hubar 23.09.06, 23:57 Co trzeba dodać do gipsu, aby spowolnić jego zastyganie? Obecnie niestety, zanim zdołam wykorzystać całą zaprawę, częśc zaczyna mi wysychać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ramonka27 Re: Spowolnić gips 24.09.06, 11:15 Obawiam się, że jest to jedna z właściwości gipsu i nie bardzo można sobie z tym poradzić. Do betonu oczywiście dodaje się dodatki spowalniające początek wiązania, lecz obawiam się, żę w tym przypadku gips straciłby swoje założeniowe własciwości. Radzę rozrabiać mniej gipsu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 12:10 ramonka27 napisała: > Obawiam się, że jest to jedna z właściwości gipsu i nie bardzo można sobie z > tym poradzić. Można, ale tego nie ma w normach i prospektach - na budownictwie nie było chemii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 12:07 hubar napisał: > Co trzeba dodać do gipsu, aby spowolnić jego zastyganie? Zależy do czego ten gips wykorzystujesz i jaki rodzaj gipsu używasz. Najprostszym sposobem jest dodanie wapna (5-20% masy gispu). Ponadto: - fosforan dwusodowy (100 cm3/kg gipsu) - opóźnia czas do ok. godziny, - boraks (100 cm3/kg gipsu), - kleje kostne, skórne, kazeina i wywar z soersci bydlęcej :)) Jednym z najdłużej pracujących (utrzymujących stan plastyczny) gipsem (i najmocniejszym) jest gips ceramiczny, używany przez sztukatorów. Ważny jest sposób przyrzadzania gipsu: - naczynie czyste, bez paprochów, - zasypywanie gipsem wody a nie odwrotnie, - zasypywanie przez rozsiewanie, bez jednorazowego wrzucania do wody wiekszej ilości "na raz", - sypanie gipsu do momentu aż nie będzie tonął w wodzie, - odczekanie ok. pół minuty, gips nasiaka wodą, - mieszanie z umiarem , bez zbyt szybkiego kręcenia Gips ruszany w naczyniu wiąże szybciej od tego, który zostawisz bez mieszania - to też jest sposób. Dla przykładu - można sporządzić porcję gispu, którym nożna pracować nawet przez kilkanaście minut. Gipsy z domieszkami (gładzie, szpachle, kleje) maja wydłużony czas wiązania, powyższe uwagi dotyczą przede wszystkim gipsów zwykłych, bez lub z minimalna ilością domieszek. wszystkie opóźniacze zmniejszają wytrzymałość gipsu w zakresie od 15 do 30% !! na marginesie - może zmniejsz porcje? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Spowolnić gips IP: *.48.jawnet.pl 24.09.06, 13:07 zmniejszyc porcje albo przyspieszyc tempo pracy:) dawniej malarze do gipsu budowlanego dodawali proszek do prania ale nie te czasy i proszki:) do gipsowania dobrze jest miec 2 naczynia najlepsze sa czarne wiadra o elastycznej konstrukcji kupisz je za piatke w sklepie kiedy masz gips w jednym wiadrze resztki gipsu w drugim stwardnieja i mozna je spojkonie oczyscic pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Spowolnić gips IP: *.48.jawnet.pl 24.09.06, 13:27 jeszcze mi sie przypomnialo niektore gipsy nie znosza mieszania mechanicznego np uniflot radze przeczytac ulotke ciesze sie ze masz wiertarke o 3 tysiakach obrotow na min ale jak jest napisane max 160 obr/min to max 160 moze byc wolniej:) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Spowolnić gips 24.09.06, 14:25 Tak na marginesie to dodawanie wapna do gipsu zmniejsz jego właściwości wytrzymałościowe - to też było na chemii. Stosowanie gipsu ceramicznego na gładzie szpachlowe z punktu widzenia ekonomicznego - mało opłacalne. Konstrukcje drewniane np dachu też mozna zamienić na stalowe - pytanie tylko czy to się opłaca. P.S. Będąc uszczypliwy tak jak ty zapytam tak: A Pan wszechwiedzący nie brał korepetycji z połączeń budowlanych, że nie potrafił odpowiedzieć na pytanie dotyczące prostych spoin pachwinowych??? Już wiem tego poprostu nie było na chemii :P:P POZDRAWIAM SERDECZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 14:53 ramonka27 napisała: > Tak na marginesie to dodawanie wapna do gipsu zmniejsz jego właściwości > wytrzymałościowe - to też było na chemii. Przeczytaj mój wpis kilka razy, powoli, ze zrozumieniem - zwłaszcza to zdanie gdzie jest mowa o utracie wytrzymałości rzędu 15-30%. Aby zrekompensowac ową utratę dodaje się inne składniki - wszelkiej maści kleje iszpachle gipsowe sa tutaj przykładem (w tym Uniflotte). > Stosowanie gipsu ceramicznego na gładzie szpachlowe z punktu widzenia > ekonomicznego - mało opłacalne. Konstrukcje drewniane np dachu też mozna > zamienić na stalowe - pytanie tylko > czy to się opłaca. Kto mówi o zastosowaniu gipsu ceramicznego na gładzie szpachlowe? Gips ceramiczny używa się m.in. do osiagnięcia gładszej powierzchni od gładzi szpachlowych. Przeglądnij normy, Twoją ulubioną lekturę, i przeczytaj z czego wykonuje się - uwaga, trudne słowo - sztablaturę. Gips ceramiczny - ze względu na właściwości, których nie mają wszelkie gładzie i szpachle - daje nieporównywalnie gładszą, zbliżoną do poleru powierzchnię. I nie da się tego efektu zastąpić innym, zawierającym gips, materiałem. > A Pan wszechwiedzący nie brał > korepetycji z połączeń budowlanych, że nie potrafił odpowiedzieć na pytanie > dotyczące prostych spoin pachwinowych??? W przeciwieństwie do Ciebie, nie zabieram głosu w tematach, które są mi obce, których nie trawię i którymi nie jestem zainteresowany. I co najważniejsze - nie wprowadzam ludzi w błąd cyt.: "Obawiam się, że jest to jedna z właściwości gipsu i nie bardzo można sobie z tym poradzić. Do betonu oczywiście dodaje się dodatki spowalniające początek wiązania, lecz obawiam się, żę w tym przypadku gips straciłby swoje założeniowe własciwości". - Bzdura do kwadratu! Sztukator jest w stanie zużyć w ciągu kilkunastu minut porcję 100-150 litrów przygotowanego zaczynu gipsowego, wyciagają na stole profile dowolnego kształtu, bez uzywania dodatków spowalniających, przy odpadach sięgających kilku procent. ale to rogi wprawny sztukator a człowiek, który ma do zaklejenia dziury w ścianie może uzyć dodatków bez obawy, że te łaty mu wylecą ze ściany - bo nie tworzy elementów sztukatorskich, odlewanych lub ciagnionych. dlatego zapytałem na poczatku - do czego i jakim gipsem. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Spowolnić gips 25.09.06, 16:30 Zanim zaczniesz mnie bluzgać może zapytajmu się autora wątku po co mu ta gładź gipsowa - na razie odpowiedzi nie było. Jeśli na sciany to twoje doradzanie gipsu ceramicznego - zupełnie bezsensowne. Jeśli sztukateria to OK. teraz moje zdanie na twój temat: Chciałeś udowodnić, że jesteś wszechwiedzący - miałeś szansę np o spoinach. Z moich wiadomości wyniesionych z NORM, których ty nie uznajesz, ze studiów oraz wiedzy książkowej wynika, że nie mozna sobie od tak stosować domieszek i dodatków np do betonu lub gipsu bo tak się komuś podoba. Co do tej bzdury do kwadratu - proponuję w takim razie dodać domieszki w ilości jakiej tylko się tobie podoba, potem dodać jeszcze dodatki do betonu, zalać to wszystko wodą ze studni i masz zamiast gipsu beton C25/30 o W8!!!!. Zamiast krytykować, zacznij pomoagać. Ja nie znałem dodatków do gipsu i dlatego napisałem, że obawiam się. Ty natomiast zbluzgałeś mnie jak zawsze zresztą, zamiast napisać tak: A JA ZNAM I MOGĘ PODAĆ!!!!! Skoro tak to nie mamy o czym dyskutować. Poza tym jest różnica między sztukaterią, a elementami konstrukcyjnymi typu BETON. P.S. Jak dotąd moje rady nikomu nie zaszkodziły, wręcz przeciwnie udało mi się doradzić trafnie kilku osobom - szczególnie jeśli chodzi o konstrukcje PANIE WSZECHWIEDZĄCY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 17:47 ramonka27 napisała: > może zapytajmu się autora wątku po co mu ta gładź gipsowa Jedynym, który w tym wątku pisze o gładzi gipsowej jesteś Ty - autor o niej nie wspomniał. Gips to nie tylko gładż gipsowa - nie wiedziałeś? > Jeśli na sciany to twoje doradzanie gipsu ceramicznego - zupełnie bezsensowne. > Jeśli sztukateria to OK. A jeżeli autor zechce sobie ściany na gładziutko - a al dupka niemowlaka po oliwce - zrobić? Dobra, to teraz czytaj i ucz się - wiecznie żył nie będę. W zasadzie rozróżniamy trzy rodzaje wykończenia ścian z użyciem technik wykorzystujących gips: - gładzie gipsowe, - sztablatury, - stiuki. Kolejność nie jest przypadkowa - stopniowanie od poślednich do najdoskonalszych pod względem gładkości. W przypadku sztablatury ową gładkość uzyskuje się poprzez wygładzanie a następnie cyklinowanie (bez użycia paierów ściernych i tym podobnych siatek!) metalową, gładką cykliną. Dzięki temu, że nie używa się papierków, siateczek i szlifierek oscylacyjnych osiąga się gładź spolerowaną, szklistą o doskonałej niemalże powierzchni - dalej jest tylko stiuk, ten tradycyjny oczywiście. Wiesz co to jest stiuk? Nie wiesz, ale nic to - trzymam się wątku: do SZTABLATURY nadaje się tylko i wyłącznie gips ceramiczny lub modelowy (to samo co ceramiczny, z dodatkami plastyfikującymi). Dlaczego? Bo jest wydobywany ze złoża a nie z filtrów elektrowni- tak jak wszystkie gładzie i kleje na rynku. Ponadto ma - sam w sobie, naturalnie - właściwości, których nie mają gipsy syntetyczne. Ale to by było za wiele jak na jeden raz - przyswajaj sobie i poszerzaj horyzonty a nie tylko belki, przęsła i kratownice. W domu i tak tego nie wykorzystasz - a przynajmniej tego nie widać, na szczęście. Bzdurą do kwadratu określiłem Twoje obawy co do możliwości spowalniania wiązania gipsu - reszta to Twoja nadinterpretacja (co nie jest czymś nowym). Nie wiem - nie odzywam się. Proste? Obawy zostaw po..... > Jak dotąd moje rady nikomu nie zaszkodziły, wręcz przeciwnie Tak, też uważam, że śmiech to zdrowie - choć podobno, swego czasu, pewna wdowa przyniosła kwiaty do telewizji w podzięce za to, iż małżonek owej wdowy miał wesołą śmierć - umarł ze śmiechu w czasie oglądania programu. Bywaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 18:56 ...wydobywany ze złoża i wypalany. To na wszelki wypadek, to wypalanie - gdybyś odkrył Amerykę, wymyślił proch i znalazł drogę do Indii i stwierdził, że tego nie napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Spowolnić gips 25.09.06, 19:50 Dziękujęza cenne słowa. Odwdzięcze się kiedyś wykładem na temat np liczenia spoin lub innych elementów konstrukcyjnych. Co do całej histori gipsowej nie zamierzam go wyrabiać ( tak na marginesie) natomiast cenne rady przyjmuję do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 15:03 ramonka27 napisała: > P.S. Będąc uszczypliwy tak jak ty... Już kiedyś Ci napisałem abyś nie walił jak gołąb o parapet - nie wprowadzaj ludzi w błąd i nie odzywaj się, gdy nie masz o danym materiale zielonego pojęcia. To co Tobie się wydaje zostaw dla siebie, wyłącznie - mniej będzie poszkodowanych. Skoro ktoś pyta "czy można..." to nie pisz, że nie można albo, że się obawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: Spowolnić gips 25.09.06, 16:31 Swoje kiepskie doradzanie zostaw w domu lub napisz do JESTEM - tam poruszają takie tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal373 Re: Spowolnić gips IP: 213.17.232.* 25.09.06, 15:31 Ja dodaje zwyklego kwasku cytrynowego do wody zarobowej. O wiele dluzej mozna pracowac. Z powazaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 17:35 przepraszam moja wypowiedż dotyczyła gipsu szpachlowego z którym niektórzy mają także problemy.natomiast w tym przypadku menda ma 100% rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 11:34 czy przeczytałeś aby dokładnie instrukcje na worku? jeżeli nie wymieszasz ponownie po 2-3 minutach nigdy nie zdążysz.i nie trzeba nic dodawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycek Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 14:09 do gipsu budowlanego najlepiej dodać trochę kwasku cytrynowego spowalnia to zastyganie sprawdzałem i działa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roman6g1982 spowolnienie gipsu budowlanego 03.08.15, 16:15 ja znalazłem metodę taką : łyżka soli kuchennej łyżka sody i 5 kropel płynu do naczyń , rozmieszać wpierw w wodzie a później gips . spowolniło na jakieś 15 min i udało mi się na spokojnie pozakładać dziurki lub poosadzać puszki pod gniazdka . nie wiem co było głównym składnikiem spowolnienia . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś