Dodaj do ulubionych

Pytanie o panele podłogowe?

27.12.06, 20:01
Czesc mam pytanie chodzi mi opołożenie paneli podłogowych w jednym pokoju w
tej chwili mam starą klepke,chodzi mi oto czy kładąc panele trzeba zerwac
starą klepke? pokój o wymiarach około 3,30x3,3,20 ile by to kosztowało m2
montażu panela,czy jest przy tym dużo roboty czyli ile to by trwało czasu
przecietnie taki montaż jaki koszt,dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: ja25 Re: Pytanie o panele podłogowe? IP: *.telsat.wroc.pl 27.12.06, 20:31
      Przy tak malym pokoju bedziesz mial tylko jedno laczenie wiec do montazu
      wystarcza dwie osoby. Najlepiej jak montuja kobiety lub starsze dzieci , bo
      rosli mezczyzni maja za duzo sily i moga poniszczyc boki paneli. Przed swietami
      skonczylam montaz z synem. Lepiej usunac stary podklad i ladnie wyrownac. W
      starej klepce pewnie masz mnostwo szczelin a w nich... .Panele montuj
      oczywiscie na korku, zaoszczedzisz pieniadze na wymianie tektury , pianki jesli
      ja z pseudooszczednosci zastosujesz teraz.A korek nie gnije , nie plesnieje,
      chroni przed promieniowaniem zyl wodnych, tlumi halas.
      Taki pokoj w kilka godzin ulozysz. Oczywiscie zastosujesz panele drewniane a
      nie plastiki.Zycze przyjemnej zabawy w ukladanke.
      • ruckzuck Re: Pytanie o panele podłogowe? 29.12.06, 13:41
        Jeżeli klepka stara jest w miarę równa i przyzwoitej jakości, nie ma potrzeby
        zrzucania jej. Wystarczy zastosowanie pianki pod panele. Koszt montażu paneli w
        firmie waha się nieznacznie. U nas jest to kwota 16.05 zł za m2 zużytej podłogi.
        Cały towar oczywiście sprzedajemy wtedy z 7% VAT'em. W cenę montażu wliczamy
        również założenie listew cokołowych oraz dylatacji.
      • mariusz_1234 Re: Pytanie o panele podłogowe? 09.01.07, 19:47
        Jakie jedno łączenie? Od kiedy kobiety układają panele? Jeśli niszczą boki
        paneli to takich paneli nie należy układać !!!. Co do podkładu to nie trzeba
        stosować korka (koszt 10zł/m2), wystarczy podkład 5mm (np. Ekopor). Też nie
        gnije, nie pleśnieje. Czas układania takiego pokoju z listwami (panele tzw.
        bezklejowe) ok 5 godzin. Koszt układania paneli wacha się od 12 do 17 zł/m2
        netto. Wszystkie panele są zbudowane podobnie (ok.80-90% drewna). Ale to już
        inna historia.
        • Gość: ja25 Re: Pytanie o panele podłogowe? IP: *.telsat.wroc.pl 10.01.07, 00:29
          Jezeli pokoj ma 3.30 na 3.20, a panel ma 2.20 to zeby bylo 3.30 lub 3.20 w
          zaleznosci od kierunku ukladu wystarczy polaczyc 2.20 jednego panelu z 1m lub
          1.10 drugiego.Wtedy wychodzi tylko jedno laczenie ukladane naprzemienne, zeby
          w rzedach nie bylo krzyzowki jak w plytkach.
          Ukladanie paneli to praca delikatna, wymagajaca cierpliwego dobierania ukladu
          wzoru, a do tego lepiej nadaja sie kobiety.
          A tak z obserwacji i doswiadczenia to panowie najlepiej nadaja sie do
          otwierania sloikow, w tym sa niezastapieni nawet przez najwymyslniejsze
          otwieracze.
          • mariusz_1234 Re: Pytanie o panele podłogowe? 16.01.07, 22:33
            Tak, tylko że panele mają najczęściej ok. 1,2mb. Dłuższych nie widziałem
            (strasznie by był widoczny tzw. efekt banana). Pani myli panele z podłogami
            drewnianymi-które rzeczywiście mają po 2,2mb.
            • Gość: grzes Re: Pytanie o panele podłogowe? IP: *.tvtom.pl 20.01.07, 20:09
              Witam ! jeżeli pan mówi o panelach ok. 1,2 m długości to nie sią to panele
              drewniane( tak jak pisze Pan w poprzednich postach 80-90% drewna) ale sztuczna
              imotacja - rysunek drewna przykryty laminatem. Calość sprasowana z płytą HDF
              czyli zmielone "rózności" połączone z klejem i innymi chemikaliami.
              Pozdrawiam
              Grzesiek
              • Gość: doświadczony Re: Pytanie o panele podłogowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 20:50
                ja układam panele za 10 zł netto 1mb z listwami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka