Gość: clausmaria Ytong IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.13, 12:14 Czytam i czytam też dostaje powoli kręcioła, ale do gazobetonu przekonuje mnie to, że po wybudowaniu z ceramiki w cale nie taniej! muszę ocieplać a to przy styropianie 15 cm z robocizną koszt ponad 100 zł/m2 i o tyle musicie podnieść koszt m2 ściany z poro termu itp. Przy Ytong 40cm efekt ten sam lub lepszy – bo U=0,23 [W/m2K] a koszt robocizny ocieplenia odpada. A i jeszcze jedno za Ytongiem - wytrzymałość mechaniczna styropianu!?, widzieliście elewację w którą uderzył ptak albo dziecko piłką? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceramika Re: Ytong IP: 46.186.109.* 31.12.13, 12:46 Wypowiedzi tyle ilu ludzi, ja szczerze uważam że ceramika jest pomimo wszystko najlepsza ...dlaczego? bo jest na świecie od czasu Egipcjan i do tej pory nam służy i to chyba najlepszy dowód na to że jakieś suplementy nigdy nie zastąpią najlepszego materiału. Ceramiki wcale nie trzeba ocieplać, dowód ... moi rodzice postawili dla mnie dom 22 lata temu, niestety ze względu na pracę i brak swojej rodziny nie zdecydowałam się (narazie) w nim zamieszkać. Dodam że jest on z pustaków marki HADYKÓWKA do dnia dzisiejszego nie jest ocieplony a pustaki są w stanie NIENARUSZONYM !! polecam tylko takie produkty bo naprawdę warto inwestować w najwyższą jakość która będzie nam służyła na najbliższe lata. pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceramiika Najlepsze IP: 46.186.109.* 31.12.13, 13:12 hadykowka.pl/produkty Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_stanislawski Re: Ceramika czy gazobeton? 18.04.14, 21:21 Też sądzę, że porotherm jest lepszym materiałem od gazobetonu i faktycznie muruje się z niego trudniej, ale bez przesady. Potrzebna jest tylko większa precyzja i trochę zaangażowania od murarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
contortion Re: Ceramika czy gazobeton? 26.09.17, 14:12 Gazobeton jest wytrzymalszy od ceramiki? Żarty. Przecież to najbardziej kruchy materiał konstrukcyjny! Poza tym porównaj sobie parametry wytrzymałości na ściskanie - w gazobetonie masz może 1 Mpa, a w Porothermie? Jakieś 15 Mpa :D Akurat argument o wytrzymałości jest kompletnie nietrafiony, zgodziłbym się, że to cieplejszy materiał - tu nie ma co polemizować. Ale wytrzymałość, masa i izolacyjność akustyczna jest zdecydowanie po stronie ceramiki poryzowanej. Sama izolacyjność termiczna w polskich warunkach jest osiągana nie samą warstwą konstrukcyjną, a izolacją zewnętrzną. Dlatego ściany dwuwarstwowe z warstwą nośną z Porothermu to zdecydowanie najpopularniejsze rozwiązanie konstrukcyjne w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kskiba282 Re: Ceramika czy gazobeton? 01.03.23, 11:06 U nas ceramika wygrała, konkretnie Termoton 25 p+w. Tańszy, a jeden z lepszych pustaków moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś