tusia1135 08.11.10, 19:56 czy ktoś ma takie problemy? mój synek przynajmniej raz na tydzien placzac zanosi sie. bylismy juz u kardiologa i robilismy badania i jest wszystko w porzadku. jak sobie radzicie w takich sytuacjach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ralston Re: zanoszące sie dziecko 08.11.10, 22:37 Jak się zatyka trzeba dmuchnąć w twarz. Na ogół pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
tusia1135 Re: zanoszące sie dziecko 09.11.10, 14:10 nie sprawdza sie dmuchanie ani polewanie wodą. jedyna rzecz która pomaga to mocny klaps w tyłek ale to juz tez po mału nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: zanoszące sie dziecko 09.11.10, 23:09 Klaps w tyłek? Mocny?! A wiesz, że pan prezydent podpisał stosowną ustawę i w związku z tym już należy Ci założyć stosowaną kartotekę? Gminny siedmioosobowy zespół może już Cię mieć na celowniku. Tylko nie wiem, czy rozstrzelają, czy zadowolą się zabraniem dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
tusia1135 Re: zanoszące sie dziecko 10.11.10, 10:02 a to dobre ;) wszystkie techniki sa dozwolone aby ratowac dziecko? ty wogle masz pojecie co to bezdech u dziecka i do czego prowadzi? kazdy lekarz powie ze w takim wypadku trzeba dac klapsa w tyłek i to jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: zanoszące sie dziecko 11.11.10, 18:47 No proszę - to nikt Bronkowi nie powiedział o klapsach terapeutycznych? Patrz - niby prezydent a nie ma pojęcia co to bezdech u dziecka i do czego prowadzi... Odpowiedz Link Zgłoś
tusia1135 Re: zanoszące sie dziecko 12.11.10, 14:30 to sa dwa inne pojecia... dac klapsa w tyłek zeby dziecko złapało oddech a bicie dziecka za to jest niegrzeczne. jesli jest kara za karcenie dzieci to jak najbardziej sie z tym zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: zanoszące sie dziecko 15.11.10, 21:57 Niestety jest. Nie tylko za karcenie. Za krytykowanie zachowań seksualnych też. Bo to przemoc psychiczna jest. Radzę się zapoznać z ustawą. A potem nie głosować więcej na idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
cheri-bibi Re: zanoszące sie dziecko 13.11.10, 21:30 ralston, mylisz pojęcia, zdarza się na przykład że przy wykonywaniu masażu serca połamie się żebra i nikt z tego powodu nie sklada zawiadomienia do prokuratury... tusia, przykro mi z powodu bezdechu, bo to ogromny stres i strach o dziecko... W jakim wieku jest? jak długie są bezdechy? robiłaś badania neurologiczne? Zauważyłaś bezdechy poprzedzone płaczem czy też w innych sytuacjach? Bezdechy mogą wynikać z niedojrzałości układu nerwowego. Jeśli mogę Ci poradzić to kup monitor oddechu, tylko koniecznie nowy i dobrej jakości (będzie pilnował dziecko w nocy bo bezdech może prowadzić do SIDS). a na badania to zorientuj się w lekarzach białostockich, u nas to nie wiem kto mógłby kompetentnie się tym zająć. Za karmelkiem na słowackiego przyjmuje prywatnie (wiadomo... inne podejście...) jakiś neurolog, może zadzwon i spytaj... Może pocieszę Cię tym, że większość dzieci miewa bezdechy i przeważnie problem mija po ukończeniu pierwszego roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
tusia1135 Re: zanoszące sie dziecko 14.11.10, 09:55 mój synek ma 15 msc. kardiolog tez mówił ze powinnam raczej zgłosic sie do neurologa bo serduszko ma zdrowe. powiedzial również ze to moze trac do 5 roku zycia. bezdech jest poprzedzony płaczem i trwa ok 1 min. staram sie jak tylko moge nie dopuscic do placzu ale nie jestem w stanie obserwowac go non stop. nawet jak idzie i lekko sie uderzy zaczyna sie zanosic. poprostu taki juz jego charakter. dziekuje za odpowiedz. porozglądam sie za tym aparatem. Odpowiedz Link Zgłoś
cheri-bibi Re: zanoszące sie dziecko 14.11.10, 22:13 kurcze tusia, to już spory dzieciaczek jak na tak długie bezdechy. Generalnie przyjmuje się, że konsultacji wymagają bezdechy już 20 sekundowe a tu ponad minutę. Poradź się lekarza, ten prywatny neurolog przyjmuje we wtorki więc myślę, że jak po południu podjedziesz i powiesz jaka sytuacja to może przyjmie was jeszcze tego samego dnia. jakby co to w optimie na armii krajowej blisko dworca przyjmują lekarze z białegostoku, ale musiałabyś się dowiedzieć skąd dokładnie są i gdzie pracują w tym białym, mam nadzieję, że podsunęłam jakąś myśl, trzymam kciuki za zdrowie małego... Odpowiedz Link Zgłoś
cheri-bibi Re: zanoszące sie dziecko 14.11.10, 22:16 acha jeszcze jedno, z tym monitorem oddechu może wstrzymaj się ze dwa dni, przynajmniej do wizyty u lekarza. Jakby co to przed zakupem poradź się dziewczyn na forum dziecięcym bo wiem, że są lepsze i lepsiejsze, plytki, które się wkłada pod materac (mogą się "wyrobić" i stracić na jakości) i czujniki, które przypina do piżamki na brzuszku więc trudno wybrać dobry sprzęt Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: zanoszące sie dziecko 15.11.10, 22:16 cheri-bibi napisała: > ralston, mylisz pojęcia, zdarza się na przykład że przy wykonywaniu masażu serc > a połamie się żebra i nikt z tego powodu nie sklada zawiadomienia do prokuratur > y... > Ale ja nie mówię o łamaniu żeber, tylko o klapsach. Starczy złośliwy sąsiad, który doniesie i już tzw. zespół interdyscyplinarny będzie Ci mógł założyć kartotekę. Posłanka Jaruga-Nowacka zgłosiła wniosek poselski do projektu ustawy żeby takie dane mogły być zbierane tylko za zgodą osób zainteresowanych, ale niestety rozbiła się w wiadomym samolocie a p.o. Bronek uznał, że trup ma wygasły mandat i nie można tego wniosku głosować. Całą tę ustawę należałoby wyrzucić do kosza, ale co zrobić, mleko się rozlało. Jedyne co możemy zrobić to nie głosować więcej na idiotów. Pozdrowienia od ojca, który pobił kiedyś rekord świata w biegu na 200 metrów do budki telefonicznej, po tym jak jego niemowlak utracił oddech. (w tych czasach nie było jeszcze telefonii komórkowej a podanie o stacjonarną musiało się nieraz przeleżeć 15 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
cheri-bibi Re: zanoszące sie dziecko 16.11.10, 15:53 ralston, wydaje mi się, że w ratowaniu dziecka takie "chwyty" dozwolone, jeśli po klapsie dziecko, które już nie oddycha minutę załapie oddech to dzięki Bogu, że w ogóle zaczęło oddychać. Chociaz szczerze mowiac poradzilabym sie dobrego lekarza czy przypadkiem nie istnieja skuteczniejsze metody niz chlapak w tyłek roczniakowi. a Jaruga-Nowacka to mądra babka była... szkoda oj szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: zanoszące sie dziecko 16.11.10, 16:14 Mnie nie musisz przekonywać, ale nie chciałabyś się pewnie tłumaczyć z tego pracownikowi socjalnemu, który bez decyzji sądu mógłby odebrać dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
cheri-bibi Re: zanoszące sie dziecko 17.11.10, 15:05 są też plusy tej sytuacji, szczególnie w sytuacji rodzin faktycznie patologicznych. to co mnie przeraża to fakt, że trzeba liczyć na zdrowy rozsądek urzędnika, a kilka głośnych przypadków pokazało już, że raczej nie grzeszą jego nadmiarem Odpowiedz Link Zgłoś