mezar73 18.07.07, 11:43 Czym różni się pustak ceramiczny MAX od U-220 ? Chodzi mi o różnice (poza ceną), które powinienem znać przy wyborze materiału na ściany 2-warstwowe domu jednorodzinnego. Z góry dziękuję ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr2569 Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 18.07.07, 12:39 mezar73 napisał: ........które powinienem znać przy wyborze materiału na ściany 2-warstwowe domu jednorodzinnego Proszę Pana - wykonanie budynku realizuje się zgodnie z tym co jest wpisane w projekt. Te dwa pustaki różnią się przede wszystkim wymiarami i współczynnikiem przewodności cieplnej. Zmiana wymiarów powoduje za sobą zmianę położenia osi budynku z co za tym idzie odstępstwo od projektu - tyle na ten temat. P.S Chyba, że będzie Pan budował z pustaków o szerokości 19cm (gdyż jedne i drugie w tym wymiarze są dostępne). Odpowiedz Link Zgłoś
mezar73 Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 18.07.07, 13:08 Piękne dzięki ! Jestem na etapie projektu, mogę wybrać materiał na ściany - stąd pytanie. :) Wg. Pana który z pustaków ma wiekszy współczynnik przew. cieplnej ? Na stronach: www.hadykowka.pl/pl/ceramika,budowlana/pustak,scienny,,u,/%26grupaWysz%3D446%26cechySearchGET%3D%5B0%7CPustak+%B6cienny+%22U%22%5D#ak9131 podana jest informacja, że mają takie same współczynniki... Marketing ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 IP: *.telpol.net.pl 18.07.07, 22:53 W scianach 2-wastwowych wspolczynnik przew. cieplnej pustaka ma najmnijesze zanczenie. Z tego co wiem jeden cm dodatkowy ocieplenia odpowiada kilku cm ( lub wiecej) warstwy pustakow. Tak wiec To lepiej regulowac gruboscia styropianu lub welny niz gruboscia pustakow. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2569 Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 19.07.07, 10:05 Jeżeli jest pan na etapie wyboru projektu to projektant powinien Panu doradzić z czego buduje się lepiej, wygodniej, prościej itd. Jeżeli nie potrafi tego zrobić to może lepiej zmienić projektanta, gdyż w trakcje budowy wyjdą inne rzeczy, na które odpowiedzi będą znacznie trudniejsze. Co do współczynników to na podanej stronie są takie same - na stronach innych producentów są różne. Jeżeli podane pustaki mają taką samą wytrzymałość na ściskanie, oraz inne parametry to różnica jak Pan widzi jest tylko w grubości ściany. Ja jeżeli projektuję z ceramiki to przeważnie z U-220 albo z kratówki K3. Max jest szerszy, często ma nieco większą nasiąkliwość i troszkę mniejszą wytrzymałość na ściskanie. Co do współczynnika, to i tak odpowiednia warstwa ocieplenia załatwia sprawę więc współczynnik nawet jeśli jest większy o kilka procent - nie ma to żadnej różnicy. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mezar73 Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 19.07.07, 20:03 Mój architekt też doradza U-220. A że lubię rozumieć i mieć przekonanie, że podejmuję dobrą decyzję, to pytam o alternatywy. :) Jeszcze raz dziękuję za opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejhektor Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 02.08.07, 12:55 zobacz PCB-Plecewice S.A.<a href="www.pcb-plecewice.pl" target="_blank">zobacz PCB-Plecewice S.A.</a> Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: pytanie lajkonika: MAX vs U-220 09.10.07, 14:49 MAX vs U-220 - różnica polega głównie na wymiarach a co za tym idzie izolacji. Odpowiedz Link Zgłoś