mazurek8 16.09.04, 19:38 Popełniłem tekst o Muminkach. Zapraszam do lektury. serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20749,2286435.htmlKli-ma Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ralston Re: podyskutuj o Muminkach 17.09.04, 09:39 Czytałem to tak dawno, że już nie bardzo pamiętam szczegóły - poza jednym - wtedy mi się to jakoś chyba niespecjalnie podobało. Z drugiej strony jednak, coś w tej lekturze musiało być, skoro sięgałem po kolejne tomiki a nie wynikało to z braku innych książek. Sama fabuła nie była chyba zbyt atrakcyjna a na psychologizmy, o których piszesz w artykule byłem chyba w pierwszych klasach podstawówki za młody. Nie wyczuwałem jeszcze tych smaczków. Jedno na pewno się rzucało - muminki były "inne". I to nie dlatego że były stworami wymyślonymi, bo przecież od takich roją się rozmaite bajki. Trudno mi tę "inność" zdefiniować, ale pamiętam jak już w dorosłym życiu spotkałem się z ludźmi opiekującymi się osobami niepełnosprawnymi umysłowo. Oni określali swoich podopiecznych właśnie nazwą Muminki. I pamiętam jak bardzo mi to określenie pasowało. (bez żadnego wartościowania) Odpowiedz Link Zgłoś
nikadaw1 Re: podyskutuj o Muminkach 17.09.04, 13:20 strona nie została odnaleziona... Odpowiedz Link Zgłoś
mazurek8 Re: podyskutuj o Muminkach 17.09.04, 14:09 teraz powinno działać serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20749,2286435.html Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: podyskutuj o Muminkach 17.09.04, 16:05 A jeszcze łatwiej tak: serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20749,2286435.html Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: podyskutuj o Muminkach 20.09.04, 12:45 Lubie Muminki. Dopiero kilka lat temu udalo mi sie zebrac wszystkie czesci (kupowalam stare, moje ulubione wydanie w antykwariatach), choc w dziecinstwie czytalam je po wiele razy. Moim ulubionym bohaterem jest Wloczykij. Zawsze chcialam tak przychodzic i odchodzic, stale wyruszac w jakas wedrowke. Czesto bez pozegnania. :) Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: podyskutuj o Muminkach 20.09.04, 19:50 luego napisała: > Lubie Muminki. Dopiero kilka lat temu udalo mi sie zebrac wszystkie czesci > (kupowalam stare, moje ulubione wydanie w antykwariatach), choc w dziecinstwie > czytalam je po wiele razy. > Moim ulubionym bohaterem jest Wloczykij. Zawsze chcialam tak przychodzic i > odchodzic, stale wyruszac w jakas wedrowke. Czesto bez pozegnania. :) tak? z skąd wiesz że Włoczykij nie zazdrościł Muminkowi "małej stabilizacji", zamieszkiwania w domu z Mamą i Tatą Muminikiem? Może podróżował aby uciec od samego siebie albo mieć czym imponować Muminkowi? Każdy ma w sobie cos z Muminka - naiwną ciekawość świata , szyczerość , otwartość - tylko wielu wcześnie z tego wychodzi i zostaje juz tylko złosliwa Mała Mi. Każdy by chciał być Włoczykijem , ale ja wcielam się w Tatę Muminka i chciałbym być taaaaaaakim poważnym autorytetem dla swoich Muminków manio Muminek Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: podyskutuj o Muminkach 20.09.04, 20:00 Nie musial zazdroscic, bo po co? Styl jego zycia byl zupelnie inny, co nie zmienia faktu ze lubil probowac muminkowego ciepla. :) A ja nie chcialabym byc Mama Muminka bo po pierwsze nie mam swoich Muminkow, po drugie - nie nosze malych torebek, a po trzecie - BO NIE! Ales sie zaperzyl Tatusiu Muminka! :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: podyskutuj o Muminkach 21.09.04, 00:01 A mi się wydaje, że we mnie jest po trochu i Muminka i Taty Muminka i Włóczykija i Paszczaka i Małej Mi i... cholera wie jeszcze czego... Odpowiedz Link Zgłoś
mazurek8 Re: podyskutuj o Muminkach 21.09.04, 10:43 ja zawsze chciałem być Włóczykijem. Podróżuje, jest tajemniczy, gra na organkach i mieszka w namiocie. Ale jego postawa, im jestem starszy, staje się dla mnie coraz bardziej niejednoznaczna. Jutro podeprę się odpowiednim cytacikiem, bo nie wziąłem ksiązki z domu. Ale tak samo jest z Tatusiem Muminka - wiesz Manio, on ma w sobie bardzo duży ładunek frustracji żalu i rozgoryczenia. Cały czas myśli o straconych szansach. Skoro jest mu tak dobrze w Dolinie, to dlaczego w którymś z odcinków rzuca wszystko w diabły i ucieka? pozdro K K Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: podyskutuj o Muminkach 21.09.04, 12:15 A może w każdym Tatusiu Muminka jest coś z Włóczykija? Mi się udaje od czasu do czasu w niego zamieniać. Czasem żałuję, że jest to możliwe tylko przez nie więcej niż 30 dni w roku... Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: podyskutuj o Muminkach 21.09.04, 13:39 mazurek8 napisał: > ja zawsze chciałem być Włóczykijem. Podróżuje, jest tajemniczy, gra na > organkach i mieszka w namiocie. Ale jego postawa, im jestem starszy, staje się > dla mnie coraz bardziej niejednoznaczna. Jutro podeprę się odpowiednim > cytacikiem, bo nie wziąłem ksiązki z domu. > Ale tak samo jest z Tatusiem Muminka - wiesz Manio, on ma w sobie bardzo duży > ładunek frustracji żalu i rozgoryczenia. Cały czas myśli o straconych szansach. no a kto tak nie myśli ? Dlaczego włóczy sie Włóczykij ? Całe życie jest poszukiwaniem i rezygnacją z czegoś , nawet jeśli jest pełne sukcesów i zadowolenia . Ważne by jak najmniej rezygnować i jeszcze mniej rozpamietywać to czego nam się (jeszcze) nie udało ! Włóczykijowi łatwiej, bo odpowiada tylko za siebie i zyskuje lub traci tylko w swoim imieniu. Tatusia byc może stresuje odpowiedzialność i w głebi duszy zazdrości niezależności Włóczykijowi, co nie znaczy że zamieniłby sie z nim rolę na stałe ! > > Skoro jest mu tak dobrze w Dolinie, to dlaczego w którymś z odcinków rzuca > wszystko w diabły i ucieka? ja też tak robie kilka razy do roku po to by jeszcze bardzie zatęsknić i na skrzydłach powrócic do swojej roli . w tym sensie w każdym z nas jest każda z tych postaci ( nawet Buka !) z dominacją jednej , czasem jest to Wóczykij , czasem Mała Mi a z wiekiem coraz częściej Mama lub Tata Muminek i ja się chyba już z tym pogodziem ... m Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: podyskutuj o Muminkach 11.10.05, 14:21 mazurek8 napisał: > ja zawsze chciałem być Włóczykijem. Podróżuje, jest tajemniczy, gra na > organkach i mieszka w namiocie. Ale jego postawa, im jestem starszy, staje się > dla mnie coraz bardziej niejednoznaczna. Jutro podeprę się odpowiednim > cytacikiem, bo nie wziąłem ksiązki z domu. > Ale tak samo jest z Tatusiem Muminka - wiesz Manio, on ma w sobie bardzo duży > ładunek frustracji żalu i rozgoryczenia. Cały czas myśli o straconych szansach. > > Skoro jest mu tak dobrze w Dolinie, to dlaczego w którymś z odcinków rzuca > wszystko w diabły i ucieka? > pozdro > K > K I gdzie ten cytat podpierający? Odpowiedz Link Zgłoś
feelfine Re: podyskutuj o Muminkach 18.10.04, 16:58 Wracajac do Muminkow wczoraj wysluchalam sluchowiska po niemiecku Mumins Lange Reise I stad moje pztanie do wszystkich 'muminkowych specjalistow# Czy ta czesc zostala przetlumaczona na polski ? Ze sluchowika dowiedzialam sie ze Muminki zyly kiedys w kaflowych piecach ale poniewaz takich piecow jest coraz mniej musialy wyruszyc na poszukiwanie nowego domu. Tata muminka zaginal duzo wczesniej a muminki sa jakby ogolnie troche mniej optymistyczne. Wg. informacji wydawcy jest to pierwsza czesc sagi o muminkach. Po polsku nie przypominam sobie w ogole takiej ksiazki. Moze ktos z was pamieta, szczegolnie Klima, ktory przeciez zawsze zbieral wszystkie czesci muminkow. Pozdrowienia Feelfine Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: podyskutuj o Muminkach 18.10.04, 17:02 Nie znam niemieckiego. Jak sie ten tytul tlumaczy? Cos o podrozy? Odpowiedz Link Zgłoś
feelfine Re: podyskutuj o Muminkach 18.10.04, 18:03 luego napisała: > Nie znam niemieckiego. Jak sie ten tytul tlumaczy? Cos o podrozy? Wielka Podroz Muminkow Odpowiedz Link Zgłoś
mazurek8 Re: podyskutuj o Muminkach 19.10.04, 11:20 Tak, jest w księgarniach książeczka „Wielka wyprawa”. Od tego się zaczęło. Ale jej nie czytałem. Jest też książeczka „Małe trolle i wielka powódź” z tego cyklu. Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś