IP: 212.160.172.* 15.10.08, 10:06
Co sądzicie o oknach dachowych firmy ROTO ?
Obserwuj wątek
    • Gość: cromwell czy wiesz ze... IP: *.48.jawnet.pl 15.10.08, 19:58
      wszystkie okna dachowe /poza lazienkowymi/ trzeba malowac co 2 lata
      bezbarwnym lakierem akrylowym
      inaczej trafi je szlag?
      pytanie za 10 punktow
      jezeli malujemy okna od pomieszczenia
      a od strony dachu/z oczywstych przyczyn/ nie
      czy szlag nie trafi okien od strony welny?
      cena okna dachowego o powierzchni ponizej 1 m2 przewyzsza cene okna scienego
      powierzchni 2.5 m2 nie wymagajacego konserwacji

pzdr.
      • Gość: binek Re: czy wiesz ze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 17:41
        Oj pojechałeś :D
        1.Drewniane okna fasadowe są produkowane w gorszych technologiach niż połaciówki (chodzi mi o ochronę drewna przed czynnikami atmosferycznymi) a jednak mają sporą rzeszę amatorów.
        2.Veluxów nie trzeba malować po zewnętrznych płaszczyznach ościeżnicy gdyż tam nie pojawia się mostek termiczny. Oczywiście pod warunkiem że są dobrze zamontowane.
        3.Istnieje duży wybór veluxów z PCW (Okpol, 4Look,Fakro, Dobroplast, Rooflite i Roto oczywiście) i drewna zatopionego w poliuretanie (Velux) których nie trzeba montować wyłącznie w łazience czy kuchni.
        4. Najbardziej przeraziło mnie to "wyliczenie". Bez urazy.
        Przy montażu okna fasadowego na poddaszu należy wziąć pod uwagę ilość światła jaką dostarcza mkw. powierzchni szyby w porównaniu do veluxa (niestety już tutaj fasadówka wypada zdecydowanie słabiej).
        Ale przede wszystkim koszt wykonania lukarny (okno musi być w czymś zakotwione)kilkukrotnie przewyższa koszt veluxa nawet najdroższych producentów i modeli.

• cromwell1 Re: czy wiesz ze... 13.01.09, 12:24
          faktycznie z letka pojechalem;)
          jakos nie przekonuja mnie polaciowki
          no chyba ze to wyzsza koniecznosc

> 1.Drewniane okna fasadowe są produkowane w gorszych technologiach niż połaciówk
          > i (chodzi mi o ochronę drewna przed czynnikami atmosferycznymi)

dziwne okna fasadowe nie sinieja
          nie trzeba ich malowac co 2 lata

> 2.Veluxów nie trzeba malować po zewnętrznych płaszczyznach ościeżnicy gdyż tam
          > nie pojawia się mostek termiczny. Oczywiście pod warunkiem że są dobrze zamonto
          > wane.

pewnie piszesz o kolnierzu montazowym
          tylko kolnierz izoluje boczne scianki oscieznicy
          czolowych i okna nie chroni
          przypomne ze okno jest okute blacha aluminiowa
          wskutek czego dochodzi do kondensacji pary wodnej na styku blacha-drewno

pzdr.
          • Gość: binek Re: czy wiesz ze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 00:05
            Zgadzam się że sinieją ale w zależności od mikroklimatu.
            Problem w tym, że na poddaszu zbiera się całe ciepłe powietrze z domu
            magazynując w sobie sporo wilgoci. Stąd zimą, przy dużych mrozach może dochodzić
            do zawilgocenia ramiaków skrzydła.
            Demontując czasem starocie zwracam uwagę na słabe punkty i stwierdzić muszę że
            zewnętrzne płaszczyzny zawsze były zdrowe. Pewnie punkt rosy jest gdzieś poza
            ościeżnicą.
            To jak z samochodami, nie wymienisz oleju-krócej pojeździsz.
            Drewniane veluxy trzeba lakierować co kilka lat i dbać o odpowiedni mikroklimat
            na poddaszu. Także dla własnego zdrowia.

O gustach się nie rozmawia, mi bardzo podobają się lukarny ale jeżeli chodzi o
            funkcjonalność i koszty..:)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka