Dodaj do ulubionych

Ściany wew. z pustaków, czy karton-gips + wełna

10.03.08, 14:16
Witam.

Jutro muszę się zdecydować, z jakiego materiału chce mieć ściany wewnętrzne w
mieszkaniu. Opcje są dwie: ściana z pustaków ceramicznych, albo karton-gips +
wełna wytłumiająca. W jednym i drugim przypadku grubość ściany ok. 10cm. Co
wybrać? Czytałem, że jeśli ściana z k-g jest dobrze zrobiona, to nie ma
problemu z przenikaniem dźwięku i ponoć do 50kg można na takiej zawiesić. Z
drugiej strony ponoć może popękać i nie jest tak trwała jak ściana z pustaków.
Na niekorzyść tej opcji z pustakami jako materiałem jest, to że ponoć tej
ściany nie będzie można dobrze "umocować" do sufitu z k-g (mieszkanie na
poddaszu)
Tak to wygląda:

fotoforum.gazeta.pl/3,0,1096734,2,1.html
fotoforum.gazeta.pl/3,0,1096735,2,2.html
Co byście mi mogli poradzić?
Obserwuj wątek
    • pyot Re: Ściany wew. z pustaków, czy karton-gips + weł 10.03.08, 19:30
      Hej...
      Mimo plusów jakie posiadają pustaki,tu zdecydowanie sucha zabudowa.

Płyty G/K p r a w i d ł o w o wiązane 2x2 nie mają prawa popękąć !
      Istnieją zresztę płyty dedykowane takim inwestycjom.
      Łączenie płyt z elemantami konstrukcyjnymi należy wykonać bardzo sumiennie
      zachowując jednocześnie zdrowy rozsądek :)
      Techniki są różne.

Dźwięk świetnie absorbuje wełna,ale dodatkowo można wyciszyc same płyty G/K
      skutecznie,szybko i niedrogo.

Pozdrawiam,pyot.
    • calleh Re: Ściany wew. z pustaków, czy karton-gips + weł 10.03.08, 20:33
      jak rozumiem masz już sufit z GK - proponuję ściany również w tym systemie, choć przy grubości 10cm ich izolacyjność dźwiękowa będzie mniejsza, prawidłowo wykonana ścian z GK nie będzie pękać, wszystko zależy od ekipy montującej, szczególnie gdy stawia ściany do juz istniejącego sufitu
      może zastanów sie by zwiększyć grubość ścian i dodać wełny, która powinna być co najmniej półtwarda

na zdjęciach nie masz jednak jeszcze sufitów (?)
      osobiście wybrałbym murowane jeśli ma być zachowana grubość, jeśli mozna zrobić grubsze to polecam GK, optymalnie by było z płyty 2x12,5mm z każdej strony, jeśli już nie to chociaż 1x9,5mm + 1x12,5mm z każdej strony, przypuszczam, że suma sumarum wyjdzie taniej niż na murowanych tynki i gładzie
      • simon-di-gaddo Re: Ściany wew. z pustaków, czy karton-gips + weł 11.03.08, 12:21
        > na zdjęciach nie masz jednak jeszcze sufitów (?)

Nie mam. Buduje inwestor/deweloper i daje mi alternatywę. Sufit na pewno karton
        gips, a ściany tak jak napisałem. A czy później można dodatkowo wytłumić takie
        ściany z karton gipsu nie demolując doszczętnie tego co już jest? ;)

Ps Miło wiedzieć, że jesteś z Łodzi :) Myślę o antresoli - odezwę się mailowo :)
        • calleh Re: Ściany wew. z pustaków, czy karton-gips + weł 11.03.08, 19:28
          można, ale to podwójna robota, po co? jak można od razu, nie sądzę by deweloper
          był aż tak up... by nie wprowadzić drobnej zmiany

i zapraszam :)
          • tynkiozdobne.pl Re: Ściany wew. z pustaków, czy karton-gips + weł 11.03.08, 21:01
            Gdyby zależało Ci na czasie, to z pewnościa poleciłbym systemy g-k. Jeśli jednak nie boli Cię ani kasa, ani czas to wybierz pustaki(chyba, że sam je będziesz musiał tynkować). Przy g-k na najmniejszym profilu(50) dźwiękochłonność może być niewystarczająca, ale oddzielasz swoje pomieszczenia, a nie z sąsiadem :). Sobie wybrałbym płyty Regipsa Jambo 20mm(chyba) lub po prostu dokręciłbym dodatkowa warstwę 12mm standard. Unikasz wtedy pęknięć i spraw związanych z przenoszeniem dźwiękowym. Przy wyborze systemu g-k postaraj się, aby zastosowali piankę wygłuszającą naklejaną na prowadzące, poziome profile U. Przy zbrojeniu-szpachlowaniu połączeń warto, aby obok siatki z włókna szklanego zastosowali szpachle dedykowane do g-k typu Uniflot Kanufa, Vario Regipsa lub Semin 86. Przy dobrych wiatrach nie będzie problemów u developera, chyba, że to poddasze :)?
        • Gość: karol Re: Ściany wew. z pustaków, czy karton-gips + weł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 21:48
          ściany z k-g za parę lat przeklniesz,ja jestem za pustakami.drobny płukany piach
          na tynk i nie trzeba gipsowych gładzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka