Dodaj do ulubionych

Przedszkole Poznań

08.04.06, 16:38
Czy ktos posłał dziecko zameldowane w Swarzędzu do publicznego przedszkola w
Poznaniu???
Mąż był się dowiadywać i okazało się ,ze jeśli dziecko jest "spoza gminy"
płaci się pełną stawkę ok 800zł ( tzn ok 500zł czyli to co normalnie dopłaca
do każdego dziecka gmina + ok 300 zwykła stawka)
czy to możliwe???

Aha proszę też o informację o jakimś dobrym prywatnym przedszkolu jak
najbliżej Swarzędza (bo zaczynam szczerze wątpić czy córka dostanie się do
Swarzędzkiej "4"

Obserwuj wątek
    • monjop Re: Przedszkole Poznań 08.04.06, 21:25
      tez chciałam posłać dziecko do przedszkola w Poznaniu-nie chcieli przyjąć bo
      nie ten rejon
      ciekawe prywatne jest na Darzyborskiej 750 zł
      zupełna porażka wg mnie na Teligi 250 zł

• mila39 Re: Przedszkole Poznań 09.04.06, 20:41
        no właśnie
        ja walczylam z tym tematem w zeszłym roku ale
        dyrektorka przedszkola w poznaniu na którym mi załeżało poradziła abym (jeśli
        np. babcia mieszka w poznaniu albo ktoś z rodziny ) to należy wpisać w papierach
        wypełnianych do przedszkola poznańskiego ten właśnie poznański najbliższy
        adres... podobno tak babki niektóre robią... no i nie było problemu, wpisaliśmy
        że mała mieszka u babci. i po sprawie;)
        • olaste Re: Przedszkole Poznań 09.04.06, 22:20
          Acha w takim razie żałuje,że nikt z rodziny nie mieszka w Poznaniu :-(

Apropo przedszkola na Teligi- tez uważam ,ze to porażka- zdecydownie odpada.
          Byliśmy też wczoraj zorientować się co to za przedszkole Groszek na Toruńskiej
          w Poznaniu- z zewnątrz nie wyglądało ciekawie,
          nie znam innych szczegółów bo oczywiście było zamknięte. Może wpadnę tam
          jeszcze.
          • yasmine33 Re: Przedszkole Poznań 10.04.06, 10:58
            Witam serdecznie,

jeżeli nadal jest Pani zainteresowana tematem - zapraszam do Klubu dla
            Dzieci "Lisek Urwisek" w Swarzędzu, os. Raczyńskiego 7. Od marca działa grupa
            przedszkolna - godziny i formy pobytu dziecka dostosowane do potrzeb Rodziców.
            Możliwy jest pobyt całodniowy, ale rownież klika godzin w tygodniu. Klub
            otwarty jest do godz. 18.00.

Oferujemy również popołudniowe warsztaty dla różnych grup wiekowych oraz
            organizację Urodzin/Imienin dla dziec z programem animacyjnym.

Zapraszam serdecznie do niezobowiązującej wizyty.

Pozdrawiam

Klub Lisek Urwisek
            tel. 061 817 52 46, 0691 851 560
      • olaste przedszkole Darzyborska 09.04.06, 22:33
        Czy dziecko które nie miało styczności z językiem tez "odnajdzie" się w tym
        przedszkolu?
        Bo rozumiem,że rozmawiamy o tym anglojęzycznym przedszkolu?
        Czy dzieci i panie nauczycielki cały czas komunikują się w języku angielskim?
        • monjop Re: przedszkole Darzyborska 11.04.06, 11:16
          Oglądałam przedszkole. Rozmawiałam z przedszkolanką.Generalnie używa się
          jezyka angielskiego. Mam doświadzczenie w nauczaniu dzieci j. angielskiego i
          wiem, że dzieci bardzo szybko adaptują się do nowego otoczenia - mam na myśli -
          mówienie do nich w j. angielskim. sama rozważam posłanie dziecka do tego
          przedszkola - chyba ,że 'wypali' mi lepszy pomysł na zapewnienie
          dzieciom 'native'a ang. Polecam jednak to przedszkole. Problemem DLA WIELU
          RODZICÓW może byc cena -750 zł. Ja marzę by założyć przedszkole językowe w
          przystepnej cenie. Im wcześniej rozpocznie się edukację językową tym lepiej.
          moje dzieciaki - szczególnie starszy (juz mówi) nie widzą róznicy między ang i
          polskim. szkoda ,że rodzice nie mają świadomości jak ważne są dzis języki.
          • gaja37 Re: przedszkole Darzyborska 18.04.06, 23:03
            Maja swiadomośc jakie ważne sa jezyki, ale rowniez maja swiadomośc ze ważne
            jest tez dzieciństwo i nie próbuja go na siłę im odebrać. Piszesz równiez na
            ten temat na wąwtku o poznańsiech przedszkolach - slyszałam wiele negatywnych
            opini na temat tak wczesnej nauki językow u dzieci. Problemem pozostaje rowniez
            fakt, iż dziecko które uczęszcza do przeszkola jezykowego może miec problemy z
            odnalezieniem się w np. zwykłej szkole, bo rodzicow może już nie będzie stać na
            kontynuację nauki w prywatnej szkole anglojęzycznej. Na poszerzony angielski w
            publicznych szkołach nie ma co liczyć....A raczej logiczne jest aby wlasnie
            rozpoczynając nauke jezyka juz w tak mlodym wieku miec możliwość kontynuacji w
            takim samym wymiarze. Ja dopiero za parę lat bede stala przed wyborem
            przedszkola dla mojej corki, lecz juz teraz wiem, że z pewnością w pierwszej
            kolejności położe nacisk na jej rozwój emocjonalny i motoryczny, więc nie
            bedzie do przedszkole anglojezyczne ani zadne takie.

Pozdrawiam

Iwona
            • monjop Re: przedszkole Darzyborska 20.04.06, 18:04
              Zastanawiam się nad negatywną stroną wczesnej nauki języka. Czytam dużo na
              temat nauczania języków małych dzieci, mam doświadczenie w nauczaniu innych i
              swoich. Osbiscie nie zauważyłam specjalnych problemów - wiem , że dziecko może
              zacząć później mówić, myla mu się języki ale wkrótce wszystko się ' w głowie
              układa'.Oczywiście w Polsce system nauczania języków jest marny. Mało godzin,
              wielkie grupy, fatalne sposoby nauczania- robienie ćwiczeń gr, czytanie,
              pisanie a gdzie MÓWIENIE. i NAUCZYCIELE TEZ IDĄ NA ŁATWIZNĘ - ostatnio szukałam
              kogos od hiszpańskiego dla moich dzieci i np. jedna z pań stwierdziła, że na
              mówienie to jej czasu na zajeciach brakuje. Mi nie chodzi tylko o edukację
              językowa w szkole. Myslę o nauczaniu gdziekolwiek - w domu, otoczenie gdzie
              dziecko funkcjonuje. O nauczaniu naturalnym i dostosowanym do potencjału
              emocjonalnegi i intelektualnego dziecka. Nic na siłę. Wiele ludzi nie chce
              uczyc małe dzieci BO NIE WIE JAK SIE DO TEGO ZABRAĆ. Dziecka nie uszadzi się z
              kajetem w ławce - z dzieckiem trzeba byc elastycznym, cierpliwym,
              spontanicznym, BARDZO DOBRZE PRZYGOTOWANYCM, kreatywnym. Moje dzieciaki maja
              wielka frajde ucząc sie przez zabawę. Sukcesem jest to, że nie nauka jest dla
              nich przyjemnością, nie stresem, a język obcy czyms naturalnym.I naprawdę
              mozna uczyc dzieci o świecie używajac innego niż polski (lub oprócz polskiego)
              języka. Rodzice dzielą się rolami.

pozdrawiam
              monika
    • kachho Re: Przedszkole ul. Teligi 20.04.06, 13:33
      Kilka słów w obronie przedszkola na Teligi. Synek chodzi tam od października i
      jesteśmy zadowoleni przede wszystkim z fachowej opieki, miłej domowej atmosfery
      i nielicznych grup dzieci. Angielski dwa razy w tygodniu, grupa około 6-8
      dzieci na zajęciach. Szkoda że nie ma większego ogrodu/ placu zabaw ale cóż...
      Jest to tylko budynek zaadaptowany pod przedszkole. A przedszkole prywatne,
      budowane od razu w tym celu, z przystępną ceną na pewno by się przydało w Nowej
      Wsi.
      • monjop Re: Przedszkole ul. Teligi 20.04.06, 17:44
        Moje dziecko do przedszkola na Teligi nie chodzi, ale szukałam przedszkola dla
        syna i wpadłam tam kiedyś. jakas Pani -ani sie nie przedstawiła ani nie
        zainteresowała mniezajęciami. Stwierdziła, że wszystko napisane jest mna
        tablicy.mała zachęta dla mnie jako potencjalnego klienta. Wybudowanie
        przedszkola to ogromny koszt. Nie ma co liczyc na koszt 'czesnego' 250 zł -
        liczyłam z mężem koszty takiego przedszkola. Ale myslę, że ok 400 dla rodzica
        byłaby wystarczajaca(+ dopłata z urzędu. Marzy mi się ciekawe przedszkole dla
        dzieci -z zajęciami wspomagajacymi rozwój dzieci. Angielski wykładowy lub
        anglojęzyczne i polskojęzyczne grupy - bo wiem z doświadczenia,że godzina dwie
        to nic i szkoda pieniędzy. Małe grupy do 15 os - oczywiście. ja ucze dzieci
        angielskiego naturalnie i wiem ile trzeba czasu i pracy, żeby zaczęły rozumiec
        a co ważniejsze mówić.Mój synek 2,5 zaczyna mówić po ang, młodszy 1,2m rozumie
        dużo. UczĄ się hiszpańskiego. Najwazniejsze jest to, że gdy UCZY SIĘ DZIECI
        JĘZYKÓW W ODPOWIEDNI SPOSÓB TO MAJA ONE Z TEGO WIELKĄ FRAJDĘ.
    • piotr.11 Re: Przedszkole Poznań 21.04.06, 12:16
      Też rozpoznawałem temat. Złożyliśmy też wniosek w poznańskim przedszkolu, p.
      Dyrektor poinformowała mnie, że jak przyjmą dziecko, to opłata w tym roku jest
      wyższa o 385,-PLN, chyba, że moja gmina mi to do płaci. Telefonowałem do UM w
      Swarzędzu i miła pani poinformowała mnie, że wniosek o dofinansowania mogę
      oczywiście złożyć, ale Pani Burmistrz odmawia (nie dopłaca do poznańskich
      przedszkoli). Jeszcze usłyszałem, że mogę teraz posłać dziecko do przedszkola
      gminnego w Kobylnicy, bo tam jest miejsce ;-)).
      Ale pamiętajmy, że w tym roku będą wybory samorządowe! Więc mam nadzieję, że
      jeszcze Pani Burmistrz zmieni zdanie.
      Such Las na przykład dopłaca bez problemu, zostało to nawet uregulowane uchwałą
      Rady Gminy i sprawa jest jasna u nas niestety decyduje Pani Burmistrz.
      Pozdrawiam
      • olaste Re: Przedszkole Poznań 22.04.06, 19:26
        Czyli ostatecznie podanie złożył Pan podanie i czeka na werdykt Pani burmistrz
        tak? Powodzenia w taki razie !!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka