Dodaj do ulubionych

pytanie lajkonika: MAX vs U-220

18.07.07, 11:43
Czym różni się pustak ceramiczny MAX od U-220 ? Chodzi mi o różnice (poza
ceną), które powinienem znać przy wyborze materiału na ściany 2-warstwowe domu
jednorodzinnego. Z góry dziękuję !
Obserwuj wątek
    • piotr2569 Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 18.07.07, 12:39
      mezar73 napisał:
      ........które powinienem znać przy wyborze materiału na ściany 2-warstwowe domu
      jednorodzinnego

Proszę Pana - wykonanie budynku realizuje się zgodnie z tym co jest wpisane w
      projekt.
      Te dwa pustaki różnią się przede wszystkim wymiarami i współczynnikiem
      przewodności cieplnej.
      Zmiana wymiarów powoduje za sobą zmianę położenia osi budynku z co za tym idzie
      odstępstwo od projektu - tyle na ten temat.

P.S Chyba, że będzie Pan budował z pustaków o szerokości 19cm (gdyż jedne i
      drugie w tym wymiarze są dostępne).
      • mezar73 Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 18.07.07, 13:08
        Piękne dzięki ! Jestem na etapie projektu, mogę wybrać materiał na ściany - stąd
        pytanie. :)
        Wg. Pana który z pustaków ma wiekszy współczynnik przew. cieplnej ?
        Na stronach:
        www.hadykowka.pl/pl/ceramika,budowlana/pustak,scienny,,u,/%26grupaWysz%3D446%26cechySearchGET%3D%5B0%7CPustak+%B6cienny+%22U%22%5D#ak9131
        podana jest informacja, że mają takie same współczynniki... Marketing ??
        • Gość: gucio Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 IP: *.telpol.net.pl 18.07.07, 22:53
          W scianach 2-wastwowych wspolczynnik przew. cieplnej pustaka ma najmnijesze
          zanczenie. Z tego co wiem jeden cm dodatkowy ocieplenia odpowiada kilku cm (
          lub wiecej) warstwy pustakow. Tak wiec To lepiej regulowac gruboscia styropianu
          lub welny niz gruboscia pustakow.
        • piotr2569 Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 19.07.07, 10:05
          Jeżeli jest pan na etapie wyboru projektu to projektant powinien Panu doradzić z
          czego buduje się lepiej, wygodniej, prościej itd. Jeżeli nie potrafi tego zrobić
          to może lepiej zmienić projektanta, gdyż w trakcje budowy wyjdą inne rzeczy, na
          które odpowiedzi będą znacznie trudniejsze.
          Co do współczynników to na podanej stronie są takie same - na stronach innych
          producentów są różne.
          Jeżeli podane pustaki mają taką samą wytrzymałość na ściskanie, oraz inne
          parametry to różnica jak Pan widzi jest tylko w grubości ściany.

Ja jeżeli projektuję z ceramiki to przeważnie z U-220 albo z kratówki K3.

Max jest szerszy, często ma nieco większą nasiąkliwość i troszkę mniejszą
          wytrzymałość na ściskanie.

Co do współczynnika, to i tak odpowiednia warstwa ocieplenia załatwia sprawę
          więc współczynnik nawet jeśli jest większy o kilka procent - nie ma to żadnej
          różnicy.

Pozdrawiam serdecznie
          • mezar73 Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 19.07.07, 20:03
            Mój architekt też doradza U-220. A że lubię rozumieć i mieć przekonanie, że
            podejmuję dobrą decyzję, to pytam o alternatywy. :)
            Jeszcze raz dziękuję za opinie.
    • andrzejhektor Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 02.08.07, 12:55
      zobacz PCB-Plecewice S.A.<a href="www.pcb-plecewice.pl" target="_blank">zobacz PCB-Plecewice S.A.</a>
    • badjuk Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 09.10.07, 14:49
      MAX vs U-220 - różnica polega głównie na wymiarach a co za tym idzie izolacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka