Dodaj do ulubionych

Burmistrz - out?

22.03.04, 19:02
Tak mi się coś obiło o uszy, że w Złotowie powstaje grupa inicjatywna, co chce burmistrza odwołać ze stanowiska i doprowadzić do przedwczesnych wyborów. Słyszeliście coś o tym? Co wy na to? Ponoć kręgi nauczycielskie mają dość jego rządów...
Obserwuj wątek
    • lovatens Re: Burmistrz - out? 23.03.04, 08:23
      Nauczycielom powinno sie nareszcie zamknac mordy.
      Tym to naprawde cale zycie jest zle.
      Zawsze maja za malo pieniedzy, zbyt malo uprawnien i nie sa jeszcze swietymi
      krowami.
      W szkolach robia z dziecmi co im sie tylko podoba.
      Dzieci i rodzice nie maja szans obronic sie przed ich represjami.
      Jedynym wyjsciem jest cierpliwie czekac az dziecko skonczy szkole.
      Bo jesli jakis rodzic stanie w obronie swojego dziecka - to marny jego los.
      Moim skromnym zdaniem to nauczycielom nalezy dobrac sie nareszcie do skory.
      Niech "oni"najpierw wzma sie do solidnej pracy.
      Bo jak do tej pory to ich cale zajecie polega na strzepieniu jezorow.
      Jesli burmistrz bedzie cwany to nasle im Komisje Edukacji na glowe.
      Sprawdzi wyniki jakie maja szkoly zlotowskie w rankingu i zaraz nauczyciele
      skoncza ze swoimi fochami.

Oczywiscie wsrod tej bandy roszczeniowcow sa perelki.
      Czyli nauczyciele z prawdziwego zdarzenia ale to jest kropla w morzu!
      • gitta Re: Burmistrz - out? 23.03.04, 09:27
        Nie u Burmistrza powinno zaczac sie porzadki swiateczne.
        To taka kadra nauczycielska jaka mamy w zlotowskim jest aut!
        Nauczyciele nie maja nic innego w glowie jak swoja Karte Nauczycielska i ich
        uprawnienia.
        Jeszcze troche to zaczna rzadac poborow za to, ze nie sa odpowiedzialni za to
        co sie dzieje w szkolach.
        Na przyklad picie piwo, a czasami nawet wodki na imprezach szkolnych, palenie
        papierosy i branie roznych dragow.

Czas najwyzszy by oddac to cale szkolnictwo w prywatne rece.
        Moze skonczy sie wtedy z tym "jasniepanstwem"!
        • goldtown9 Re: Burmistrz - out? 23.03.04, 10:05
          Nauczyciele, to pewnie tylko przykład, bo ja wiem, że inni też są niezadowoleni. Złotów wymaga przewietrzenia, tu się ludzie nic nie dzieje!!! Tu się otwiera sklepy, wycina drzewa, obcina dotacje, a gdzie inwestycje, sciąganie biznesu? Nie dość tego, to tych co istnieją, okłada się podwyższonymi podatkami, itd. Nie dość tego, to jak wyczytałem w AL, przewodniczacy Rady Miejskiej ściąga do Złotowa obcą firmę od śmieci, stwarzając konkurencję lokalnej firmie... Ręce opadają.
          • reto Re: Burmistrz - out? 23.03.04, 10:31
            Nie jestem za burmistrzem ale powiem jedno.
            Jesli z patalachami nie mozna dojsc do porozumienia to bierze sie inna
            konkurencyjna firme, ktora zrobi wszystko z pocalowaniem reki.
            Oczywiscie, ze miejscowych to bedzie bolalo.
            Na drugi raz jesli zrobi sie oferte czy przetarg to sie naucza.
            To ze ktos jest miejscowy to nie znaczy ze ma monopol na wszystko lacznie z
            wybrzydzaniem:-)

Madry Polak po szkodzie!
            • artekb1 Re: Burmistrz - out? 23.03.04, 11:04
              Takie male miejscowosci jak Zlotow na calym Pomorzu sa niczym Spiaca Krolewna i
              o biznesie obcym kapitale mozna pomarzyc:-(
              W Zlotowie chociaz oglawiaja drzewa.
              Dbaja o porzadek itp.

Pieniedzy nie ma tak samo jak wszedzie a obywatele najchetniej kochaja
              podatek "zero"!
              Popatrz na post BIP a la Zlotow.
              Co glownie widnieje w oswiadczeniach podatkowych - "nie doty"czy".
              Ciekawe gdzie w takim razie przechowywane sa pieniadze w skarpetce?
              Burmistrz koniecznie powinien wprowadzic platne parkingi/miejsca do parkowania
              na terenie calego miasta.
              Zamontowac wideo-kamery tzw.blaszanych policjantow, ktorzy beda kasowali za
              przekroczenie szybkosci, wprowadzic oplaty za deponowane smieci np. obowiazkowe
              worki plastikowe z oplata na ochrone srodowiska obowiazujace na terenie calego
              powiatu.
              No i oczywiscie sprawdzic dokladnie co obywatele miasta opodatkowuja.
              Podatki naleza do honorowych obowiazkow obywateli!
              Jesli burmistrz nie otrzyma podatkow - to nie bedzie tez wydatkow:-)
              Tu mi sie az rymnelo.
        • elmek Re: Burmistrz - out? 25.03.04, 18:08
          gitta napisała:

> Czas najwyzszy by oddac to cale szkolnictwo w prywatne rece.
          > Moze skonczy sie wtedy z tym "jasniepanstwem"!

Jasne Gitta! Tyle, że jak chcesz to już teraz możesz tak zrobić. Niech się
          mnożą nieuki, na zasadzie płacę-wymagam każdy debil może skończyć podstawówkę,
          gimnazjum, ba nawet licencjat zrobić!!!
          • gitta Re: Burmistrz - out? 26.03.04, 15:30
            elmek napisał:
            Jasne Gitta! Tyle, że jak chcesz to już teraz możesz tak zrobić. Niech się
            > mnożą nieuki, na zasadzie płacę-wymagam każdy debil może skończyć
            podstawówkę,
            > gimnazjum, ba nawet licencjat zrobić!!!

Sprywatyzowania szkol najbardziej boja sie nauczyciele!
            Trzeba bylo moj mily robic nadal okolice i nie mialbys do czynienia z nieukami
            oslami i chamami!

Moje osobiste doswiadczenia z prywatna szkola sa dobre.
            Mama mnie posla do gimnazju (tym w starym systemie) mimo sprzeciwu calej
            rodziny. Wtedy kazdy bal sie, ze po skonczeniu szkoly nikt mnie nie przyjmie na
            studia, ze nie otrzymam pracy itp.
            Dzisiaj wracam czesto wspomnieniami do tamtych czasow.
            Byla to szkola bardzo elitarna /wszystkie moje klezanki mialy nazwiska z
            koncowka Poto"cki" czy Zamoy"ski" tylo ja mialam na koncu "ch". Ale przyjeto
            mnie bo moj pradziadek mial przed wojna fabryke. Gimnazjum prowadzone przez
            siostry zakonne, uczniowie podzieleni klasy dla dziewczat i chlopcow osobno.
            Nawet na przerwie nie wolno bylo sie z chlopakami spotykac.
            Lekcje tanca przed balem maturalnym prowadzila siostra zakonna oczywiscie
            tanczylysmy solo bez chlopakow.
            Nie mowiac juz o zajeciach sportowych.
            Mimo, ze bylam krnabrna i niegrzeczna (bo kiedys na 1 maja udekorwalam oltarz w
            kaplicy szkolnej czerwonymi flagami i sierpem i mlotem)udalo mi sie skonczyc te
            szkole i na studia dostalam sie bez egzaminu:-)
            • elmek Re: Burmistrz - out? 27.03.04, 17:04
              Gitta nie mam pojęcia o robieniu jakich okolic mówisz do mnie... :-(
              Bynajmniej nie chodziło mi o to, że wszystkie prywatne szkoły są złe! Niedługo
              pewnie dożyjemy takich czasów, że będzie to jedyny sposób, aby dziecko czegoś
              się nauczyło. W publicznych szkołach niedługo zapanuje taka anarchia i rządy
              rozwydrzonych małolatów, że strach tam będzie samemu pójść a co dopiero
              dzieciaka posłać... A jakiekolwiek próby przywrócenia ładu będą się kończyły
              krzykiem rodziców: "Skandal, nadużycie, dyskryminacja, molestowanie, znęcanie
              się!" I Bóg jeden wie czym jeszcze.
      • elmek Mordę to Tobie trzeba zamknąć ośle!!! 25.03.04, 18:06
        lovatens napisał:

> Nauczycielom powinno sie nareszcie zamknac mordy.
        > Tym to naprawde cale zycie jest zle.
        > Zawsze maja za malo pieniedzy, zbyt malo uprawnien i nie sa jeszcze swietymi
        > krowami.
        > W szkolach robia z dziecmi co im sie tylko podoba.
        > Dzieci i rodzice nie maja szans obronic sie przed ich represjami.
        > Jedynym wyjsciem jest cierpliwie czekac az dziecko skonczy szkole.
        > Bo jesli jakis rodzic stanie w obronie swojego dziecka - to marny jego los.
        > Moim skromnym zdaniem to nauczycielom nalezy dobrac sie nareszcie do skory.
        > Niech "oni"najpierw wzma sie do solidnej pracy.
        > Bo jak do tej pory to ich cale zajecie polega na strzepieniu jezorow.
        > Jesli burmistrz bedzie cwany to nasle im Komisje Edukacji na glowe.
        > Sprawdzi wyniki jakie maja szkoly zlotowskie w rankingu i zaraz nauczyciele
        > skoncza ze swoimi fochami

Człowieku Ty chyba nie wiesz co tu wypisujesz!!! Nauczyciele robią z dziećmi co
        chcą, represjonują uczniów... hahahahahahahaha!!!!!
        Tak się składa, że znam sytuację w złotowskich szkołach od podszewki i dobrze
        wiem jak to wygląda. Prawda jest taka, że to dzisiejsi uczniowie są
        rozwydrzeni, chamscy i bezczelni. Mój przyjaciel odbywał niedawno praktykę w
        gimnazjum nr 1. To co się tam wyrabia to skandal! I to nie z winy nauczycieli,
        ale rozpuszczonej gówniarzerii!!! A właściwie ich rodziców, bo to oni są za ten
        stan odpowiedzialni. Jeszcze utwierdzają swoje "złote dzieciątka", że są
        najlepsze i mogą każdym pomiatać. W każdej klasie jest kilku-kilkunastu
        obiboków, którzy robią wielką łaskę, że w ogóle do szkoły chodzą. Zapomnijmy o
        jakimkolwiek odpytywaniu i klasówkach - to nic, że dostaną kilka pał. Otwarcie,
        wprost powiedzą nauczycielowi, że ich MUSI (sic!) do następnej klasy przepuścić
        bo inaczej powiedzą, że się nad nimi znęca i ich prześladuje. Wymyślne epitety,
        przekleństwa pod adresem nauczycieli to chleb powszedni. Nie pomagają groźby,
        prośby, nic!
        Powiedzmy sobie szczerze: jeśli ktoś nie chce się uczyć to nie sposób go zmusić
        do nauki. Niech spier...... i wysiadują na ławkach między blokami. Ja się
        nauczycielom nie dziwię, bo za ten wysiłek jaki wkładają w pracę, to dostają
        grosze. Ja bym z tym chamskim ścierwem pt. złotowska młodzież gimnazjalna za
        żadne skarby nie chciał mieć do czynienia!!!
        A Komisję Edukacji to powinieneś sam na siebie nasłać!
        • zbytulek nauczyciele pod znakiem zapytania 26.03.04, 08:47
          Ciekawe kogo to tak nagle sumienie ruszylo?
          Czyzby odezwalo sie w tobie cialo pedagogiczne jesli tak to pieknie gratuluje:
          slownictwa, elokwencji i stosunku do mlodziezy...

• elmek Re: nauczyciele pod znakiem zapytania 27.03.04, 16:47
            zbytulek napisał:

> Ciekawe kogo to tak nagle sumienie ruszylo?
            > Czyzby odezwalo sie w tobie cialo pedagogiczne jesli tak to pieknie
            gratuluje:
            > slownictwa, elokwencji i stosunku do mlodziezy...

W życiu! Wziąłem sobie do serca klątwę: "obyś cudze dzieci uczył" i trzymam się
            z daleka. Użyłem w swojej wypowiedzi ostrych słów, ale dawno mnie nikt tak z
            równowagi nie wyprowadził!
            Powiem jedno: kiedy ja chodziłem do szkół - lata 80/90 nikomu przez myśl by nie
            przeszło wyprawiać to co robią obecni uczniowie a do aniołków bynajmniej nie
            należałem. We łbach się niektórym poprzewracało i to raczej rodzicom a nie
            uczniom. Pięknie uczą swoje dzieci szacunku do ludzi, samemu mając pedagogów za
            najgorsze szmaty...
            Ale co tam, widzę że na forum tylko sami sterroryzowani przez nauczycieli
            rodzice, więc będę cicho... Jeszcze mi ktoś kosz na głowę założy!
        • jeleniowa Re: Mordę to Tobie trzeba zamknąć ośle!!! 26.03.04, 11:09
          Drogi Panie!
          To niewybredne slownictwo juz w tytule?
          Niech sie pan raczy zastanowic i wstydu nie daje.
          Pewnie,ze mozna tutaj napluc i wyzygac sie jak w publicznym rynsztoku do tego
          jest ostatecznie forum.
          Jednak trudno bedzie panu czekac,ze ktos ujmie sie za nauczycielami.
          Niestety zaden rodzic nie chce by jego dziecko mialo zle wyniki nauczania.
          Ale dzieci dzisiaj maja tez swoje prawa i z tym musza sie pogodzic nauczyciele.
          To nie sa czasy gdy dzieci mozna bylo bic w szkole i lub tyranizowac "palami"!
          Nauczyciel dobry to taki do ktorego dzieci same spiesza na lekcje.
          A co pan powie na cos takiego co zdarzylo sie w jednej ze zlotowskich szkol.
          ....
          nauczycielka ze Zlotowa wchodzi do klasy, rozsiada za katedra zakladajc noge na
          noge tak ze cale przedsiewziecie widac i do chlopaka ktory od lat siedzial w
          pierwszej lawce mowi: ..."ty xksinski przenies sie teraz do ostatniej lawki"
          - Dlaczego pyta zaskoczony uczen?
          nauczycielka:..." bo ja na ciebie patrzec nie moge"!
          No co pan na to powie?

Toz taka malpe wziac tylko za kudly i wywalic ze szkoly.

• elmek Re: Mordę to Tobie trzeba zamknąć ośle!!! 27.03.04, 16:36
            Droga Pani!
            Niewybredne słownictwo w tytule było cytatem a właściwie parafrazą wypowiedzi
            niejakiego lovatensa. Ot co!
          • jeleniowa mlodziezy chowanie... 29.03.04, 15:54
            Zlotow nie jest jedynym wyjatkiem w Polsce ale niestety szkoly same sobie sa
            winne takim stanom rzeczy.
            Nauczyciele niestety nie sa zainteresowani niczym innym jak najwieksza iloscia
            godzin czyli kasa.
            Do tego dochodzi slabe przygotowanie nauczycieli do zawodu.
            Postawa "roszczeniowa" nauczycieli czyli ciagle "daj" bez jakiegokolwiek
            wlasnego wysilku .
            Rzadko spotyka sie nauczycieli z prawdziwego zdarzenia:-(((
            Tylko mlodziez temu stanowi rzeczy nie jest winna.
            Owszem siedzi na pod blokiem.
            A gdzie ma siedziec w klatce schodowej?
            Wiec niech sie Pan nie dziwi jesli ktos na glowe wsadzi Panu kosz na smieci!
            Przeciez ta mlodziez w zasadzie nie ma pojecia o tym jakie zmiany zachodza w
            naszym spoleczenstwie.
            Ich rodzice najczesciej nie maja czasami pojecia o wychowaniu.
            Wychowanie to = zapewnienie dachu nad glowa, ubrania jedzenia.
            W wiekszosci jest to pokolenie (rodzice), ktore zachlysnello sie w przeszlosci
            etykietkami coca coli.
            Teraz ich dzieci omamione zostaly markowymi etykietkami.
            Pieniadze sa juz dawno wydane i zyje sie beztrosko na kredyt.
            Perspektywa pracy, wlasnego miszkania - praktycznie nijaka.
            Panstwo nasze mnknie w szalonym tempie w kierunku przepasci vide: sto miliardow
            dlugow a szkola zapomniala o szczytnym hasiele: "takich bedziemy mieli
            obywateli jakie jest mlodziezy chowanie".
            • elmek Re: mlodziezy chowanie... 29.03.04, 17:15
              Hasło szczytne, aczkolwiek gwoli ścisłości: "Takie bedą Rzeczypospolite, jakie
              ich młodzieży chowanie"! Patronem mojej podstawówki jest Stanisław Staszic,
              więc jestem czuły na tym punkcie :-)
              PS.
              Na marginesie: niesłusznie przypisuje się Staszicowi autorstwo tych słów.
              Przejął je od Jana Zamoyskiego (cytat z aktu fundacyjnego Akademii Zamojskiej),
              kiedy był nauczycielem jego synów. Oryginał brzmi: "Zawsze takie
              Rzeczypospolite będą, jakie ich młodzieży chowanie".
      • gitta Re: Burmistrz - out? 29.03.04, 09:34
        Elmek,
        skoro jestes taki stary to powinienes wiedziec, wlascicielowi psa nie wolno
        powiedziec:..."ten pies to wyjatkowo paskudne stworzenie"!
        Tak samo jest z rodzicami.
        W ten sposob zyskujesz sobie tylko dozgonnych wrogow;)))))))))))

Niestety ze szkolnictwem nie masz zupelnie racji.
        W tej dziedzinie dzieje sie i dzialo do tej pory sporo zlych rzeczy.
        Przyczyny tego byly bardzo rozne ale nauczyciele tez sa w duzej czesci winni za
        stan obecny.
        • lovatens Re: Burmistrz - out? 29.03.04, 10:42
          elmel
          nie potrzebujesz parafrazowac ani tez sie wkurzac Ciebie ten temat o tyle
          dotyczy, ze uzalasz sie nad biednym kolega - byc moze dobrym czlowiekiem ale
          slabym pedagogiem???
          Te spiewke o okropnych cudzych dzieciach tez juz slyszalem.
          Niestety jestem innego zdania o naszym systemie oswiatowym, nauczycielach
          i tym co dzieje sie w szkole.
          Nauczyciele zawsze byli biedni....hahahah,
          Jesli Ci to zrobi dobrze to mozemy na ten temat podyskutowac.
          To co napisalem to moje osobiste doswiadczenia z nauczycielami i szkola.
          Czes nauczycieli nadaje sie tylko do widel i gnoju!
          Szkoda ze juz nie ma pegerow:-(((
          Jesli my rodzice nie bedziemy w dalszym ciagu reagowali lub bali sie wychylic
          nosa to w Zlotowie skonczy sie tak samo jak w Zakrzewie w zeszlym roku.
          Najpierw bylo wszystko cacy, cacy a skonczylo sie programem naprawczym.
          • elmek Re: Burmistrz - out? 29.03.04, 17:57
            W żadnym wypadku nie chodziło mi o użalanie się nad kimkolwiek a mój kolega był
            w gimnazjum nr 1 tylko na praktyce i głównie obserwował. Bynajmniej nie opieram
            również swoich sądów tylko na jego spostrzeżeniach. Znam kilku złotowskich i
            poznańskich nauczycieli i mam, że się tak wyrażę przekrój: od podstawówek,
            przez gimnazja do techników i liceów. Wszyscy niemal zgodnie twierdzą, iż
            najgorzej jest właśnie w gimnazjach - chyba za sprawą burzliwego okresu
            dojrzewania.
            Nie zrozumcie mnie źle, nie mówię, że nauczyciele są święci i wyrażać się o
            nich należy w samych superlatywach. Ale nie można z powodu kilku zgniłych
            jabłek wyrzucać na kompost całego koszyka! Podobnie rzecz ma się z uczniami -
            zawsze czarne owce jest najłatwiej zauważyć.
            Mimo wszystko przez ten dość krótki okres, który upłynął od czasów mojej
            edukacji w SP nr 1 i złotowskim LO, zaszły naprawdę niepokojące zmiany. Zmiany,
            które mnie - młodego przecież człowieka - wprawiają w osłupienie graniczące z
            przerażeniem. To nie nauczyciele tak się zmienili przez ten czas... To dzieci
            dzisiejszych 30-latków są inne niż pokolenie przełomu 70/80.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka