
          • ramonka27 Re: Jak ocieplać suporex? 12.08.06, 14:24
            Zbędne jest tłumaczenie typu literówka. Pomylenie przez ciebie współczynnika o
            wielkość 100razy jest błędem konstruktorskim a nie żadną literówką. Jesli
            jesteś takim konstruktorem jak czytasz normę to tylko pogratulować umiejętności
            czytania. Co do jednostek także błąd no ale co tu więcej chcieć od osoby
            stosującej literówki!!!

POZDRAWIAM

Co do popisu wiedzy to są to jedynie sprawy doradcze. Jeli natomiast rzyczysz
            sobie popisu wiedzy to dla mnie nie ma sprawy. Możemy podyskutować o czym tylko
            chcesz. Od drewna poprzez żeblbet do stali.

PS. Tłumaczenie literówkami pomylenie współczynnika o 100 razy. Nie stosuje się
            literówek w tłumaczeniu dla laików to po pierwsze. Po drugie napisanie liczby
            30 nie ma żadnego powiązania z rzeczywistą wartością granicznego współczynnika
            przenikania ciepła dla ścian w budynkach mieszkalnych ogrzewanych wynoszącego
            0,3 W/(m2*K). Ja jestem młodym projektantem, ale poprawianie takich błędów jest
            u mnie codziennością.

Jestem ciekaw ile ma u ciebie wytrzymałość betonu C25/30 na sciskanie po
            literówkach 30000000MPa????
            • ramonka27 Re: Jak ocieplać suporex? 12.08.06, 14:26
              Zyczysz oczywiście przez Ż
            • ewa8a Re: Jak ocieplać suporex? 12.08.06, 15:11
              Ramonko, dziecino droga, o współczynniku 30 nawet nie słyszałam. Norma PN-EN
              ISO 6946 nawet plącze mi się stale po biurku, na którym stoi laptop, z którego
              właśnie piszę i trzymam na niej szklankę z kompotem.

Piszę ,,dziecinko’’, bo najprawdopodobniej jesteś jakimś żółtodziobem , który
              nie ma się gdzie zrealizować i szuka rozpaczliwie grona wprawionych w zachwyt
              słuchaczy. Na tym forum padają rady od laików takie, że głowa boli. Na porządku
              dziennym jest coś takiego ,, słyszałem, że gdzieś jest taki przepis’’ i dalej
              pada jakiś totalny nonsens. Wpadam tu sporadycznie, na ogół tych durności nawet
              nie komentuję. Ostatnio jednak turlam się ze śmiechu, czytając ciebie. Ta
              powaga, gorliwość i ,,profesjonalizm’’ nawet w sprawach tak banalnych, jak
              wylewka na podłodze w altance są przekomiczne.

> Jestem ciekaw

Jeśli jesteś Ramonkiem, to gorąco przepraszam, ale nick sugeruje zupełnie inną
              płeć i zwracałam się do ciebie w rodzaju żeńskim. Ramonko (Ramonku) nie
              wkładaj aż tyle energii w swoje wypowiedzi, bo zbyt szybko się wyeksploatujesz,
              a fachowych porad na tym forum , jak na lekarstwo. Szkoda by było.

> Jeli natomiast rzyczysz
              sobie popisu wiedzy to dla mnie nie ma sprawy

No widzisz dziecinko tobie też się zdarzają literówki. Moim jednak błędem było,
              że wcale swojego postu po napisaniu nie przeczytałam. Ty przynajmniej zdążyłaś
              (łeś) się poprawić i masz szczęście, bo za moment jakiś forumowicz by cię
              wysłał do podstawówki i na nic twoje tłumaczenie, że pisałaś(łeś) np. w
              pośpiechu.
              • ramonka27 Re: Jak ocieplać suporex? 12.08.06, 16:13
                Może i jestem początkującym projektantem budownictwa, ale nie mylą mnie się ani
                jednostki, ani także wartości współczynników.
                Nie porównuj błedu ortograficznego wynikającego z szybkiego pisania do błędu
                twojego wynikającego z nieznajomości przedmiotowej normy.

Bardzo dobrze, że posiadasz laptopa, biurko i NORMĘ PN EN ISO 6946, którą
                wykorzystujesz jako podstawkę pod kompot. Bardzo dobre zastosowanie normy.
                A może wylał ci się ów kompot akurat na stronę ze współczynnikami??? oraz takżę
                przez przypadek zabarwiło ci jednostkę owego współczynnika.

Jestem młodym projektantem i moim atutem jest to że mam dobrą pamięć i potrafię
                analizować. Natomiast takie staruchy jak ty wykorzystują tylko czyjeś
                rozwiązania i myslą że wystarczy je stosować metodą kopiuj wklej i wszystko
                będzie ok.
                Moje spostrzeżenia dotyczące betonu pod altankę były spowodowane przeczytaniem
                rad takich właśnie ludzi jak ty, którzy nie mając zielonego pojęcia doradzają
                innym.
                Poza tym negujesz moje rady, a sama nie dysponujesz żadnymi innymi. Nawet nie
                umiesz podać przyczyny negacji. Poza tym jakbyś przeczytała dokładnie to ja
                opisuję tam błachość tej sprawy i błędne doradztwo.

Na koniec nie chce mi się już wymieniać zdanie z kimś, kto negując moje
                rozwiązania nie przedstawia innych, a normy stosuje jako podstawki pod kompot.
                PA

• ewa8a Ramonku/ Ramonko 12.08.06, 17:22
                  Nie denerwuj się dziecinko. Wprawdzie zapewne jestem starsza od ciebie, ale do
                  starości jeszcze mi bardzo daleko.

> Jestem młodym projektantem i moim atutem jest to że mam dobrą pamięć i
                  potrafię analizować. Natomiast takie staruchy jak ty wykorzystują tylko czyjeś
                  rozwiązania

Cieszę się niezmiernie, że jesteś młody(a), ambitny(a)i świadom tego faktu. Czy
                  jednak nikt cię nie nauczył szacunku dla starszych ? Tego typu określenia w
                  stosunku do kogoś, kto nawet małej krzywdy ci nie uczynił to znacznie gorsza
                  rzecz niż ,,wykorzystywanie cudzego rozwiązania’’. Zresztą, czy ja gdzieś
                  wykorzystałam twoje rozwiązania ? Czy jakiś starszy projektant skrzywdził cię w
                  realu, że wylewasz takie żale ?

> Moje spostrzeżenia dotyczące betonu pod altankę były spowodowane
                  przeczytaniem rad takich właśnie ludzi jak ty, którzy nie mając zielonego
                  pojęcia doradzają innym.

W sprawie altanki to akurat niczego nie radziłam. Wypowiedziałam się jedynie na
                  temat amatorskiej produkcji betonu, więc fantazja znów cię ponosi dziecino.
                  Moim zdaniem na taką poważną inwestycję nie jest nawet beton potrzebny,
                  wystarczy mocna zaprawa cementowa, a autor pomysłu z siatką, na którego
                  wskoczyłaś (łeś, no ostatecznie niech będzie wskoczyłOś) zachował się nader
                  powściągliwie, bo suchej nitki na tobie nie powinien zostawić.

> Poza tym negujesz moje rady, a sama nie dysponujesz żadnymi innymi.

A gdzie ja się wypowiadam na temat twoich rad ? One mnie tyle obchodzą tyle, co
                  zeszłoroczny śnieg, wprost przeciwnie, to ty stale masz coś do powiedzenie na
                  temat rad innych, a żółtodziób jesteś, chamski na dodatek, jak się okazało.
                  O moją normę się nie martw, jest w skoroszycie, zalanie kompotem jej nie grozi,
                  natomiast tobie grozi zalanie żółcią, dlatego spuszczaj ją stopniowo, by ci
                  jeszcze na inne okazje coś zostało, fajnie jest patrzeć jak się miotasz. A mam
                  nadzieję, że innych okazji nie zabraknie zabawny koguciku (a może kurko?).
                  Nawet płeć masz jakąś niejednoznaczną.
                  • ramonka27 Re: Ramonku/ Ramonko 12.08.06, 19:30
                    No to nie pozostaje mi nic innego jak tylko bardzo cię przeprosić. No i dolej
                    projektuj swoje ściany z betonu komórkowego gr. 25cm na współczynnik
                    przewodnictwa cieplnego = 30. W dodatku nie w tych jednostkach jakich go
                    przwiedziano czyli w W/m*K. Jak dla mnie możesz także zbrojić beton siatką
                    ogrodzeniową.
                    Na temat mojej płci to się nie martw. Napewno jest ona jednoznacznie określona.
                    A po twoich wypowiedziach wnioskuję że raczej chciałabyś być projektantem bo
                    napewno nim nie jesteś skoro popełniasz tak marginalne i podstawowe błędy w
                    projektowaniu. Wstyd by mi było pisać takie bzdury jak piszesz ty.

EWA8 NAPISAŁA:
                    - współczynnik przenikania cieplnego na poziomie 30
                    - bloczek z siporexu gr. 25cm
                    - jednostka przenikania cieplnego W/m*K

Mój kolega z zawodówki wie lepiej że popełniłaś 3 błędy w jednej wypowiedzi.
                    Albo masz jego rozum, albo gó..ane pojęcie o projektowaniu czegokolwiek. Chyba
                    że kupiłaś uprawnienia na rynku - a ile dałaś??? i czy są bez ograniczeń. To
                    załatw mi mostowe - bo potrzebuję.
            • rutinofino Re: Jak ocieplać suporex? 12.08.06, 15:53
              > PS. Tłumaczenie literówkami pomylenie współczynnika o 100 razy. Nie stosuje się
              >
              > literówek w tłumaczeniu dla laików to po pierwsze. Po drugie napisanie liczby
              > 30 nie ma żadnego powiązania z rzeczywistą wartością granicznego współczynnika
              > przenikania ciepła dla ścian w budynkach mieszkalnych ogrzewanych wynoszącego
              > 0,3 W/(m2*K). Ja jestem młodym projektantem, ale poprawianie takich błędów jest

0,3 - dotyczy domów jednorodzinnych.
              W budynku mieszkalnym i zamieszkania zbiorowego liczy sie "E"
              Żeby nie było wątpliwości.

• berort1 Re: Jak ocieplać suporex? 13.08.06, 09:59
      Mam takie pytanie do ramonki27 - dlaczego w/g fizyki budowli należy ocieplać od
      zewnątrz.
      • andrzej.sawa Re: Jak ocieplać suporex? 13.08.06, 13:23
        Profil temperaturowy,a praktycznie chodzi o to żeby nie hodować grzyba w mieszkaniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka