Dodaj do ulubionych

Wybory samorządowe - dyskusja programowa

17.10.06, 07:47
Zachęcam komitety wyborcze startujące w wyborach samorządowych w Złotowie do
prezentowania tutaj swojego programu (bez agitacji, proszę merytorycznie).
Zobaczymy co kto ma do zaoferowania. Zapraszam wszystkich do dyskusji.
PS.
Na razie w internecie znalazłem tylko program Lewicy Razem, co o nim sądzicie?
Obserwuj wątek
    • matrel Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 18.10.06, 22:07
      Również znalazłem program lewicy w wyborach do miasta. Chyba jedyne z ugrupowań
      wystawiających swoich kandydatów, które ma stronę w internecie - innych w każdym
      razie nie znalazłem. I to już samo w sobie jest bardzo pozytywne. Widać, że
      poważnie traktują wyborców, zwłaszcza tych młodszych, nie mających problemów z
      korzystaniem z internetu, i starają się do wszystkich dotrzeć.
      Sam program oceniam dobrze. Niestety jak dotychczas nie można go porównać z
      innymi, bo takich na razie prawdopodobnie nie ma. Widać w każdym razie, że
      piszący ten program mają niezłą, żeby nie powiedzieć dobrą wiedzę o mieście i
      jego problemach.
      • elmek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 19.10.06, 10:20
        Czy jest się czym podniecać? Sam nie wiem.
        Moje odczucia co do tego programu (LR) w skrócie:

- infrastruktura - w tej kwestii dotychczas obietnice były realizowane, podobnie
        pewnie będzie w przyszłości, szkoda tylko, że to jest główne pole działań
        - oświata i kultura - szczególnie co do kultury w Złotowie, to ona leży :-(
        likwidacja ZDK nic nie poprawiła, raczej pogorszyła ale niby jest dobrze...
        - sport i rekreacja - budowali hali - w porządku, jest potrzebna (pomijam tarcia
        jeśli chodzi o lokalizację), modernizacja boiska przy Wioślarskiej - po co? kto
        będzie z niego korzystał poza kilkoma okazjami w roku? nie lepiej zmodernizować
        "Spartę"?
        - promocja miasta, nowe miejsca pracy - same ogólniki :-/ obawiam się, że same
        wydatki na promocję terenów inwestycyjnych nie wystarczą (co zastrzegają autorzy
        programu! - "powinno")
        - pomoc społeczna - położył bym nacisk na kontrolę systemu, w celu eliminowania
        wyłudzeń i nadużyć
        - bezpieczeństwo - sceptycznie jestem nastawiony do skuteczności systemów
        monitoringu miast
        - obsługa administracyjna - elektroniczny system obsługi - można rzec: lepiej
        późno niż wcale.

Reasumując - mnie ten program nie do końca przekonuje. Postulaty pogrupowane w
        kategorie - ok, ale brak mi jakiejś spójnej wizji rozwoju miasta. Wytyczenia
        kierunku, w którym ma ono podążać. Jest hasło "zbudujmy nowoczesny Złotów", ale
        ja chciałbym wiedzieć co dla autorów programu owa nowoczesność oznacza. Z
        programu wynika raczej, że będzie jak było, czyli moim zdaniem nijak.

PS.
        Namawiam inne ugrupowania do prezentacji programów, bo może się okazać, że z
        braku laku - ludzie zagłosują na jedyny, który znają.
        • underground2 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 27.10.06, 22:28
          Popieram. Program jest nijaki. Obecne czasy nabierają tempa, dlatego uważam,
          że osoby z wieloletnim stażem powinny ustąpić miejsca osobom
          młodym,wykształconym i z pomysłami, które poradzą sobie z prędkością mijającego
          czasu i zdążą wykorzystać szanse jakie czasmi pojawiają się na złotowskim
          horyzoncie. Nie może być tak, że młodzi kreatywni ludzie są zwalniani a osobom
          z pomysłami utrudnia się realizację i zniechęca. Złotów śpi a młodzi ludzie
          jeszcze nie chcą spać. Chcą żyć zgodnie z obowiązującymi dzisiaj zasadami.Dobra
          praca, dobre zarobki, pieniądze na rozrywkę. Skoro większa część z nich
          wyjechała za granicę to z kim można ,,budować nowoczesny Złotów'' jak nie z
          nimi?
          Zostawiają Złotów ponieważ nie mają żadnej motywacji. A może tak pensja
          motywacyjna... z pewnością ożywiłaby niejednego młodego..? Ale co z rozrywką w
          naszym mieście? Proszę o przykłdy bo trudno mi zorientować się co i gdzie.
          Co do kultury - może gdyby animatorem został Adam Wacyk coś w tej nieszczęsnej
          kulturze by drgnęło. Jest młody, zaangażowany, wykształcony no i kulturalny. A
          tak! Jest byle jak ! Podobno lepiej niż było kiedyś!
          • zlotowdream Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 28.10.06, 20:49
            Underground pytasz o przykłady rozrywki w naszym mieście. Juz Cię informuję:
            jest kilka dyskotek, kilka(!) placów zabaw dla dzieci( brawa dla p. Wojtunia,
            który swoim uporem i zaangażowaniem zainicjował powstawanie placów zabaw dla
            dzieci), jest basen i jest kino -nieregularne, objazdowe. Facet przyjeżdża z
            kopią, wrzuca na projektory i się kręci. Władze twierdzą, iż kino jest nadal i
            dobrze się ma. Ja uwazam , że są w błędzie. Było kino...było i się zmyło. Było
            stacjonarne, regularne, średnio ambitne. Niestety zaściankowe maniery naszej
            władzy udaremniły dalsy rozwój. Więc....jest jak jest. Nijak....:/
    • radiomarian1 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 19.10.06, 17:56
      Stona internetowa,prezentacja w kinie ,orkiestra,piękne plakaty,dwie edycje
      strony w AL na dużym formacie.Niezłe środki finansowe posiada Lewica razem już
      na starcie kampani.
      Pozostałe komitety nie będzie raczej na to stac.
      Nie chodzi tu o złe chęci tylko o to ,że komitet moze dysponować kwotą 750 razy
      ilość kandydatów.
      W takim razie jak pozostałe komitety nie dysponując orkiestrą ,salą
      kinową,informatykiem etatowym mają dotrzymać tempa.
      To pytanie jest retoryczne.
      Programy pozostałych komitetów bedą sie pojawiać mam nadzieje w miare czasu i
      mam nadzieje, ze będa rozsądne a nie kolorowe.
      Lewica nie ma programu, bo program powinien przedstawić sposób realizacji a nie
      tylko cele i kierunki.
      Co do celów to sie zgadzam-lewica je ma ale........
      • tofik71 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 20.10.06, 17:08
        Jeżeli chodzi o środki finansowe na kampanie wyborczą to wiem ,że jak komitet
        wystawia kandydata na burmistrza to może wydać dużo więcej,jest to przeliczane
        na ilość mieszkańców,za strony w Aktualnościach wszyscy płacą tyle samo,
        Leszczyński jak są wybory nie ma kolegów,jeżeli chodzi o orkiestrę i salę
        kinową to masz rację,będzie trudno.
        • obserwator16 Re: Wybory samorządowe - finansowanie 22.10.06, 11:44
          Wielkość środków na kampanię zależy od ilości kandydatów na radnych. 750 zł na
          jednego razy 15 daje kwotę 11.250 zł. Wystawienie kandydata na wójta czy
          burmistrza zwiększa ją o 0,50 zł na jednego mieszkańca, czyli w przypadku
          Złotowa o około 9500 zł. Razem 20 tysięcy w Złotowie, w gminach mniej, bo ilość
          mieszkańców jest jednak niższa. Sprawdziłem w ZDK ile kosztuje wynajęcie sali
          kinowej. 50 zł na godzinę plus 22% vat. Moim zdaniem kwota dostępna dla
          wszystkich komitetów.
      • galicjanka1 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 22.10.06, 20:16
        Lewica jako jedyne ugrupowanie pokazała swój program. Więcej na stronie lewicy
        między innymi w przemówieniu burmistrza. Adres strony: www.lewicarazem.eu/
      • legalna-blondynka Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 24.10.06, 13:44
        RADIOMARIAN ma rację, LEWICA MA PIENIADZE, a pozostałe Komitety ich nie mają.
        Kto ma kasę ten ma świetną reklamę. Kto chce być sponsorem legalnej -blondynki?
        Wykupcie mi parę słupów, porozwieszam plakaty, zarzucę miasto moimi ulotkami i
        też wygram....a w nagrodę dam Wam wszystkim jakiś gadżet...może długopis, albo
        szalik...?:)
        • madziaraplotkara Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 25.10.06, 00:00
          Poczytaj dwa posty wyzej to zobaczysz ze wszyscy maja rowne szanse. Kwestia
          skutecznosci w mobilizacji swojego zaplecza sponsorskiego.
    • legalna-blondynka LEWICA nawet nie potrafi powalczyć o dotacje z UE 24.10.06, 13:30
      LEWICA jest zachowawcza i zaściankowa. Sami przyznają się w SPRAWOZDANIU ,że
      nie potrafią wykorzystać dotacji z UE...kto nie wierzy , niech sobie
      przeanalizuje kolorowe diagramy na str.5...haha. W 2006 r - DOCHODY WŁASNE
      wynosiły: 17.599. SUBWENCJE-7.827, a DOTACJE:tylko 5.241 !!! W poprzednich
      latach podobnie. Unia proponuje wielką kasę, a oni jej nic chcą....ach coż za
      kreatywność.
      • komuchojadek Prawica 24.10.06, 23:27
        Szkoda, że się nie znamy. Chętnie bym Cię zasponsorował:-) Zakładam się o piwo,
        że Twój poprzedni nick brzmiał Flatower lub Tyka? Na koniec rada: Nie atakuj
        lewicy, oni są tylko uczciwi inaczej, popierają kochających inaczej, a że nie
        mają programu.... no cóż... w życiu nie można mieć wszystkiego
        • legalna-blondynka Re: Prawica 24.10.06, 23:41
          KOMUCHOJADKU..ty mnie znasz,ale krótko....tylko mnie nie zdradź. ....:)
          • komuchojadek Re: Prawica 24.10.06, 23:54
            Już wiem!!!! Sprzedajesz w nocnym z alkoholem.
            • legalna-blondynka Re: Prawica 25.10.06, 00:08
              Ha ha...jak mi się znudzi, to co robię pomyślę o tym sklepie, lubię noc....:)
              • elmek Re: Prawica 25.10.06, 08:21
                Miała być dyskusja o programach a nie o tym czym, kto, gdzie handluje! Chciałbym
                usłyszeć Wasze głosy w kwestii merytorycznej. Może komuchojadek przedstawi nam
                program dla Złotowa swoich ulubieńców? Byłbym wdzięczny.
                • galicjanka1 Re: ulubieńcy komuchojadka 25.10.06, 22:00
                  Którzy to ci ulubieńcy? Pewnie tercet egzotyczny LPR, Samoobrona i PiS!
                  Małżeństwo po przejściach krótko przed kolejną awanturą.
                  • komuchojadek Re: ulubieńcy komuchojadka 25.10.06, 22:22
                    galicjanka1 napisał:

> Którzy to ci ulubieńcy? Pewnie tercet egzotyczny LPR, Samoobrona i PiS!
                    > Małżeństwo po przejściach krótko przed kolejną awanturą.

Jasne, a Renia to chrzestna moich wszystkich dzieci, odrób lekcje, kiedy trzeba
                    krytykuję rząd,problem w tym, że teraz nie mam za co. Wróćmy jednak do tematu
                    wątku i piszmy o programch w miarę jak się będą pojawiać. Do wyboró zostało już
                    niewiele czasu. Ktoś musi mieć program. Przypomniałem sobie, Tyka ma świetny
                    dla Jastrowia, drukarze mi mówili:-)
                • komuchojadek Re: Prawica 25.10.06, 22:11
                  elmek napisał:

Może komuchojadek przedstawi nam
                  > program dla Złotowa swoich ulubieńców? Byłbym wdzięczny.
                  Już wkrótce Twoje życzenie zostanie spełnione. Zdolni mężczyżni oraz
                  inteligentne i piękne Panie z prawicy właśnie drukują swoje programy.
                  Na miejscu Muzioła i tego drugiego już bym drżał
        • madziaraplotkara Re: Prawica 25.10.06, 00:01
          No wiesz sponsoring to obecnie nazwa na pewien niemoralny w tym panstwie
          proceder wiec uwazaj! :)))
      • galicjanka1 Re: LEWICA nawet nie potrafi powalczyć o dotacje 25.10.06, 21:55
        Ciekawe jak skomentujesz wzrost wydatków na inwestycje i ich 20% udział w
        wydatkach ogółem /str. 6 sprawozdania/, przy jednoczesnym obniżeniu zadłużenia
        miasta o 50% /strona 7/ z 3.200 tys. zł do 1.600 tys.zł.
    • fraukaczor Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 25.10.06, 18:13
      Dyskusja w szambie to ciekawe?! Mówię o tym forum.
      • elmek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 25.10.06, 20:18
        To Twoja opinia. Jeśli to Forum staje się szambem to przez takich jak Ty, którzy
        wpadają tu na chwilę, wylewają kubeł pomyj i znikają... Mówię o Twoim drugim
        poście. Nie masz gdzie wyładowywać frustracji?
        • sebastiancyranek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 26.10.06, 20:49
          Szanowny sąsiedzie – mieszkańcu Złotowa !

Przyszłość to wyzwanie. Jeżeli zmiany są w zasięgu naszych możliwości, to
          przyszłość leży w naszych rękach. Unia Europejska dała nam szansę – fundusze
          strukturalne. Początkowo była to pomoc w ramach programu Phare, później
          funduszy przedakcesyjnych, a od 1 maja 2004 - dnia wejścia Polski do Unii
          Europejskiej, Polityki Strukturalnej i Funduszu Spójności. Nie owijając w
          bawełnę – tempo przemian każdego z biedniejszych krajów Unii Europejskiej
          zależy od skali wykorzystania funduszy. Pan Premier Kazimierz Marcinkiewicz
          swojego czasu zasłynął trzykrotnym ,,yes,yes,yes”, gdy udało się naszemu
          rządowi wynegocjować dodatkowe 10 miliardów Euro w budżecie na lata 2007 –
          2013. Był to niewątpliwie sukces! Tony Blair – premier Wlk. Brytanii, któremu
          nasz kraj powinien postawić pomnik – za rozładowanie ,,bomby’’ bezrobocia wśród
          polskiej wykształconej młodzieży bez układów… , uśmiechnął się przed kamerą
          stwierdzając ,, Po co Polakom tyle pieniędzy jak oni nie potrafią wykorzystać
          nawet połowy !. Nie mi oceniać – ja w każdym razie postanowiłem wrócić!
          Zapewniam, że nie było mi w Anglii źle jeżeli chodzi o finanse.
          Z wykorzystaniem funduszy w Polsce jest różnie – przykład Gmina Pieńsk – na
          Dolnym Śląsku licząca niespełna 10 tysięcy mieszkańców uzyskała w ciągu 3 lat z
          unijnej kasy 4,5 miliona Euro (ok.16 milionów złotych) stając się liderem w
          wykorzystaniu unijnych funduszy. Recepta jest prosta! Burmistrz Miasta – Jerzy
          Strojny zatrudnił dwóch świetnie wykształconych prawników – bezbłędnie
          poruszających się w gąszczu unijnych procedur. Podam skrajny przypadek. Złotów –
          otrzymał 0! (słownie zero)Euro unijnych dotacji. Tabliczki unijne dumnie
          stojące na ulicy Mickiewicza to efekt pracy Powiatu – bo to droga powiatowa nie
          miejska - Miasto Złotów dołożyło się bodajże 300 tys. złotych? Uściślając
          jesteśmy pod kreską jeżeli chodzi o absorpcję (wykorzystanie) unijnych
          funduszy. W książce wyjaśnię dlaczego tabliczki stoją jakoś tak blisko Urzędu
          Miasta. Samo podjęcie decyzji o kandydowaniu na Burmistrza Złotowa to efekt
          wielu nie przespanych nocy, tysięcy myśli, gdybań tak czy nie. Czy warto?
          Myślę, że już czas się ustatkować w końcu spełniłem swoje młodzieńcze marzenia –
          zwiedziłem sporo świata – wniosłem flagę naszego miasta na Pik Lenina –
          siedmiotysięczną górę w Kirgistanie. I jestem. jako kandydat Na Burmistrza
          Naszego Miasta. Naprawdę zdaję sobie sprawę z odpowiedzialności jakie na tym
          stanowisku ciąży i z jakim ryzykiem się wiąże – zawsze przecież mogę się
          skompromitować, nieprawdaż?
          Kłody rzucane ,,pod nogi” wzmacniają moją motywację na pewno nie osłabiają –
          wszystko co się wydarzyło opiszę w czwartym rozdziale książki, którą piszę…
          Dlatego apel do wszystkich zainteresowanych – proszę o kulturę! Samorządność
          powinna łączyć a nie dzielić, u nas niestety jest inaczej. Przejdę do promocji
          własnej osoby: Z wykształcenia jestem politologiem o specjalizacji samorządowej
          którą zdobyłem na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Ostatnio
          poprosiłem mojego promotora pracy magisterskiej– prof. dr. hab. Kazimierza
          Robakowskiego - Dyrektora Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa - o
          referencje – bo to dla mnie autorytet którego darzę wielkim szacunkiem…
          …,,Z Panem Sebastianem Cyrankiem znam się od roku 1994, kiedy został studentem
          Instytutu którym kieruję. Dał się poznać jako osoba dyscyplinowana, bystra,
          wyróżniająca się zaangażowaniem w pogłębianiu wiedzy. Egzaminy i zaliczenia
          zdawał z wynikiem pozytywnym w określonych terminach. Wykazał szczególne
          zainteresowanie problematyką Unii Europejskiej i przyszłości samorządu
          lokalnego w Polsce. Przygotował prekursorską pracę magisterską. Praca napisana
          na podstawie materiałów anglojęzycznych otrzymała wysoką ocenę recenzenta i
          promotora. Jest to bardzo dobrze przygotowany merytorycznie i emocjonalnie
          kandydat do pełnienia funkcji Burmistrza”.

Przejdźmy do ,,ogólników” programowych: mam nadzieję, że nie zanudzę.

Złotów rozwija się w dobrym kierunku – tylko jest mały problem wszystkie
          inwestycje finansowane są z wyprzedaży naszego wspólnego majątku – czyli
          działek wyprzedawanych na hura! Burmistrz następnej kadencji będzie miał spore
          kłopoty w ekspansywnym rozwoju miasta bez dotacji z Unii Europejskiej.

Złotów ma spory potencjał! Powinien odnowić swoje turystyczne zaplecze, które w
          tajemniczych okolicznościach zniknęło. Potrzeba ok. 3 mln. Euro, strzelam nie
          mam kosztorysu. On dawno powinien leżeć w Magistracie.
          Strategia Rozwoju Miasta – którą ostatnio pobieżnie studiowałem wspomina o
          dwóch świetnie utrzymanych pomostkach. Jest jeden, drugi to kładka dla wędkarzy…
          Tak czy inaczej warto spróbować powrócić do dawnej świetności przy wsparciu
          unijnych funduszy.
          Wspaniały pomysł to budowa basenu ,,Laguna” Mieszkając w Anglii często
          korzystałem z tej formy aktywności. Nasz basen jest naprawdę na europejskim
          poziomie trochę się sypie, na korytarzu po stronie szatni, ale nie jest źle. Po
          prostu ktoś nie pomyślał, że gips w płytach nie bardzo się ma do wody
          skraplającej się na rurach ukrytych za cienką ścianką. No cóż oszczędny dwa
          razy traci. Kort też nie najlepszy, ale jest.
          Generalnie to jestem zdziwiony, że nikt z Szanownych Włodarzy naszego pięknego
          miasta nie wpadł na pomysł budowy jednego kompleksu sportowo – wypoczynkowego
          nad jeziorem Zalewskim. Byłby basen, stadion, hala sportowo – widowiskowa.
          Przebudowa Ul. Boh. Westerplatte bo jeżdżą za szybko cytuję słowa żony pewnego
          Radnego.(jakby nie można postawić wygiętych pod odpowiednim kątem
          ograniczników ) Wracając do basenu to… wcale nie trzeba jeździć na zachód aby
          na coś takiego wpaść – można pojechać do Wałcza – któremu Unia
          Europejska ,,stawia” nową szkołę. No cóż pewnych decyzji nie można zmienić –
          ja osobiście przyszłym Włodarzom miasta sugerowałbym zaprosić symbol polskiego
          pływactwa – Otylię Jędrzejczak – kochającą dzieci i pod jej patronatem
          zorganizował zawody pływackie dla młodzieży na basenie ,,Laguna”. To
          najwspanialsza promocja dla miasta.!!!
          EURO ECO MEETING – strzał w dziesiątkę, przez pierwsze dwa, no może trzy lata.
          Teraz to już festyn piwny – jednym się podobający a innym nie. Nowi włodarze
          miasta powinni rozpisać konkurs wśród mieszkańców na nowe pomysły!
          - dać ,,wolną rękę” Panu Motakowi na zorganizowanie festiwalu ulicznego wzorem
          choćby Maltańskich Teatrów Ulicznych z Poznania. Nie potrzeba na to wcale
          ogromnych pieniędzy, E.G więcej skasowała za pięć utworów…
          - festiwalów filmów górskich, podróżniczych i innych w których siedzi Leszek
          Sawicki bo to jego branża:
          - konkursu D’j-ów oddać całkowicie inicjatywę młodzieży bo nie sądzę aby osoby
          zasiadające w ,,radzie” kultury wiedziały czego słucha młodzież,
          - zrobić dwudniowy festiwal muzyki alternatywnej (Hard Core, Reggae itp.).

Apel!!! Szanowni radni zaproście młodzież do siebie przed organizacją święta
          piwa, przepraszam EURO ECO MEETINGU. Ja ze swojej strony proponuję paradę
          balonów – pewnego klubu balonowego… namiary podam w swoim czasie.
          Co warto zostawić? Sadzenie drzew – tylko więcej szpadli… bo jak to
          napisały ,,Aktualności Lokalne” zawsze ich brakuje? Dlaczego nie rozumiem raz
          kupić i z głowy tylko kilka zginie podczas jednej edycji…
          Galę główną oczywiście pozostawić– tylko proszę nie gwiazdy których nikt w
          Polsce nie chce słuchać, no może poza tymi co bilety otrzymali za darmo – bo
          coś tam…

DOM KULTURY – boryka się z ogromnymi problemami finansowymi.
          PROPOZYCJA – ni
          • sebastiancyranek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 26.10.06, 20:53
            DOM KULTURY – boryka się z ogromnymi problemami finansowymi.
            PROPOZYCJA – niech wszystkie firmy przeznaczą jeden procent swego podatku na
            stworzoną organizację pożytku publicznego powiedzmy ,,Złotowiacy dla Kultury”
            To ogromne pieniądze. Ciekawym pomysłem jest także chyba już piąta bądź szósta
            Edycja Ogólnopolskiego Programu ,,Działaj Lokalnie” – Akademii Rozwoju
            Filantropii gorąco polecam tego rodzaju formy pozyskiwania pieniędzy. Trzeba
            tylko chcieć .Jeżeli chodzi o organizację kultury to już proszę pakiet
            propozycji – Animator Kultury – poza ustaleniem harmonogramu będzie inicjował i
            pomagał przy wszelkiej inicjatywie kulturalnej.
            Do niego powinno należeć zachęcanie i stwarzanie wszelkich możliwości pracy i
            spotkań stowarzyszeń, klubów i zespołów itp. To powinien być artysta – menadżer!
            Należy udostępnić dzieciom i młodzieży zajęcia popołudniowe! Dotowane
            bezpośrednio z miasta, tak jak dawniej z tym, że na umowę zlecenie. Jeżeli
            dzieci nie będą uczestniczyć w zajęciach kulturalnych w szerokim zakresie to
            kto je uczuli na piękno muzykę czy ruch - telewizja i gry komputerowe? A
            wyobraźcie sobie państwo, że nie ma żadnych zajęć pozalekcyjnych dla dzieci i
            młodzieży.
            Szkoła muzyczna doznałem szoku gdy dowiedziałem się , że jest prywatna. A co z
            tymi biednymi? Unia ma program na szkolnictwo, może się jakiś projekcik
            znajdzie? Co ty na to Blondynka? Jak coś wymyślisz to ja coś wymyślę może jakąś
            fajną trasę turystyczną dla Ciebie.

BEZROBOCIE – planów zagospodarowania przestrzennego pod inwestorów brak.
            Podobno brak na to pieniędzy słowa pewnej urzędniczki z magistratu. Jeżeli ktoś
            uważa, że inwestorzy sami przyjdą i zapukają do okienka to są w błędzie. Ba
            Złotów nawet stracił jednego Red Swed – który na szczęście uciekł do Pana Wójta
            Treli – którego ja osobiście uważam za dobrego gospodarza. Efekt? miasto
            straciło ok. 50 tysięcy rocznie z podatku od nieruchomości i niewyobrażalne
            pieniądze z podatku obrotowego, przyznam się, że nie wiem jakie. Powód
            ucieczki Szweda? Jakiś był skoro miasto nie potrafiło go zatrzymać. Dobrze, że
            nie uciekł do Czech bądź Łotwy, gdzie samorząd tworzy cała infrastrukturę i jak
            znam życie to ulica przy której stanąłby Red Swed nazywałaby się Rękawiczkowa 1
            bo to już standard, a Burmistrz pytałby co jeszcze poprawić!
            Warto by Powiat Złotowski przygotował się na możliwość przeprofilowania szkoły
            gdyby pojawił się obcy kapitał. Też są na to pieniądze – Unia Europejska – w
            latach 2007 – 2013., chce przeznaczyć tylko i wyłącznie na szkoły w Polsce
            (1,1miliard Euro) – 4,4 miliarda złotych. Warto wrócić do szkoły dla
            pielęgniarek z językiem angielskim Unia się starzeje i już dzisiaj mają ogromny
            niedobór w służbie medycznej…
            To chyba tyle, aha osobiście dziękuję jako człowiek urodzony w tym mieście za
            przepiękny sen zwany fontanną! Piękną lecz nie praktyczną! Słyszałem fajną
            ksywkę na to dzieło godne Brukseli – konewka. Dodałbym raczej ,,pomnik tym co
            na zmywaku w Londynie”. Przecież na nic nie ma pieniędzy. Naprawdę dziękuję i
            zapraszam na wybory to był tylko niepełny pakiet propozycji… bo ogrom prac w
            tym mieście jest niewyobrażalny. Szanowny Sąsiedzie Mieszkańcu Złotowa
            zapraszamy na wybory. Wybierzcie mądrze tych w Powiecie i sejmiku samorządowym,
            bo to od nich i naszych parlamentarzystów zależy czy unijne pieniądze zostaną
            nam przyznane. Wnioski to nie wszystko. Niestety to tylko Polska... z wyrazami
            szacunku Sebastian Cyranek – Kandydat na Burmistrza Komitetu Wyborczego
            Wyborców Teraz Bezpartyjni. Za kilka dni sport, bezpieczeństwo i coś jeszcze?
            Ale na razie to tajemnica… Realna Blondynka ktoś cie ubóstwia ale nie powiem
            kto!
            • legalna-blondynka Trasa turystyczna Sebastianie? Jasneeeeeeeeee:) 26.10.06, 22:35
              • legalna-blondynka Re: Trasa turystyczna Sebastianie? Jasneeeeeeeeee 26.10.06, 22:42
                Sebastianie...ja już coś wymyśliłam,mówiłam o tych projektach....jak wygrasz ,
                to Ci je pokażę...(to a propos szkolnictwa, szkoły muzycznej itp). Moja rada-
                piszesz trochę za dlugie posty...pisz częściej, ale zdecydowanie krócej,
                wówczas ludzie uważniej czytają). Podróże kształcą, zmienia się radykalnie
                optyka..mnie możesz wysłać na wycieczkę,rozumiem ,co mówią w obcych językach,
                więc nie dam się na nic nabrac...:)
                • sebastiancyranek Re: Trasa turystyczna Sebastianie? Jasneeeeeeeeee 29.10.06, 09:43
                  A jakie kraje i co Cię interesuje? Legalna Blondynko. Dzięki za pomoc ze
                  sklepami...
                  • legalna-blondynka Re: Trasa turystyczna Sebastianie? Jasneeeeeeeeee 29.10.06, 10:11
                    Sebastianie....jezuuuuuuuu....Ty mnie tak publicznie nie pytaj o te kraje, bo
                    Cię tu zjedzą...Okazywanie sympatii szczupłej blondynce biegającej na wysokich
                    obsasach z IQ poniżej normy może Ci zaszkodzić. Oni tu nie wiedzą, że mam
                    dorosłego syna...:)

• legalna-blondynka Potrafię także elegancko posługiwać się sztućcami. 26.10.06, 23:20
                Sebastianie ...jak już będziesz dobieral"ekipę"-sprawdź , czy ludzie potrafią
                się posługiwać nożem i widelcem, popatrz jak i gdzie odkładają łyżeczkę do
                kawy...to bardzo ważne(byłam kiedyś na takim kursie dla dyplomatów...z pewnym
                dyplomatą , zabrał mnie ze sobą , bo mu się podobały moje buty:)
            • obserwator16 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 27.10.06, 23:16
              "PROPOZYCJA – niech wszystkie firmy przeznaczą jeden procent swego podatku na
              stworzoną organizację pożytku publicznego powiedzmy ,,Złotowiacy dla Kultury"
              Jest to możliwe od kilku lat w przypadku osób fizycznych.Organizacja musi być
              uprawniona do przyjęcia wpłat. Jest taka strona gdzie to możesz sobie sprawdzić.
              opp.ms.gov.pl/. Sprawdziłem, znalazłem jeden adres STOWARZYSZENIE
              "SZPITAL DLA WSZYSTKICH" W ZŁOTOWIE.
              "Szkoła muzyczna doznałem szoku gdy dowiedziałem się , że jest prywatna." Ja
              również to czytając. Od zarania jest to Państwowa Szkoła Muzyczna I stopnia.
              "BEZROBOCIE – planów zagospodarowania przestrzennego pod inwestorów brak."
              Przejrzyj sobie STUDIUM UWARUNKOWAŃ I KIERUNKÓW ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO
              MIASTA ZŁOTOWA, a dowiesz się więcej na ten temat.
              www.bip.zlotow.pl/index.php?sub=jo&cat_id=83&oid=170&SID=5484d7ae208cae23d43921df28353bb0
              . Dodałbym w tym miejscu
              stronę.www.bip.zlotow.pl/index.php?sub=bazydanych&cat_id=101&oid=431&X=36&SID=5484d7ae208cae23d43921df28353bb0
              na której znajdziesz 27 aktualnych planów zagospodarowania przestrzennego
              miasta. Z ogłoszeń w prasie wyczytałem, że kilka dalszych jest w trakcie
              procedury uchwalania.
              "miasto straciło ok. 50 tysięcy rocznie z podatku od nieruchomości i
              niewyobrażalne pieniądze z podatku obrotowego, przyznam się, że nie wiem jakie."
              I wcale mnie to nie dziwi, bo Twoja wiedza na temat samorządu, jego finansów
              poraża. Podatek od nieruchomości na razie miasto nie straciło, skoro Szwed z
              niej korzysta to pewnie płaci. Niewyobrażalnych pieniędzy z podatku obrotowego
              nie ma wcale, bo nie ma takiego podatku w dochodach samorządu ani państwa. Jest
              on w sferze pomysłów Leppera i Twoich.
              "Warto wrócić do szkoły dla pielęgniarek z językiem angielskim Unia się starzeje
              i już dzisiaj mają ogromny niedobór w służbie medycznej…" Te pielęgniarki są
              potrzebne w Polsce, również w Złotowie a kształcenie kadr za nasze pieniądze dla
              Niemców, Anglików czy innych nacji, to pomysł wieńczący Twój pakiet propozycji
              dla mieszkańców naszego miasta. Nie wiadomo, czy śmiać się, czy płakać.
              • songosystem Czas na MLODEGO PRZYWODCE..... 28.10.06, 00:42
                Drodzy panstwo...Ciesze sie niezmiernie ,jako mlody i nowy obserwator faktu
                nowych wyborow z udzialem SEBASTIANA. Jestem przekonany ,ze niczy nie obarczona
                swieza krew,bez politycznych grzechow jest w stanie wiele zrobic dla obecnej
                spolecznosci ,jak rowniez przyszlej<tej ktora powroci z emigracji ale tylko
                wtedy,kiedy rzeczywiscie cos sie tu zmieni>Sam zasilam szeregi Zlotowskich
                wygnancow.Pamietajcie kochani,ze My tu wrocimy...Wrocimy
                z impetem i prawdopodobnie sporym kapitalem...Bedziemy probowac cos zrobic i
                ani troche nie usmiecha nam sie widziec,stary lewicowy uklad...
                Pozdrowienia z Yorkshire

• legalna-blondynka Re: Czas na MLODEGO PRZYWODCE..... 28.10.06, 18:29
                  Songosystem- czy ty widzisz tak samo dobrze jak ja? Zwróć uwagę na komentarze
                  Martela....wtórny analfabetyzm? Postaw diagnzę....:)
                  • komuchojadek Legalna 28.10.06, 18:36
                    Ale mi się fajnie skojarzyło: czas na młodego przy wódce. Zważywszy na mój
                    dzisiejszy stan ducha (wiesz o co chodzi) jest to jakieś rozwiązanie...choć
                    może te dwie :-) (zgodnie z Twoją sugestią) to lepszy pomysł
                    • legalna-blondynka Re: Legalna 28.10.06, 18:42
                      Młody przywódca może sobie pozwolić na JACKA-DANIELSA...ale nie na zwykłą
                      wódkę. Myślisz jednak nad tymi dwiema-Diableeeeeeeeee)
                    • legalna-blondynka Re: Legalna 29.10.06, 11:08
                      PIS ruszył z kampanią, widziałam ich plakaty. Wszyscy kandydaci wykształceni,
                      elaganccy. Bardzo ładne kobiety,atrakcyjni mężczyźni-aż przyjemnie na nich
                      popatrzeć, średnia wieku PIS-owców 38lat(tak na oko).
              • underground2 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 28.10.06, 08:30
                Muszę Cię obserwatorze zmartwić. Jeżeli jesteś obserwatorem to z pewnością nie
                tak bystrym. Może mała podręczna lunetka! Szkoła Muzyczna I stopnia owszem
                istnieje i to już kilkanaście lat. Jest takie zapotrzebowanie, że powstała
                druga szkoła muzyczna w Złotowie. Prywatna. I już od roku w ZDK jest
                prowadzona przez pana Karbowskiego. Zajęcia są odpłatne. Bardzo bobrze, że
                jest. Szkoda tylko, że nie wszystkich na nią stać!
                • legalna-blondynka Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 28.10.06, 11:44
                  UNDERGROUND- świetnie...i do tego bardzo fajny zwrot-"mała podręczna lunetka"
            • matrel Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 28.10.06, 10:01
              Na wstępie, nie ukrywam, że będę głosował na p. Wełniaka. Uważam, że się
              sprawdził jako Burmistrz, miasto się rozwija ... może nie w tempie, jakiego
              każdy z nas by oczekiwał, ale nie ma ideałów, prawda? Błędów nie ustrzeże się nikt.
              Wolę sprawdzonego już człowieka, niż żółtodzioba w samorządach (bez obrazy p.
              Sebastianie, ale teoria to nie wszystko, a dwóch Anglików pod sobą na myjni jako
              szczyt kompetencji do kierowania zespołem ludzkim to jednak trochę mało).

Sebastian Cyranek napisał:
              "Szkoła muzyczna doznałem szoku gdy dowiedziałem się , że jest prywatna. A co z
              tymi biednymi?"
              Czy Ty aby na pewno o Złotowie piszesz?

Underground2 napisał/a:
              "Szkoła Muzyczna I stopnia owszem istnieje i to już kilkanaście lat."
              Pewny jesteś tych kilkunastu lat? Kilkanaście lat temu to ja się tam uczyłem, i
              ona JUŻ była, i JUŻ miała ugruntowaną opinię, podobnie jak pedagodzy w niej
              uczący. Poza tym, kto komu broni iść do państwowej? Zmusza ktoś kogoś do pójścia
              do prywatnej? Nie wydaje mi się.

"Burmistrz następnej kadencji będzie miał spore kłopoty w ekspansywnym rozwoju
              miasta bez dotacji z Unii Europejskiej."
              Skoro tak - zostaw to p. Wełniakowi, niech się kompromituje :D

"ja osobiście przyszłym Włodarzom miasta sugerowałbym"
              Tak, wiara we własne siły, możliwości, i późniejszy sukces to podstawa...

"Wybierzcie mądrze"
              Wybierzemy!

Legalna blondynka napisała:
              "ja już coś wymyśliłam,mówiłam o tych projektach....jak wygrasz, to Ci je pokażę."
              A jak nie wygra, to schowasz do szuflady, i innej władzy nie pokażesz bo na to
              nie zasługuje? Robisz projekt dla miasta czy ku chwale jedynego słusznego
              kandydata? To jest właśnie ta polska mentalność...

Co do p. Sebastiana Cyranka... taka kampania to świetny pomysł na promocję
              własnej książki, w której to się wyjaśni i opisze wiedzę tajemną na temat
              "układów" w Złotowie. Sporo niedopowiedzeń w tym programie. Słuszne uwagi do
              obszernego w ilości programu (z jakością gorzej) przedstawił już obserwator16.

Tak na marginesie... zastanawiające jest, skąd się nagle wzięło tylu "nowych"
              komentatorów życia politycznego Złotowa, to chyba tylko admin znający IP
              wszystkich raczy wiedzieć...
              • legalna-blondynka Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 28.10.06, 10:53
                MATREL..ha ha. Ja mój projekt zrobiłam nie dla miasta Złotowa,tylko dla
                Mazowsza-bo tam mi za niego ZAPŁACILI. Od robienia projektów dla Zlotowa są
                urzędnicy Burmistrza,bo za to dostają pensję-prawda Elmek? Jeśli Sebastian
                przegra, to po co mu mój projekt? Oczywiście ,ze go schowam do szuflady albo
                sprzedam. W Złotowie i tak nikt go nie wykorzysta, bo nie chcą kasy z UE.
                Moj projekt to efekt oryginalnej koncepcji i cięzkiej pracy< za każą pracę
                dostaje się honorarium....logiczne? Typowowa polska mentalność cechuje Ciebie,
                ja myśle kapitalistycznie. Oświadczyłam tu publicznie-zbieram na nowsze i
                większe auto. Nazywasz Sebastiana ŻÓŁTODZIOBEM? Przecież on ma 31 lat!!!! To
                już bardzo dojrzały czlowiek. Tobie się zdaje ,ze wiek determinuje
                umiejętnośći...haha. Martel ile ty masz lat>>>80? .Ja w wieku 30 lat wyglądałam
                jak dziewczynka- też ciągle slyszalam ,ze jestem na wszystko za młoda....:)
                • matrel Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 28.10.06, 11:04
                  "Sebastianie...ja już coś wymyśliłam,mówiłam o tych projektach....jak wygrasz ,
                  to Ci je pokażę..."
                  Nic o zapłacie tu nie wspominasz... Brak konsekwencji?

"Od robienia projektów dla Zlotowa są urzędnicy Burmistrza,bo za to dostają
                  pensję-prawda Elmek?"
                  Czy gdzieś ktoś napisał, że obywatele nie mają prawa zgłosić propozycji
                  projektu? Konstytucyjne prawo do zgłaszania obywatelskich projektów jest.

"Nazywasz Sebastiana ŻÓŁTODZIOBEM? Przecież on ma 31 lat!!!! To
                  już bardzo dojrzały czlowiek. Tobie się zdaje ,ze wiek determinuje
                  umiejętnośći...haha. Martel ile ty masz lat>>>80? .Ja w wieku 30 lat wyglądałam
                  jak dziewczynka- też ciągle slyszalam ,ze jestem na wszystko za młoda....:)"
                  Czytanie ze zrozumieniem myślę, że opanowałaś, zatem dziwię się skąd taka treść
                  Twojego posta.
                  Gdzie odniosłem się do wieku p. Sebastiana? Pokaż mi to miejsce. Napisałem co
                  najwyżej o doświadczeniu zawodowym, którym to p. Sebastian sam się pochwalił.
                  Czytaj uważnie to co się pisze.

Pozdrawiam.
                  • legalna-blondynka Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 28.10.06, 11:24
                    MARTEL...wyjaśniam Ci jeszcze raz...Sebasianowi dam ten projekt za darmo, na
                    poczatek nowego panowania-bo mam taki kaprys....Natomiast wszystkim pozostałym
                    mogę go jedynie sprzedac. Nie ma sensu zgłaszac propozycji projektu ludziom,
                    którzy nie będą mogli mi za niego zaplacic...proste? Pojęcie ŻÓŁTODZIÓB jest
                    kolokwialnym synonimem -smarkacza...tak to odebrałam. Musisz więc precyzyjniej
                    interpretować swoje mysli, bowiem ich enigmatyczność implikuje -
                    wieloznacznosć....jasne?:)
                    • matrel Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 28.10.06, 14:35
                      Legalna-blondynka napisała:
                      "Sebasianowi dam ten projekt za darmo, na poczatek nowego panowania-bo mam taki
                      kaprys....Natomiast wszystkim pozostałym mogę go jedynie sprzedac."
                      Poczytaj to co piszesz i skonfrontuj z tym co napisałem wcześniej, bo mi już
                      słów brak.

sjp.pwn.pl:
                      "żółtodziób pot. «dorastający, niedoświadczony chłopak»"
                      Z naciskiem na niedoświadczony (myślę o praktyce, nie teorii), w dziedzinie
                      samorządu oraz kierowania i zarządzania zasobami ludzkimi.

"Musisz więc precyzyjniej interpretować swoje mysli, bowiem ich enigmatyczność
                      implikuje - wieloznacznosć....jasne?:)"
                      Ależ sprecyzowałem, tylko Ty znowu nie doczytałaś... "żółtodzioba w samorządach".
                      Tak bardzo się chciałaś popisać słownikowym językiem, że aż się zaplątałaś... Ja
                      interpretować swoich myśli nie muszę, dla mnie one są jednoznaczne :D
                      Interpretacja leży po stronie czytelnika/słuchacza, ewentualnie wykonawcy utworu
                      napisanego przez kogoś.

I nie krzycz więcej :>

P.S. Zaczyna się offtopicznie robić.

Piękny weekend mamy :D
                      • legalna-blondynka Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 28.10.06, 15:28
                        MATREL-ja się nie muszę popisywać, używam takiego języka od czasów liceum...
                        kto mnie zna, ten to wie i rozumie.Twoje myśli są dla ciebie jednoznaczne,
                        natomiast dla mnie nie..i tyle!Rzeczywiście brak ci słów-skoro mój prościutki
                        wywód zdaje ci się popisem....
                        • legalna-blondynka Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 28.10.06, 15:32
                          MATREL....jeszcze coś...użyleś zwrotu "słownikowy język"...coż to takiego?
                          Istnieje język niesłownikowy? No chyba,że myślisz o mowie ciała , ale ona nie
                          ma desygnatów literowych....:)
                          • matrel Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 28.10.06, 16:18
                            Ta dyskusja już dawno wyszła poza ramy tematu, teraz to już sobie tylko
                            docinamy, ot co. Ironia, coś co lubię najbardziej.

"używam takiego języka od czasów liceum"
                            Tak skutecznie, że się plączesz w swoich wypowiedziach? Zresztą, znaczenia
                            niektórych słów też chyba do końca nie znasz, a używasz - stąd chyba niektóre
                            lapsusy.

"Rzeczywiście brak ci słów-skoro mój prościutki wywód zdaje ci się popisem...."
                            Nie z tego powodu brak mi słów. Nie zastosowałaś się do mojego zalecenia o
                            czytaniu swoich wypocin, więc podpowiem, w Twoich wypowiedziach nastąpiło
                            samozaprzeczenie - a w przypadku kiedy ktoś przedstawia dwa niezupełnie ze sobą
                            zgodne stanowiska, nie bardzo wiadomo wobec którego się ustosunkować - ganić czy
                            chwalić.

"użyleś zwrotu "słownikowy język"...coż to takiego?"
                            Pisałaś o liceum. Zakładam, że je ukończyłaś, zatem język polski musiałaś mieć.
                            Maturę też pewnie zdałaś, bo wcale nie wyglądasz na osobę o niskim IQ, za jaką
                            jesteś brana w niektórych postach na tym forum.
                            W związku z powyższym, powinnaś znać takie właśnie potoczne określenie.
                            Chyba, że to dalsza część autokreacji "blondynki" - w takim razie spuśćmy na to
                            zasłonę milczenia.

Ze względu na offtopic, EOT z mojej strony.
                            • komuchojadek Oj Makrelo, Makrelo 28.10.06, 18:27
                              Od kiedy przestano pisać, że lewica ma program twierdzisz, że dyskusja jest nie
                              na temat. To wtedy była nie na temat, bo lewica nie ma programu, ponadto
                              nazywanie kilku bogatych facetów lewicą (lewizna - lepsze określenie) to
                              śmieszne. Przypomina mi się mój kumpel, który miał świetny samochód, kupe kasy
                              i wiecie gdzie biednych ludzi. Otóż działał w organizacji obrony bezrobotnych
                              hahaha, ale nie dla tych, którzy nie mają pracy i perspektyw na nią pod rządami
                              czerwonych baronów. Lewica - jaja jakieś.
                              • legalna-blondynka Re: Oj Makrelo, Makrelo 28.10.06, 18:33
                                Makrela...miał nadzieję,ze ja się zastosuje do jego zaleceń....haha...a , co
                                kim on jest...moim im szefem?:)Oj...jaki naivny:)

• matrel Re: Oj Makrelo, Makrelo 29.10.06, 03:24
                                  Ot, zebrali się. Głodnemu chleb na myśli. A podobno ryba psuje się od głowy...

Komuchojadku, przykro mi, że w szkole podstawowej nie nauczyli Cię czytać tak
                                  jak powinni. Żeby 'T' z 'K' mylić... i na dodatek rodzaju męskiego od żeńskiego
                                  nie odróżniać. To pewnie ta reżimowa szkoła...
                                  Poza tym, jeśli nie zauważyłeś - ostatnie kilka postów nie było dyskusją
                                  programową, tylko docinkami między mną a Blondynką, o programie lewicy czy
                                  prawicy nie było tam ani słowa - co wg mnie nie mieści się w tym topicu.
                                  Komuchojadku, jad tryska z Ciebie strumieniami. Żadnych konkretów, same
                                  inwektywy. Kolejny skrzywdzony przez życie.

Blondynko, nadziei z Tobą związanych nigdy nie miałem - nie schlebiaj sobie :D

Typowe dla zaślepionych - widzieć tylko to co wygodne, i na co najłatwiej
                                  strzelić ripostę. Resztę puścić mimo uszu. Prawda boli?
              • underground2 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 29.10.06, 10:12
                Underground2 napisał/a:
                "Szkoła Muzyczna I stopnia owszem istnieje i to już kilkanaście lat."
                Pewny jesteś tych kilkunastu lat? Kilkanaście lat temu to ja się tam uczyłem, i
                ona JUŻ była, i JUŻ miała ugruntowaną opinię, podobnie jak pedagodzy w niej
                uczący. Poza tym, kto komu broni iść do państwowej? Zmusza ktoś kogoś do pójścia
                do prywatnej? Nie wydaje mi się.

Pewne jest, że istnieje na tyle długo, że nie sposób pomylić ją z jakąkolwiek
                inną. Wszyscy wiedzą, że na stałe wpisała się w krajobraz kultury złotowskiej i
                że wykształciła bardzo wielu zdolnych ( do których należysz) młodych ludzi.
                Musisz mieć sporo czasu matrel skoro tak wnikliwie analizujesz każde posty
                jakie się tutaj pokazują. Czyżbyś był polonistą...... na emeryturze. Niestety
                my nie posiadamy tyle czasu aby wnikliwie analizować każde napisane przez nas
                słowo. Pisząc posty mamy na uwadze kontekst całej naszej wypowiedzi. Moim
                zamiarem było zwrócenie uwagi na brak spostrzegawczości obserwatora, ponieważ
                pan Cyranek pisał o zajęciach popołudniowych dla dzieci, które miałyby odbywać
                się w budynku ZDK. Jakże mógł nie doznać szoku!! Czy zdajesz sobie sprawę z
                tego, że obecnie w ZDK jedynymi zajęciami popołudniowymi dla dzieci jest
                właśnie PRYWATNA szkoła muzyczna. Jeżeli nie wierzysz to razem z obserwatorem (
                tym od lunetki) zbadajcie sprawę. Czy na tym miała polegać rearganizacja
                kultury w Złotowie! Aby mniej zamożnym dzieciom uniemożliwić dostęp do
                jakichkolwiek zajęć pozalekcyjnych? A co do tego, że nikt nikomu nie broni
                dostępu do szkoły muzycznej. Jesteś w błędzie. Wiem, że aby pobierać naukę
                należy posiadć odpowiednie predyspozycje - słuch, poczucie rytmu itp., dzieci,
                które nie posiadają tego daru nie mają żadnych szans. Otóż pewien pan
                specjalista w dziedzinie muzyki ten od szkoły prywatnej uważa, że wszyscy jakiś
                tam słuch posiadamy i każdego można nauczyć gry na instrumencie. Uczestnicząc w
                jakichkolwiek zajęciach nie tylko muzycznych , każde dziecko będzie rozwijało
                swoją pasję i zamiłowania a czas poświęcony na te zajęcia z pewnością będzie
                procentował w przyszłości. Zadowolenie jakie niesie proces tworzenia i
                pozytywne emocje uchroni je od szukania sposobów na imponowanie swoim
                rówieśnikom w inny sposób. Oglądałeś ten nieszczęsny film o młodych chłopcach
                ze Złotowa. Jeden drugiemu imponuje coraz to okropniejszymi czynami. Są
                szczęśliwi, bo reakcja jakiej oczekują od współuczestników dodaje im pewności i
                umacnia w słuszności, że to co robią zasługuje na aplauz.
                W tym szanowny kolego leży problem a nie w tym do czego się przyczepiłeś. Skoro
                ma być to dyskusja programowa a nie ,, sprawdzian stylistyczny'' cekam na
                odpowiedź.
              • underground2 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 29.10.06, 13:10
                matrel napisał:
                Tak na marginesie... zastanawiające jest, skąd się nagle wzięło tylu "nowych"
                komentatorów życia politycznego Złotowa, to chyba tylko admin znający IP
                wszystkich raczy wiedzieć...

No i bardzo dobrze....:) Sądzę, że nie ważne są osoby tylko postulaty. Czy
                wartość poglądów rośnie wraz z wpływami czy posiadanym stanem majątkowym. Każdy
                człowiek ma swoje własne poglądy. Jest demokracja i każdy ma prawo mówić to co
                uważa za istotne. A nie powiem okres przedwyborczy to bardzo ciekawy czas. Tyle
                nagle się dzieje. Pocieszające jest to, że los Złotowa kogoś jeszcze obchodzi!
                Zamiast chwalić młode osoby za to, że piszą o swoich rozterkach, to ty ich
                rozliczasz z każdej ,,części'' ich wypowiedzi. Poczytaj i się zastanów. Może
                kogoś ze starej władzy oświeci i jeżeli wygra te wybory to będzie umiał
                wyciągnąć odpowiednie wnioski i z rad, które się tutaj pojawiają skorzysta. Nie
                można być tak bezkrytycznym wobec siebie. Nie znam człowieka, który na
                wszystkim by się znał doskonale. Od tego są specjaliści, z których zdaniem
                każda osoba a szczególnie ta, która zajmuje tak odpowiedzialne stanowisko
                powinna się liczyć.

• ten_po_prawej Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 26.10.06, 21:41
      Co to za hasło szanowni lewi?"zbudujemy nowoczesny Złotów razem"?
      To jaki Złotów budowaliscie przez ostatnie 20
      lat?zapyziały,kolesiowski,kunktatorski?...odpowiedzcie czy hasło powstało dla
      gawiedzi czy cos sie pod nim kryje?
      P.S.po kandydatach widac ze "stara gwardia"dobrze sie trzyma hehehe
      • legalna-blondynka Do tego po prawej...:) 26.10.06, 22:44
        • legalna-blondynka Re: Do tego po prawej...:) 26.10.06, 22:49
          Już Cię lubię....stara gwardia lewicowa trzyma się mocno, oni maja swoich
          znajomych, my swoich. Ale....coś mnie jeszcze śmieszy. Tym , którzy nie
          zmieniają poglądów i orientacji należy się malutki szacunek, tym kórzy
          nagle "dobili" do LEWICY...wspomagani przez wiatr koniunktury...należy się...
          (tu niech każdy sam zdecyduje)
          • ten_po_prawej Re: Do tego po prawej...:) 26.10.06, 23:27
            Nie zmienili poglądów???!!!Kilkanascie lat temu byli"orendownikami"ludu
            pracującego miast i wsi,teraz sa oredownikami wielkiego biznesu.
            oni mają tylko jeden poglad-pchac sie do koryta gdzie tylko mozna,pod byle jakim
            "płaszczykiem",udawac że sie kocha "naród"i ładowac kase w kabze.
            Uwazam że tak jak "lewi"zmieniają poglady i ideologie to nikt nie potrafi....
            • ten_po_prawej Re: Do tego po prawej...:) 26.10.06, 23:30
              paskudny ort.mi sie trafił....wybaczcie forumowicze...miało być "orędownikami"....
              ehhh te szkoły .......
          • prawym-prostym Re: Do tego po prawej...:) 27.10.06, 00:35
            Ciekawą metamorfozę przeszedł Podmokły. Od Unii Wolnosci przez PO do PIS. Czego
            sie nierobi dla władzy i kasy. Ciekawe dlaczego Prezes go zaakceptował na
            liscie?
            • legalna-blondynka W obronie PODMOKŁEGO 27.10.06, 00:45
              Proszę się nie czepiać pana Podmokłego...on nie dostaje pensji z naszych
              podatków, sam na siebie zarabia razem z żoną. Są przecież prawnikami-swiadczą
              usługi, ile zarobią tyle mają, podatki tez muszą placić. METAMORFOZA oznacza
              radykalną zmianę, to pojęcie nie odnosi się do PODMOKŁEGO-zawsze był prawicowy-
              zmienił prawicę na prawicę....to nie matamorfoza a jedynie subtelna
              modyfikacja.
              • komuchojadek Re: W obronie PODMOKŁEGO 27.10.06, 01:36
                no cóż, poglądów nie zmienia tylko krowa.... a i komuchojadek, reszta jest
                milczeniem. 1:35, więc mówię wszystkim dobranoc
                • legalna-blondynka Bonjour.... 27.10.06, 10:36
                  Jaka szkoda, że te nasze posty nie są cytowane w żadnej gazecie, mało nas
                  tu...Komuchojadku ja też nie zmieniam swoich poglądów, ale czasami je
                  modyfikuję i wybieram rozwiązania, które zdają mi się najlepsze. Słucham
                  uważnie tego, co mówią inni...bo nawet najwięksi głupcy(i blondynki) też mają
                  swoją opowieść.....:)
                  • legalna-blondynka A propos postów Sebastiana 27.10.06, 15:31
                    Sebastianie....przeczytałam bardzo uważnie wszystkie twoje posty. Mam wprawę w
                    czytaniu..no , no....!Wiesz , co mówisz i o czym mówisz. Nie tylko obiecujesz,
                    ale podajesz rozwiązania i sposoby realizacji. Skoro ja Cię zrozumiałalam- a
                    jastem tu na tym forum najgłupsza, to i reszta rozumie....
    • komuchojadek ten po prawej stronie 27.10.06, 00:13
      Nie wiem kim jesteś, ale już Cię lubię
      • prawym-prostym Re: ten po prawej stronie 27.10.06, 00:40
        Patrze na kampanie w Złotowie i zastanawiam sie gdzie sa nasi chłopcy. Widze
        Godlewskiego, Jaskólskiego i Fertikowskiego oraz Podmokłego. Czy ten ostatni
        jest liderem i naszą nadzieją?
    • legalna-blondynka Przeczytałam dokładnie program lewicy 27.10.06, 21:54
      Program LEWICY to same obietnice i deklaracje-mówią , co zrobią , ale nie
      wyjaśniają jak to zrobią i za co. Ani słowa o dotacjach z UNII...Coś tam
      enigmatycznego o ulgach podatkowych dla inwestorów. Deklarują,że chcą zatrzymać
      mlodych ludzi w mieście,ale pracy im nie obiecują,więc po cholerę młodzi mają
      tu zostawac. Kto stąd wyjechał i poczuł smak cywilizacji, nie wróci tak
      szybko,kto będzie odprowadzał podatki----duchy?:)Bozeeeeeeeeeeee aż mnie mdli,
      od tych frazesów. Chyba polecę na kilka dni do Londynu,bo tu oszaleję....:)

• sebastiancyranek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 29.10.06, 09:41
      • sebastiancyranek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 29.10.06, 10:04
        Niżle mi sie dostało za pielegniarki i podatki. To ja ći napiszę sam sam stwórz
        program. Bo gwoździki to każdy potrafi wbijać tym bardziej anonimowo. a z tym
        podatkiem to bym polemizował tak się składa, że Rek Swed sponsoruje nam ciuchy
        na wyprawy i znam problem od środka jak to sie panu Prokurentowi współpracowało
        z naszym Magistratem. Wyobraź sobie, że pewien Szwed swego czasu złożył
        zapytanie o tereny na inwestycję i przez pół roku nie otrzymał na nie
        odpowiedzi. To ja Ci napiszę co ja bym zrobił jako niedoświadczony młokos - po
        otrzymaniu takiej informacji wsiadłbym w samochód i pojechał do niego i zachęcał
        do inwestycji dostosywując wszystko pod niego.Rozumiesz. A jeżeli chodzi o
        zarządzanie zasobami ludzkimi to masz rację nigdy nie zarządzałem dużą grupą
        ludzi. Ewentualnie grupami - podczas wspinaczek wysokógórskich - zapewniam, że
        tam podejmuje się decyzje szybko, pod ciągłym napieciem i jest się przemęczonym.
        Konstrukcję psychiczną to ja mam w miare silną nie mi oceniać. A skoro tak
        p[iszesz, że jestem żółtodziób itp. to dlaczego nie kandyduje ktoś bardziej
        doświadczony w kierowaniu zasobami ludzkimi? Czyżby wszystkie ptaki w parku
        wystrzelano?Pozdrawiam Ci gorąco. i prosze o konstruktywną krytykę!!!!!!! przed
        komputerem to łatwo przy kawce tak pisać sam zrób kampanię przebijaj się przez
        ,,zapory systemowe" naprawdę polecam to niezły sport ekstremalny.
        • elmek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 29.10.06, 13:56
          Drogi Sebastianie, chyba niepotrzebnie się unosisz. Kandydując na stanowisko
          burmistrza musisz być przygotowany na to, że ludzie będą weryfikować Twoje
          kwalifikacje i wiedzę. Nie dziw się także, że będą wskazywać luki w programie,
          sam ich poniekąd o to prosiłeś. Masz okazję doszlifować to i owo i być
          przygotowanym na merytoryczną potyczkę na argumenty. Chciałbym zobaczyć debatę
          między kandydatami na burmistrza Złotowa, choć zapewne taka się nie odbędzie...
        • legalna-blondynka Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 29.10.06, 17:10
          Sebastianie....pomysł z PIELĘGNIARKAMI jest bardzo dobry- otóż...jesli Unia
          zaakceptuje ci pomysł na realizację tego projektu, nasze miasto będzie mogło
          się pochwalić SZKOŁĄ DLA PIELĘGNIAREK iPIElĘGNIARZ z rozszerzonym językiem
          angielskim, niemieckim lub francuskim.Za ich kształcenie zapłaci głownie
          UE...co zyskujemy: super kadrę!!!Nieważne , gdzie będą pracowali absolwenci,w
          końcu zyjemy w Europie!!!! Jesli nawet storzymy szansę tylko jednemu
          rocznikowi, to i tak będzie to wspaniały efekt.Każda szkoła otrzymuje subwencje
          od Państwa, do tego kasa z UE i szkoła może świetnie funkcjonować, a jej
          absolwenci będą rozchwytywani. Mało tego-ściągniemy tu młodzież z calej Polski-
          automatycznie jest promocja miasta. Jeśli sprytnie uzasadni się wniosek -Unia
          da pieniądze! Daje je bowiem na realizację mniej "poważnych pomysłów". Wiem,to-
          wspólpracowałam z pewną firmą, specjalizującą się w przygotowywaniu wniosków.
          • legalna-blondynka Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 29.10.06, 17:17
            Wybaczcie te literówki-nie patrzę na klawiaturę, a powinnam.....:0
          • legalna-blondynka Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 29.10.06, 19:50
            Dalej o pielęgniarkach....Obserwator śmiać to się można z ciebie, skoro
            twierdzisz,ze ta szkoła będzie musi koniecznie funkcjonować za "nasze
            pieniądze". Nie musi być finansowana z naszych podatków. Pielęgniarkom -nawet
            tym , które zechcą zostać w Złotwie również się przyda znajomość języków obcych-
            to wymóg współczesnej rzeczywstości! Jak im się znudzi praca w Polsce, to
            przynajmniej bez stresów odnajdą się za granicą.Kto nie zna języków obcych
            (przynajmniej na poziomie komunikatywnym) ten ma bardzo małe szanse na dobrą
            pracę...to wie, nawet blondynka.:)
    • madziaraplotkara Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 01.11.06, 14:21
      Panie Sebastianie czekamy na dalsza czesc programu. Przypomne ze mialo byc o
      sporcie bezpieczenstwie no i jakas niespodzianka na dodatek! Plakaty w Zlotowie
      juz wisza tylko neiwiele ich na razie/
      • sebastiancyranek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 05.11.06, 23:59
        Polecam sie uzbroić w cierpliwość. Zapewniam, że program jest tylko nie ma
        kiedy nawet ,,wrzucić '' na forum, bo doba za krótka.
        • sebastiancyranek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 06.11.06, 00:04
          zapraszam jutro jezeli b edzie iodpowiednia pogoda na mały meeting wśród
          płócien nieopodal nieczynnej fontanny.
          • elmek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 08.11.06, 08:33
            Jak się happeningi udały?
    • bond82 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 06.11.06, 13:31
      W Spółdzielczym Banku Spółdzielczym w Złotowie wiszą plakaty kandydata na
      burmistrza pana W. Oczywiście nie jest problemem to że SBL obsługuje budżet
      miasta Złotów i ma z tego spore dochody. Oczywiście nie ma to związku.
      • lebron81 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 08.11.06, 21:17
        Precz z komuną!!!
        • johnscott Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 08.11.06, 21:59
          Cyran, ile już masz tu nicków? Co który, to bardziej lepszy. Już niedługo
          będziesz mógł zrobić pokaz nicków w kinie...
          • komuchojadek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 08.11.06, 23:00
            johnscott napisał:

> Cyran, ile już masz tu nicków? Co który, to bardziej lepszy.

A najlepszy z jego nicków to komuchojadek :-)
    • komuchojadek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 08.11.06, 23:02
      Oglądał ktoś na astrze program wyborczy ptrezentujący kandydatów. Oj marniutko
      wypadła platforma marniutko. No ale byli jeszcze gorsi...panowie z SLD
    • urzad.miejski.zlotow Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 09.11.06, 13:26
      Uzupełnienie
      informacji z działalności Burmistrza Miasta

Wobec pojawiających się błędnych informacji podawanych przez różne osoby jakoby
      w mijającej kadencji Miasto Złotów nie uzyskało żadnych „środków z Unii
      Europejskiej” informuję, że:
      - Miasto Złotów wspólnie z Wielkopolskim Zarządem Dróg Wojewódzkich w Poznaniu
      uzyskało dofinansowanie na przebudowę al. Mickiewicza i części ul. Domańskiego
      w kwocie 2 145 tys. zł.
      Zadanie to było priorytetem, w związku z tym w podstawowym podziale środków ze
      ZPORR Miasto Złotów nie składało konkurencyjnych projektów.
      - Wniosek z tzw. „drugiego rozdania środków”, dotyczący zagospodarowania
      brzegów jeziora Miejskiego nie uzyskał akceptacji ze względu na ograniczone
      środki.
      - Ze względu na liczbę mieszkańców miasta, dostęp do innych wcześniejszych
      środków w tym z SAPARD-u” był prawnie wykluczony.

Ponadto w kadencji 2002-2006 uzyskano m.in. na realizacje zadań miejskich
      następujące środki:
      - przebudowa dróg wojewódzkich, w tym:
      - Kujańska - 1 650,0 tys. zł.
      - chodnik pieszo-rowerowy z odwodnieniem do Blękwitu - 1 500,0 tys. zł.
      - nawierzchnię ulicy Powstańców i Staszica - 892,2 tys. zł.
      - przebudowę dróg powiatowych, w tym:
      - modernizację części ulicy Norwida /rondo/ - 425,0 tys. zł.
      - budowę krytej pływalni - 1 847,6 tys. zł.
      - budowę kortów i boiska wielofunkcyjnego - 45,0 tys. zł.
      - zadanie oświatowe – nauka pływania itp. - 107,6 tys. zł.
      - zakup sprzętu komputerowego dla szkół - 50,0 tys. zł.
      - przebudowę budynku na 9 mieszkań komunalnych - 230,0 tys. zł.
      - remont dróg miejskich - 45,0 tys. zł.
      - modernizację stadionu przy al. Mickiewicza - 15,0 tys. zł.
      - Euro-Eco Meeting - 332,1 tys. zł.

W tym czasie również przyznano umorzenia pożyczek z Narodowego i Wojewódzkiego
      Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na łączną kwotę 1 240 tys. zł.

Burmistrz Miasta
      Stanisław Wełniak
      • sebastiancyranek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 09.11.06, 16:59
        Miasto Złotów nie otrzymało żadnych pieniędzy z funduszy strukturalnych Unii
        Europejskiej. Miasto dołozyło sie sporą sume do dotacji drogi wojewódzkiej.
        Samo nie otrzymało nic. Powątpiewających proszę o sprawdzenie na BIP Złotów i
        znalezienie mi w bud.żecie dotacji z Unii Europejskiej. Panie Burmistrzu
        dlaczego nie przyjął Pan mego zaproszenia na debatę publiczną, czyżby się Pan
        obawiał, że prawda o dotAcjach wyjdzie na jaw. Powtarzam wszystkim wokoło
        Miasto Złotów otrzymało 0 EURO!!!!!!!!!!! słownie (zero). Jeżeli uważa Pan,
        że jest inaczej proszę mnie pozwać w trybie wyborczym. Propaganda Panie
        Burmistrzu, proganda !!!!!! Z wyrazami szacunku Sebastian Cyranek. aha, a
        propo wniosków o unijne dotacje to miasto napisało jeden, oczywiście odrzucono,
        a drugi się ślimaczy w żółwim tępie!!!!! A inne miasta mają po kilkadziesiąt
        wniosków rocznie. Nie róbcie z mieszkańców jeleni. Panie Burmistrzu bardzo
        proszę.
        • obserwator16 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 09.11.06, 20:52
          Ciesz się,że nie przyjął. Poziom Twojego wystąpienia w wieczorze wyborczym w TV
          Asta doprawdy żenujący. A najlepiej wypadła pani Zyta, przez Ciebie
          przedstawiana, której nikt przez cały program nie zobaczył. Poważną kobietę
          wykorzystać jako ruchomy słup reklamowy, pomysł zaiste nowatorski.
          • sebastiancyranek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 10.11.06, 16:24
            obserwator16 który nie ma cywilnej odwagi sie ujawnić recenzuje innych i
            jeszcze obraża. pozdrawiam
        • legalna-blondynka Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 10.11.06, 11:16
          No i mamy namiastkę debaty na forum-pan Wełniak przysłał swoje sprostowanie, a
          pan Cyranek je zrecenzował- który z nich kłamie? Ten, który mówi nieprawdę
          powinien zostać ukarany....no nie?:)
      • ten_po_prawej Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 09.11.06, 19:35
        Szanowny Panie Burmistrzu,uprzejmie pytam czy jest prawdą,że dzieci ze szkoły nr2
        musza płacić za dojazd na ufundowany przez Pana "bezpłatny basen"?
        Co z dziećmi których oboje rodzice nie pracują i nie stać ich na opłacenie
        przejazdu?Jak sie czuja nauczyciele zmuszeni do comiesiecznego zbierania kasy?
        Szanowny panie Burmistrzu,ostatnie pytanie,czy obchodzi pana los
        dzieciaków,których rodzice są biedni?...proszę o uczciwą odpowiedz
        z powazaniem
        ten po tej stronie której Pan nie lubi
        • legalna-blondynka Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 10.11.06, 11:22
          Z tego , co wiem-dzieci z SP nr 2 w Złotowie placą za dojazd na basen, nie są
          to wielkie pieniądze-chyba 1zl.Nauczyciele ciągle muszą zbierać jakieś
          pieniadze,pewnie już do tego przywykli....haha
      • bond82 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 09.11.06, 20:07
        Typowa propaganda! Z UE uzyskali ok. 30 tys i to wszystko! To dowód ich
        skuteczności. Standardy mówienia prawdy są im dalekie!
    • tofik71 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 09.11.06, 19:45

Panie Cyranek taki pan mocny z tych dotacji?
      Pytam pana ile wywalczył pan pieniędzy z Unii jak stworzono dla pana stanowisko
      w Urzędzie Gminy w Złotowie?
      Odpowiem,0 słownie(zero) ,taki pan mocny!Już nie mogę czytać o tych przyszłych
      sukcesach Sebastiana Cyranka,który zmieni Złotów nie do poznania,młodzież nie
      będzie emigrować za kasą,Philips otwrzy fabrykę może dwie normalnie miód.
      • sebastiancyranek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 10.11.06, 16:22
        tofik ja pracowałem w latach kiedy jeszcze sapardu nawet nie było.Pozdrawiam
      • sebastiancyranek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 10.11.06, 16:25
        nic nie wspominałem o philipsie tofik jakiś ty na anty
    • bond82 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 09.11.06, 20:02
      Po tej kampanii trzeba rozliczyć tych którzy robią sobie kampanię za nasze
      pieniądze.Chodzi mi o publikacje ukazujące się w prasie, lokalnej TV pod
      tytułem "podsumowaqnie minionej kadencji". Ta obłuda i wykorzystywanie
      pieniędzy społecznych musi znależć finał w sądzie!
      • komuchojadek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 09.11.06, 22:02
        bond82 napisała:

> Po tej kampanii trzeba rozliczyć tych którzy robią sobie kampanię za nasze
        > pieniądze.Chodzi mi o publikacje ukazujące się w prasie, lokalnej TV pod
        > tytułem "podsumowaqnie minionej kadencji". Ta obłuda i wykorzystywanie
        > pieniędzy społecznych musi znależć finał w sądzie!

zgadzam się z Tobą w pełni, rzecz w tym, że to k..... w majestacie prawa i g...
        im będzie można zrobić
        • ten_po_prawej Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 09.11.06, 22:43
          Noooo nie wiem czy w majestacie prawa???Limit kandydata na radngo to cos
          koło750zł,..reklamy w "Asicie"leca juz ze 2 tygodnie non stop,reklama w
          Aktualnosciach co tydzień,ulotki,plakaty,konwencja....moze jednak by podliczyc
          towarzystwo???☺☺☺
          • bond82 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 10.11.06, 09:02
            Nawet ktoś kto nie umie liczyć wie że Komuna Razem dysponowała budżetem
            większym niż pozwalają na to przepisy. Ale od tego jest CBA i PKW. Wiem że
            zainteresowano ich tą sprawą.
          • sebastiancyranek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 10.11.06, 16:27
            kandydat na burmistrza może wydac 0,5 zł razy ilość mieszkańców czyli ok. 10
            tys. złotych plus komitet pietnastokrotność najniższej krajowej na dziń przed
            wyborami. pozdrawiam
          • radiomarian1 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 11.11.06, 15:01
            W Ascie minuta kosztuje100 plus Vat. jednego dnia obliczyłem ile Lewizna razem
            bełkocze to wyszło , że około 40 minut dziennie.Wystarczy trochę matematyki i
            mamy odpowiedż ile ten bełkot kosztuje.
            Najgorsze, że Ci ludzie chwalą się , że wydali nasze pieniądze i chwalą się też
            za Nasze.Dajcie mi Wasze wypłaty a kupię Wam co chcecie.To takie proste.
            czemu nie chwalą sie komuchy ,że nie pozyskali pieniędzy z europy.
            Wydawanie Naszych pieniedzy z podatków nie jest ,żadnym sukcesem tylko
            przywilejem.
            POZDRAWIAM prawice SR.m na lewice
    • bond82 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 10.11.06, 12:31
      www.cba.gov.pl/kontakt.html.Warto zapamiętać!
      • artysta10 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 10.11.06, 15:46
        Proszę Was o zakończenie dziś agitacji wyborczej bo zakłucanie ciszy wyborczej
        jest karalne. Elmek WAS w każdej chwili namierzy i po co niepotrzebne kłopoty.
        Pozdrawiam.
        • sebastiancyranek Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 10.11.06, 16:29
          elmek wyłczam sie i idę na ulicę bo tam jakoś bardziej rzeźko.pozdrawiam.do
          poniedziałku.
          • obserwator16 Re: Wybory samorządowe - dyskusja programowa 10.11.06, 21:14
            I słusznie. Łatwiej jest rozdawać ulotki niż pisać program. Mimo obietnic do
            dnia dzisiejszego niestety nic. A jak się go nie ma, to w Złotowie szanse marne.
            Potrafimy rozróżnić ziarno od plewy. Jeden z piszących na tym forum ma
            doświadczenie jak spłacać zaciągnięte na wybory zobowiązania. To Twój dobry
            znajomy, może Ci coś podpowie. Na zakończenie rada, załóż szaliczek bo się
            przeziębisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka