26.10.07, 23:02
otrzymałam pierwszą wypłatę i zainteresował mnie podatek potrącony
od wynagrodzenia brutto. podobno podatku jest w uk 22% a potrącono
mi znacznie mniej. co oznacza kod na pay slipie - tax code: 522L.
czy do momentu uzyskania dochodu okolo 5300 F będę miala potrącany
nizszy podatek?
Obserwuj wątek
    • wrodarczyk.witold Re: tax code 27.10.07, 12:52
      System kodów podatkowych (tax code) został stworzony po to, aby
      pracodawcy potrącali pracownikom w miarę możliwości taki podatek i
      składki na ubezpieczenie, aby nie było potrzeby wyrównywania podatku
      na koniec roku, a jednocześnie, aby wysokość potrąceń była w miarę
      stabilna w ciągu roku.

Generalnie, jeśli Pani nie będzie miała przerw w pracy, a Pani
      dochody będą stałe, to potrącenie powinno być mniej więcej na stałym
      poziomie.

Osoba, która pracuje 40 h tygodniowo za 6 funtów, czyli zarabia
      rocznie 12480 funtów, płaci podatek w wysokości 1282,30 funtów
      rocznie, czyli ok 10,3%. Jeśli zaczęła pracę w trakcie roku
      podatkowego (a wcześniej nie miała innych dochodów opodatkowanych w
      UK) to podatek będzie jeszcze niższy, co wynika z faktu, że kwota
      5.435 jest wolna od podatku. Niemniej, nie znaczy to, ze ktoś, kto
      przyjedzie na kilka miesięcy do UK i zarobi mniej niż 5.435 funtów,
      to nie będzie miał potrącanego podatku. Podatek może być potrącany,
      a potem zwrócony.

==================
      UWAGA. Jobland.pl nie jest biurem doradztwa podatkowego i nie można
      traktować powyższej informacji jako porady prawnej lub podatkowej.
      Powyższe prosimy traktować wyłącznie informacyjnie i poglądowo. Nie
      możemy brać odpowiedzialności za decyzje podjęte na podstawie tych
      informacji. Często z pozoru drobne szczegóły mogą wiele zmieniać w
      kwestiach podatkowych. W indywidualnych przypadkach należy
      skorzystać z porad licencjonowanego doradcy podatkowego lub
      księgowego, który udzieli porady odpowiednio do szczególnej sytuacji
      danej osoby. W sprawach rozliczeń i zwrotu podatku z zagranicy
      polecamy np.: Jobland.pl - Zwrot podatku

System ten jest dosyć skomplikowany i trudno jest mi jednoznacznie
      odpowiedzieć na pytanie, jakie będzie potrącenie w przyszłości.
      • wrodarczyk.witold Stawki podatku dochodowego w Anglii UK 27.10.07, 12:53
        Tu znajdzie Pani stawki podatku:
        www.hmrc.gov.uk/rates/it.htm
        • tom.basiak Re: Stawki podatku dochodowego w Anglii UK 19.01.08, 16:46
          nA jakiej podstawie te kody są przydzielane?

i dlaczego od poczatku jak pracuje w UK tj wrzesien nie zaplacilem jeszcze ani
          pensa podatku/
          • wrodarczyk.witold Re: Stawki podatku dochodowego w Anglii UK 20.01.08, 03:25
            Jeśli nie zarobił Pan w tym roku podatkowym kończacym się 6 kwietnia
            2008 jeszcze kwoty 5,225 funtów brutto to jest to możlwe (kod 522).

Kod może się zmienić, jeśli urząd skarbowy uwzględni ewentualne
            dodatkowe ulgi lub dochody, przez zmianę kodu koryguje się również
            nadpłaty, i niedopłaty podatku. HMRC przysyła informację o nadaniu
            innego kodu.
            • tom.basiak Re: Stawki podatku dochodowego w Anglii UK 20.01.08, 21:37
              czyli kiedy np bede pobierał working tax credit mogą mi zmienić kod i wtedy bedą
              mi potrącalali zaliczki?urząd musi o tym poinformować?
              • wonski81 Re: Stawki podatku dochodowego w Anglii UK 20.01.08, 22:17
                Kod nie ulega zmianie ot tak - tylko wtedy jesli jest nieprawidlowy - tak jak
                napisal pan powyzej.
                Tax Credits sa wolne od podatku, wiec to, czy je pobierasz, czy nie, nic nie
                zmienia.
                Firmy zwykle rozpoczynaja naliczanie podatku po przekroczeniu u nich ok.2000
                funtow zarobku (o ile nie zaczely go naliczac od razu...)
                Czesto ta informacja jest na payslipie - ogolnie podatek i tak zaczniesz placic,
                to nic strasznego ;) Pozdrawiam.
              • wrodarczyk.witold Re: Stawki podatku dochodowego w Anglii UK 21.01.08, 12:32
                Tax Credits na to nie wpływają. Tax code - najogólniej - określa
                kwotę, do której w danym roku nie płaci się podatku. System tax code
                działa tak, aby na koniec roku podatkowego pracownik zapłacił tyle
                podatku, ile powinien zapłacić. Dlatego większość podatników w UK
                nie składa zeznania podatkowego.

Jeśli nastąpi zmiana kodu, otrzyma Pan notice of coding. Więcej o
                tax codes:

www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/BeginnersGuideToTax/DG_4015472
                • tom.basiak Re: Stawki podatku dochodowego w Anglii UK 21.01.08, 21:22
                  rozumiem ale w dalszym ciagu dziwi mnie sytuacja w której przekroczyłem u
                  jednego pracodawcy a nie zaplacilem wcale podatku kod 522L
                  i powiem ze chcialbym utrzymac ten sam kod u nowego pracodawcy (gdzie wlasnie
                  podjąłem prace, a teraz pewnie dostanę kod BR.

czy mój nowy pracodawca sam na podstawie dostarczonego mu P45 zmieni mi kod na
                  dotychczas obowiązujacy czy musze sam wypepłnic P46:employee without a form 45?
                  • wrodarczyk.witold Re: Stawki podatku dochodowego w Anglii UK 22.01.08, 01:11
                    Przy zmianie pracy należy wziąć P45 i dać nowemu pracodawcy. Na tej
                    podstawie ustali on prawidłowy kod podatkowy. Taka jest prawidłowa
                    procedura.
                    • dankazaba Re: Stawki podatku dochodowego w Anglii UK 22.01.08, 16:04
                      a co zrobic w przypadku gdy pracodawca przeciąga w czasie wydanie
                      p45 a nowy pracodawca musi naliczyc pensje??
                      • wrodarczyk.witold pracodawca nie dał p45 23.01.08, 09:23
                        Pracodawca ma obowiązek wystawić P45. W razie problemów należy
                        zażądać tego na piśmie, a jeśli to nie zostanie spełnione, należy
                        Jeśli pracodawca robi z tym problem, najlepiej zgłosić to do The
                        Advisory, Conciliation and Arbitration Service (Acas) nr infolinii
                        08457 474747.
                        www.acas.org.uk. Instytucja ta spróbuje polubownie rozwiązać
                        tę kwestię, a w razie niemożności takowego rozwiązania, sprawa
                        zostanie skierowana do sądu pracy (Employment Tribunal).

Można też poinformować HMRC o tym, zwłaszcza jeśli ma się
                        podejrzenie, że wynika to z tego, że pracodawca nie płaci podatków.
                    • tom.basiak Re: Stawki podatku dochodowego w Anglii UK 22.01.08, 23:50
                      co oznacza ze pracodawca ustali kod , moze go zmienic na inny niz byl
                      dotychczas? co jesli mimo dostrczenia p45 nadal bede mial BR i nie odtrzymam
                      zwrotu nadplaconego podatku?
                      • wrodarczyk.witold zmiana tax code anglia, zły kod, zwrot podatku 23.01.08, 09:19
                        Proacodawca zmiania kod tylko na podstawie notice of coding z HMRC
                        lub po otrzymaniu P45/P46.

Po wprowadzeniu prawidłowego kodu nadpłacony podatek powinien zostac
                        skorygowany. Jeśli z różnych powodów okazałoby się, że zostało
                        zapłacone zbyt dużo podatku, należy się skontaktować z Tax Office
                        (HMRC) pracodawcy i zgłosić to. Po zweryfikowaniu zostanie
                        przydzielony tax code który skoryguje nadpłaty i nadpłata pomniejszy
                        podatek.

Jeśli Pana zdaniem pracodawca źle oblicza podatek, należy to w
                        pierwszej kolejności z nim wyjaśnić. Jeśli to nie skutkuje, można to
                        zgłosić do HMRC lub ACAS www.acas.org.uk .
                        • tom.basiak Re: zmiana tax code anglia, zły kod, zwrot podatk 08.02.08, 22:07
                          wyslalem wczoraj p45 do nowego pracodawcy, (mam teraz kod BR). po jakim
                          czasie pracodawca powinien zmienic kod podatkowy? kiedy zwroci nadplacony
                          podatek? czy powinienem przypomniec o tym pracodawcy czy sam wie ze ma zwrocic ?
                          • tom.basiak Re: zmiana tax code anglia, zły kod, zwrot podatk 09.02.08, 13:44
                            ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka