Dodaj do ulubionych

Zegnaj, Pilo

01.08.02, 15:02
Po 7 latach wegetacji w Miescie Staszica nareszcie powiedzialem sobie "dosc".
Mieszkam teraz w Lesznie i juz po kilku dniach dostrzegam przepasc dzielaca
te 2 miasta - na korzysc grodu Unii :( Ale tesknie za Wyspa, moim Podlasiem
no i pelnym najwyzszego profesjonalizmu radiem 100 ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: oliwa Re: Zegnaj, Pilo IP: 213.134.142.* 09.08.02, 20:36
      Kicior, też mieszkałam w Pile 7 lat, które wspominam raczej dobrze. Ale to
      było daaaaawno temu. Dlaczego uważasz, że to była wegetacja ?
      Na czym polega ta przepaść, to znaczy, co w Pile jest na "nie" ?

pozdr
      • kicior99 Re: Zegnaj, Pilo 12.08.02, 14:10
        Gość portalu: oliwa napisał(a):

Dlaczego uważasz, że to była wegetacja ?
        Nie chce generalizowac, ale Pila jest miastem opartym na 2 kastach: wojsku i
        policji (przynajmniej takie mialem wrazenie). A przeglad mialem niezly, jak
        tezx kontakt z ludzmi, bo pracowalem dlugo w miejscowej rozglosni. Pracowalem
        takze w innych miastach o zblizonej liczbie mieszkancow, lecz wyksztalconymi w
        sposob o wiele bardziej naturalny i dostrzegam roznice... Dla mnie jednak byla
        to wegetacja w sensie intelektualnym. Przeprowadzilem sie do Leszna i ozylem...
        Mamy moze jedno kino a nie 3, ale widze, ze tym ludziom chce sie pracowac, meic
        wlasne pomysly, byc otwartym na innosc drugich. Tu po prostu jestem bardziej
        soba... takie mam przynajmniej wrazenie.

> Na czym polega ta przepaść, to znaczy, co w Pile jest na "nie" ?
        1. brak entuzjazmu ludzi, brak pomyslow na zycie. Przyklad - w Pile zglosilem
        sie do kilku firm z propozycja, ze zaloze im radio internetowe. Nie widzieli
        nic oprocz przeszkod. W Lesznie znalazlem takie firmy 3 a radio ruszy za
        tydzien :)
        2. Jeszcze z radiowej laczki: w Nowym Saczu, Lesznie itp. lokalne media byly
        zawsze efektem dzialan oddolnych. W Pile (nie liczac eksperymentu Pawla Gacki)
        wszystko jest narzucone "z gory". Ludzie narzekaja (na przyklad na poziom), nie
        dajec nic z siebie...
        3. Inercja wladz miasta. Zauwaz ze p.p. Rutkowska - Krupka i Kosmatka
        zdecydowanie wygrywaja we wszystkich sondazach, mino ze przez 8 lat nie zrobili
        dla miasta zbyt wiele.
        4. Chec dzialania - cd. W Pile miasto kupilo skatersom half-pipe. Idz na
        stadion przy Bydgoskiej i zobacz w jakim jest stanie. Potem przyjedz do Leszna
        i obejrzyj podobne obiekty, wykonane od podstaw przez 17-latkow.
        Jeszcze chcesz kilka przykladow? Na zyczenie je podam.

> pozdr
        • Gość: 0%compromise Re: Zegnaj, Pilo IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 15:05

> 3. Inercja wladz miasta. Zauwaz ze p.p. Rutkowska - Krupka i Kosmatka
          > zdecydowanie wygrywaja we wszystkich sondazach, mino ze przez 8 lat nie
          zrobili

no właśnie... zastanawiające
          mam nadzieję że zmiany nastąpią
          • kicior99 Re: Zegnaj, Pilo 22.08.02, 17:58
            nie wierze w cuda. oni sa chyba traktowani jak bogowie..
            • Gość: 0%compromise Re: Zegnaj, Pilo IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 14:11
              ja myśle, że troche brakuje ludziom odwagi aby dać krok w przód
              zobacz, że to są towarzysze którzy w Pile liczą się bardzo długo
              nic tak nie daje pewności ludziom jak to że znają twarze i nazwiska tych
              towarzyszy
              od wielu lat w Pile próbuje stworzyć sie alternatywę dla czerwonych - jednak
              bez skutku z racji tego, że oni wykorzystują swoje urzędy przede wszystkim do
              tego aby zapewnić sobie następne lata oraz kolesiom
              tak sie zastanawiam czy dla Piły dużym szokiem nie byłaby sytuacja jakby
              zaczęło wszytsko naormalnie funkcjonować...

czerwona Piła - czarna przyszłość
        • Gość: oliwa Re: Zegnaj, Pilo IP: *.us / 10.3.128.* 29.09.02, 15:00
          Kicior, dziękuję za odpowiedź. Teraz rozumiem co miałeś na myśli. Nigdy nie
          patrzyłam na Piłę pod tym kątem. Moje lata w tym mieście przypadły na czas
          burzliwych zmian w kraju ( lata 80-te), kiedy sklepy świeciły pustkami.

Ale gdzie teraz jesteś, kotku?:)))))

Raz się żegnasz, raz wracasz.....

pozdrawiam cieplutko z Wrocka
          • kicior99 Re: Zegnaj, Pilo 30.09.02, 15:15
            cos mnie podQsilo i wrocilem... Nie wiem czy zaluje czy nie, w kazdym razie
            powitanie wypadlo hucZnie
            • Gość: 0%compromise Re: Zegnaj, Pilo IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 13:06
              kicior,
              to co ze spotkaniem?
              z leszna zarzekałeś się że kolejka pifka nie zaszkodzi..
              • kicior99 Re: Zegnaj, Pilo 21.10.02, 17:39
                to gdzie pijemy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka