Dodaj do ulubionych

podyskutuj o Muminkach

16.09.04, 19:38
Popełniłem tekst o Muminkach. Zapraszam do lektury.
serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20749,2286435.htmlKli-ma
Obserwuj wątek
    • ralston Re: podyskutuj o Muminkach 17.09.04, 09:39
      Czytałem to tak dawno, że już nie bardzo pamiętam szczegóły - poza jednym -
      wtedy mi się to jakoś chyba niespecjalnie podobało. Z drugiej strony jednak,
      coś w tej lekturze musiało być, skoro sięgałem po kolejne tomiki a nie wynikało
      to z braku innych książek. Sama fabuła nie była chyba zbyt atrakcyjna a na
      psychologizmy, o których piszesz w artykule byłem chyba w pierwszych klasach
      podstawówki za młody. Nie wyczuwałem jeszcze tych smaczków.
      Jedno na pewno się rzucało - muminki były "inne". I to nie dlatego że były
      stworami wymyślonymi, bo przecież od takich roją się rozmaite bajki. Trudno mi
      tę "inność" zdefiniować, ale pamiętam jak już w dorosłym życiu spotkałem się z
      ludźmi opiekującymi się osobami niepełnosprawnymi umysłowo. Oni określali
      swoich podopiecznych właśnie nazwą Muminki. I pamiętam jak bardzo mi to
      określenie pasowało. (bez żadnego wartościowania)
    • nikadaw1 Re: podyskutuj o Muminkach 17.09.04, 13:20
      strona nie została odnaleziona...
      • mazurek8 Re: podyskutuj o Muminkach 17.09.04, 14:09
        teraz powinno działać

serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20749,2286435.html

• ralston Re: podyskutuj o Muminkach 17.09.04, 16:05
          A jeszcze łatwiej tak:

serwisy.gazeta.pl/ksiazki/1,20749,2286435.html
    • luego Re: podyskutuj o Muminkach 20.09.04, 12:45
      Lubie Muminki. Dopiero kilka lat temu udalo mi sie zebrac wszystkie czesci
      (kupowalam stare, moje ulubione wydanie w antykwariatach), choc w dziecinstwie
      czytalam je po wiele razy.
      Moim ulubionym bohaterem jest Wloczykij. Zawsze chcialam tak przychodzic i
      odchodzic, stale wyruszac w jakas wedrowke. Czesto bez pozegnania. :)
      • manio15 Re: podyskutuj o Muminkach 20.09.04, 19:50
        luego napisała:

> Lubie Muminki. Dopiero kilka lat temu udalo mi sie zebrac wszystkie czesci
        > (kupowalam stare, moje ulubione wydanie w antykwariatach), choc w dziecinstwie
        > czytalam je po wiele razy.
        > Moim ulubionym bohaterem jest Wloczykij. Zawsze chcialam tak przychodzic i
        > odchodzic, stale wyruszac w jakas wedrowke. Czesto bez pozegnania. :)

tak? z skąd wiesz że Włoczykij nie zazdrościł Muminkowi "małej stabilizacji",
        zamieszkiwania w domu z Mamą i Tatą Muminikiem? Może podróżował aby uciec od
        samego siebie albo mieć czym imponować Muminkowi?
        Każdy ma w sobie cos z Muminka - naiwną ciekawość świata , szyczerość ,
        otwartość - tylko wielu wcześnie z tego wychodzi i zostaje juz tylko złosliwa
        Mała Mi.
        Każdy by chciał być Włoczykijem , ale ja wcielam się w Tatę Muminka i chciałbym
        być taaaaaaakim poważnym autorytetem dla swoich Muminków

manio Muminek
        • luego Re: podyskutuj o Muminkach 20.09.04, 20:00
          Nie musial zazdroscic, bo po co? Styl jego zycia byl zupelnie inny, co nie
          zmienia faktu ze lubil probowac muminkowego ciepla. :)
          A ja nie chcialabym byc Mama Muminka bo po pierwsze nie mam swoich Muminkow, po
          drugie - nie nosze malych torebek, a po trzecie - BO NIE!
          Ales sie zaperzyl Tatusiu Muminka! :)
          • ralston Re: podyskutuj o Muminkach 21.09.04, 00:01
            A mi się wydaje, że we mnie jest po trochu i Muminka i Taty Muminka i Włóczykija
            i Paszczaka i Małej Mi i... cholera wie jeszcze czego...
            • mazurek8 Re: podyskutuj o Muminkach 21.09.04, 10:43
              ja zawsze chciałem być Włóczykijem. Podróżuje, jest tajemniczy, gra na
              organkach i mieszka w namiocie. Ale jego postawa, im jestem starszy, staje się
              dla mnie coraz bardziej niejednoznaczna. Jutro podeprę się odpowiednim
              cytacikiem, bo nie wziąłem ksiązki z domu.
              Ale tak samo jest z Tatusiem Muminka - wiesz Manio, on ma w sobie bardzo duży
              ładunek frustracji żalu i rozgoryczenia. Cały czas myśli o straconych szansach.
              Skoro jest mu tak dobrze w Dolinie, to dlaczego w którymś z odcinków rzuca
              wszystko w diabły i ucieka?
              pozdro
              K
              K
              • ralston Re: podyskutuj o Muminkach 21.09.04, 12:15
                A może w każdym Tatusiu Muminka jest coś z Włóczykija?
                Mi się udaje od czasu do czasu w niego zamieniać. Czasem żałuję, że jest to
                możliwe tylko przez nie więcej niż 30 dni w roku...
              • manio15 Re: podyskutuj o Muminkach 21.09.04, 13:39
                mazurek8 napisał:

> ja zawsze chciałem być Włóczykijem. Podróżuje, jest tajemniczy, gra na
                > organkach i mieszka w namiocie. Ale jego postawa, im jestem starszy, staje się
                > dla mnie coraz bardziej niejednoznaczna. Jutro podeprę się odpowiednim
                > cytacikiem, bo nie wziąłem ksiązki z domu.
                > Ale tak samo jest z Tatusiem Muminka - wiesz Manio, on ma w sobie bardzo duży
                > ładunek frustracji żalu i rozgoryczenia. Cały czas myśli o straconych szansach.
                no a kto tak nie myśli ? Dlaczego włóczy sie Włóczykij ? Całe życie jest
                poszukiwaniem i rezygnacją z czegoś , nawet jeśli jest pełne sukcesów i
                zadowolenia . Ważne by jak najmniej rezygnować i jeszcze mniej rozpamietywać to
                czego nam się (jeszcze) nie udało ! Włóczykijowi łatwiej, bo odpowiada tylko za
                siebie i zyskuje lub traci tylko w swoim imieniu. Tatusia byc może stresuje
                odpowiedzialność i w głebi duszy zazdrości niezależności Włóczykijowi, co nie
                znaczy że zamieniłby sie z nim rolę na stałe !
                >
                > Skoro jest mu tak dobrze w Dolinie, to dlaczego w którymś z odcinków rzuca
                > wszystko w diabły i ucieka?

ja też tak robie kilka razy do roku po to by jeszcze bardzie zatęsknić i na
                skrzydłach powrócic do swojej roli .
                w tym sensie w każdym z nas jest każda z tych postaci ( nawet Buka !) z
                dominacją jednej , czasem jest to Wóczykij , czasem Mała Mi a z wiekiem coraz
                częściej Mama lub Tata Muminek i ja się chyba już z tym pogodziem ...

m
              • ralston Re: podyskutuj o Muminkach 11.10.05, 14:21
                mazurek8 napisał:

> ja zawsze chciałem być Włóczykijem. Podróżuje, jest tajemniczy, gra na
                > organkach i mieszka w namiocie. Ale jego postawa, im jestem starszy, staje
                się
                > dla mnie coraz bardziej niejednoznaczna. Jutro podeprę się odpowiednim
                > cytacikiem, bo nie wziąłem ksiązki z domu.
                > Ale tak samo jest z Tatusiem Muminka - wiesz Manio, on ma w sobie bardzo duży
                > ładunek frustracji żalu i rozgoryczenia. Cały czas myśli o straconych
                szansach.
                >
                > Skoro jest mu tak dobrze w Dolinie, to dlaczego w którymś z odcinków rzuca
                > wszystko w diabły i ucieka?
                > pozdro
                > K
                > K

I gdzie ten cytat podpierający?
    • feelfine Re: podyskutuj o Muminkach 18.10.04, 16:58
      Wracajac do Muminkow
      wczoraj wysluchalam sluchowiska po niemiecku
      Mumins Lange Reise
      I stad moje pztanie do wszystkich 'muminkowych specjalistow#
      Czy ta czesc zostala przetlumaczona na polski ?
      Ze sluchowika dowiedzialam sie ze Muminki zyly kiedys w kaflowych piecach
      ale poniewaz takich piecow jest coraz mniej musialy wyruszyc na poszukiwanie
      nowego domu.
      Tata muminka zaginal duzo wczesniej a muminki sa jakby ogolnie troche mniej
      optymistyczne.
      Wg. informacji wydawcy jest to pierwsza czesc sagi o muminkach.
      Po polsku nie przypominam sobie w ogole takiej ksiazki.
      Moze ktos z was pamieta, szczegolnie Klima, ktory przeciez zawsze zbieral
      wszystkie czesci muminkow.

Pozdrowienia

Feelfine
      • luego Re: podyskutuj o Muminkach 18.10.04, 17:02
        Nie znam niemieckiego. Jak sie ten tytul tlumaczy? Cos o podrozy?
        • feelfine Re: podyskutuj o Muminkach 18.10.04, 18:03
          luego napisała:

> Nie znam niemieckiego. Jak sie ten tytul tlumaczy? Cos o podrozy?

Wielka Podroz Muminkow
          • mazurek8 Re: podyskutuj o Muminkach 19.10.04, 11:20
            Tak, jest w księgarniach książeczka „Wielka wyprawa”. Od tego się zaczęło. Ale
            jej nie czytałem.
            Jest też książeczka „Małe trolle i wielka powódź” z tego cyklu.
            Pozdrawiam
            K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka