damdm 09.02.06, 10:25 Na miejscu dawnej fabryki sklejek mają powstać 3 apartamentowce. Wreszcie cos z tym zrobią bo to całkiem duży teren no i w centrum miasta a zastawiony jest opuszczonymi magazynami i innymi takimi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ralston Re: Dawne sklejki 09.02.06, 10:32 W sklejkach byłem jako dziecko. Pamiętam, że duże wrażenie wtedy na mnie zrobił zakład. Była to chyba pierwsza fabryka, którą oglądałem... A w tej chwili te budynki jeszcze stoją, czy już rozpoczęto wyburzanie? Odpowiedz Link Zgłoś
damdm Re: Dawne sklejki 09.02.06, 11:03 ralston napisał: > A w tej chwili te budynki jeszcze stoją, czy już rozpoczęto wyburzanie? Jeszcze stoją. A czy zaczeli tam coś robić to niewiem ale chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Dawne sklejki 09.02.06, 11:20 A projekty tych apartamentowców ktoś widział? Mam nadzieję, że bardziej to będzie przypominało stylem okoliczne kamienice, niż pudełka z betonu... Odpowiedz Link Zgłoś
damdm Re: Dawne sklejki 09.02.06, 12:46 Mają to być kamienice ładnie wkomponowane w okoliczną architekturę. Przynjamniej tak napisali w gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Dawne sklejki 09.02.06, 13:42 Jak to był artykuł sponsorowany przez inwestora, to nie mogło być inaczej. Poczekamy, zobaczymy. Jak powstanie - ocenimy. Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Dawne sklejki 09.02.06, 14:34 Tu są ciekawe fotki zabudowy łączącej historię z "moderną": skyscrapercity.com/showthread.php?t=312098 ...ale nie mam złudzeń, powstanie kolejne architektoniczne disco-polo ze spadzistymi dachami...:( Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Dawne sklejki 09.02.06, 14:46 Szczególnie ciekawy budynek Aurum (to we Warszawie?); już widzę go oczamy wyobraźni na ulicy Orzeszkowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Dawne sklejki 09.02.06, 16:27 apartamentowce? a co to znaczy we Łku? Budował będzie "Dom Ełcki" a projektuje jedna paniusia z Olecka. Jak bedzie wygladalo ? A będą trzy budynku w stylu tych ,ktore stoją na koncu Jeziornej. Ot i macie "apartamentowce" . Ta sama wybitna autorka projektowala budynki Wasilewskiego. Z drugiej strony to może i lepiej że nie beda juz straszyły rudery po sklejkach? Ale plastik i styropian nigdy nie skomponuje sie z kamieniczkami Chopina czy Orzeszkowej. sceptyczny manio Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Dawne sklejki 09.02.06, 16:39 Idealna zabudowa musiałaby być dokładnie taka sama: gzymsiki, maszkarony, ozdóbki, pierdółki...To se ne vrati. Ale, jak piszesz budynki mają wyglądać, jak te na Jeziornej... to rzeczywiście nie ma o czym mówić :( Majteczki w kropeczki zespołu Bayer Full... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Dawne sklejki 09.02.06, 17:10 Kiedy osiągniemy taki stan zamożności, że nas będzie stać na budowanie, które nie szpeci a nawiązuje architektonicznie do otoczenia...? Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Dawne sklejki 09.02.06, 17:26 Gdzieniegdzie już osiagnięto wwystarczającą "forsiastość"- jesli widziałeś np. budynek straży pożarnej w Poznaniu na podanej przeze mnie stronie...No cóż to duże miasto w dodatku u sknerowatych poznaniaków :)) Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Dawne sklejki 09.02.06, 17:38 A! No i oczywiście dra Kulczyka tam mają! :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Dawne sklejki 09.02.06, 17:53 Dużo jeszcze wody w Wiśle upłynie, zanim to dotrze na tę stronę Wisły... Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Dawne sklejki 09.02.06, 19:33 budować ładnie nie znaczy wcale drogo. Niestety o wygladzie budynku decyduje gust inwestora i projektanta. Jeśli do tego ani projektant ani inwestor nie jest specjalnie wykształcony w estetyce budowli to wali jak leci po najmnijeszej linii oporu - byle więcej powierzchni mieszkalnej. Gdy budowali poprzedni mieszkańcy Ełku tez nie należeli do krezusów , ale mieli chęć pozostyawienia po sobie szczególnej budowli, może nie wszystko było piękne , ale w każdym razie silili sie na oryginalność , cokolwiek by to nie miało znaczyć. Teraz byle kanciasta budę nazywa sie bezwstydnie apartamentowcem ! Winni są również rajcy miejscy : winni uchwalić szczegółowy plan zagospodarowania z koncepcjami architektoniznymi zabudowy. Troche by kosztowało ale można by wtedy liczyć na jakiś sensowny slad w budownictwie początki XXI wieku w Ełku. Widać nie ma takich ambicji. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Dawne sklejki 10.02.06, 09:37 Właśnie tę oryginalność miałem na myśli mówiąc o braku kasy. W takiej sytuacji estetyka najczęściej jednak przegrywa z maksymalizacją powierzchni użytkowej/kubatury. A swoją drogą jestem ciekaw jak współcześni postrzegali budowle ełckie wtedy, kiedy były wznoszone. Czy też nie marudzili czasem. Z architekturą to już tak trochę jest, że dopiero czas ją weryfikuje. I tak np. (moim zdaniem oczywiście) socrealizm z okolic Placu Konstytucji w Warszawie zestarzał się całkiem ładnie... Odpowiedz Link Zgłoś
freeman8 Re: Dawne sklejki 10.02.06, 13:14 ralston napisał: > > Właśnie tę oryginalność miałem na myśli mówiąc o braku kasy. W takiej sytuacji > estetyka najczęściej jednak przegrywa z maksymalizacją powierzchni > użytkowej/kubatury. > A swoją drogą jestem ciekaw jak współcześni postrzegali budowle ełckie wtedy, > kiedy były wznoszone. Czy też nie marudzili czasem. Z architekturą to już tak > trochę jest, że dopiero czas ją weryfikuje. I tak np. (moim zdaniem oczywiście) > > socrealizm z okolic Placu Konstytucji w Warszawie zestarzał się całkiem > ładnie... Boś się do tego przyzwyczaił !! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Dawne sklejki 10.02.06, 13:45 Przyzwyczaić się nie przyzwyczaiłem, bo nieczęsto tam bywam, kursując najczęściej na linii Wola-Bielany. Po prostu mój wyraźnie wypaczony gust rzeczywiście przyjmuje to bezkrytycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
freeman8 Re: Dawne sklejki 10.02.06, 13:41 Masz rację,że to sprawa wykształcenia inwestora a nie tylko jego kasy. Odpowiedni architekt, wykonawca projektu wówczas też się znajdzie. Gorzej z wykonawcą budowlanym. Bo "wykształcono" mnóstwo "fachowców" o wąskiej specjalizacji typu zbrojarz-tynkarz co to umie "przysmarkać" jeden element do drugiego i "chlapnąć" kielnią w powstałą szparę. A kudy mu do finezyjnej roboty w rodzaju stiuków i innej sztukaterii. Właśnie tacy przypadkowi fachowcy "odrealizowali" niejeden dom w Ełu w ramach kapitalnego remontu. Rażący przykład to dom na rogu Gdańskiej i Mickiewicza. Aż się boję co zrobią z elewacją "odrestaurowywanej" szkoły astystycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Dawne sklejki 10.02.06, 13:48 Czy mi się przewidziało, czy rzeczywiście na kamienicy 3maja/Mickiewicza zniszczono te maszkarony co na nim były- wydają się teraz jakby kto po nich frezarką przejechał? Odpowiedz Link Zgłoś