Dodaj do ulubionych

Spowolnić gips

23.09.06, 23:57
Co trzeba dodać do gipsu, aby spowolnić jego zastyganie?
Obecnie niestety, zanim zdołam wykorzystać całą zaprawę, częśc zaczyna mi
wysychać.
Obserwuj wątek
    • ramonka27 Re: Spowolnić gips 24.09.06, 11:15
      Obawiam się, że jest to jedna z właściwości gipsu i nie bardzo można sobie z
      tym poradzić.
      Do betonu oczywiście dodaje się dodatki spowalniające początek wiązania, lecz
      obawiam się, żę w tym przypadku gips straciłby swoje założeniowe własciwości.

Radzę rozrabiać mniej gipsu.
      • Gość: menda Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 12:10
        ramonka27 napisała:

> Obawiam się, że jest to jedna z właściwości gipsu i nie bardzo można sobie z
        > tym poradzić.

Można, ale tego nie ma w normach i prospektach - na budownictwie nie było
        chemii?
    • Gość: menda Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 12:07
      hubar napisał:

> Co trzeba dodać do gipsu, aby spowolnić jego zastyganie?

Zależy do czego ten gips wykorzystujesz i jaki rodzaj gipsu używasz.
      Najprostszym sposobem jest dodanie wapna (5-20% masy gispu). Ponadto:
      - fosforan dwusodowy (100 cm3/kg gipsu) - opóźnia czas do ok. godziny,
      - boraks (100 cm3/kg gipsu),
      - kleje kostne, skórne, kazeina i wywar z soersci bydlęcej :))
      Jednym z najdłużej pracujących (utrzymujących stan plastyczny) gipsem (i
      najmocniejszym) jest gips ceramiczny, używany przez sztukatorów. Ważny jest
      sposób przyrzadzania gipsu:
      - naczynie czyste, bez paprochów,
      - zasypywanie gipsem wody a nie odwrotnie,
      - zasypywanie przez rozsiewanie, bez jednorazowego wrzucania do wody wiekszej
      ilości "na raz",
      - sypanie gipsu do momentu aż nie będzie tonął w wodzie,
      - odczekanie ok. pół minuty, gips nasiaka wodą,
      - mieszanie z umiarem , bez zbyt szybkiego kręcenia

Gips ruszany w naczyniu wiąże szybciej od tego, który zostawisz bez mieszania -
      to też jest sposób. Dla przykładu - można sporządzić porcję gispu, którym nożna
      pracować nawet przez kilkanaście minut. Gipsy z domieszkami (gładzie, szpachle,
      kleje) maja wydłużony czas wiązania, powyższe uwagi dotyczą przede wszystkim
      gipsów zwykłych, bez lub z minimalna ilością domieszek. wszystkie opóźniacze
      zmniejszają wytrzymałość gipsu w zakresie od 15 do 30% !!
      na marginesie - może zmniejsz porcje? :)
      • Gość: cromwell Re: Spowolnić gips IP: *.48.jawnet.pl 24.09.06, 13:07
        zmniejszyc porcje
        albo przyspieszyc tempo pracy:)
        dawniej malarze do gipsu budowlanego dodawali proszek do prania
        ale nie te czasy i proszki:)
        do gipsowania dobrze jest miec 2 naczynia
        najlepsze sa czarne wiadra o elastycznej konstrukcji
        kupisz je za piatke w sklepie
        kiedy masz gips w jednym wiadrze
        resztki gipsu w drugim stwardnieja
        i mozna je spojkonie
        oczyscic

pzdr.
        • Gość: cromwell Re: Spowolnić gips IP: *.48.jawnet.pl 24.09.06, 13:27
          jeszcze mi sie przypomnialo
          niektore gipsy nie znosza mieszania mechanicznego
          np uniflot
          radze przeczytac ulotke
          ciesze sie ze masz wiertarke o 3 tysiakach obrotow na min
          ale jak jest napisane max 160 obr/min
          to max 160
          moze byc wolniej:)

pzdr.
      • ramonka27 Re: Spowolnić gips 24.09.06, 14:25
        Tak na marginesie to dodawanie wapna do gipsu zmniejsz jego właściwości
        wytrzymałościowe - to też było na chemii.
        Stosowanie gipsu ceramicznego na gładzie szpachlowe z punktu widzenia
        ekonomicznego - mało opłacalne.
        Konstrukcje drewniane np dachu też mozna zamienić na stalowe - pytanie tylko
        czy to się opłaca.

P.S. Będąc uszczypliwy tak jak ty zapytam tak: A Pan wszechwiedzący nie brał
        korepetycji z połączeń budowlanych, że nie potrafił odpowiedzieć na pytanie
        dotyczące prostych spoin pachwinowych???
        Już wiem tego poprostu nie było na chemii :P:P
        POZDRAWIAM SERDECZNIE
        • Gość: menda Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 14:53
          ramonka27 napisała:

> Tak na marginesie to dodawanie wapna do gipsu zmniejsz jego właściwości
          > wytrzymałościowe - to też było na chemii.

Przeczytaj mój wpis kilka razy, powoli, ze zrozumieniem - zwłaszcza to zdanie
          gdzie jest mowa o utracie wytrzymałości rzędu 15-30%. Aby zrekompensowac ową
          utratę dodaje się inne składniki - wszelkiej maści kleje iszpachle gipsowe sa
          tutaj przykładem (w tym Uniflotte).

> Stosowanie gipsu ceramicznego na gładzie szpachlowe z punktu widzenia
          > ekonomicznego - mało opłacalne. Konstrukcje drewniane np dachu też mozna
          > zamienić na stalowe - pytanie tylko
          > czy to się opłaca.

Kto mówi o zastosowaniu gipsu ceramicznego na gładzie szpachlowe? Gips
          ceramiczny używa się m.in. do osiagnięcia gładszej powierzchni od gładzi
          szpachlowych. Przeglądnij normy, Twoją ulubioną lekturę, i przeczytaj z czego
          wykonuje się - uwaga, trudne słowo - sztablaturę. Gips ceramiczny - ze względu
          na właściwości, których nie mają wszelkie gładzie i szpachle - daje
          nieporównywalnie gładszą, zbliżoną do poleru powierzchnię. I nie da się tego
          efektu zastąpić innym, zawierającym gips, materiałem.

> A Pan wszechwiedzący nie brał
          > korepetycji z połączeń budowlanych, że nie potrafił odpowiedzieć na pytanie
          > dotyczące prostych spoin pachwinowych???

W przeciwieństwie do Ciebie, nie zabieram głosu w tematach, które są mi obce,
          których nie trawię i którymi nie jestem zainteresowany. I co najważniejsze -
          nie wprowadzam ludzi w błąd cyt.: "Obawiam się, że jest to jedna z właściwości
          gipsu i nie bardzo można sobie z tym poradzić. Do betonu oczywiście dodaje się
          dodatki spowalniające początek wiązania, lecz obawiam się, żę w tym przypadku
          gips straciłby swoje założeniowe własciwości". - Bzdura do kwadratu!
          Sztukator jest w stanie zużyć w ciągu kilkunastu minut porcję 100-150 litrów
          przygotowanego zaczynu gipsowego, wyciagają na stole profile dowolnego
          kształtu, bez uzywania dodatków spowalniających, przy odpadach sięgających
          kilku procent. ale to rogi wprawny sztukator a człowiek, który ma do zaklejenia
          dziury w ścianie może uzyć dodatków bez obawy, że te łaty mu wylecą ze ściany -
          bo nie tworzy elementów sztukatorskich, odlewanych lub ciagnionych. dlatego
          zapytałem na poczatku - do czego i jakim gipsem.
          • ramonka27 Re: Spowolnić gips 25.09.06, 16:30
            Zanim zaczniesz mnie bluzgać może zapytajmu się autora wątku po co mu ta gładź
            gipsowa - na razie odpowiedzi nie było.

Jeśli na sciany to twoje doradzanie gipsu ceramicznego - zupełnie bezsensowne.
            Jeśli sztukateria to OK.

teraz moje zdanie na twój temat:
            Chciałeś udowodnić, że jesteś wszechwiedzący - miałeś szansę np o spoinach.
            Z moich wiadomości wyniesionych z NORM, których ty nie uznajesz, ze studiów
            oraz wiedzy książkowej wynika, że nie mozna sobie od tak stosować domieszek i
            dodatków np do betonu lub gipsu bo tak się komuś podoba.

Co do tej bzdury do kwadratu - proponuję w takim razie dodać domieszki w ilości
            jakiej tylko się tobie podoba, potem dodać jeszcze dodatki do betonu, zalać to
            wszystko wodą ze studni i masz zamiast gipsu beton C25/30 o W8!!!!.
            Zamiast krytykować, zacznij pomoagać. Ja nie znałem dodatków do gipsu i dlatego
            napisałem, że obawiam się. Ty natomiast zbluzgałeś mnie jak zawsze zresztą,
            zamiast napisać tak:
            A JA ZNAM I MOGĘ PODAĆ!!!!!

Skoro tak to nie mamy o czym dyskutować.
            Poza tym jest różnica między sztukaterią, a elementami konstrukcyjnymi typu
            BETON.
            P.S. Jak dotąd moje rady nikomu nie zaszkodziły, wręcz przeciwnie udało mi się
            doradzić trafnie kilku osobom - szczególnie jeśli chodzi o konstrukcje PANIE
            WSZECHWIEDZĄCY.
            • Gość: menda Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 17:47
              ramonka27 napisała:
              > może zapytajmu się autora wątku po co mu ta gładź gipsowa

Jedynym, który w tym wątku pisze o gładzi gipsowej jesteś Ty - autor o niej nie
              wspomniał. Gips to nie tylko gładż gipsowa - nie wiedziałeś?

> Jeśli na sciany to twoje doradzanie gipsu ceramicznego - zupełnie bezsensowne.
              > Jeśli sztukateria to OK.

A jeżeli autor zechce sobie ściany na gładziutko - a al dupka niemowlaka po
              oliwce - zrobić? Dobra, to teraz czytaj i ucz się - wiecznie żył nie będę.
              W zasadzie rozróżniamy trzy rodzaje wykończenia ścian z użyciem technik
              wykorzystujących gips:
              - gładzie gipsowe,
              - sztablatury,
              - stiuki.
              Kolejność nie jest przypadkowa - stopniowanie od poślednich do najdoskonalszych
              pod względem gładkości. W przypadku sztablatury ową gładkość uzyskuje się
              poprzez wygładzanie a następnie cyklinowanie (bez użycia paierów ściernych i
              tym podobnych siatek!) metalową, gładką cykliną. Dzięki temu, że nie używa się
              papierków, siateczek i szlifierek oscylacyjnych osiąga się gładź spolerowaną,
              szklistą o doskonałej niemalże powierzchni - dalej jest tylko stiuk, ten
              tradycyjny oczywiście. Wiesz co to jest stiuk? Nie wiesz, ale nic to - trzymam
              się wątku: do SZTABLATURY nadaje się tylko i wyłącznie gips ceramiczny lub
              modelowy (to samo co ceramiczny, z dodatkami plastyfikującymi). Dlaczego? Bo
              jest wydobywany ze złoża a nie z filtrów elektrowni- tak jak wszystkie gładzie
              i kleje na rynku. Ponadto ma - sam w sobie, naturalnie - właściwości, których
              nie mają gipsy syntetyczne. Ale to by było za wiele jak na jeden raz -
              przyswajaj sobie i poszerzaj horyzonty a nie tylko belki, przęsła i kratownice.
              W domu i tak tego nie wykorzystasz - a przynajmniej tego nie widać, na
              szczęście.

Bzdurą do kwadratu określiłem Twoje obawy co do możliwości spowalniania
              wiązania gipsu - reszta to Twoja nadinterpretacja (co nie jest czymś nowym).
              Nie wiem - nie odzywam się. Proste? Obawy zostaw po.....

> Jak dotąd moje rady nikomu nie zaszkodziły, wręcz przeciwnie

Tak, też uważam, że śmiech to zdrowie - choć podobno, swego czasu, pewna wdowa
              przyniosła kwiaty do telewizji w podzięce za to, iż małżonek owej wdowy miał
              wesołą śmierć - umarł ze śmiechu w czasie oglądania programu.

Bywaj.
              • Gość: menda Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 18:56
                ...wydobywany ze złoża i wypalany. To na wszelki wypadek, to wypalanie - gdybyś
                odkrył Amerykę, wymyślił proch i znalazł drogę do Indii i stwierdził, że tego
                nie napisałem.
                • ramonka27 Re: Spowolnić gips 25.09.06, 19:50
                  Dziękujęza cenne słowa.
                  Odwdzięcze się kiedyś wykładem na temat np liczenia spoin lub innych elementów
                  konstrukcyjnych.
                  Co do całej histori gipsowej nie zamierzam go wyrabiać ( tak na marginesie)
                  natomiast cenne rady przyjmuję do siebie.
        • Gość: menda Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 15:03
          ramonka27 napisała:
          > P.S. Będąc uszczypliwy tak jak ty...

Już kiedyś Ci napisałem abyś nie walił jak gołąb o parapet - nie wprowadzaj
          ludzi w błąd i nie odzywaj się, gdy nie masz o danym materiale zielonego
          pojęcia. To co Tobie się wydaje zostaw dla siebie, wyłącznie - mniej będzie
          poszkodowanych. Skoro ktoś pyta "czy można..." to nie pisz, że nie można albo,
          że się obawiasz.
          • ramonka27 Re: Spowolnić gips 25.09.06, 16:31
            Swoje kiepskie doradzanie zostaw w domu lub napisz do JESTEM - tam poruszają
            takie tematy.
    • Gość: michal373 Re: Spowolnić gips IP: 213.17.232.* 25.09.06, 15:31
      Ja dodaje zwyklego kwasku cytrynowego do wody zarobowej. O wiele dluzej mozna
      pracowac.
      Z powazaniem,
      • Gość: janusz Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 17:35
        przepraszam moja wypowiedż dotyczyła gipsu szpachlowego z którym niektórzy mają
        także problemy.natomiast w tym przypadku menda ma 100% rację.
    • Gość: janusz Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 11:34
      czy przeczytałeś aby dokładnie instrukcje na worku? jeżeli nie wymieszasz
      ponownie po 2-3 minutach nigdy nie zdążysz.i nie trzeba nic dodawać.
    • Gość: cycek Re: Spowolnić gips IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.13, 14:09
      do gipsu budowlanego najlepiej dodać trochę kwasku cytrynowego spowalnia to zastyganie sprawdzałem i działa :-)
    • roman6g1982 spowolnienie gipsu budowlanego 03.08.15, 16:15
      ja znalazłem metodę taką : łyżka soli kuchennej łyżka sody i 5 kropel płynu do naczyń , rozmieszać wpierw w wodzie a później gips . spowolniło na jakieś 15 min i udało mi się na spokojnie pozakładać dziurki lub poosadzać puszki pod gniazdka . nie wiem co było głównym składnikiem spowolnienia . pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka